ΦΑΚΕΛΟΙ

Μεγάλη στιγμή για την Ελλάδα το νέο Μουσείο

12.06.2009 | 11:22 πμΤελευταία Ενημέρωση 10:23 πμ 03.07.2009

Ορόσημο για τη χώρα μας αποτελεί η λειτουργία του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, που υπολογίζεται να δέχεται έως και 10.000 επισκέπτες ημερησίως και περίπου 2 εκατ. τον χρόνο, δημιουργόντας νέες προσδοκίες και δεδομένα για τη διεκδίκηση των μαρμάρων του Παρθενώνα.

Σχεδιασμένο από τον Μπερνάρ Τσούμι  και το Μιχάλη Φωτιάδη, το νέο Μουσείο κυριαρχεί, αλλά δεν επιβάλλεται στο αστικό τοπίο και συνυπάρχει αρμονικά με τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Ο εκθεσιακός χώρος του Μουσείου Ακρόπολης καλύπτει περισσότερα από 14.000 τετραγωνικά μέτρα, ενώ το συνολικό εμβαδόν του μουσείου ανέρχεται στα 21.000 τ.μ. Αποτελείται από δύο υπόγειους ορόφους σε ένα πυρήνα περιορισμένης έκτασης, ισόγειο και ορόφους, περιβάλλοντα χώρο, ο οποίος λειτουργεί και σαν ανοικτό μουσείο - ανασκαφή.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

«Η αξία των μαρμάρων δεν μπορεί να αποτιμηθεί, αν αυτά δεν είναι ενιαία" τονίζεται στο ρεπορτάζ
«Θαύμα αρχιτεκτονικής το μουσείο της Ακρόπολης»13.10.2009
Εκτενές ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού της ΠΓΔΜ για το νέο μουσείο της Ακρόπολης. Δηλώσεις του Δ. Παντερμαλή.
Στο Μουσείο της Ακρόπολης η οικογένεια Καραμανλή
Επίσκεψη Καραμανλή στο Μουσείο Ακρόπολης03.10.2009
Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης επισκέφθηκε το Σάββατο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Μαζί με τη σύζυγό του, Νατάσα Παζαΐτη, και τα δύο τους παιδιά, Αλίκη και Αλέξανδρο, έφτασαν λίγο μετά τις 12 στο Μουσείο και ξεναγήθηκαν στους χώρους του.
Μισό εκατομμύριο επισκέπτες στο νέο Μουσείο27.08.2009
Ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο οι επισκέπτες του Μουσείου της Ακρόπολης το πρώτο δίμηνο της λειτουργίας του. Ο Α. Σαμαράς τόνισε ότι "Με πρότυπο το Μουσείο της Ακρόπολης, εργαζόμαστε εντατικά ώστε να επιτύχουμε την αύξηση της επισκεψιμότητας σε όλα τα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας".
To Moυσείο της Ακρόπολης ενισχύει τα επιχειρήματα για επιστροφή των μαρμάρων
"Αδικαιολόγητη η μη επιστροφή των μαρμάρων"24.08.2009
Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα τάσσεται η μεγαλύτερη αυστραλιανή εφημερίδα που ανήκει στο συγκρότημα του μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοχ.
Η ενδεχόμενη κατεδάφιση του κτιρίου είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων
Δεν κατεδαφίζεται το κτίριο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου 13.07.2009
Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε να μην κατεδαφισθεί το κτίριο επί της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου 17 που γειτνιάζει με το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.
Σκοπός της συναυλίας είναι η ενίσχυση των προσπαθειών για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα
Συναυλία στην Περαία υπέρ των Γλυπτών 09.07.2009
Συναυλία με ορχηστρική μουσική διοργανώνει, το Σάββατο, 25 Ιουλίου, στην πλατεία Περαίας, το Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Θερμαϊκού. Σκοπός της συναυλίας είναι η ενίσχυση των προσπαθειών για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.
Αυστραλία: Αγώνας μέχρι τελικής δικαίωσης για τα Γλυπτά 08.07.2009
Ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, Ντέϊβιντ Χιλ, τονίζει σε άρθρο του σε εφημερίδα της Αυστραλίας ότι οι Βρετανοί δεν έχουν πλέον κανέναν λόγο να κρατούν τους κλεμμένους θησαυρούς.
Μεγάλη στιγμή για την Ελλάδα το νέο Μουσείο12.06.2009
Ορόσημο για τη χώρα μας αποτελεί η λειτουργία του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, που υπολογίζεται να δέχεται έως και 10.000 επισκέπτες ημερησίως και περίπου 2 εκατ. τον χρόνο, δημιουργόντας νέες προσδοκίες και δεδομένα για τη διεκδίκηση των μαρμάρων του Παρθενώνα.
Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης
Αυστραλία:"τα Γλυπτά θα επιστρέψουν στην Ελλάδα"03.07.2009
Τη βεβαιότητα ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα αργά η γρήγορα θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, διατύπωσαν οι ομιλητές που έλαβαν μέρος σε δημόσια συζήτηση, η οποία έγινε στην κεντρική πλατεία της Μελβούρνης.
Η εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ, αναφέρει ότι η έναρξη λειτουργίας του έχει αναζωπυρώσει την αντιπαράθεση επί των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Λονδίνο
Διχάζει τους Βρετανούς το Νέο Μουσείο Ακρόπολης 01.07.2009
«Ισχυρό αντίπαλο του Βρετανικού Μουσείου» χαρακτηρίζει το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης η εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ, τονίζοντας ότι η έναρξη λειτουργίας του έχει αναζωπυρώσει την αντιπαράθεση επί των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Λονδίνο.

Σκοτία:"Τα γλυπτά στην Ελλάδα"29.06.2009
Η θέση αυτή της κυβέρνησης της Σκοτίας στο θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων έχει και σημαντικό συμβολικό αντίκρισμα καθώς ο λόρδος Έλγιν είχε την καταγωγή του από περιοχή της Σκοτίας
Αίτημα της Γερουσίας της Αυστραλίας να επιστραφούν τα Γλυπτά στην χώρα τους
Αυστραλία:" Στην Αθήνα τα Γλυπτά του Παρθενώνα"25.06.2009
Η Γερουσία της Αυστραλίας ψήφισε εισήγηση υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Η εισήγηση έγινε από τον αρχηγό του κόμματος των Πρασίνων Μπομπ Μπράουν.
Τροπολογίες για Μουσείο Ακρόπολης – αρχαιοκαπηλία24.06.2009
Την Τετάρτη κατατέθηκαν στη Βουλή τροπολογίες για την οργανωτική δομή του νέου Μουσείου της Ακρόπολης αλλά και για την αυστηροποίηση των ποινών για την αρχαιοκαπηλία.
Αντίθετα με τους βρετανούς συναδέλφους τους, οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι δεν φείσθηκαν επαίνων...
Αμερικανικοί έπαινοι για το Μουσείο Ακρόπολης23.06.2009
Επαινετικά δημοσιεύματα και αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης και για τα μάρμαρα του Παρθενώνα.
Το Μουσείο της Ακρόπολης δημιουργεί νέα δεδομένα στο κέντρο της Αθήνας
Καταλύτης αλλαγών στο ιστορικό κέντρο το νέο Μουσείο22.06.2009
Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης ανοίγει τη συζήτηση για την αισθητική του κέντρου της Αθήνας. Μπακογιάννη στο ΣΚΑΪ: "Να εντείνουμε τις πιέσεις στη Βρετανία και να καταθέσουμε σοβαρές προτάσεις".
Έως και την Τρίτη οι επισκέψεις θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά με εισιτήριο αγορασμένο από την υπηρεσία της ιστοσελίδας
Ανοιχτό για το κοινό το νέο Μουσείο21.06.2009
Ανοιχτό για το κοινό είναι από την Κυριακή το νέο Μουσείο της Ακρόπολης μετά την λαμπρή τελετή των εγκαινίων, το Σάββατο. Έως και την Τρίτη οι επισκέψεις θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά με εισιτήριο αγορασμένο από την υπηρεσία της ιστοσελίδας, μέσω της οποίας έχουν προπωληθεί εισιτήρια έως και το τέλος Σεπτεμβρίου.
Μεγαλοπρεπή εγκαίνια, βαρυσήμαντα μηνύματα20.06.2009
Ένα όνειρο ζωής έγινε πραγματικότητα. Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, αρχιτεκτονικό κόσμημα και λίκνο Πολιτισμού, έστειλε το καλύτερο μήνυμα για την επιστροφή των γλυπτών. Λαμπρά τα εγκαίνια.
Ακόμα πιο εντυπωσιακό τη νύχτα...
Αντίστροφη μέτρηση για το Μουσείο - κόσμημα20.06.2009
Κεντρικό θέμα του διεθνούς τύπου αποτελούν τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης, το Σάββατο στις 8 το βράδυ, ενώ ενισχύονται τα επιχειρήματα για την επιστροφή των Γλυπτών.
Νέα σελίδα στην ιστορία της Ελλάδας19.06.2009
Διθυραμβικά σχόλια ανά τον κόσμο, συγκίνηση στους απανταχού Έλληνες και αμέτρητες προσδοκίες για επιστροφή των γλυπτών γεννά το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, τα εγκαίνια του οποίου θα γίνουν το βράδυ του Σαββάτου. Πλήρης κάλυψη από το ΣΚΑΪ.
Άποψη του νέου Μουσείου
Μουσείο Ακρόπολης: Στην ελίτ των μουσείων παγκοσμίως19.06.2009
"Το Μουσείο της Ακρόπολης μπορεί να σταθεί άνετα στην πρώτη βαθμίδα των μουσείων παγκοσμίως", τόνισε ο πρόεδρός του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημήτρης Παντερμαλής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΣΚΑΪ και στον Άρη Πορτοσάλτε.
Προηγούμενη      

Επόμενη

   
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ