ΦΑΚΕΛΟΙ

To μνημόνιο συνεργασίας

08.06.2010 | 04:48 μμΤελευταία Ενημέρωση 05:51 μμ 16.07.2010

Την πορεία της ελληνικής οικονομίας για τα προσεχή έτη θα καθορίσει η τήρηση –ή μη- τoυ μνημονίου συνεργασίας της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το νομοσχέδιο για το μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Εθνική Αντιπροσωπεία στις αρχές Μαΐου 2010. Με την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στο μνημόνιο η Ελλάδα θα λάβει τμηματικά δάνειο συνολικού ύψους 110 δισ. ευρώ, ενώ τεχνοκράτες της τριμερούς εποπτεύουν την πιστή τήρησή του.

Διαβάστε αναλυτικά όλα τα έγγραφα του μνημονίου:

Το Σχέδιο 

Η εισηγητική έκθεση

Παράρτημα 1

Παράρτημα 2

Παράρτημα 3

Παράρτημα 4
 
Οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις:

Oι νέες ρυθμίσεις

Οι τροποποιήσεις

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο:

 
Οι βασικές συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του δημοσίου:

Όλες οι ρυθμίσεις


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Πολ Τόμσεν: Κρίσιμη η επόμενη χρονιά28.11.2010
«Η επόμενη χρονιά είναι η πιο κρίσιμη και επώδυνη, καθώς πρέπει να γίνουν δομικές αλλαγές» δήλωσε ο Πολ Τόμσεν, επικεφαλής της τρόικας.Υ πογράμμισε ότι «πρέπει να κοπεί ο δημόσιος τομέας, να υπάρξουν ριζικές μεταρρυθμίσεις στον χώρο της υγείας και βελτίωση στη λειτουργία του φορολογικού μηχανισμού».
Συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών 28.11.2010
Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ και της ΕΕ συνέρχονται εκτάκτως την Κυριακή στις Βρυξέλλες με στόχο να υιοθετήσουν το ταχύτερο δυνατόν το πρόγραμμα οικονομικής αρωγής προς την Ιρλανδία, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 85 δισ. ευρώ.

Φόβοι για επέκταση της κρίσης χρέους27.11.2010
Εντείνονται οι πιέσεις προς την Ιρλανδία να υπογράψει το μνημόνιο με την τρόϊκα, καθώς η Ιρλανδική κρίση προκαλεί τριγμούς στην Ιβηρική χερσόνησο, οι οποίοι φτάνουν μέχρι τον πυρήνα της ευρωζώνης. Νέα τηλεδιάσκεψη του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών την Κυριακή.
(φωτό αρχείου)
Το γερμανικό σχέδιο για αναδιάρθρωση χρέους χωρών της ΕΕ26.11.2010
Τέσσερις φάσεις αναδιάρθρωσης του χρέους όποιου κράτους – μέλους προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης με συμμετοχή και των ιδιωτών επενδυτών στο κόστος διάσωσης του, προβλέπει η πρόταση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που θα συζητηθεί το Δεκέμβριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Μέρκελ: εμμένει στην ανάγκη συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών 26.11.2010
Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ επανέλαβε την έκκληση να αναλάβουν και ιδιώτες επενδυτές μερίδιο του ρίσκου στο πλαίσιο του μόνιμου μηχανισμού οικονομικής στήριξης χωρών της ευρωζώνης, συμβάλλοντας παράλληλα στην προσπάθεια προστασίας του ευρώ.
Απίστευτο επίτευγμα η μείωση του ελληνικού ελλείμματος25.11.2010
«Απίστευτο επίτευγμα» χαρακτηρίζει τη μείωση του ελληνικού ελλείμματος κατά 4% ο πρόεδρος της ΕΕ. Xρειάζεται η δημιουργία προϋποθέσεων για την επίτευξη σταθερής ανάπτυξης στην Ευρώπη προσθέτει.
Ενημέρωση για τις εκκρεμότητες του οικονομικού προγράμματος25.11.2010
Yπουργικό την Πέμπτη υπό τον πρωθυπουργό. Επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών ζήτησε ο Γ. Παπανδρέου και έκανε λόγο για εθελούσιες μετατάξεις από την Κεντρική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εύσημα Μέρκελ για τις προσπάθειες της Ελλάδας. Πάγκαλος: "Ευτυχία το Μνημόνιο".
Εύσημα Μέρκελ στην Αθήνα 24.11.2010
Η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι αν η Γερμανία είναι το «πρότυπο» της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, η Ελλάδα είναι το παράδειγμα για το τι πρέπει να κάνει μια χώρα προκειμένου να επιστρέψει στην οδό της αρετής.
Επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών ζητεί ο πρωθυπουργός 24.11.2010
Την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών ζήτησε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη που έγινε γαι την ανάπτυξη.
«Πρόσθετες μεταρρυθμίσεις το 2011»23.11.2010
ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ: «Τα δύσκολα έρχονται» δήλωσε για το 2011 ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ. «Θα πρέπει να γίνουν θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του κράτους» επισήμανε.
Η Αθήνα εμμένει στις απόψεις της για το μηχανισμό στήριξης23.11.2010
Ο καταμερισμός των ρόλων των μελών της κυβέρνησης, όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, το αντικείμενο σύσκεψης που είχε ο πρωθυπουργός με ομάδα υπουργών.
Λούκα Κατσέλη
Νέα συμφωνία για τις συμβάσεις εργασίας23.11.2010
Την κατάργηση της δυνατότητας επέκτασης των συμβάσεων και σε αυτούς που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις, περιέχει η νέα συμφωνία με την τριμερή επιτροπή. Ικανοποιημένη η Λούκα Κατσέλη από τις διαπραγματεύσεις.
Απολύσεις, αποκλίσεις και πολλοί αστερίσκοι23.11.2010
Ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Μίλησε ακόμα για απόκλιση από τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας και όχι από τη γενική συλλογική σύμβαση και τόνισε ότι θα πάρουμε την 4η δόση «εφόσον κάνουμε αυτό που πρέπει».
Ολόκληρη η συνέντευξη του Πολ Τόμσεν θα μεταδοθεί στο κεντρικό δελτίο της Τηλεόρασης του ΣΚΑΪ στις 21:00
«Τα δύσκολα έρχονται το 2011»23.11.2010
Αποκλειστική συνέντευξη Τόμσεν στο ΣΚΑΪ. Το κλιμάκιο άφησε «παράθυρο» επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί συμπληρωματικό δάνειο. Αναλυτικά το κείμενο συμπερασμάτων.
«Αναγκαίο για την έξοδο από την κρίση το μνημόνιο»23.11.2010
Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο θέμα του μνημονίου, το οποίο είναι αναγκαίο για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση, δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Γιάννης Στουρνάρας.
Οι όροι για τις επιχ. συμβάσεις θα συζητηθούν με τους κοινωνικούς εταίρους
«Κλείδωσαν» οι αλλαγές για ΔΕΚΟ - εργασιακά22.11.2010
Στο τελικό κείμενο της συμφωνίας με την τρόικα για τις επιχειρησιακές συμβάσεις θα αναφέρεται ότι αυτές θα υπερισχύουν των κλαδικών. Οι όροι θα συζητηθούν με τους κοινωνικούς εταίρους.
«Σε καταστροφική πορεία η οικονομία»22.11.2010
Σε επιστολή της προς την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την Κομισιόν η ΓΣΕΒΕΕ τονίζει ότι η πραγματική οικονομία βρίσκεται σε καταστροφική καθοδική πορεία. Τι προτείνει η Συνοσπονδία.
Την Τρίτη η συνέντευξη της τρόϊκας22.11.2010
Σε δυσαρέσκεια και σε διαφωνία για την πορεία υλοποίησης του μνημονίου αποδίδεται η αναβολή για την Τρίτη της συνέντευξης της τρόϊκας, που είχε προγραμματισθεί για τη Δευτέρα.
ΔΝΤ: «Πρόβλημα του πρωθυπουργού η διαχείρισης της κατάστασης»21.11.2010
Δυσφορία των ελεγκτών από τα ήξεις αφίξεις υπουργών που εγκαλούν το ΔΝΤ για πράγματα που οι ίδιοι έχουν υπογράψει.
Πρόβλεψη για νέο μνημόνιο 19.11.2010
Ως σοβαρό σενάριο εμφανίζει ο εκπρόσωπος της χώρας μας στο ΔΝΤ Παναγιώτης Ρουμελιώτης το ενδεχόμενο ενός νέου μνημονίου για την Ελλάδα, με πρόβλεψη επιμήκυνσης αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ.
Προηγούμενη      

Επόμενη

   
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ