ΦΑΚΕΛΟΙ

"Δαγκωτό" στην πόλωση

Γράφει  Γιάννης Παπαβασιλόπουλος14.05.2009 | 10:37 πμΤελευταία Ενημέρωση 10:37 πμ 14.05.2009

"Ψήφισε στις ευρωεκλογές. Αψήφισε την αδιαφορία". Αυτό είναι το βασικό σύνθημα των 30ων ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν την 7η Ιουνίου 2009 μέσα σε βαρύ οικονομικό, αλλά κυρίως πολιτικό κλίμα, με κύριο χαρακτηριστικό την στείρα αντιπαράθεση, τις αλληλοκατηγορίες για τα σκάνδαλα και την ακραία πόλωση που "άγγιξε" κόκκινο από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός επέλεξε να κλείσει αιφνιδιαστικά στη Βουλή αναζωπυρώνοντας τις φήμες για διπλές κάλπες.

 Πολύ εύστοχη η επισήμανση του Γιώργου Τερζή, ο οποίος σε άρθρο του στην "Καθημερινή" παραλληλίζει το καλοκαίρι του 2009 με εκείνο του 1972, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο του Watergate που έμελλε να αποτελέσει ορόσημο για τη σύγχρονη πολιτική ιστορία. "Η ελληνική κυβέρνηση και τα στελέχη της δεν ισχυρίζονται, όπως ο Νίξον, πως 'ό,τι πράττει ο πρόεδρος είναι νόμιμο' και προφανώς το Watergate δεν συγκρίνεται με την υπόθεση Παυλίδη... Κι όμως, οι δύο υποθέσεις μοιάζουν στον πυρήνα τους, έχουν κοινά χαρακτηριστικά, με πρώτο και κύριο την άρνηση, εκ μέρους των κυβερνώντων, της πραγματικότητας, όπως τουλάχιστον αυτή κατανοείται από την κοινή γνώμη", σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τερζής.

Μπορεί η υπόθεση Παυλίδη να έκλεισε πολιτικά και αναίμακτα για τον πρώην υπουργό Αιγαίου, ωστόσο το κύρος της πολιτικής επλήγη για ακόμα μία φορά και επλήγη σοβαρά, όπως φαίνεται από την πορεία προς τις κάλπες. Υπό τη συνεχή πίεση των δημοσκοπήσεων, τα δύο μεγάλα κόμματα, εγκλωβισμένα στο παιχνίδι της εξουσίας, επιδίδονται στη σύγκρουση προκειμένου να πετύχουν την όσο το δυνατό μεγαλύτερη συσπείρωση και να κερδίσουν τις εντυπώσεις.

Όσο για τους ψηφοφόρους, αμφιταλαντεύονται μεταξύ έλλειψη ενδιαφέροντος, απογοήτευσης και απέχθειας για την πολιτική και κυρίως για τους πολιτικούς... κάτι που πολλοί αναμένουν ότι θα αποτυπωθεί εντονότατα την Κυριακή των ευρωεκλογών, οι οποίες φέτος συμπίπτουν με το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Φαίνεται ότι οι καιροί έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτεί από τότε που ο ψηφοφόρος προσερχόταν συνειδητά στην κάλπη, επιδιώκοντας η ψήφος του να έχει πολιτικό νόημα.

Τι να πει κανείς βέβαια για το Σίλβιο Μπερλουσκόνι; Αυτός αναμφισβήτητα παραδίδει μαθήματα σύγχρονης πολιτικής συμπεριφοράς, αφού και ενέταξε εγχώριες σταρλετίτσες στο ευρωψηφοδέλτιο ξεπέρασε το διαζύγιό του και απολαμβάνει τον αέρα του νικητή, επί του παρόντος στις δημοσκοπήσεις.

Το μέλλον της Ευρώπης προδιαγράφεται ευοίωνο... Όλοι στις κάλπες την Κυριακή 7 Ιουνίου για περισσότερη και ισχυρότερη Ευρώπη...


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Συνεδριάζει την Τρίτη το υπουργικό συμβούλιο
Στο υπουργικό το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης09.06.2009
Συνεδριάζει την Τρίτη σε πλήρη σύνθεση το υπουργικό συμβούλιο υπό το βάρος των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών. Αντικείμενο, η πορεία και η ανασύνταξη της κυβερνητικής παράταξης.
Αυτοδυναμάι του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές "βλέπει"¨ο Κώστας Σκανδαλίδης
"Αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές"09.06.2009
Το ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές μπορεί να έχει αυτοδυναμία εκτίμησε μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης. Είπε πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προσεγγίσει τους νέους και όσους απείχαν από την διαδικασία των ευρωεκλογών.
Έκδηλη η ικανοποίηση στην Ιπποκράτους για το εκλογικό αποτέλεσμα
Η επόμενη ημέρα08.06.2009
Τα αποτελέσματα της κάλπης των ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου αποτελούν τη θρυαλλίδα για ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό. Οι κερδισμένοι, οι χαμένοι, οι τακτικές, η αποχή.
Η επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου Μαριέττα Γιαννάκου
Η κατανομή των ελληνικών εδρών στην Ευρωβουλή08.06.2009
Ισοδύναμα βγαίνουν στο ευρωκοινοβούλιο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με 8 ευρωβουλευτές το καθένα. Από δύο ευρωβουλευτές ΚΚΕ και ΛΑΟΣ, και από έναν ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγοι Πράσινοι.
Επικράτησε το ΠΑΣΟΚ της ΝΔ στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου
Αποτίμηση των αποτελεσμάτων08.06.2009
Το ΠΑΣΟΚ με 4,35 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά επικράτησε της ΝΔ στις ευρωεκλογές. Η αποχή άγγιξε το 47,33%. Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 36,65% και η ΝΔ 32,29%. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 8,35%, ο ΛΑΟΣ 7,15%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,70% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,49%.
Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών ερμηνεύουν Ρηγίλλης και κυβέρνηση
Ρηγίλλης και κυβέρνηση ερμηνεύουν το αποτέλεσμα08.06.2009
Ρηγίλλης και κυβέρνηση ερμηνεύουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών ως μήνυμα για άμεσες διορθωτικές  κινήσεις προς ανακούφιση των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων. Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, ενώ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζεται τα μέτρα που θα ανακουφίσουν τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες.
Ενθουσιασμός για το αποτέλεσμα από τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ
Nικητές ΠΑΣΟΚ - αποχή07.06.2009
Νίκη του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ στις ευρωεκλογές με διαφορά πάνω από τις 4 ποσοστιαίες μονάδες. Τρίτο κόμμα το ΚΚΕ, τέταρτο το ΛΑΟΣ, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, στην ευρωβουλή και οι Οικολόγοι Πράσινοι. Πρωτοφανές το ποσοστό της αποχής. 
Τα πρώτα αποτελέσματα πανευρωπαϊκά, δείχνουν μεγάλη αποχή και νίκη της κεντροδεξιάς και άκρας δεξιάς
Η Ευρώπη επέλεξε αποχή07.06.2009
Υπό τη σκιά της αποχής διεξήχθησαν οι ευρωεκλογές στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς κατάλογους σε όλη την ΕΕ ανέρχονται στους 375 εκατομμύρια ψηφοφόρους. Ττο πανευρωπαϊκό ποσοστό συμμετοχής θα ανακοινωθεί γύρω στις 21.00 ώρα Βρυξελλών.
Χαμηλότερα - υψηλότερα ποσοστά κομμάτων08.06.2009
Τα χαμηλότερα και τα υψηλότερα ποσοστά των κομμάτων με βάση τα αποτελέσματα που είχαν γίνει γνωστά ως τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.
"Γνωρίζουμε ότι οι πολίτες απαιτούν μεγάλη ταχύτητα και αποφασιστικότητα" είπε ο πρωθυπουργός
"Οι πολίτες απαιτούν αποτελεσματικότητα"07.06.2009
"Οι ψηφοφόροι τη ΝΔ έστειλαν μήνυμα", είπε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τη νίκη του ΠΑΣΟΚ ως "ελπίδα για μία νέα αρχή".
Singular Logic για ευρωεκλογές07.06.2009
Το ΠΑΣΟΚ θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές με ποσοστό 37% σύμφωνα με εκτίμηση της Singular Logic και με διαφορά από τη ΝΔ περίπου στο 4,2%.
Οι ευρωεκλογές στο ΣΚΑΪ.gr05.06.2009
Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό από το ΣΚΑΪ.gr τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου. Απευθείας μετάδοση από το ΣΚΑΪ 100,3 και την τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
"Πρέπει να προβληματιστούμε για τους νεοδημοκράτες που δεν ήρθαν να μας στηρίξουν"
"Υπάρχει μήνυμα για την κυβέρνηση"07.06.2009
Στη σημασία της αποχής εστίασε τη δήλωσή της η υπουργός Εξωτερικών. "Υπάρχει μήνυμα για την κυβέρνηση" πρόσθεσε. "Προχωράμε μπροστά" δήλωσε ο υπουργός Υγείας.
Λίγες ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες, το ποσοστό συμμετοψής στο Βουκουρέστι ήταν μόλις 9,98%
Στο ναδίρ η συμμετοχή στη Ρουμανία07.06.2009
Στη Ρουμανία το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής καταγράφηκε στην περιφέρεια του Τελέορμαν, 25,40%, και το χαμηλότερο στο Βουκουρέστι, μόλις 9,98%. Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τράιαν Μπασέσκου απηύθυνε και νέα έκκληση για προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες.
Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο
Ισπανία: "Το ευρωπαϊκό σχέδιο είναι γεμάτο ευκαιρίες"07.06.2009
"Το ευρωπαϊκό σχέδιο μας έχει δώσει σταθερότητα και το μέλλον είναι γεμάτο ευκαιρίες για όλους τους Ισπανούς." είπε ο πρωθυπουργός  Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο.
Ο πρωθυπουργός Σεργκέι Στανίσεφ κάλεσε εκ νέου τους Βούλγαρους να ψηφίσουν
"Χλιαρό" το πολιτικό κλίμα στη Βουλγαρία07.06.2009
Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκιόργκι Παρβάνοφ είπε ότι τα πολιτικά κόμματα της Βουλγαρίας έριξαν το βάρος στα εθνικά προβλήματα. Ο πρωθυπουργός Σεργκέι Στανίσεφ κάλεσε εκ νέου τους Βούλγαρους να μην ψηφίσουν την αποχή. 
Βαρόμετρο η αποχή07.06.2009
Στη σκιά της δεινής οικονομικής κρίσης, 19 χώρες της ΕΕ ψηφίζουν την Κυριακή για τους εκπροσώπους τους στο Ευρωκοινοβούλιο. Πάνω από 40% η αποχή στην Κύπρο, επανάληψη ψηφοφορίας στην Ιταλία λόγω της αποχής.
Ομαλά διεξάγεται η εκλογική διαδικασία07.06.2009
Ομαλά διεξάγεται η εκλογική διαδικασία στα 20.435 τμήματα της χώρας. Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι τα μικροπροβλήματα που παρουσιάστηκαν, έχουν διευθετηθεί. Οι ψηφοφόροι μπορούν να ενημερώνονται για το εκλογικό κέντρο που ψηφίζουν από την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr , από τον τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 1500 τα ΚΕΠ και τις Νομαρχίες.
Η Αυστρία κατέχει 17 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο
Αυστρία: Ενισχυμένη εμφανίζεται η Ακροδεξιά07.06.2009
Με τα δύο κόμματα της κυβέρνησης του αποκαλούμενου "μεγάλου συνασπισμού", Σοσιαλδημοκρατικό και συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, να διεκδικούν την πρώτη θέση, και την Ακροδεξιά να εξέρχεται με ιδιαίτερα ενισχυμένη τη δύναμή της, 6,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Αυστρία καλούνται να επιλέξουν από τους υποψηφίους συνολικά οκτώ κομμάτων, τους 17 αντιπροσώπους της χώρας τους στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η Μάλτα κατέχει 5 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο
Μάλτα: Στο 78% το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές07.06.2009
Στο 78% έφθασε το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές στη Μάλτα. Το ποσοστό αυτό θεωρείται χαμηλό για τα δεδομένα της χώρας.
Προηγούμενη      

Επόμενη

   
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ