ΦΑΚΕΛΟΙ

Τα "μαύρα ταμεία" της ΜΑΝ

Γράφει  -08.05.2009 | 06:01 μμΤελευταία Ενημέρωση 06:01 μμ 08.05.2009

Yπόθεση τύπου Siemens χαρακτηρίστηκε η υπόθεση της ΜΑΝ την οποία πρόβαλαν από την πρώτη στιγμή ο ΣΚΑΪ και η εφημερίδα “Καθημερινή”.

Πρόκειται για την ομώνυμη γερμανική εταιρεία κατασκευής βαρέων οχημάτων που εδρεύει στο Μόναχο.

Γερμανός εισαγγελέας επισκέφθηκε τα γραφεία της ΜΑΝ για να διαπιστώσει εάν  και κατά πόσον ευσταθούν καταγγελίες για μίζες ύψους περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με καταγγελίες οι μίζες δίνονταν για να διασφαλίσει η εταιρεία αναθέσεις έργων, όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και σε χώρες του εξωτερικού.

Tα "λαδώματα" δίνονταν με τη μορφή εικονικών τιμολογίων ή εταιριών "μαϊμού".

Οι εισαγγελικές αρχές ερευνούν τον προορισμό των 15 εκατ. ευρώ. Στο μικροσκόπιο έχουν τεθεί αφρικανικές και ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Επίσης, ερευνάται το αν έχουν δωροδοκηθεί κρατικοί αξιωματούχοι.

Πάντως, οι ύποπτοι είναι μεσαία στελέχη της εταιρίας και όχι υψηλά, όπως συμβαίνει με το σκάνδαλο Siemens, ενώ και ο επικεφαλής της εταιρίας διεξάγει έρευνα στο εσωτερικό της ΜΑΝ με ανεξάρτητους επιθεωρητές.

Στην Ελλάδα, τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Ιωάννης Αγγελάκος, με αφορμή δημοσίευμα της "Καθημερινής", προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις για συμβάσεις που υπέγραψε η γερμανική εταιρία ΜΑΝ για προμήθεια οχημάτων από το 2000 – 2002, μεταξύ άλλων και με τον ΗΛΠΑΠ.

Σύμφωνα και με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, δύο συμβάσεις του ΗΛΠΑΠ με τη ΝΕΟPLΑΝ (θυγατρική της ΜΑΝ στην Ελλάδα), εμπίπτουν στην υπό εξέταση περίοδο, καθώς υπογράφτηκαν στις 23 και 24 Δεκεμβρίου 2002.

Είναι συνολικού ύψους περίπου 85 εκατομμυρίων ευρώ και αφορούν την αγορά 90 απλών τρόλεϊ συν ένα δώρο, καθώς και 50 αρθρωτών συν ένα δώρο. Το τελευταίο τρόλεϊ παραδόθηκε το 2005.

Η δημοσιοποίηση της υπόθεσης προκάλεσε την παραίτηση του πρώην υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστου Βερελή από το βουλευτικό του αξίωμα.

Ο κ. Βερελής δήλωσε ότι δεν έχει την παραμικρή ανάμειξη στο θέμα, οι αποφάσεις λήφθηκαν από διακομματική επιτροπή, με τη συμμετοχή εκπροσωπών του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, του ΣΥΝ, και 4 γενικών γραμματέων υπουργείων καθώς και μελών του ελεγκτικού συνεδρίου.

 

 

 

 


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

O Χρίστος Βερελής
Αγωγή κατά της ΜΑΝ από τον Χρίστο Βερελή28.03.2012
Ο Χ. Βερελής στρέφεται κατά της ΜΑΝ, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία ενώ γνώριζε, δεν κατέθεσε από την πρώτη στιγμή όλη την αλήθεια με αποτέλεσμα να τον εκθέσει σε άδικες υποθέσεις και ως εκ τούτου να οδηγηθεί σε παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα, για να υπερασπιστεί τον εαυτό του.
Ποινική δίωξη για την υπόθεση της ΜΑΝ 03.05.2011
Η εισαγγελία Αθηνών άσκησε ποινική δίωξη για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση της ΜΑΝ.

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ο φάκελος της ΜΑΝ28.06.2010
Σε διετή φυλάκιση με αναστολή, καταδικάστηκε τη Δευτέρα από δικαστήριο του Μονάχου ένα στέλεχος της ΜΑΝ στη Γερμανία, κλείνοντας την υπόθεση στη χώρα. Στάλθηκε ο σχετικός φάκελος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος δόθηκε για μετάφραση στην αντίστοιχη υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών.
Αποκαλύπτει τις μίζες το νομικό τμήμα της ΜΑΝ25.06.2010
Νέα στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια για τις μίζες που δόθηκαν τα έτη 2002 με 2004 από την γερμανική εταιρεία ΜΑΝ σε Έλληνες αξιωματούχους, για την προμήθεια 142 τρόλεϊ από τον ΗΛΠΑΠ.
Παραίτηση υψηλόβαθμου στελέχους της ΜΑΝ17.05.2009
Η ΜΑΝ ανακοίνωσε την παραίτηση υψηλόβαθμου στελέχους της από το ΔΣ του κλάδου πωλήσεων του ομίλου. Το υψηλόβαθμο στέλεχος φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση με τις μίζες.
Διαφορετικές αποφάσεις ίδιο όργανο...13.05.2009
Δυο διαφορετικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το Φθινόπωρο του 2002, για την προμήθεια των τρόλεϊ του ΗΛΠΑΠ, απο την κοινοπραξία ΕΛΒΟ -Νeoplan, φέρνει στο φως το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.
MAN to MAN με τη διαφθορά13.05.2009
Σε αυτή τη χώρα δίνουν και παίρνουν τόσα σκάνδαλα που αν θα μπορούσαμε να τα εξάγουμε, όχι μόνο θα ενισχύαμε το εμπορικό ισοζύγιο, αλλά θα γινόμασταν Ελβετία σε πλούτη και Βαβυλώνα σε χλιδή!
Περίπου 15 εκατ. ευρώ έχουν διοχετευθεί για παράνομες προμήθειες σε χώρες του εξωτερικού
Πάνω από 100 ύποπτοι για την υπόθεση ΜΑΝ11.05.2009
Οι ύποπτοι στην υπόθεση διαφθοράς της εταιρίας ΜΑΝ που διερευνά η εισαγγελία του Μονάχου ξεπερνούν τους 100. Μεταξύ των ύποπτων είναι στελέχη του ομίλου αλλά και των εταιριών, στις οποίες ενδεχομένως διοχετεύθηκαν παράνομες προμήθειες.
"Υπάρχει ένα εικαζόμενο σκάνδαλο. Το ζήτημα ΜΑΝ. Ακόμη δεν γνωρίζουμε τι έχει συμβεί"
Παραίτηση Βερελή08.05.2009
Ο Χρίστος Βερελής υπέβαλε την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα στο Δημήτρη Σιούφα μετά τις πρώτες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο της ΜΑΝ. "Καταλύτης της διαφάνειας θέλω να είμαι εγώ", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ Βερελής.
Και τα 140 τρόλει της επίμαχης σύμβασης κατασκευάστηκαν πάνω στο σασί πούλμαν
Προβληματικά τα 140 τρόλεϊ08.05.2009
Τα τρόλεϊ της επίμαχης σύμβασης με τη ΝΕΟΠΛΑΝ παρουσιάζουν ελλιπείς τεχνικές προδιαγραφές, αφού κατασκευάστηκαν πάνω σε σασί πούλμαν.
Τα "μαύρα ταμεία" της ΜΑΝ 08.05.2009
 Πολιτικές εξελίξεις και στη χώρα μας προκάλεσε η είδηση για τα "μαύρα ταμεία" της ΜΑΝ. Πρόκειται για καταγγελίες για μίζες ύψους 15 εκατ. ευρώ που δίνονταν για να διασφαλίσει η εταιρεία αναθέσεις έργων, όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και στο εξωτερικό.
Δύο συμβάσεις, ύψους περίπου 85 εκ. ευρώ, για την αγορά 90 τρόλεϊ υπογράφηκαν το Δεκέμβριο του 2002
"Ανοίγει" η υπόθεση ΜΑΝ07.05.2009

Προκαταρκτική έρευνα διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών μετά τις αποκαλύψεις του ΣΚΑΪ και της "Καθημερινής" για το νέο σκάνδαλο τύπου Siemens. Νέες αποκαλύψεις για δύο συμβάσεις του ΗΛΠΑΠ με θυγατρική της ΜΑΝ την περίοδο 2000-2002. 

Ερευνάται το αν έχουν δωροδοκηθεί κρατικοί αξιωματούχοι
Συνεχίζονται οι έρευνες για τη ΜΑΝ 07.05.2009
Οι εισαγγελικές αρχές ερευνούν τον προορισμό των περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ. Στο μικροσκόπιο έχουν τεθεί αφρικανικές και ευρωπαϊκές χώρες.
Καταγγελίες για μίζες ύψους 16 εκατομμυρίων ευρών
Νέο σκάνδαλο τύπου Siemens06.05.2009
Στο στόχαστρο της εισαγγελίας του Μονάχου συμβάσεις της ΜΑΝ με ξένες χώρες, καθώς υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για μίζες ύψους 16 εκ. ευρώ. Υπό διερεύνηση και ελληνικές συμβάσεις. 
Στο στόχαστρο βρίσκονται 3 μεσαία στελέχη της εταιρείας
Υπόθεση διαφθοράς στη Γερμανία 06.05.2009
Μίζες ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ φαίνεται να έχει δώσει η εταιρεία κατασκευής βαρέων οχημάτων ΜΑΝ με έδρα το Μόναχο. Στο στόχαστρο φαίνεται να βρίσκονται 3 μεσαία μέλη της εταιρίας.
Προηγούμενη   
  •  1 
   Επόμενη
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ