ΦΑΚΕΛΟΙ

Kρίσιμη Σύνοδος για το κλίμα

06.12.2009 | 01:43 μμΤελευταία Ενημέρωση 04:37 μμ 21.12.2009

Βαρύνουσας σημασίας για το περιβάλλον θεωρούνταν από την παγκόσμια κοινή γνώμη η Σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή που διεξάγεται στην Κοπεγχάγη, ωστόσο το αποτελέσματα κρίνονται πενιχρά.

Χιλιάδες εκπρόσωποι κρατών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, επιστημόνων και διεθνών οργανισμών έδωσαν το παρών σε μια προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία για την μείωση των εκπομπών αερίων με στόχο την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο η συμφωνία δεν ικανοποίησε, ενώ δεν ήταν δεσμευτική.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβουλεύσεων συνέχεια στην Κοπεγχάγη15.12.2009
Διαβουλεύσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμώνων διεξάγονται στην Κοπεγχάγη για να επιλυθούν δυο σημαντικά ζητήματα: η χρηματοδότηση των πλούσιων χωρών στις αναπτυσσόμενες και ο καθορισμός μείωσης εκπομπών αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Απαισιόδοξος για το ενδεχόμενο συμφωνίας εμφανίστηκε την Τρίτη ο δανός πρωθυπουργός
«Τοπίο στην ομίχλη» στην Κοπεγχάγη 15.12.2009
"Δεν είναι βέβαιο ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία", δήλωσε ο δανός πρωθυπουργός Ράσμουσεν. Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι - μουν έφτασε την Τρίτη στην πρωτεύουσα της Δανίας.
"Γράμμα από την Κοπεγχάγη" 15.12.2009
Οι απεσταλμένες του ΣΚΑΪ στην Κοπεγχάγη Κ. Χριστοφιλίδου και Δ. Ματζιαράκη καλύπτουν τα τεκταινόμενα στην πρωτεύουσα της Δανίας
Ομάδα ατόμων έστησε οδοφράγματα, άναψε φωτιές και πέταξε μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις
Βίαιες συμπλοκές στην Κοπεγχάγη 15.12.2009
Συμπλοκές τα ξημερώματα της Τρίτης στην Κοπεγχάγη μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών από τον καταυλισμό Κριστιάνα, κοντά στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Δηλώσεις του  Σταύρου Δήμα στο ΣΚΑΪ από την Κοπεγχάγη
Χάσμα "πλουσίων – φτωχών" στην Κοπεγχάγη14.12.2009
Χάσμα πλουσίων - φτωχών παρατηρείται στη Σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη. Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο επικεφαλής της αφρικανικής ομάδας κατηγόρησε τις αναπτυγμένες χώρες ότι θέλουν να ακυρώσουν το Πρωτόκολλο του Κιότο.
"Ο Μπαράκ Ομπάμα επιθυμεί να επιτευχθεί συμφωνία στην Κοπεγχάγη" δηλώνει ο Ρ. Γκιμπς (φωτό)
"Επιθυμία Ομπάμα για συμφωνία στην Κοπεγχάγη"14.12.2009
Ο Μπαράκ Ομπάμα επιθυμεί "διακαώς" να επιτευχθεί δεσμευτική συμφωνία στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το κλίμα και εργάζεται από την Ουάσιγκτον γι' αυτό τόνισε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
Μεγάλο το ενεργειακό αποτύπωμα της συνόδου της Κοπεγχάγης14.12.2009
Το ενεργειακό αποτύπωμα της συνόδου της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή είναι το μεγαλύτερο που έχει προκληθεί από οποιαδήποτε άλλη σύνοδο για το κλίμα και ίσο με το ετήσιο αποτύπωμα τουλάχιστον 600.000 κατοίκων της Αιθιοπίας.
Ένας ακτιβιστής που διαδηλώνει στην Κοπεγχάγη έχει μεταμφιεστεί σε "ιππότη της Αποκάλυψης"
Ξανά στις διαπραγματεύσεις οι αναπτυσσόμενες χώρες14.12.2009
Επέστρεψαν, ατύπως, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την κλιματική αλλαγή οι αφρικάνικες και λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, μετά από διαβεβαιώσεις της Δανίας.
"Πάγωσε" η Κοπεγχάγη14.12.2009
Αποχή από τις συζητήσεις για τις κλιματικές αλλαγές αποφάσισαν τα αφρικανικά και τα λιγότερο ανεπτυγμένα κράτη. Όπως εξήγησε στο ΣΚΑΪ ο υπουργός Περιβάλλοντος του Νίγηρα, δεν ικανοποιούνται τα αιτήματά τους για χαμηλό άνθρακα - χρηματοδότηση. Έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα.
Διαδηλώσεις για το κλίμα στην Κοπεγχάγη 14.12.2009
Περίπου χίλιοι νεαροί διαδήλωσαν στην Κοπεγχάγη. Την Κυριακή η αστυνομία έκανε περίπου 250 συλλήψεις και περίπου χίλιες το Σάββατο.
Η δεύτερη κρίσιμη εβδομάδα της Συνόδου Κορυφής στην Κοπεγχάγη για τις κλιματικές αλλαγές, αρχίζει τη Δευτέρα
Κρίσιμες διαβουλεύσεις για το κλίμα 14.12.2009
Αρχίζει τη Δευτέρα, η δεύτερη κρίσιμη εβδομάδα της Συνόδου Κορυφής στην Κοπεγχάγη για τις κλιματικές αλλαγές, με τη συμμετοχή τουλάχιστον 100 ηγετών. Επιστολή Βαρθολομαίου στους πολιτικούς ηγέτες των κρατών που συμμετέχουν στη διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη.
Κρίσιμη εβδομάδα για το κλίμα13.12.2009
Χωρίς να έχει επιτευχθεί πρόοδος, αρχίζει η δεύτερη εβδομάδα των εργασιών της Συνόδου της Κοπεγχάγης για τις κλιματικές αλλαγές. Από τη Δευτέρα, το "παρών" αναμένεται να δώσουν περισσότεροι από 100 ηγέτες, καθώς οι συνομιλίες εισέρχονται στο πιο αποφασιστικό στάδιο.
Μαζικές συλλήψεις διαδηλωτών στην Κοπεγχάγη13.12.2009
Εννιακόσια εξήντα οκτώ άτομα συνελήφθησαν σε διάφορες επεμβάσεις της αστυνομίας στην Κοπεγχάγη, αναφέρει η δανική αστυνομία σε νεότερο απολογισμό.
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έδωσαν ένα ηχηρό μήνυμα (Φωτογραφία της Greenpeace από το Flickr)
"Αρχίζουν τα δύσκολα" στην Κοπεγχάγη 12.12.2009
Σε αδιέξοδο παραμένουν οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα στη σύνοδο της Κοπεγχάγης, μετά το τέλος της πρώτης εβδομάδας των διαβουλεύσεων. Εξαιρετικά κρίσιμη αναμένεται η επόμενη εβδομάδα, οπότε θα μεταβούν πολλοί αρχηγοί κρατών.
Στο σημείο μηδέν οι διαπραγματεύσεις 12.12.2009
Καμία πρόοδος για συμφωνία για το κλίμα δεν έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής στην Κοπεγχάγη, ενώ τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται. Μαζική διαδήλωση στην πρωτεύουσα της Δανίας, συγκεντρώσεις και σε άλλες χώρες. Επεισόδια με κουκουλοφόρους.
Αμερικανικές αντιρρήσεις στην Κοπεγχάγη11.12.2009
Την αντίθεση τους εξέφρασαν οι ΗΠΑ στο σχέδιο της συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή, που παρουσιάστηκε την Παρασκευή στην Κοπεγχάγη. Η Κίνα λέει ότι η βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση δεν είναι η λύση.
Διαδήλωση το Σάββατο στη Κοπεγχάγη για το κλίμα11.12.2009
Τουλάχιστον πενήντα χιλιάδες διαδηλωτές αναμένεται να διαδηλώσουν το Σάββατο στο κέντρο της Κοπεγχάγης, ανταποκρινόμενοι στην έκκληση 516 Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων από 67 κράτη που ζητούν να ασκηθεί πίεση πάνω στις διεθνείς διαβουλεύσεις για το κλίμα.
Προσχέδιο συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή11.12.2009
Για περιορισμό της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5-2 βαθμούς κάνει λόγο το προσχέδιο συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή.
Προσέγγιση απόψεων Λονδίνου - Παρισιού για το κλίμα
Τρία δισ. δολάρια δίνει η ΕΕ για το κλίμα11.12.2009
Τουλάχιστον 3 δισ. δολάρια το χρόνο θα διαθέσει η ΕΕ στις αναπτυσσόμενες χώρες για το κλίμα. Πιέσεις στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να συνεισφέρουν περισσότερο.
Το πιο "καυτό έτος" το 201011.12.2009
Ρεκόρ όλων των εποχών αναμένεται να σημειωθεί το 2010 όσον αφορά την παγκόσμια μέση ετήσια θερμοκρασία. Το ρεκόρ μέχρι σήμερα είναι 14,52 βαθμοί και σημειώθηκε το 1998.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ