ΦΑΚΕΛΟΙ

Kρίσιμη Σύνοδος για το κλίμα

06.12.2009 | 01:43 μμΤελευταία Ενημέρωση 04:37 μμ 21.12.2009

Βαρύνουσας σημασίας για το περιβάλλον θεωρούνταν από την παγκόσμια κοινή γνώμη η Σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή που διεξάγεται στην Κοπεγχάγη, ωστόσο το αποτελέσματα κρίνονται πενιχρά.

Χιλιάδες εκπρόσωποι κρατών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, επιστημόνων και διεθνών οργανισμών έδωσαν το παρών σε μια προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία για την μείωση των εκπομπών αερίων με στόχο την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο η συμφωνία δεν ικανοποίησε, ενώ δεν ήταν δεσμευτική.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Την εκπομπή παρουσιάζουν ο Άρης Πορτοσάλτε και η Κατερίνα Χριστοφιλίδου
Αποτίμηση της Διάσκεψης για το κλίμα στην Κοπεγχάγη 21.12.2009
Η κλιματική αλλαγή μετά την Διάσκεψη στην Κοπεγχάγη είναι το θέμα της θεματικής βραδιάς που θα προβληθεί στις 11 το βράδυ της Δευτέρας από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Kρίσιμη Σύνοδος για το κλίμα06.12.2009
Τα κυριότερα γεγονότα της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα που δίηρκησε έως τις 18 Δεκεμβρίου. Χιλιάδες εκπρόσωποι κρατών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, επιστημόνων και διεθνών οργανισμών έδωσαν το παρών.
Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς θεωρεί ότι δεν έγιναν βήματα προόδου για το κλίμα
"Μεγάλη απογοήτευση η Κοπεγχάγη" 21.12.2009
"Μεγάλη απογοήτευση η συμφωνία για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη", εκτιμά ο οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς. Απογοητευμένες εμφανίζονται όμως και οι διεθνείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας. 
"Βρετανικά πυρά" για τις διαπραγματεύσεις στην Κοπεγχάγη21.12.2009
Στο στόχαστρο του βρετανού πρωθυπουργού βρέθηκαν μερικές χώρες τις οποίες κατηγόρησε κάποιες ότι έθεσαν υπό ομηρία τις διαπραγματεύσεις κατά τη διάσκεψη της Κοπεγχάγης. O βρετανός υπουργός Περιβάλλοντος κατηγόρησε ανοιχτά την Κίνα.
Σπύρος Κουβέλης
"Στο σημείο μηδέν" η δεσμευτική συμφωνία για το κλίμα21.12.2009
"Σήμερα είναι όλοι άσπρα πρόβατα γιατί δεν υπάρχει παγκόσμια δεσμευτική συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, είμαστε στο σημείο μηδέν" δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, προσθέτοντας ότι η διάσκεψη της Κοπεγχάγης είναι ένα βήμα πίσω από το Πρωτόκολλο του Κιότο.
Η ανθρωπότητα φαίνεται ότι χρειάζεται "σχέδιο Β"...
Koπεν-χάσμα για το κλίμα19.12.2009
Σε πολιτική συμφωνία για το κλίμα -μη δεσμευτικού χαρακτήρα- κατέληξαν οι ηγέτες στη σύνοδο της Κοπεγχάγης. Στο τελικό κείμενο δεν προσδιορίζονται συγκεκριμένες μειώσεις των εκπομπών αέριων του θερμοκηπίου.
Ακτιβιστές διαμαρτύρονται για το σχέδιο Ομπάμα
Πολιτικό κείμενο χωρίς δεσμεύσεις19.12.2009
Αναπτυσσόμενες χώρες απορρίπτουν το σχέδιο Ομπάμα για την υπερθέρμανση. Η συμφωνία χρειαζόταν υποστήριξη και από τις 193 χώρες. Από τη στιγμή που ορισμένες χώρες εναντιώνονται, τότε η συμφωνία υιοθετείται μόνο ως ένα μη δεσμευτικό έγγραφο ή μερικά από τους υποστηρικτές της.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε τη συμφωνία σημαντικό βήμα αλλά όχι αρκετό
Συμφωνία και δραματικό παρασκήνιο18.12.2009
Πολιτική συμφωνία η οποία δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, επετεύχθη στην Κοπεγχάγη σύμφωνα με τον Ομπάμα. ΟΙ ΗΠΑ δεσμεύθηκαν να χορηγήσουν 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια ως βοήθεια προς τις πιο ευπαθείς χώρες από τώρα έως το 2012. Η συνολική βοήθεια θα φτάνει τα 30 δισ.
Στόχος να υπάρξει νομική δέσμευση
Επί τάπητος νέο σχέδιο18.12.2009
Νέο σχέδιο διαπραγματεύονται αυτή την ώρα οι ηγέτες στην Κοπεγχάγη το οποίο περιέχει χρονοδιάγραμμα μετατροπής του σε νομικά δεσμευτικό κείμενο εντός του 2010. Νωρίτερα πληροφορίες έκαναν λόγο για μη δεσμευτικό σχέδιο για μείωση κατά 50% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα
Διαψεύδονται πληροφορίες για παράταση των διαπραγματεύσεων 18.12.2009
Τα Ηνωμένα Έθνη διαψεύδουν την πληροφορία ότι ζητήθηκε από τους ηγέτες να παραμείνουν όλη τη νύχτα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να βρεθεί λύση.
"Νερωμένη" συμφωνία για το περιβάλλον 18.12.2009
Σε συμφωνία κατώτερη των προσδοκιών αναμένεται να καταλήξουν την Παρασκευή το βράδυ οι ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης. Δηλώσεις Μεντβέντεφ και Ομπάμα.
Γουέν Ζιαμπάου
Ζητείται ελπίδα για το κλίμα18.12.2009
Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις στην Κοπεγχάγη με την αβεβαιότητα να παραμένει. Ελπίδα από τη δέσμευση  Κίνας - ΗΠΑ για μείωση των εκπομπών αερίου. Σαρκοζί: Κάτι κινείται.
Στη Διάσκεψη για το Κλίμα ο Μπαράκ Ομπάμα
Στη Κοπεγχάγη ο Ομπάμα 18.12.2009
Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έφτασε στην Κοπεγχάγη, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Διάσκεψης για το Κλίμα.
Διεργασίες στην Κοπεγχάγη για την επίτευξη συμφωνίας
Σκληρές διαπραγματεύσεις στην Κοπεγχάγη18.12.2009
Στην Κοπεγχάγη φτάνει την Παρασκευή ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα. 120 ηγέτες θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.
Οι διαδηλωτές δεν παραδίδουν τα όπλα
Συγκρατημένη αισιοδοξία 16.12.2009
Οι διαπραγματεύσεις στην Κοπεγχάγη για το κλίμα έχουν "κολλήσει", παραδέχθηκε η Τίνα Μπιρμπίλη, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι υπάρχουν περιθώρια για την εξεύρεση λύσης. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του γγ της αρμόδιας επιτροπής του ΟΗΕ Ίβο ντε Μπορ. 
"Είμαστε εδώ αποφασισμένοι να κάνουμε το πάν για να βοηθήσουμε σε μια μεγάλη ιστορική απόφαση για την ανθρωπότητα", είπε ο πρωθυπουργός
"Η Κοπεγχάγη πρέπει να πετύχει"16.12.2009
Την επιτακτική ανάγκη για δεσμευτική συμφωνία στην Κοπεγχάγη, επεσήμανε ο Γιώργος Παπανδρέου, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Τόνισε ότι η Κοπεγχάγη δεν είναι τελικό ορόσημο, αλλά πρέπει να είναι η βάση.
Εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων διαμαρτύρονται για τον αποκλεισμό τους
Χάος και αδιέξοδο16.12.2009
Στο κενό μέχρι στιγμής οι διαπραγματεύσεις  στην Κοπεγχάγη για το κλίμα. Οι αναπτυσσόμενες χώρες κάνουν λόγο για παζάρι και καταγγέλουν αποκλεισμό, ενώ ο βρετανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε ήδη την επίτευξη συμφωνίας "πολύ δύσκολη". Νέες συγκρούσεις με διαδηλωτές.
O πρωθυπουργός και πρόεδρος της Διεθνούς θα παρουσιάσει, σε συνέντευξη Τύπου, τις θέσεις των Σοσιαλιστών
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Κοπεγχάγη16.12.2009
O πρωθυπουργός και πρόεδρος της Διεθνούς θα παρουσιάσει, σε συνέντευξη Τύπου, τις θέσεις των Σοσιαλιστών για το κλίμα, ενώ θα λάβει μέρος και στη Σύνοδο Κορυφής.
Οι υπουργοί Περιβάλλοντος από 193 χώρες θα προσπαθούν να λύσουν τα αδιέξοδα της Διάσκεψης για το Κλίμα
Σε κλοιό διαδηλώσεων η Διάσκεψη για το Κλίμα 16.12.2009
Η αστυνομία της Δανίας διέλυσε πορεία διαδηλωτών και συνέλαβε τουλάχιστον 100 άτομα στην Κοπεγχάγη όπου διεξάγεται η Διάσκεψη για το Κλίμα. Πορείες έχουν προαναγγείλει περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Τα Ηνωμένα Έθνη δεσμεύτηκαν για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα απ' όλες τις υπηρεσίες
Σε κρίσιμη φάση οι διαπραγματεύσεις στην Κοπεγχάγη 16.12.2009
Μεγάλες διαδηλώσεις έχουν προγραμματίσει περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Κοπεγχάγη. Οι υπουργοί Περιβάλλοντος από 193 χώρες αναλαμβάνουν τα ηνία σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία για το κλίμα. Συνέντευξη Μπιρμπίλη στο ΣΚΑΪ.
Προηγούμενη      

Επόμενη

   
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ