ΦΑΚΕΛΟΙ

Από τους ανεμόμυλους στις Ανεμογεννήτριες

Γράφει  Γιώργος Κεραμιτζόγλου16.05.2010 | 12:18 μμΤελευταία Ενημέρωση 12:18 μμ 16.05.2010

Αναλυτικά το πρόγραμμα για την Παγκόσμια Ημέρα του Ανέμου στις 15 Ιουνίου

Όταν το 1500 μ.Χ εμφανίζονται οι πρώτοι ανεμόμυλοι στην Ευρώπη, προερχόμενοι από την Κίνα, οι άνθρωποι εκείνης της εποχής δεν θα μπορούσαν να πιστέψουν ότι η έμπνευσή τους, θα οδηγούσε στη λύση των ενεργειακών προβλημάτων της σημερινής εποχής.

Τον άνεμο χρησιμοποιούσαν και στην Ελλάδα στους ανεμόμυλους για να αλέσουν τα σιτηρά, τον άνεμο χρησιμοποιούν και οι ανεμογεννήτριες για να παράγουν ενέργεια.

Στην Ελλάδα η χρήση των ανεμόμυλων υπήρξε αρκετά εκτεταμένη, λόγω του πλούσιου αιολικού δυναμικού της χώρας. Αν και είχαν εμφανιστεί πολλούς αιώνες πριν, η χρήση τους καθιερώθηκε κατά τη Βυζαντινή περίοδο.

Όμως σε αυτή την εκστρατεία του ΣΚΑΪ, θα αναπτύξουμε τα οφέλη και της δυνατότητες της αιολικής ενέργειας.

Η ιστορία των σύγχρονων εμπορικών ανεμογεννητριών ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ως συνέπεια της πετρελαϊκής κρίσης της δεκαετίας του ’70. Η ασφάλεια της ενεργειακής παροχής και η αειφορία, δημιούργησαν έντονο ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ.

Στα μέσα της δεκαετίας του '80 η ελληνική ΔEH ήταν στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία των Aνανεώσιμων Πηγών Eνέργειας. Eγιναν αιολικά πάρκα σε πολλά νησιά, ενώ το 1986 έγινε μια συμφωνία-πλαίσιο με την EAB για την κατασκευή ελληνικών ανεμογεννητριών.

Και ξαφνικά η εξέλιξη σταμάτησε. Σήμερα πρωταθλητισμό στην αιολική ενέργεια κάνουν η Δανία, η Γερμανία, η Ισπανία, οι ΗΠΑ και αρκετές άλλες χώρες.

Για πολλά χρόνια οι επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν μια στασιμότητα. Και αν σκεφτούμε ότι η χρήση μιας ανεμογεννήτριας των μόλις 600KW, σε κανονικές συνθήκες, αποτρέπει την αποβολή 1200 τόνων CO2 ετησίως, που θα αποβάλλονταν στο περιβάλλον αν χρησιμοποιείτο άλλη πηγή για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ο άνθρακας. Δεν έχει καμιά επιβάρυνση για το περιβάλλον και ο τρόπος παραγωγής έχει αδιαμφισβήτητη ασφάλεια.

Η αιολική ενέργεια είναι σήμερα η πιο φτηνή απ' όλες τις υπάρχουσες ήπιες μορφές και είναι ανεξάντλητη.

Σήμερα, ο σχετικός τομέας στη βιομηχανία προσφέρει 400.000 θέσεις εργασίας παγκοσμίως. Οι δημοσκοπήσεις σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Μ. Βρετανία έδειξαν ότι το 70% του πληθυσμού προτιμά την παραγωγή και χρήση αιολικής ενέργειας

Ένα αιολικό πάρκο 50 MW αποτρέπει την έκλυση στην ατμόσφαιρα περίπου 2.300 τόνων το χρόνο διοξειδίου του θείου, 180 τόνων οξειδίων του αζώτου, 120 τόνων αιωρούμενων σωματιδίων και 128.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα.

Το συνολικό εκμεταλλεύσιμο αιολικό δυναμικό της Ελλάδας μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των ηλεκτρικών αναγκών της. Στη χώρα μας, υπάρχει στόχος στην επόμενη δεκαετία πάνω από το 20% των αναγκών μας σε ενέργεια να καλύπτεται από τα αιολικά.

Στα νησιά του Αιγαίου, στην Κρήτη και στην Αν. Στερεά Ελλάδα οι μέσες ταχύτητες ανέμου είναι 6 - 7 m/sec, με αποτέλεσμα το κόστος της παραγόμενης ενέργειας να είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό, γι' αυτό παρατηρείται πληθώρα έργων εκμετάλλευσης στις περιοχές αυτές.

Στην Ελλάδα, αυτή την περίοδο παράγονται από αιολικά πάρκα πάνω από 1500 μεγαβάτ ενέργειας. Για να φτάσουμε το στόχο μας, θα πρέπει να διπλασιάσουμε την ισχύ και για να το πετύχουμε, θα πρέπει να δουλέψουν όλοι. Κράτος, επενδυτές, επιστήμονες και.... η κοινωνία.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου15.06.2010
Την Τρίτη 15 Ιουνίου στην Πλατεία Συντάγματος κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν έκθεση ζωγραφικής, υιοθεσία ανεμογεννητριών, διοργάνωση πράσινου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.
Πλήθος εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου13.06.2010
Κορυφώνονται την Τρίτη 15 Ιουνίου στην Πλατεία Συντάγματος οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν έκθεση ζωγραφικής, υιοθεσία ανεμογεννητριών, διοργάνωση πράσινου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.
Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου 10.06.2010
Την έναρξη των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου από την Παρασκευή 11 Ιουνίου έως την Τρίτη 15 Ιουνίου, ανακοίνωσαν τα μέλη της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την 15η Ιουνίου με εκδηλώσεις ενημέρωσης του κοινού στην πλατεία Συντάγματος.
Η Αιολική Ενέργεια με μια ματιά17.05.2010
Η ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας είναι μια τόσο προφανώς λογική, έξυπνη, αναγκαία και σοφή πράξη, που η καθυστέρηση και μόνο της ανάπτυξης της να στοιχειοθετεί εισαγγελική παρέμβαση.
Αιολικά πάρκα σε όλη τη χώρα 17.05.2010
Κάποιοι δεν θέλουν τις ανεμογεννήτριες από άγνοια ή απλώς συντηρητισμό. Κάποιοι διανοούμενοι, καλλιτέχνες, ακόμα και αναπτυξιακοί τεχνοκράτες δεν δέχονται την αλλαγή του τοπίου, αν και αντιλαμβάνονται την απειλή της κλιματικής αλλαγής, όπως και την υποκειμενικότητα της θέσης τους.
Αιολική ενέργεια: οφέλη16.05.2010
Για πολλά χρόνια οι επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν μια στασιμότητα. Και αν σκεφτούμε ότι η χρήση μιας ανεμογεννήτριας των μόλις 600KW, σε κανονικές συνθήκες, αποτρέπει την αποβολή 1200 τόνων CO2 ετησίως, δεν έχει καμιά επιβάρυνση για το περιβάλλον και ο τρόπος παραγωγής έχει αδιαμφισβήτητη ασφάλεια.
Αιολική Ενέργεια και εργασία16.05.2010
Υπερδιπλασιασμός των θέσεων εργασίας προβλέπεται για τα επόμενα χρόνια στον τομέα της αιολικής ενέργειας και οι περισσότερες θέσεις θα είναι στον τομέα της κατασκευής ανεμογεννητριών.
Από τους ανεμόμυλους στις Ανεμογεννήτριες16.05.2010

Όταν το 1500 μ.Χ εμφανίζονται οι πρώτοι ανεμόμυλοι στην Ευρώπη, προερχόμενοι από την Κίνα, οι άνθρωποι εκείνης της εποχής δεν θα μπορούσαν να πιστέψουν ότι η έμπνευσή τους, θα οδηγούσε στη λύση των ενεργειακών προβλημάτων της σημερινής εποχής.

Προηγούμενη   
  •  1 
   Επόμενη
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ