ΦΑΚΕΛΟΙ

"Δαγκωτό" στην πόλωση

Γράφει  Γιάννης Παπαβασιλόπουλος14.05.2009 | 10:37 πμΤελευταία Ενημέρωση 10:37 πμ 14.05.2009

"Ψήφισε στις ευρωεκλογές. Αψήφισε την αδιαφορία". Αυτό είναι το βασικό σύνθημα των 30ων ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν την 7η Ιουνίου 2009 μέσα σε βαρύ οικονομικό, αλλά κυρίως πολιτικό κλίμα, με κύριο χαρακτηριστικό την στείρα αντιπαράθεση, τις αλληλοκατηγορίες για τα σκάνδαλα και την ακραία πόλωση που "άγγιξε" κόκκινο από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός επέλεξε να κλείσει αιφνιδιαστικά στη Βουλή αναζωπυρώνοντας τις φήμες για διπλές κάλπες.

 Πολύ εύστοχη η επισήμανση του Γιώργου Τερζή, ο οποίος σε άρθρο του στην "Καθημερινή" παραλληλίζει το καλοκαίρι του 2009 με εκείνο του 1972, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο του Watergate που έμελλε να αποτελέσει ορόσημο για τη σύγχρονη πολιτική ιστορία. "Η ελληνική κυβέρνηση και τα στελέχη της δεν ισχυρίζονται, όπως ο Νίξον, πως 'ό,τι πράττει ο πρόεδρος είναι νόμιμο' και προφανώς το Watergate δεν συγκρίνεται με την υπόθεση Παυλίδη... Κι όμως, οι δύο υποθέσεις μοιάζουν στον πυρήνα τους, έχουν κοινά χαρακτηριστικά, με πρώτο και κύριο την άρνηση, εκ μέρους των κυβερνώντων, της πραγματικότητας, όπως τουλάχιστον αυτή κατανοείται από την κοινή γνώμη", σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τερζής.

Μπορεί η υπόθεση Παυλίδη να έκλεισε πολιτικά και αναίμακτα για τον πρώην υπουργό Αιγαίου, ωστόσο το κύρος της πολιτικής επλήγη για ακόμα μία φορά και επλήγη σοβαρά, όπως φαίνεται από την πορεία προς τις κάλπες. Υπό τη συνεχή πίεση των δημοσκοπήσεων, τα δύο μεγάλα κόμματα, εγκλωβισμένα στο παιχνίδι της εξουσίας, επιδίδονται στη σύγκρουση προκειμένου να πετύχουν την όσο το δυνατό μεγαλύτερη συσπείρωση και να κερδίσουν τις εντυπώσεις.

Όσο για τους ψηφοφόρους, αμφιταλαντεύονται μεταξύ έλλειψη ενδιαφέροντος, απογοήτευσης και απέχθειας για την πολιτική και κυρίως για τους πολιτικούς... κάτι που πολλοί αναμένουν ότι θα αποτυπωθεί εντονότατα την Κυριακή των ευρωεκλογών, οι οποίες φέτος συμπίπτουν με το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Φαίνεται ότι οι καιροί έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτεί από τότε που ο ψηφοφόρος προσερχόταν συνειδητά στην κάλπη, επιδιώκοντας η ψήφος του να έχει πολιτικό νόημα.

Τι να πει κανείς βέβαια για το Σίλβιο Μπερλουσκόνι; Αυτός αναμφισβήτητα παραδίδει μαθήματα σύγχρονης πολιτικής συμπεριφοράς, αφού και ενέταξε εγχώριες σταρλετίτσες στο ευρωψηφοδέλτιο ξεπέρασε το διαζύγιό του και απολαμβάνει τον αέρα του νικητή, επί του παρόντος στις δημοσκοπήσεις.

Το μέλλον της Ευρώπης προδιαγράφεται ευοίωνο... Όλοι στις κάλπες την Κυριακή 7 Ιουνίου για περισσότερη και ισχυρότερη Ευρώπη...


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Η Λετονία ψηφίζει στις 6 Ιουνίου
Οι Ευρωεκλογές στη Λετονία05.06.2009
Ο αντίκτυπος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στη Λετονία ήταν ιδιαίτερα ισχυρός, προκαλώντας κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές.
Η Ιταλία ψηφίζει στις 6 και 7 Ιουνίου
Οι Ευρωεκλογές στην Ιταλία05.06.2009
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος είναι πρωθυπουργός της χώρας για τρίτη φορά στην πολιτική του καριέρα, έχει δημιουργήσει ένα δυνατό κεντροδεξιό συνασπισμό, με στόχο να βγει για άλλη μια φορά νικητής στη μάχη της κάλπης.
Η Ιρλανδία ψηφίζει στις 5 Ιουνίου
Οι Ευρωεκλογές στην Ιρλανδία05.06.2009
Δύο ζητήματα στέκονται απειλητικά πάνω από τις Ευρωεκλογές για την Ιρλανδία: η δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας και το ιρλανδικό «όχι» στη Συνθήκη της Λισσαβόνας.
Η Ουγγαρία ψηφίζει στις 7 Ιουνίου
Οι Ευρωεκλογές στην Ουγγαρία05.06.2009
Οι Ευρωεκλογές αναμένεται να φέρουν νίκη για το συντηρητικό κόμμα της αντιπολίτευσης, καθώς το κυβερνών Σοσιαλιστικό κόμμα αναγκάστηκε να υιοθετήσει σκληρά μέτρα λιτότητας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, προκαλώντας την αντίδραση της κοινής γνώμης.
Η Γερμανία ψηφίζει στις 7 Ιουνίου
Οι Ευρωεκλογές στη Γερμανία05.06.2009
Η Γερμανία εκλέγει τους περισσότερους Ευρωβουλευτές από οποιαδήποτε άλλη χώρα (99) και πάντα ακολουθούσε μια συναινετική πολιτική υπέρ της ουσιαστικότερης ευρωπαϊκής ανάπτυξης.
Μετά τη "νίκη της Δεξιάς"05.06.2009
Η σύνθεση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αν επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά ομάδας του LSE και του Τrinity College του Δουβλίνου.
Η Γαλλία ψηφίζει στις 7 Ιουνίου
Οι Ευρωεκλογές στη Γαλλία05.06.2009
Η οικονομική κρίση, φαίνεται ότι επισκιάζει τα υπόλοιπα σημαντικά ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα, ενώ όπως όλα δείχνουν, οι Ευρωεκλογές μετατρέπονται σε δημοψήφισμα για το γάλλο πρόεδρο.
Οι κάλπες την Κυριακή θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα
Χρήσιμες πληροφορίες για τις Ευρωεκλογές05.06.2009
Στις 7 το πρωί θα ανοίξουν την Κυριακή οι κάλπες και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα. Οι ψηφοφόροι μπορούν να ενημερώνονται για το εκλογικό κέντρο στο οποίο ψηφίζουν στον τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 1500 και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr).
"Δεν θα αφήσουμε να γίνει μουσουλμανική η Ελλάδα"04.06.2009
"Δεν θα αφήσουμε να γίνει μουσουλμανική η Ελλάδα" δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

"Δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος"04.06.2009
"Δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος, γιατί δεν υπάρχει χαλαρή κοινωνία" τόνισε σε προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Πάτρα ο Αλέξης Τσίπρας.
Η Φιλανδία ψηφίζει στις 7 Ιουνίου
Οι Ευρωεκλογές στη Φιλανδία04.06.2009
Η συμμετοχή των φιλανδών Ευρωβουλευτών στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, αγγίζει κατά μέσο όρο το 92% - τρίτο καλύτερο ποσοστό μετά την Αυστρία και την Εσθονία.
Η χώρα ψηφίζει στις 7 Ιουνίου
Οι Ευρωεκλογές στην Εσθονία04.06.2009
Η επενδυτική "έκρηξη" που ακολούθησε την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξελίχθηκε σε οικονομική ύφεση, αναγκάζοντας τελικά την Εσθονία σε μέτρα λιτότητας, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την πορεία της προς την ένταξη στην Ευρωζώνη το 2011.
O Γ. Παπανδρέου κατά την ομιλία του στο Πεδίον του Άρεως
"Θα συγκρουστώ με τα μεγάλα συμφέροντα" 04.06.2009
Μιλώντας στο Πεδίον του Άρεως ο Γ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε ότι θα συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα και τη διαφθορά που διαλύει την Ελλάδα. Ζήτησε πανστρατειά για να φύγει η ΝΔ από την εξουσία.
Διευρύνει το προβάδισμα το ΠΑΣΟΚ04.06.2009
Λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ διευρύνει τη διαφορά έναντι της ΝΔ στις 5 ποσοστιαίες μονάδες σύμφωνα με το 7ο και τελευταίο κύμα του βαρόμετρου της Pubic Issue για το ΣΚΑΪ και την Καθημερινή.
Η Δανία ψηφίζει στις 7 Ιουνίου
Οι Ευρωεκλογές στη Δανία 04.06.2009
Η Δανία έχει τη φήμη μιας από τις χώρες που χαρακτηρίζονται από το μεγαλύτερο Ευρωσκεπτικισμό. Οι δανοί απέρριψαν το ευρώ το 2000, ενώ λίγο νωρίτερα είχαν "μαυρίσει" τη Συνθήκη του Μάαστριχ.
Η Τσεχία ψηφίζει στις 5 και 6 Ιουνίου
Οι Ευρωεκλογές στην Τσεχία04.06.2009
Η χώρα πάει στις Ευρωεκλογές απερχόμενη της προεδρίας της ΕΕ, αλλά έχοντας παράλληλα αντιμετωπίσει πρόσφατα εσωτερικές πολιτικές αναταράξεις.
Η Κύπρος ψηφίζει στις 6 Ιουνίου
Οι Ευρωεκλογές στην Κύπρο04.06.2009

Η Κύπρος προσέρχεται στις Ευρωεκλογές εν μέσω των διαβουλεύσεων για τη λύση του Κυπριακού.

"Ομοσπονδιοποίηση" θέλουν οι Ευρωπαίοι 04.06.2009
Οι Ευρωπαίοι επιθυμούν την δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας σύμφωνα με έρευνα σε πέντε χώρες. Πάντως, οι ευρωπαίοι αντιμετώπισαν με... λιγότερο ενθουσιασμό την δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού φόρου.
Η Βουλγαρία ψηφίζει στις 7 Ιουνίου
Οι Ευρωεκλογές στη Βουλγαρία04.06.2009
Οι Ευρωεκλογές αποτελούν για τη χώρα πρόβα τζενεράλε των βουλευτικών εκλογών της 5ης Ιουλίου.
Το Βέλγιο ψηφίζει στις 7 Ιουνίου
Οι Ευρωεκλογές στο Βέλγιο04.06.2009
Η χώρα προσέρχεται στις ευρωκάλπες, μετά από μια ταραγμένη χρονιά από πολιτικής άποψης.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ