ΦΑΚΕΛΟΙ

"Δαγκωτό" στην πόλωση

Γράφει  Γιάννης Παπαβασιλόπουλος14.05.2009 | 10:37 πμΤελευταία Ενημέρωση 10:37 πμ 14.05.2009

"Ψήφισε στις ευρωεκλογές. Αψήφισε την αδιαφορία". Αυτό είναι το βασικό σύνθημα των 30ων ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν την 7η Ιουνίου 2009 μέσα σε βαρύ οικονομικό, αλλά κυρίως πολιτικό κλίμα, με κύριο χαρακτηριστικό την στείρα αντιπαράθεση, τις αλληλοκατηγορίες για τα σκάνδαλα και την ακραία πόλωση που "άγγιξε" κόκκινο από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός επέλεξε να κλείσει αιφνιδιαστικά στη Βουλή αναζωπυρώνοντας τις φήμες για διπλές κάλπες.

 Πολύ εύστοχη η επισήμανση του Γιώργου Τερζή, ο οποίος σε άρθρο του στην "Καθημερινή" παραλληλίζει το καλοκαίρι του 2009 με εκείνο του 1972, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο του Watergate που έμελλε να αποτελέσει ορόσημο για τη σύγχρονη πολιτική ιστορία. "Η ελληνική κυβέρνηση και τα στελέχη της δεν ισχυρίζονται, όπως ο Νίξον, πως 'ό,τι πράττει ο πρόεδρος είναι νόμιμο' και προφανώς το Watergate δεν συγκρίνεται με την υπόθεση Παυλίδη... Κι όμως, οι δύο υποθέσεις μοιάζουν στον πυρήνα τους, έχουν κοινά χαρακτηριστικά, με πρώτο και κύριο την άρνηση, εκ μέρους των κυβερνώντων, της πραγματικότητας, όπως τουλάχιστον αυτή κατανοείται από την κοινή γνώμη", σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τερζής.

Μπορεί η υπόθεση Παυλίδη να έκλεισε πολιτικά και αναίμακτα για τον πρώην υπουργό Αιγαίου, ωστόσο το κύρος της πολιτικής επλήγη για ακόμα μία φορά και επλήγη σοβαρά, όπως φαίνεται από την πορεία προς τις κάλπες. Υπό τη συνεχή πίεση των δημοσκοπήσεων, τα δύο μεγάλα κόμματα, εγκλωβισμένα στο παιχνίδι της εξουσίας, επιδίδονται στη σύγκρουση προκειμένου να πετύχουν την όσο το δυνατό μεγαλύτερη συσπείρωση και να κερδίσουν τις εντυπώσεις.

Όσο για τους ψηφοφόρους, αμφιταλαντεύονται μεταξύ έλλειψη ενδιαφέροντος, απογοήτευσης και απέχθειας για την πολιτική και κυρίως για τους πολιτικούς... κάτι που πολλοί αναμένουν ότι θα αποτυπωθεί εντονότατα την Κυριακή των ευρωεκλογών, οι οποίες φέτος συμπίπτουν με το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Φαίνεται ότι οι καιροί έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτεί από τότε που ο ψηφοφόρος προσερχόταν συνειδητά στην κάλπη, επιδιώκοντας η ψήφος του να έχει πολιτικό νόημα.

Τι να πει κανείς βέβαια για το Σίλβιο Μπερλουσκόνι; Αυτός αναμφισβήτητα παραδίδει μαθήματα σύγχρονης πολιτικής συμπεριφοράς, αφού και ενέταξε εγχώριες σταρλετίτσες στο ευρωψηφοδέλτιο ξεπέρασε το διαζύγιό του και απολαμβάνει τον αέρα του νικητή, επί του παρόντος στις δημοσκοπήσεις.

Το μέλλον της Ευρώπης προδιαγράφεται ευοίωνο... Όλοι στις κάλπες την Κυριακή 7 Ιουνίου για περισσότερη και ισχυρότερη Ευρώπη...


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Οι Ευρωεκλογές θα διαρκέσουν από τις 4 – 7 Ιουνίου
Η Ευρώπη στις κάλπες05.06.2009
Η εκλογική διαδικασία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το ισχυρότερο νομοθετικό σώμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με την Ολλανδία και τη Βρετανία, να προσέρχονται πρώτες στις κάλπες την Πέμπτη.
Που ψηφίζουν οι πολιτικοί μας07.06.2009
Στα Ιωαννίνα θα ψηφίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός. Στη Νέα Ερυθραία ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στου Γκύζη η γγ του ΚΚΕ, στη Πανόρμου ο Αλέξης Τσίπρας, στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
"Νικητής" η αποχή στην Κύπρο06.06.2009
Έκλεισαν οι κάλπες στην Κύπρο με το ποσοστό αποχής να ανέρχεται στο 41,12%. Σύμφωνα με τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα πρώτο κόμμα αναδεικνύεται ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Οι ευρωεκλογές έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στη Βρετανία, την Ιρλανδία και την Ολλανδία.
Πού ψηφίζει η Πολιτειακή - πολιτική ηγεσία06.06.2009
Πού ψηφίζουν την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας  ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής, οι κ. Παπανδρέου, Τσίπρας, Καρατζαφέρης και η κα. Παπαρήγα.
Η Ελλάδα θα εκλέξει 22 ευρωβουλευτές
Την Κυριακή ψηφίζουμε06.06.2009
Την Κυριακή από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, θα είναι ανοιχτές οι κάλπες για την εκλογή 22 μελών του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς η ελληνική επικράτεια αποτελεί μια ενιαία εκλογική περιφέρεια με 22 έδρες.
Επίσκεψη Καραμανλή στο εκλογικό κέντρο της ΝΔ στο Σύνταγμα
Επίσκεψη Καραμανλή στο εκλογικό κέντρο της ΝΔ06.06.2009
Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επισκέφτηκε το εκλογικό κέντρο της ΝΔ στο Σύνταγμα. Εκεί βρίσκονταν όλοι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.
Οι Κύπριοι ψηφίζουν για την ανάδειξη των έξι εκπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ευρωεκλογές στην Κύπρο 06.06.2009
Στις 8 το βράδυ θα κλείσουν οι κάλπες για τις ευρωεκλογές στην Κύπρο. Οι Κύπριοι ψηφίζουν για την ανάδειξη των έξι εκπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Κάλπες έχουν στηθεί στα κτίρια των ελληνικών πρεσβευτικών και προξενικών αρχών ή άλλων ελληνικών υπηρεσιών
Ψηφίζουν οι έλληνες που ζουν στο εξωτερικό 06.06.2009
Το Σάββατο ψηφίζουν για τις Ευρωεκλογές οι Έλληνες που διαμένουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι κάλπες έχουν στηθεί στα κτίρια των ελληνικών πρεσβευτικών και προξενικών αρχών ή άλλων ελληνικών υπηρεσιών.
Η Σουηδία ψηφίζει στις 7 Ιουνίου
Οι Ευρωεκλογές στη Σουηδία05.06.2009
Η έκπληξη των φετινών Ευρωεκλογών ίσως έρθει από τη Σουηδία. Το κόμμα των «Πειρατών» έχει πολλές πιθανότητες να εκλεγεί στην Ευρωβουλή, καθώς έχει την υποστήριξη μεγάλου μεριδίου της νεολαίας.
Η Ισπανία ψηφίζει στις 7 Ιουνίου
Οι Ευρωεκλογές στην Ισπανία05.06.2009
Η ζοφερή κατάσταση της οικονομίας είναι το βασικό χαρακτηριστικό της ισπανικής πολιτικής σκηνής. Η χώρα έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (17,4%), ενώ την κατασκευαστική «έκρηξη» των πρόσφατων ετών έχει διαδεχθεί σήμερα η ακαμψία στην αγορά ακινήτων.
Η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας διευρύνεται στο 5,5%
Στο 5,5% η διαφορά05.06.2009
Στην τελευταία δημοσκόπηση και η εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος της Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή, διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διευρύνεται στο 5,5% ενώ η μάχη για τη τρίτη θέση προμηνύεται σκληρή.
Η Σλοβενία ψηφίζει στις 7 Ιουνίου
Οι Ευρωεκλογές στη Σλοβενία05.06.2009
Τον Ιανουάριο του 2007, η Σλοβενία έγινε το πρώτο πρώην κομουνιστικό κράτος που μπήκε στην Ευρωζώνη και μέχρι στιγμής η οικονομική κρίση δεν την έχει αγγίξει όσο άλλα, γειτονικά της κράτη.
Η Σλοβακία ψηφίζει στις 6 Ιουνίου
Οι Ευρωεκλογές στη Σλοβακία05.06.2009
Η μεγαλύτερη ίσως πρόκληση για τους Σλοβάκους υποψηφίους είναι η ενίσχυση της προσέλευσης στις κάλπες, καθώς η χώρα στις Ευρωεκλογές του 2004 είχε τη μεγαλύτερη αποχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση – ψήφισε μόλις το 17% των ψηφοφόρων.
Η Ρουμανία ψηφίζει στις 7 Ιουνίου
Οι Ευρωεκλογές στη Ρουμανία05.06.2009
Η ανεργία και η κοινωνική πρόνοια αποτελούν σημαντικά θέματα στη χώρα, η οποία από ταχύτατα αναπτυσσόμενη χώρα έχει εξελιχθεί σε αποδέκτη διεθνών δανείων σωτηρίας.
Η Πορτογαλία ψηφίζει στις 7 Ιουνίου
Οι Ευρωεκλογές στην Πορτογαλία05.06.2009
Πρόβα τζενεράλε και για την Πορτογαλία είναι οι φετινές Ευρωεκλογές, καθώς η χώρα προσέρχεται στις κάλπες για βουλευτικές εκλογές αργότερα μέσα στο χρόνο.
η Πολωνία ψηφίζει στις 7 Ιουνίου
Οι Ευρωεκλογές στην Πολωνία05.06.2009
Σε ντέρμπι θα εξελιχθούν οι Ευρωεκλογές στη χώρα, καθώς το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα βρίσκεται στήθος με στήθος στις δημοσκοπήσεις με το αριστερό συντηρητικό κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης.
Η Μάλτα ψηφίζει στις 6 Ιουνίου
Οι Ευρωεκλογές στη Μάλτα05.06.2009
Η πόλωση είναι το χαρακτηριστικό της πολιτικής σκηνής της χώρας, στην οποία κυριαρχούν δύο κόμματα: Το κεντροδεξιό εθνικιστικό κόμμα, του οποίου ηγείται πρωθυπουργός της Μάλτας, Λόρενς Γκόνζι, και του Εργατικού κόμματος.
Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ στη μονάδα βιολογικού καθαρισμού λυμάτων στην Ψυττάλεια
Αυλαία με έμφαση στο Περιβάλλον05.06.2009
Στην Ψυττάλεια ο Καραμανλής, στην Πάρνηθα ο Παπανδρέου, ενω το βράδυ προεκλογικές συγκεντρώσεις σε Πεδίον του Άρεως και Ηράκλειο Κρήτης. Παυλόπουλος: "Η Ελλάδα θα αναδειχθεί πρωταθλήτρια στη συμμετοχή".
Η χώρα ψηφίζει στις 7 Ιουνίου
Οι Ευρωεκλογές στο Λουξεμβούργο05.06.2009
Ο πρωθυπουργός του Δουκάτου και προεδρεύων του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι ο πολιτικός με τη μεγαλύτερη πρωθυπουργική θητεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όντας στην ηγεσία της χώρας από το 1995.
Η Λιθουανία ψηφίζει στις 7 Ιουνίου
Οι Ευρωεκλογές στη Λιθουανία05.06.2009
Τα μέτρα λιτότητας και οι προσπάθειες της κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα, ώστε να γλιτώσει το δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ