ΦΑΚΕΛΟΙ

"Δαγκωτό" στην πόλωση

Γράφει  Γιάννης Παπαβασιλόπουλος14.05.2009 | 10:37 πμΤελευταία Ενημέρωση 10:37 πμ 14.05.2009

"Ψήφισε στις ευρωεκλογές. Αψήφισε την αδιαφορία". Αυτό είναι το βασικό σύνθημα των 30ων ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν την 7η Ιουνίου 2009 μέσα σε βαρύ οικονομικό, αλλά κυρίως πολιτικό κλίμα, με κύριο χαρακτηριστικό την στείρα αντιπαράθεση, τις αλληλοκατηγορίες για τα σκάνδαλα και την ακραία πόλωση που "άγγιξε" κόκκινο από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός επέλεξε να κλείσει αιφνιδιαστικά στη Βουλή αναζωπυρώνοντας τις φήμες για διπλές κάλπες.

 Πολύ εύστοχη η επισήμανση του Γιώργου Τερζή, ο οποίος σε άρθρο του στην "Καθημερινή" παραλληλίζει το καλοκαίρι του 2009 με εκείνο του 1972, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο του Watergate που έμελλε να αποτελέσει ορόσημο για τη σύγχρονη πολιτική ιστορία. "Η ελληνική κυβέρνηση και τα στελέχη της δεν ισχυρίζονται, όπως ο Νίξον, πως 'ό,τι πράττει ο πρόεδρος είναι νόμιμο' και προφανώς το Watergate δεν συγκρίνεται με την υπόθεση Παυλίδη... Κι όμως, οι δύο υποθέσεις μοιάζουν στον πυρήνα τους, έχουν κοινά χαρακτηριστικά, με πρώτο και κύριο την άρνηση, εκ μέρους των κυβερνώντων, της πραγματικότητας, όπως τουλάχιστον αυτή κατανοείται από την κοινή γνώμη", σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τερζής.

Μπορεί η υπόθεση Παυλίδη να έκλεισε πολιτικά και αναίμακτα για τον πρώην υπουργό Αιγαίου, ωστόσο το κύρος της πολιτικής επλήγη για ακόμα μία φορά και επλήγη σοβαρά, όπως φαίνεται από την πορεία προς τις κάλπες. Υπό τη συνεχή πίεση των δημοσκοπήσεων, τα δύο μεγάλα κόμματα, εγκλωβισμένα στο παιχνίδι της εξουσίας, επιδίδονται στη σύγκρουση προκειμένου να πετύχουν την όσο το δυνατό μεγαλύτερη συσπείρωση και να κερδίσουν τις εντυπώσεις.

Όσο για τους ψηφοφόρους, αμφιταλαντεύονται μεταξύ έλλειψη ενδιαφέροντος, απογοήτευσης και απέχθειας για την πολιτική και κυρίως για τους πολιτικούς... κάτι που πολλοί αναμένουν ότι θα αποτυπωθεί εντονότατα την Κυριακή των ευρωεκλογών, οι οποίες φέτος συμπίπτουν με το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Φαίνεται ότι οι καιροί έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτεί από τότε που ο ψηφοφόρος προσερχόταν συνειδητά στην κάλπη, επιδιώκοντας η ψήφος του να έχει πολιτικό νόημα.

Τι να πει κανείς βέβαια για το Σίλβιο Μπερλουσκόνι; Αυτός αναμφισβήτητα παραδίδει μαθήματα σύγχρονης πολιτικής συμπεριφοράς, αφού και ενέταξε εγχώριες σταρλετίτσες στο ευρωψηφοδέλτιο ξεπέρασε το διαζύγιό του και απολαμβάνει τον αέρα του νικητή, επί του παρόντος στις δημοσκοπήσεις.

Το μέλλον της Ευρώπης προδιαγράφεται ευοίωνο... Όλοι στις κάλπες την Κυριακή 7 Ιουνίου για περισσότερη και ισχυρότερη Ευρώπη...


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Στον παλμό των Ευρωεκλογών15.05.2009
Το κυλιόμενο βαρόμετρο της Public Issue, του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής καταγράφει την άποψη της κοινής γνώμης για τις Ευρωεκλογές έως την παραμονή των εκλογών.
Μετά την ώρα των μικρών15.05.2009
Aποχή και πολλές ψήφοι διαμαρτυρίες, τα προγνωστικά των φετινών ευρωεκλογών. Πότε, λοιπόν, αποφασίζεται το μέλλον της Ευρώπης;
Ο κ. Μάνος, παρουσιάζοντας το ευρωφηφοδέλτιο του κόμματός του, εξαπέλυσε για άλλη μια φορά επίθεση στον υπουργό Εσωτερικών
Ο Μάνος επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της "Δράσης" 14.05.2009
Ο Στέφανος Μάνος θα είναι επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της "Δράσης". Παρουσιάζοντας το ευρωφηφοδέλτιο, εξαπέλυσε επίθεση στον υπουργό Εσωτερικών για το θέμα του τηλεοπτικού χρόνου και της προβολής των μικρών κομμάτων.
Ο πολιτικός και η πολιτική...
"Δαγκωτό" στην πόλωση14.05.2009
Την ώρα που η πόλωση την Ελλάδα ενόψει ευρωεκλογών(;) αγγίζει "κόκκινο", ο Μπερλουσκόνι παραδίδει με επιτυχία μαθήματα σύγχρονης πολιτικής ιστορίας. Το μέλλον της Ευρώπη προδιαγράφεται ευοίωνο...
Στέφανος Μάνος
Καταγγελίες για φίμωση μικρών κομμάτων13.05.2009
Για φίμωση των κομμάτων που είναι εκτός Βουλής, έκανε λόγο ο Στέφανος Μάνος. Καταγγελία από τους Οικολόγους Πράσινους ότι τα κοινοβουλευτικά κόμματα μοίρασαν μεταξύ τους κρατική χρηματοδότηση και τηλεοπτικό χρόνο.
Ο υπουργός Εσωτερικών
"Ψήφισε στις ευρωεκλογές, αψήφησε την αδιαφορία"12.05.2009
Την καμπάνια του υπουργείου Εσωτερικών για τις ευρωεκλογές παρουσίασε ο Προκόπης Παυλόπουλος. Σύνθημα "Ψήφισε στις ευρωεκλογές, αψήφησε την αδιαφορία".
Επικεφαλής ο Μ. Τρεμόπουλος
Το ευρωψηφοδέλτιο των "Πρασίνων"12.05.2009
O νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Μιχάλης Τρεμόπουλος τέθηκε επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου των Οικολόγων – Πράσινων.
O πρόεδρος του ΛΑΟΣ με την οικονομολόγο Νίκη Τζαβέλα, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου
Ντιμπέιτ θα ζητήσει ο Καρατζαφέρης12.05.2009
Η οικονομολόγος Νίκη Τζαβέλα επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου. Ο Γ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι θα ζητήσει ένα ντιμπέιτ την εβδομάδα με όλους τους αρχηγούς και τόνισε ότι ο πήχης του κόμματος είναι το 4,2%.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ