ΦΑΚΕΛΟΙ

"Δαγκωτό" στην πόλωση

Γράφει  Γιάννης Παπαβασιλόπουλος14.05.2009 | 10:37 πμΤελευταία Ενημέρωση 10:37 πμ 14.05.2009

"Ψήφισε στις ευρωεκλογές. Αψήφισε την αδιαφορία". Αυτό είναι το βασικό σύνθημα των 30ων ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν την 7η Ιουνίου 2009 μέσα σε βαρύ οικονομικό, αλλά κυρίως πολιτικό κλίμα, με κύριο χαρακτηριστικό την στείρα αντιπαράθεση, τις αλληλοκατηγορίες για τα σκάνδαλα και την ακραία πόλωση που "άγγιξε" κόκκινο από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός επέλεξε να κλείσει αιφνιδιαστικά στη Βουλή αναζωπυρώνοντας τις φήμες για διπλές κάλπες.

 Πολύ εύστοχη η επισήμανση του Γιώργου Τερζή, ο οποίος σε άρθρο του στην "Καθημερινή" παραλληλίζει το καλοκαίρι του 2009 με εκείνο του 1972, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο του Watergate που έμελλε να αποτελέσει ορόσημο για τη σύγχρονη πολιτική ιστορία. "Η ελληνική κυβέρνηση και τα στελέχη της δεν ισχυρίζονται, όπως ο Νίξον, πως 'ό,τι πράττει ο πρόεδρος είναι νόμιμο' και προφανώς το Watergate δεν συγκρίνεται με την υπόθεση Παυλίδη... Κι όμως, οι δύο υποθέσεις μοιάζουν στον πυρήνα τους, έχουν κοινά χαρακτηριστικά, με πρώτο και κύριο την άρνηση, εκ μέρους των κυβερνώντων, της πραγματικότητας, όπως τουλάχιστον αυτή κατανοείται από την κοινή γνώμη", σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τερζής.

Μπορεί η υπόθεση Παυλίδη να έκλεισε πολιτικά και αναίμακτα για τον πρώην υπουργό Αιγαίου, ωστόσο το κύρος της πολιτικής επλήγη για ακόμα μία φορά και επλήγη σοβαρά, όπως φαίνεται από την πορεία προς τις κάλπες. Υπό τη συνεχή πίεση των δημοσκοπήσεων, τα δύο μεγάλα κόμματα, εγκλωβισμένα στο παιχνίδι της εξουσίας, επιδίδονται στη σύγκρουση προκειμένου να πετύχουν την όσο το δυνατό μεγαλύτερη συσπείρωση και να κερδίσουν τις εντυπώσεις.

Όσο για τους ψηφοφόρους, αμφιταλαντεύονται μεταξύ έλλειψη ενδιαφέροντος, απογοήτευσης και απέχθειας για την πολιτική και κυρίως για τους πολιτικούς... κάτι που πολλοί αναμένουν ότι θα αποτυπωθεί εντονότατα την Κυριακή των ευρωεκλογών, οι οποίες φέτος συμπίπτουν με το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Φαίνεται ότι οι καιροί έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτεί από τότε που ο ψηφοφόρος προσερχόταν συνειδητά στην κάλπη, επιδιώκοντας η ψήφος του να έχει πολιτικό νόημα.

Τι να πει κανείς βέβαια για το Σίλβιο Μπερλουσκόνι; Αυτός αναμφισβήτητα παραδίδει μαθήματα σύγχρονης πολιτικής συμπεριφοράς, αφού και ενέταξε εγχώριες σταρλετίτσες στο ευρωψηφοδέλτιο ξεπέρασε το διαζύγιό του και απολαμβάνει τον αέρα του νικητή, επί του παρόντος στις δημοσκοπήσεις.

Το μέλλον της Ευρώπης προδιαγράφεται ευοίωνο... Όλοι στις κάλπες την Κυριακή 7 Ιουνίου για περισσότερη και ισχυρότερη Ευρώπη...


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Αλέξης Τσίπρας
Τσίπρας για Ευρωεκλογές26.05.2009
Η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε τρίτη δύναμη και η εκλογή 3 ευρωβουλευτών, είναι οι στόχοι της παράταξης στις ευρωεκλογές, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο.
Ανακοίνωση αποτελεσμάτων ανά 15 λεπτά27.05.2009
Ανά 15 λεπτά, αντί για 30 λεπτά που ίσχυε στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, θα γίνεται η ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου. Νέο πιλοτικό σύστημα εναλλακτικής συλλογής και αναμετάδοσης των αποτελεσμάτων στη Β' Εκλογική Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.
Αποκαλυπτική δημοσκόπηση στην Ευρώπη ενόψει εκλογών27.05.2009
Οι μισοί ευρωπαίοι πολίτες δε γνωρίζουν πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στο 66%  το ποσοστό συμμετοχής στην Ελλάδα, ενώ 42% απάντησε ότι οι ευρωεκλογές δεν τους αφορούν.
Την Πέμπτη η τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών ενόψει των ευρωεκλογών
"Πυρετός" στα κόμματα ενόψει ευρωεκλογών27.05.2009
Συνεδριάζει την Τετάρτη υπό τον πρωθυπουργό η Κεντρική Επιτροπή Ευρωεκλογών της ΝΔ. Το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα παραχωρήσει απο το Ζάππειο διακαναλική συνέντευξη Τύπου.
Συνεχίζεται το ρεύμα διαμαρτυρίας26.05.2009
Σύμφωνα με το 4ο κύμα της Public Issue, τα δύο μεγάλα κόμματα συνεχίζουν να εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά, τα κόμματα της Αριστεράς εξακολουθούν να παρουσιάζουν στασιμότητα ή πτώση, ενώ το κόμμα των "Οικολόγων – Πρασίνων" λειτουργεί ως "υποδοχέας δυσαρέσκειας".

Αυξάνεται το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές26.05.2009
Μειώθηκε ο κίνδυνος να σημειωθεί νέο ρεκόρ στα ποσοστά αποχής των ευρωεκλογών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση το 43% των ψηφοφόρων της ΕΕ δηλώνει ότι θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές.
Οι επικεφαλής των ευρωψηφοδελτίων
Το στίγμα των κομμάτων για την Ευρώπη26.05.2009
Το στίγμα τους για την Ευρώπη του σήμερα έδωσαν οι επικεφαλής των ευρωψηφοδελτίων. Για "αμήχανη Ευρώπη" έκανε λόγο ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Τα κόμματα απαντούν στους πολίτες ενόψει των ευρωεκλογών
Τα κόμματα απαντούν στους πολίτες 26.05.2009
Υποψήφιοι ευρωβουλευτές απαντούν στα ερωτήματα των ακροατών και των χρηστών του ίντερνετ. Το πρόβλημα της ανεργίας είναι πολύ σοβαρά και η κυβέρνηση της ΝΔ όταν κατέλαβε την εξουσία κατέφερε να τη μειώσει δήλωσε στο ΣΚΑΪ, η υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ Βάσω Κόλλια.
Η Αλέκα Παπαρήγα
Παπαρήγα:"Μαζική συμμετοχή στο ευρωψηφοδέλτιο"25.05.2009
Μαζική συμμετοχή στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ ζήτησε τη Δευτέρα σε συνέντευξη τύπου η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Τόνισε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα απευθύνεται στους πολλούς που δέχονται τις συνέπειες από τις επιλογές της ΕΕ.
H μπίλια στο "πράσινο"22.05.2009
Σύμφωνα με το κυλιόμενο ευρωβαρόμετρο της Public Issue, του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής, το ΠΑΣΟΚ αυξάνει τη διαφορά του σε σχέση με τη ΝΔ στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου στο 6% (34% έναντι 28%). Ανοδική πορεία και για τους Οικολόγους Πράσινους που παγιώνεται στην 3η θέση με 7%.
Χορήγηση αδειών για τις Ευρωεκλογές
Άδειες για άσκηση εκλογικού δικαιώματος22.05.2009
Σύμφωνα με την σχετική απόφαση του υπουργείου Απασχόλησης, ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές για την ψηφοφορία των Ευρωεκλογών χορηγείται στις εξής περιπτώσεις.
Πιο αδιάφοροι οι Έλληνες σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους για τις ευρωεκλογές
Συνεχίζεται η ελληνική αδιαφορία19.05.2009
Περισσότερο αδιάφοροι εμφανίζονται οι Έλληνες σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους για τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση που διεξήγαγε το γαλλικό Ίδρυμα για την Πολιτική Καινοτομία.
Σταθερό προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ19.05.2009
Διαφορά 5 ποσοστιαίων μονάδων έναντι της ΝΔ καταγράφει το δεύτερο κύμα του Βαρόμετρου. Το ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από αυτήν την έρευνα είναι η κομματική προέλευση όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν Οικολόγους - Πράσινους.
Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για έλλειψη προτάσεων
Aνταλλαγή πυρών17.05.2009
Πυρά αντάλλαξαν την Κυριακή ο Κώστας Καραμανλής από την Άρτα και ο Γιώργος Παπανδρέου από την Πάτρα ενόψει των Ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου. Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για ανεύθυνη πολιτική ενώ ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για "παράλυτο κράτος".
Eπίθεση σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αλλά και στα μικρά κόμματα
"Η αποχή ευνοεί και τα δύο μεγάλα κόμματα"17.05.2009
Στην ομιλία της στον Αγιο Δημήτριο η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι η αποχή ευνοεί και τα δύο μεγάλα κόμματα. Αναφερόμενη στα άλλα μικρά κόμματα τόνισε ότι η ψήφος σε αυτά είναι χαμένη ψήφος.
Ο Στέφανος Μάνος
Την Τρίτη συζητείται η προσφυγή της Δράσης17.05.2009
Την Τρίτη συζητείται στο ΣτΕ η προσφυγή του κόμματος Δράση. Ζητεί να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, που αποκλείει τα νέα κόμματα από τα ΜΜΕ, κατά την προεκλογική περίοδο.
Οι κ. Καραμανλής και Παπανδρέου
"Επί ποδός" για τις ευρωεκλογές17.05.2009
Δηλώσεις για τις ευρωεκλογές έκαναν οι κ. Καραμανλής και Παπανδρέου με αφορμή την παρουσίαση των ευρωψηφοδελτίων των κομμάτων τους. "Θέλουμε μια Ευρώπη που να οικοδομείται στην Κοινωνική Δικαιοσύνη" δήλωσε ο πρωθυπουργός. "Να τελειώνουμε με τις πολιτικές που μας οδήγησαν εδώ που βρισκόμαστε σήμερα", ανέφερε o Γ. Παπανδρέου.
Ο Γ. Παπανδρέου με τους Γ. Παπακωνσταντίνου και Σ. Ράπτη
"Τέλος στις πολιτικές του χθες"17.05.2009
O εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ - όπως αναμενόταν - τέθηκε επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος. Παπανδρέου: Να τελειώνουμε με το χθες.
Ο πρωθυπουργός με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές
Ευρωψηφοδέλτιο ισορροπιών17.05.2009
Η Μαριέττα Γιαννάκου επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ και ακολοθούν Κράτσα, Παπαστάμκος, Πουπάκης, Σκυλακάκης, Κουμουτσάκος, Παπανικολάου, Τσουκαλάς στις επτά πρώτες εκλόγιμες θέσεις. Καραμανλής: "Ευρωψηφοδέλτιο υπεύθυνου διαλόγου".

Το 57% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι μάλλον θα ψηφίσει το ίδιο κόμμα
Τρίτο κόμμα οι Οικολόγοι15.05.2009
Με 5, 5% προηγείται στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ έναντι της Νέας Δημοκρατίας για τις Ευρωεκλογές, σύμφωνα με το Βαρόμετρο της Public Issue, ενώ τρίτο κόμμα έρχονται οι Οικολόγοι Πράσινοι. Ακολουθούν ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ