ΦΑΚΕΛΟΙ

Παράθυρα σε νέους ορίζοντες

Γράφει  Λαμπρινή Χ. Θωμά25.10.2009 | 09:05 μμΤελευταία Ενημέρωση 09:05 μμ 25.10.2009

Τα Windows7 αποτελούν την τελευταία έκδοση των Windows και ταυτόχρονα την ευκαιρία της Microsoft να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που δημιούργησαν τα Vista. Όλα δείχνουν ότι με το νέο λειτουργικό, η εταιρία έχει καταφέρει να κερδίσει τις, πρώτες τουλάχιστον, εντυπώσεις. Αν τα Vista αποτελούσαν ένα (υπερ)φιλόδοξο και καινοτόμο σχέδιο αναβάθμισης του λειτουργικού το οποίο στην πορεία κάπου ναυάγησε, τα Windows7 ξεκίνησαν από την αρχή με πιο πραγματιστικό όραμα. Κύριως στόχος της Micro-soft ήταν να δημιουργήσει ένα ευέλικτο, περισσότερο ασφαλές και ταχύτερο λειτουργικό σύστημα, το οποίο θα διόρθωνε τα προβλήματα αστάθειας και ασυμβατότητας της προη-γούμενης έκδοσης. Ο ίδιος ο Μπιλ Γκέιτς είχε δηλώσει ότι η νέα έκδοση των Windows θα στόχευε στο να είναι «φιλικότερη στον χρήστη» και με μεγαλύτερες επιδόσεις. Τα πρώτα τεστ των Windows7 από τον ειδικό τύπο επιβεβαίωσαν αυτή την εκδοχή.

Πέρα από την αυξημένη σταθερότητα, τα νέα Windows περιλαμβάνουν μια σειρά τεχνο-λογικών καινοτομιών όπως καλύτερη διαχείριση πολυπυρηνικών (multicore) επεξεργαστών, εικονικούς σκληρούς δίσκους, υποστήριξη οθονών αφής, αναγνώριση χειρογρά-φου καθώς και πλήθος βελτιώσεις και προσθήκες στον πυρήνα του λειτουργικού. Έμφαση δόθηκε επίσης στο γραφικό περιβάλλον, με βελτιωμένη σχεδίαση της επιφάνειας εργασίας και του μενού έναρξης. Ταυτόχρονα, για να εκμεταλλευτεί την πρόσφατη «μόδα» των μικροσκοπικών φορητών τύπου netbook, η Microsoft σχεδίασε τα νέα Windows ώστε να μπορούν να τρέξουν αποδοτικά στους σχετικά αδύναμους επεξεργαστές τους, κάτι το οποίο δεν ίσχυε για τα Vista. Σε γενικές γραμμές, όλα δείχνουν ότι, με την κυ-κλοφορία των Windows7, η Microsoft κέρδισε το στοίχημα που έβαλε με τον εαυτό της. Μπορεί να μην παρουσίασε κάτι το επαναστατικό, αλλά πρόσφερε επιτέλους μια σταθε-ρή και γρήγορη έκδοση των Windows η οποία θα επιτρέψει στους χρήστες που απέφυγαν την μετάβαση στα Vista να ξεκολλήσουν από τα απαρχαιωμένα σήμερα Windows XP.

Εκτός όλων αυτών όμως, τα Windows7 είναι και μια καλή ευκαιρία να ξαναθυμηθεί κανείς την αλματώδη πρόοδο των λειτουργικών συστημάτων τα τελευταία 25 χρόνια.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

«Επαγγελματικά» Παράθυρα 25.10.2009
Η πρώτη έκδοση των NT κυκλοφόρησε το 1993, μετά από πενταετή ανάπτυξη.
Μετρώντας από το τρία ως το επτά 25.10.2009
An τα Windows 3.0 έφεραν την πρώτη μεγάλη αναγνώριση της πλατφόρμας από το ευρύ κοινό ως εναλλακτική του DOS, ήταν η επόμενη έκδοση, τα Windows 3.1 αυτά που κατέστησαν το λειτουργικό απαραίτητο συμπλήρωμα κάθε υπολογιστή.
Τα θεμέλια των «Παραθύρων»25.10.2009
Η ιστορία του δημοφιλούς λειτουργικού ξεκινάει αρκετά πρωτύτερα.
Η θέα πριν τα «Παράθυρα»25.10.2009
Μπορεί τα Windows να έκαναν δημοφιλή στον πολύ κόσμο τα «παραθυρικά» λειτουργικά περιβάλλοντα (επιστημονικώς γνωστά ως γραφικές διεπαφές χρήσης - Graphical User Interface, GUI), αλλά η ιστορία των τελευταίων ξεκινάει αρκετά παλαιότερα.
Παράθυρα σε νέους ορίζοντες25.10.2009
Μια σύντομη ιστορία του κόσμου από την ανάπτυξη του «λαϊκού» software ως και τα Windows7. Tα  νέα Windows είναι και μια καλή ευκαιρία να ξαναθυμηθεί κανείς την αλματώδη πρόοδο των λειτουργικών συστημάτων τα τελευταία 25 χρόνια.
Προηγούμενη   
  •  1 
   Επόμενη
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ