ΦΑΚΕΛΟΙ

To μνημόνιο συνεργασίας

08.06.2010 | 04:48 μμΤελευταία Ενημέρωση 05:51 μμ 16.07.2010

Την πορεία της ελληνικής οικονομίας για τα προσεχή έτη θα καθορίσει η τήρηση –ή μη- τoυ μνημονίου συνεργασίας της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το νομοσχέδιο για το μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Εθνική Αντιπροσωπεία στις αρχές Μαΐου 2010. Με την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στο μνημόνιο η Ελλάδα θα λάβει τμηματικά δάνειο συνολικού ύψους 110 δισ. ευρώ, ενώ τεχνοκράτες της τριμερούς εποπτεύουν την πιστή τήρησή του.

Διαβάστε αναλυτικά όλα τα έγγραφα του μνημονίου:

Το Σχέδιο 

Η εισηγητική έκθεση

Παράρτημα 1

Παράρτημα 2

Παράρτημα 3

Παράρτημα 4
 
Οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις:

Oι νέες ρυθμίσεις

Οι τροποποιήσεις

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο:

 
Οι βασικές συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του δημοσίου:

Όλες οι ρυθμίσεις


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

«Προσπάθεια αρκετών ετών»21.09.2010
"Η Ελλάδα είναι στην πορεία για να επιτύχει τους στόχους" δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Έκανε δε λόγο για προσπάθεια "αρκετών ετών".
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με την τρόικα20.09.2010
Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα η συνάντηση μεταξύ του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και των επικεφαλής της τρόικας, για την υλοποίηση του προϋπολογισμού.
Το κλιμάκιο των επικεφαλής της τρόικας πιέζει για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων
Επί τάπητος η πορεία των μεταρρυθμίσεων 17.09.2010
Σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ για την πορεία των μεταρρυθμίσεων την Παρασκευή. Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο κ. Παπακωνσταντίνου και οι επικεφαλής της τρόικας.
Νέες προσφυγές κατά του μνημονίου στο ΣτΕ 15.09.2010
Στο ΣτΕ προσέφυγαν κατά του μνημονίου και των περικοπών των αποδοχών και συντάξεων οι Σύλλογοι Συνταξιούχων της Αγροτικής Τράπεζας, του ΗΣΑΠ και της ΔΕΗ και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.
Πρόοδος αλλά και σημαντικές προκλήσεις 15.09.2010
Στη δημοσιότητα η πρώτη έκθεση - αποτίμηση του ΔΝΤ για το μνημόνιο. Μεταξύ άλλων κάνει λόγο για  «δυνατή αρχή», επισημαίνει ωστόσο ότι εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές προκλήσεις.
"Είμαστε στο σωστό δρόμο" 14.09.2010
Η πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων της κυβέρνησης, όπως αυτές απορρέουν από το μνημόνιο, στο επίκεντρο της σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό. Τέλος, για το τρέχον έτος, στα σενάρια εξίσωσης του πετρελαίου κίνησης με το πετρέλαιο θέρμανσης.
Επιστολές Γ. Παπακωνσταντίνου προς υπουργούς 08.09.2010
Επιστολές προς τους υπουργούς της κυβέρνησης, οι οποίοι εμπλέκονται με την υλοποίηση του μνημονίου, απέστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο υπουργός υπενθυμίζει στους συναδέλφους του τις υποχρεώσεις τους έναντι του μνημονίου.
Εύσημα ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία 28.08.2010
Έπαινοι υψηλόβαθμου αξιωματούχου του ΔΝΤ για το πρόγραμμα της ελληνικής οικονομίας - τραπεζικό σύστημα. Τρόπους αύξησης των εσόδων εξετάζει η κυβέρνηση.
Μνημόνιο και σύμβουλοι στο επίκεντρο 27.08.2010
Τακτική συνάντηση Παπακωνσταντίνου με Προβόπουλο, επαφές με ΓΣΕΒΕΕ ενόψει ΔΕΘ και επιστολή ΕΣΕΕ προς τους αρμόδιους υπουργούς. Μίχαλος στο ΣΚΑΪ: Όχι στην εξυγίανση με υπερφορολόγηση.
"Ναι στο μνημόνιο, όχι στους όρους"27.08.2010
Χρειαζόμασταν έναν μνημόνιο, όχι όμως με αυτούς τους όρους και τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είπε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη αναπτυξιακών έργων.
Την τροποποίηση του Μνημονίου ζητάει το ΕΒΕΑ26.08.2010
Την άμεση τροποποίηση των όρων του Μνημονίου, ζητάει το ΕΒΕΑ διότι ορισμένες από τις ρυθμίσεις του εμποδίζουν την προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Διαψεύδονται νέα μέτρα και περικοπές25.08.2010
Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι δεν υπάρχει νέο μνημόνιο και νέα μέτρα, ενώ ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ληφθεί κανένα νέο μέτρο στο Ασφαλιστικό και να περικοπούν τα επιδόματα ανεργίας.
H εξυγίανση του ΟΣΕ αναμένεται να πυροδοτήσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων
Στις ράγες το σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ 21.08.2010
Μειώσεις 20% στις βασικές αποδοχές των εργαζόμενων σε ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο του υπουργείου Μεταφορών που θα συζητηθεί στη Βουλή το Σεπτέμβρη.
Δεύτερο κύμα μέτρων21.08.2010
Αλλαγές στα εργασιακά και νέες παρεμβάσεις σε μισθούς, επιδόματα και υπερωρίες στις ΔΕΚΟ προβλέπει μεταξύ άλλων το επικαιροποιημένο μνημόνιο.
Νέα μέτρα κομίζει η τρόικα
Αλλαγές και νέες παρεμβάσεις20.08.2010
Μπαράζ νέων μέτρων προβλέπει το επικαιροποιημένο κείμενο του μνημονίου. Έρχονται απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, κλείσιμο γραμμών του ΟΣΕ, αύξηση εισιτηρίων.
Δημόσια έσοδα με τα «κυάλια» 20.08.2010
Μείωση 39,7% σημείωσε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου του 2010. Μεγάλη απόκλιση στα δημόσια έσοδα σε σχέση με τις προβλέψεις.
«Πράσινο φως» για τη β’ δόση19.08.2010
Η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις για να λάβει το Σεπτέμβριο τη δεύτερη δόση του πακέτου στήριξης ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επισημαίνει, ωστόσο ότι εκκρεμούν μία σειρά από ζητήματα, όπως τα κλειστά επαγγέλματα και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Μνημ(ον)ειώδης ακρίβεια... 10.08.2010
Ο πληθωρισμός οφείλεται στην έμμεση φορολογία που έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα από το μνημόνιο τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ. Το ΕΒΕΑ απαιτεί αλλαγή του μείγματος της κυβερνητικής πολιτικής.
Η τρόικα πιέζει για επίσπευση των μεταρρυθμίσεων
Η κυβέρνηση σε αναζήτηση εσόδων07.08.2010
Αγώνας δρόμου για να καλυφθεί η «μαύρη» τρύπα των εσόδων. Η κυβέρνηση θέτει από το Σεπτέμβριο σε εφαρμογή δεύτερο σχέδιο για την εκτέλεση του Μνημονίου και ετοιμάζεται να καταθέσει μπαράζ νομοσχεδίων για κλειστά επαγγέλματα, φοροδιαφυγή, ΔΕΚΟ.
Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν (Δ)
ΔΝΤ: Πιέσεις για συγχωνεύσεις τραπεζών 07.08.2010
Για συγχωνεύσεις στον τραπεζικό τομέα πιέζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δια στόματος του επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν.

 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ