ΦΑΚΕΛΟΙ

Εκλογές 2009

03.09.2009 | 09:42 πμΤελευταία Ενημέρωση 02:42 μμ 05.10.2009

Αλλαγή πολιτική σελίδας σηματοδοτεί η θριαμβευτική νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, νίκη που κατά πολλούς ήταν μη αναμενόμενη, θυμίζοντας ημέρες του ΄81.

Ο Γ. Παπανδρέου καλείται να αναλάβει τα ηνία της χώρας σε μία εξαιρετικά δύσκολη πολιτική συγκυρία, και παράλληλα να διαχειριστεί με εξαιρετική λεπτότητα στο εσωτερικό του κόμματός του τη μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ, ώστε να μην απογοητεύσει τα εκατομμύρια ψηφοφόρων που αποφάσισαν να τον εμπιστευτούν, ελπίζοντας σε περισσότερη διαφάνεια, άμεση αναθέρμανση της οικονομίας, δίκαιο φορολογικό σύστημα, επανεκκίνηση της ανάπτυξης με έμφαση στην "πράσινη".

Στον αντίποδα, η βαριά ήττα της ΝΔ δρομολογεί δραματικές εξελίξεις. Ο Κώστας Καραμανλής ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα και ανακοίνωσε τη διενέργεια έκτακτου συνεδρίου, στο οποίο ο ίδιος δε θα είναι υποψήφιος.

Την ίδια ώρα, πολλά κορυφαία στελέχη, όπως η υπουργός Εργασίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο γραμματέας του Κόμματος, μένουν εκτός της Βουλής. Οι κκ Λιάπης και Τσιτουρίδης προέβησαν σε σκληρές ανακοινώσεις, ενώ ο πρώην "τσάρος" της οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης γνωστοποίησε ότι επιστρέφει στα πανεπιστημιακά του καθήκοντα.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ο Συνήγορος του Πολίτη, Γιώργος Καμίνης
"Το μήνυμα που πρέπει να δοθεί είναι αξιοκρατία στο δημόσιο"08.10.2009
Για την παρουσία του στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης μίλησε στο ΣΚΑΪ ο Συνήγορος του Πολίτη, Γιώργος Καμίνης. Μεταξύ άλλων είπε ότι οι πελατειακές σχέσεις έχουν ραγίσει τη ραχοκοκαλιά της δημόσιας διοίκησης με αποτέλεσμα η απογοήτευση σε ευρύτατα στρώματα της δημόσιας διοίκησης να είναι μεγάλη.
Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών 07.10.2009
Ποσοστά και έδρες όλων των κομμάτων με καταμετρημένο το 100% των εκλογικών τμημάτων. Αναλυτικά ποσοστά ανά περιφέρεια και σύγκριση με τα αντιστοιχα ποσοστά του 2007.
Ορκίζεται στις 11.00 το πρωί της Τετάρτης η νέα κυβέρνηση ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας
Ανανέωση στην κυβέρνηση 07.10.2009
Ορκίζεται η νέα κυβέρνηση.  Εικόνα από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Στη συνέχεια θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο. Από τα νέα μέλη της κυβέρνησης οι 26 αναλαμβάνουν υπουργική θέση για πρώτη φορά. Πρόκειται για 8 υπουργούς, δυο αναπληρωτές υπουργούς και 16 υφυπουργούς.
Ο πρωθυπουργός διαβαίνει το κατώφλι του Μαξίμου έχοντας ως συνεργάτες ένα αμάλγαμα πεπειραμένων και άφθαρτων κυβερνητικών στελεχών
«Άρωμα γυναίκας» και ανανέωση στην κυβέρνηση06.10.2009
«Άρωμα γυναίκας» στο νέο κυβερνητικό σχήμα με 9 γυναίκες να αναλαμβάνουν χαρτοφυλάκιο. Είκοσι έξι μέλη της κυβέρνησης για πρώτη φορά σε υπουργική θέση. Ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει και το υπουργείο Εξωτερικών. Οι αντιδράσεις.
Αμάλγαμα παλιών προσώπων με κυβερνητική πείρα και νέων προσώπων η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου06.10.2009
Στελέχη με κυβερνητική πείρα, αλλά και νέα πρόσωπα περιλαμβάνει το νέο κυβερνητικό σχήμα, ενώ δε λείπουν και τα ονόματα – έκπληξη, όπως για παράδειγμα αυτό του κ. Πάγκαλου, ο οποίος αναλαμβάνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Ο Σταύρος Καλαφάτης
Πυρά Καλαφάτη για το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης06.10.2009
Επικριτικός ο απερχόμενος υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Στ. Καλαφάτης για την κατάργηση του υπουργείου. «Η εγκατάσταση δύο υφυπουργών στη Θεσσαλονίκη, δεν ισοσκελίζει τη απώλεια ενός υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης» τονίζει.
Τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης ανακοίνωσε ο μέχρι τώρα εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ
«Δευτερεύουσας σημασίας τα πρόσωπα»06.10.2009
«Τα πρόσωπα και τα κυβερνητικά σχήματα έχουν δευτερεύουσα σημασία» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.
Ο Κώστας Καραμανλής αναμένεται να αποστείλει επιστολή στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος
Αντίστροφη μέτρηση για το Συνέδριο της ΝΔ 06.10.2009
Την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ ανακοίνωσε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης.
Ο νέος πρωθυπουργός αποχαιρετά τον κ. Καραμανλή από το Μέγαρο Μαξίμου
Το απόγευμα η σύνθεση της νέας κυβέρνησης06.10.2009
Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ορκίστηκε το πρωί της Τρίτης ο νέος πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Το απόγευμα ο κ. Παπανδρέου θα ανακοινώσει τη σύνθεση της κυβέρνησής του. Οι υπουργοί θα ορκιστούν την Τετάρτη, όποτε θα πραγματοποιηθεί και το πρώτο υπουργικό συμβούλιο.
Ο κ. Παπανδρέου φεύγει από το προεδρικό Μέγαρο, αφού έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Κ. Παπούλια
Εν αναμονή του νέου κυβερνητικού σχήματος05.10.2009
Την Τρίτη το πρωί θα γίνει η ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου. Στη σύνθεση της νέου κυβερνητικού σχήματος στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον, μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που έλαβε ο κ. Παπανδρέου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Οι έδρες της νέας Βουλής
Ηχηρές απουσίες, νέες παρουσίες05.10.2009
Η δεινή ήττα της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές, οδήγησε στον αποκλεισμό από την Βουλή, κορυφαίων στελεχών της, αλλά και στην ανάδειξη αρκετών νέων βουλευτών - στην μεγάλη τους πλειοψηφία, από το χώρο του ΠΑΣΟΚ
"H διαδρομή στην πολιτική τελείωσε για μένα"
"Θέλω να αναπνεύσω εκτός πολιτικής"05.10.2009
Την αποχώρησή του απο την πολιτική ανακοίνωσε ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικράτειας της ΝΔ Γ. Σουφλιάς, μετά τις αντιδράσεις βουλευτών οι οποίοι τον θεωρούν εμπνευστή των πρόωρων εκλογών. Το έργο του λαρισαίου πολιτικού εξήρε ο Κ. Καραμανλής.
Σε ένα μήνα θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο συνέδριο για να εκλέξει νέο αρχηγό
Δραματικές εξελίξεις στη ΝΔ05.10.2009
Σε περίοδο έντονης πολιτικής εσωστρέφειας εισέρχεται το κόμμα της ΝΔ μετά την οδυνηρή ήττα στις εκλογές και την απόφαση του Κ. Καραμανλή να προκηρύξει έκτακτο συνέδριο, στο οποίο γνωστοποίησε ότι δε θα είναι υποψήφιος. Σκληρή δήλωση Λιάπη.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχεται το νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό
Στον πρόεδρο ο Γ. Παπανδρέου05.10.2009
"Χρειαζόμαστε την ευχή σας για δύναμη, γιατί η στιγμή είναι δύσκολη, ενώ το εύρος της νίκης δείχνει την ελπίδα του λαού και τη διάθεσή του για σημαντικές τομές", τόνισε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Γ. Παπανδρέου κατά την υποδοχή του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
Μεγάλες απώλειες της ΝΔ στην επικράτεια05.10.2009
Σημαντικά τα κέρδη που αποκόμισε το ΠΑΣΟΚ στην επικράτεια. Σε 37 εκλογικές περιφέρειες η ΝΔ έχασε την πρωτιά που κατείχε στις βουλευτικές εκλογές του 2007, από το ΠΑΣΟΚ.
Εκλογές 200903.09.2009
Αλλαγή πολιτική σελίδας σηματοδοτεί η θριαμβευτική νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, νίκη που κατά πολλούς ήταν μη αναμενόμενη, θυμίζοντας ημέρες του ΄81. Στον αντίποδα, η βαριά ήττα της ΝΔ δρομολογεί δραματικές εξελίξεις.
Ισχυρή αυτοδυναμία 05.10.2009
Ισχυρή Κοινοβουλευτική πλειοψηφία και μεγάλη διαφορά 10 ποσοστιαίων μονάδων του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ, καταγράφει το αποτέλεσμα των εκλογών.
Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι05.10.2009
Εκπλήξεις για αρκετούς πρώην υπουργούς και βουλευτές επιφύλαξε η κάλπη. Εκτός βουλής μένουν κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως ο Γιώργος Αλογοσκούφης και η Φάνη Πάλλη Πετραλιά.
Τα αμερικανικά ΜΜΕ για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ05.10.2009
"Μεγάλο νικητή των εκλογών" χαρακτηρίζουν τα αμερικανικά ΜΜΕ το Γιώργο Παπανδρέου κάνοντας λόγο για "σαρωτική νίκη" των Σοσιαλιστών. Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα - Παπανδρέου.
Ο Γιώργος Παπανδρέου προσερχόμενος στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ
Ισχυρή λαϊκή εντολή04.10.2009
Σε ποσοστό άνω των 10 ποσοστιαίων μονάδων διαμορφωνόταν τα ξημερώματα της 5ης Οκτωβρίου η διαφορά του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ. Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Καραμανλής επικοινώνησε με τον κ. Παπανδρέου για να τον συγχαρεί για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ