ΦΑΚΕΛΟΙ

Πού πάνε τα χρήματα για την πυροπροστασία

11.06.2009 | 08:18 πμΤελευταία Ενημέρωση 08:19 πμ 11.06.2009

Το φως της δημοσιότητας είδαν με την έναρξη του καλοκαιριού αλλά και της αντιπυρικής περιόδου αποκαλύψεις ότι οι δημοτικές αρχές χρησιμοποιούν τα χρήματα που έχουν δοθεί για την πυροπροστασία για άλλους σκοπούς.

Το Παρατηρητήριο ΣΚΑΪ άρχισε συζήτηση με αφορμή συμπλήρωση δύο χρόνων από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.

Προκύπτει μεταξύ άλλων ότι τα ελληνικά δάση γίνονται περισσότερα ευάλωτα σε ενδεχόμενες πυρκαγιές εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών.

Όλοι –ειδικοί, φορείς, πολίτες – συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή της δασικής πολιτικής και δράσεις ώστε να μην επαναληφθούν οι καταστροφικές πυρκαγιές των προηγούμενων χρόνων.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Κώστας Καρτάλης
Ανάγκη συντονισμού ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 10.05.2011
Το νέο πλαίσιο πυροπροστασίας για την αντιπυρική περίοδο που ξεκίνησε, παρουσίασαν την Τρίτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χ. Παπουτσής και ο υφυπουργός Μανώλης Όθωνας στην ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.
Απροστάτευτα τα δάση λόγω της γραφειοκρατίας 09.05.2011
Αν και έχει συγκροτηθεί ΔΣ για το Πράσινο Ταμείο, δεν έχει καθοριστεί ο κανονισμός λειτουργίας του, με αποτέλεσμα να μην εκταμιεύονται 50 εκατ. ευρώ που προορίζονται για δράσεις πυροπροστασίας των δασών.
Μέτρα για την αποφυγή πυρκαγιών από ΥΠΕΚΑ05.05.2011
Εργασίες για τον καθαρισμό των δασικών δρόμων το Μάιο και συντηρήσεις σε πυροφυλάκια και δεξαμενές νερού προανήγγειλε το ΥΠΕΚΑ.
«Ανέτοιμο το πυροσβεστικό σώμα λόγω ελλείψεων»01.05.2011
Το πυροσβεστικό σώμα είναι ανέτοιμο να αντιμετωπίσει τυχόν πυρκαγιές λόγω σημαντικών ελλείψεων στον εξοπλισμό του, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών Στέρεας Ελλάδας, Μιχάλης Μιχαήλ.
Ο εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος επιμένει ότι η κατασκευή νέων κτηρίων αλλά και η συντήρηση των παλιών αποτελούν προτεραιότητα της ηγεσίας του σώματος (Φωτό αρχείου)
Σε ακατάλληλα κτήρια πολλές υπηρεσίες του πυροσβεστικού σώματος‏28.04.2011
Τα εκτεταμένα προβλήματα που παρουσιάζουν πυροσβεστικές εγκαταστάσεις σε πολλές περιοχές της χώρας δημιουργούν φόβο και ανασφάλεια στο πυροσβεστικό σώμα.
«Ευφυείς» κάμερες στον Υμηττό13.07.2010
Αυτοματοποιημένο σύστημα ανίχνευσης και έγκαιρης ειδοποίησης πυρκαγιών εγκατέστησε στον Υμηττό, στην περιοχή του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, η εταιρία Space Hellas. Το σύστημα αξιοποιεί προηγμένες τεχνολογίες, όπως κάμερες άμεσης οπτικής εποπτείας συμβάντων και αισθητήρες.
Αιτία είναι η ξαφνική διακοπή της παροχής ρεύματος από το παρακείμενο στρατιωτικό φυλάκιο, που κρατά κατεβασμένα τα ρολά
Κλειδωμένος σύγχρονος πυροσβεστικός εξοπλισμός27.07.2009
Εγκλωβισμένος παραμένει στο σταθμό εθελοντών δασοπυροσβεστών στη Νέα Μάκρη πυροσβεστικός εξοπλισμός συνολικής αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ, καθώς μία διακοπή της παροχής ρεύματος από το παρακείμενο στρατιωτικό φυλάκιο, κρατά κατεβασμένα τα ρολά.
Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, στη βάση των πυροσβεστικών αεροσκαφών, στην Ελευσίνα
Διαρκής εγρήγορση για τις πυρκαγιές20.07.2009
Επίσκεψη Καραμανλή στη βάση των πυροσβεστικών αεροσκαφών στην Ελευσίνα. Εξήρε το έργο πιλότων και τεχνικού προσωπικού και διαβεβαίωσε ότι δάσος που καίγεται, θα ξαναγίνει δάσος. 27 ευρώ το 8ωρο και υπερωρίες "μαϊμού" καταγγέλλουν οι πυροσβέστες.
Έκανε λόγο για αλχημείες στον τρόπο που δόθηκαν οι υπερωρίες
"Πενιχρή" η αμοιβή για τις υπερωρίες των πυροσβεστών20.07.2009
Η αμοιβή των πυροσβεστών που δούλεψαν για την κατάσβεση των πυρκαγιών πέρυσι είναι μόλις 27 ευρώ για κάθε 8ωρο υπερωρίας, κατήγγειλε στο ΣΚΑΪ ο Μιχαήλ Μιχαήλ, μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πυροσβεστών.
Επισημαίνεται ότι εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος και εθελοντικές ομάδες της Πολιτικής Προστασίας, βρίσκονται στο περιθώριο του εθνικού συστήματος δασοπροστασίας
"Γυρνά την πλάτη η πολιτεία στους εθελοντές"16.07.2009
Έκθεση του  WWF Ελλάς καταγράφει την πλήρη αδυναμία της ελληνικής πολιτείας να αξιοποιήσει αποτελεσματικά την εθελοντική προσφορά χιλιάδων Ελλήνων πολιτών, στον τομέα της δασοπροστασίας.
Δύο χρόνια μετά την πυρκαγιά στην Πάρνηθα παραμένουν οι καμένοι κορμοί
"Ανάγκη η θωράκιση της Πάρνηθας"25.06.2009
Καμία διαχείριση του καμένου δάσους δεν έχει γίνει δύο χρόνια μετά την πυρκαγιά στην Πάρνηθα, όπως προκύπτει από την επιτόπια έρευνα του ΣΚΑΪ 100,3. Παράλληλα δεν έχει γίνει καθαρισμός των ξερών χόρτων ενώ δεν έχουν απομακρυνθεί οι καμένοι κορμοί.
Αν και έχουν περάσει δύο χρόνια δεν έχουν γίνει καθαρισμοί απο την πλευρά της Βοιωτίας στους πρόποδες της Πάρνηθας
Δύο χρόνια μετά την καταστροφή 25.06.2009
Τα προβλήματα των κατοίκων στα Δερβενοχώρια θα παρουσιαστούν στην ειδική εκπομπή του Παρατηρητηρίου του ΣΚΑΪ και του WWF Ελλάς καθώς συμπληρώνονται δύο χρόνια απο την καταστροφική πυρκαγιά της Πάρνηθας.
Χωρίς σχέδιο η Πάρνηθα, δύο χρόνια μετά24.06.2009
Ανυπαρξία επιχειρησιακού σχεδίου στο δρυμό, που πριν από δύο χρόνια ήταν η κορωνίδα της πυροπροστασίας. Το Παρατηρητήριο ΣΚΑΪ και το WWF συνεχίζουν το διάλογο, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από την καταστροφική πυρκαγιά.
Συνεχίζεται η συζήτηση που έχει ανοίξει το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ
Αντιφάσεις νόμων για τα δάση 24.06.2009
Ο διάλογος για την αφύπνιση των αρμοδίων που έχει ανοίξει το Παρατηρητήριο ΣΚΑΪ και το WWF Ελλάς συνεχίζεται την Τετάρτη και την Πέμπτη, στο ραδιόφωνο απο τις 9 έως τις 10 και απο τις 11 έως τις 12, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την πυρκαγιά της Πάρνηθας.
Απαραίτητοι οι εθελοντές, καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν επαρκούν
Πάρε μέρος στη δασοπροστασία 23.06.2009
Οι εθελοντικές ομάδες δασοπροστασίας Αττικής απευθύνουν έκκληση για εθελοντές για όλη την αντιπυρική περίοδο.
Σύστημα διαχείρισης πυρκαγιών με δορυφορικά δεδομένα
Δασοπροστασία με δορυφόρο22.06.2009
Σε λειτουργία σύστημα διαχείρισης πυρκαγιών με δορυφορικά δεδομένα από τη νομαρχία Φλώρινας. Το σύστημα παρακολουθεί την περιοχή σε 24ωρη βάση και προσδιορίζει τις περιοχές υψηλού κινδύνου.
Πρωτοβουλίες για την προστασία των δασών και την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών
"Δήμοι και κοινότητες αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες"20.06.2009
Δήμοι και κοινότητες της Αττικής αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την προστασία των δασών και την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Ο Δήμος Διονύσου προγραμματίζει την Κυριακή, καθαρισμό από ξερά χόρτα και σκουπίδια του δάσους που βρίσκεται στους πρόποδες της Πεντέλης. Ο δήμος Γαλατσίου έχει προγραμματίσει τον καθαρισμό του δασίλιου στο λόφο του Παιδιού, που βρίσκεται στα σύνορα των δήμων Γαλατσίου και Αθηναίων.
Τουλάχιστον 40 πυροσβεστικά οχήματα είναι επικίνδυνα για τη ζωή των πυροσβεστών (Φωτογραφία αρχείου)
"Κινητές νεκροφόρες" πυροσβεστικά οχήματα19.06.2009
Αποκλειστικό ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ καταδεικνύει ότι τουλάχιστον 40 πυροσβεστικά οχήματα σε όλη τη χώρα αποδεικνύεται ότι είναι ακατάλληλα και επικίνδυνα για τη ζωή των πυροσβεστών, λόγω σοβαρών μηχανικών προβλημάτων.
Σύλληψη υπόπτου για τη φωτιά στον Υμηττό18.06.2009
Συνελήφθη αργά το βράδυ της Πέμπτης στη Ρόδο 47χρονος ως υπαίτιος για τη μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε πριν από λίγες ημέρες στους πρόποδες του Υμηττού. Θα οδηγηθεί το πρωί της Παρασκευής στον ανακριτή με την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση.
Ακατάλληλα δεκάδες κτίρια της πυροσβεστικής18.06.2009
Σε ακατάλληλα κτίρια με απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής καλούνται να εργαστούν οι πυροσβέστες σύμφωνα με τον Μιχαήλ Μιχαήλ μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πυροσβεστών.
Προηγούμενη      

Επόμενη

   
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ