ΦΑΚΕΛΟΙ

Kρίσιμη Σύνοδος για το κλίμα

06.12.2009 | 01:43 μμΤελευταία Ενημέρωση 04:37 μμ 21.12.2009

Βαρύνουσας σημασίας για το περιβάλλον θεωρούνταν από την παγκόσμια κοινή γνώμη η Σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή που διεξάγεται στην Κοπεγχάγη, ωστόσο το αποτελέσματα κρίνονται πενιχρά.

Χιλιάδες εκπρόσωποι κρατών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, επιστημόνων και διεθνών οργανισμών έδωσαν το παρών σε μια προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία για την μείωση των εκπομπών αερίων με στόχο την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο η συμφωνία δεν ικανοποίησε, ενώ δεν ήταν δεσμευτική.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Οι μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες εξέφρασαν σε έγγραφό τους που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα την προσήλωσή τους στο Πρωτόκολλο του Κιότο
Σημειώνεται πρόοδος στην Κοπεγχάγη10.12.2009
Σημαντική πρόοδο έχουν σημειώσει οι διαπραγματεύσεις για μια παγκόσμια συμφωνία για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη,  σύμφωνα με τον επικεφαλής του Προγράμματος του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή Ίβο ντε Μπορ. Χορήγηση 7 δισ. ευρώ στις φτωχές χώρες από την ΕΕ.
O γάλλος πρόεδρος θα μεταβεί στην Δανική πρωτεύουσα
Μείωση εκπομπών αερίων κατά 30% επιθυμεί ο Σαρκοζί10.12.2009
Ο Νικολά Σαρκοζί ελπίζει στην επίτευξη μιας μείωσης κατά 30% των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στην Ευρώπη. Μεταβαίνει στην Κοπεγχάγη την επόμενη εβδομάδα.
Συνεχίζονται οι εργασίας της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στην Κοπεγχάγη
Υποσχέσεις ΗΠΑ για συμφωνία στην Κοπεγχάγη10.12.2009
"Σκληρή διαπραγμάτευση" για την επίτευξη ουσιαστικής συμφωνίας στην Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη υπόσχονται οι ΗΠΑ. Δηλώσεις της κινεζικής αντιπροσωπείας.
Στις 17 και 18 Δεκεμβρίου στη Κοπεγχάγη ο Μεντβέντεφ 10.12.2009
Ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ θα μεταβεί στην Κοπεγχάγη στις 17 και 18 Δεκεμβρίου για να συμμετάσχει στην τελική φάση της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, Μεντβέντεφ, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Κείμενο δίχασε τη σύνοδο της Κοπεγχάγης10.12.2009
Ως το τέλος της εβδομάδας θα υπάρξει το πρώτο επίσημο σχέδιο συμφωνίας για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός της Δανίας.
Προτάσεις για "πράσινη χρηματοδότηση"09.12.2009
Βρετανία, Αυστραλία, Μεξικό και Νορβηγία προτείνουν το 50% κάθε δημόσιας οικονομικής συνδιαλλαγής να πηγαίνει στις αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να μπορέσουν να μεταβούν σε βιώσιμες μορφές ανάπτυξης. Η Σουηδία ανακοίνωσε ότι πρόκειται να συνεισφέρει έως 765 εκατ. ευρώ στις πιο φτωχές χώρες.
Η διάσκεψη έχει "ξεχάσει" τη διατροφική κρίση09.12.2009
Η Παγκόσμια Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το κλίμα επικεντρώνεται στις βιομηχανικές πλευρές της κλιματικής αλλαγής και ελάχιστα στον πρωτογενή τομέα της γεωργίας επισήμανε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας.
Πυρά κατά της Δανίας για τις διαπραγματεύσεις 09.12.2009
Αναπτυσσόμενες χώρες και περιβαλλοντικές οργανώσεις κατηγορούν τη Δανία ότι διεξάγει τις διαπραγματεύσεις προς όφελος των πλουσιοτέρων χωρών.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Χ. Ζερεφός
"Εφικτός ο στόχος 20% από ΑΠΕ" 09.12.2009
"Ο στόχος η χώρα μας να καλύπτει το 20% των αναγκών της από ΑΠΕ έως το 2020 είναι εφικτός" τόνισε μέσω του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Χρήστος Ζερεφός.
Μπαν Κι-μουν
Αισιόδοξος ο Μπαν για τη σύνοδο της Κοπεγχάγης08.12.2009
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν δήλωσε ότι είναι "αισιόδοξος" και ότι περιμένει μία "ενιαία" συμφωνία από την διεθνή διάσκεψη για το κλίμα στην Κοπεγχάγη.
Στην Κοπεγχάγη η σύνοδος για το κλίμα
"Ισχυρότερη από ποτέ η ανάγκη για την κλιματική αλλαγή"08.12.2009
Το αποτέλεσμα της παγκόσμιας Διάσκεψης για το κλίμα στην Κοπεγχάγη εξαρτάται κυρίως από τη στάση που θα τηρήσουν οι ΗΠΑ και η Κίνα εκτίμησε ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών.
"Τελευταία ευκαιρία" η διάσκεψη στην Κοπεγχάγη07.12.2009
Η μη επίτευξη συμφωνίας για ένα παγκόσμιο πλαίσιο σχετικά με την κλιματική αλλαγή θα ξοδέψει άσκοπα την καλύτερη ελπίδα του πλανήτη για να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης, τόνισαν στους εκπροσώπους σχεδόν 190 χωρών, τόσο ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν και η υπουργός Κλίματος Κόνι Χεντεγκάαρντ, όσο και ο επικεφαλής της Σύμβασης Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή Ιβο ντε Μπουρ.
Εφημερίδες βάζουν το δικό τους λιθαράκι κατά της κλιματικής αλλαγής07.12.2009
Με κοινό το κύριο άρθρο τους, 57 εφημερίδες σε 45 χώρες θέτουν προ των ευθυνών τους, τους παγκόσμιους ηγέτες, ενόψει της Συνόδου για το κλίμα στην Κοπεγχάγη.
O δανός πρωθυπουργός (Α) και ο Ιβο ντε Μπουρ (Δ)
Έκκληση για ανάληψη μέτρων για το κλίμα07.12.2009
Ο υπεύθυνος του ΟΗΕ για το κλίμα Ιβο ντε Μπουρ και ο δανός πρωθυπουργός Ράσμουσεν ζητούν γρήγορη δράση για την κλιματική αλλαγή. Στη δημοσιότητα δημοσκοπήσεις για το θέμα.
Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει κατά τη σύνοδο να διεκδικήσει μια διεθνή συμφωνία που θα αφορά σε μειώσεις εκπομπών αερίων που προέρχονται από τη ναυτιλία
Η Ελλάδα ζητά μία "νομικά δεσμευτική συμφωνία" για το κλίμα07.12.2009
Από 65 άτομα, από όλες τις παρατάξεις και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, αποτελείται η ελληνική αντιπροσωπεία που θα συμμετάσχει στη σύνοδο στην Κοπεγχάγη για το κλίμα.  Ο κ. Κουβέλης ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές και βουλευτές που θα παρακολουθήσουν τη σύνοδο.
Οι ΗΠΑ είναι μία από τις δύο πλέον ρυπογόνες χώρες μαζί με την Κίνα
"Μεταξύ σφύρας και άκμονος" ο Ομπάμα 07.12.2009
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, πιέζεται να δραστηριοποιηθεί για την κλιματική αλλαγή. Θα επιχειρήσει κατά τη διάρκεια της διάσκεψης κορυφής της Κοπεγχάγης να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που ο ίδιος δημιούργησε.
Η διάσκεψη θεωρείται ευκαιρία για τον πλανήτη να ασχοληθεί αποφασιστικά με τις αιτίες και τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών
Διάσκεψη για το κλίμα στην Κοπεγχάγη 07.12.2009
Άρχισε τη Δευτέρα στη Κοπεγχάγη η μεγαλύτερη – σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη- διάσκεψη για το κλίμα. Η διάσκεψη θεωρείται ευκαιρία για τον πλανήτη να ασχοληθεί αποφασιστικά με τις αιτίες και τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών.
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, θα μεταβεί στην Κοπεγχάγη την τελευταία και κρίσιμη ημέρα των διαπραγματεύσεων
Κρίσιμη σύνοδος για το κλίμα 07.12.2009
Με τη συμμετοχή χιλιάδων εκπροσώπων κρατών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, επιστημόνων και διεθνών οργανισμών, αρχίζει τη Δευτέρα στην Κοπεγχάγη η κρίσιμη σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα.
Στην Δανική πρωτεύουσα στρέφονται τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινής γνώμης
Τα βλέμματα στην Κοπεγχάγη06.12.2009
Αρχίζει στην Κοπεγχάγη η κρίσιμη σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα. Χιλιάδες εκπρόσωποι κρατών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, επιστημόνων και διεθνών οργανισμών δίνουν το παρόν.  Δηλώσεις Σ. Δήμα στο ΣΚΑΪ.
Ογκώδης διαδήλωση στο Λονδίνο για τις κλιματικές αλλαγές05.12.2009
Περίπου 20.000 άνθρωποι πήραν μέρος σε πορεία διαμαρτυρίας,απευθύνοντας έκκληση στους ηγέτες όλου του κόσμου να καταλήξουν σε συμφωνία για την προστασία του περιβάλλοντος κατά την προσεχή Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, στην Κοπεγχάγη.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ