ΦΑΚΕΛΟΙ

Η πρώτη πανδημία του 21ου αιώνα

28.04.2009 | 06:43 πμΤελευταία Ενημέρωση 04:45 μμ 10.08.2010

Tο τέλος της πανδημίας της νέας γρίπης, της πρώτης του 21ου αιώνα, κήρυξε την Τρίτη 10 Αυγούστου 2010 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η πανδημία από τον Απρίλιο του 2009 προκάλεσε περίπου 18.500 θανάτους.

 

 

Χρήσιμοι δεσμοί


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Αυξάνονται οι φωνές για κλείσιμο των σχολείων 21.07.2009
Βρετανοί επιστήμονες καλούν το Μπράουν να μην ανοίξει τα σχολεία το Σεπτέμβρη λόγω της νέας  γρίπης, ενώ ο ΠΟΥ παραπέμπει την απόφαση σε κάθε χώρα ξεχωριστά. Ενημέρωση από Σπηλιωτόπουλο ζητά η αντιπολίτευση.
Τον Οκτώβριο θα είναι έτοιμο το εμβόλιο για τη νέα γρίπη
Καθησυχάζουν οι ειδικοί 20.07.2009
Τα χαρακτηριστικά της γρίπης Α είναι ήπια και όχι βαριά και μπορούμε να την χαρακτηρίζουμε ως ένα βαρύ κρυολόγημα με βήχα που σπάνια οδηγεί σε πνευμονία, δήλωσε μεταξύ άλλων στο ΣΚΑΪ ο Ματθαίος Φαλάγκας, αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας ιατρικής σχολής Πανεπιστημίου της Βοστόνης.
Θάνατοι από τη γρίπη Α σε Αίγυπτο και Ισημερινό20.07.2009
Νεαρή Αιγύπτια πέθανε από τη νέα γρίπη Α μετά την επιστροφή της από τη Σαουδική Αραβία όπου ταξίδεψε για να μετάσχει σε μεγάλη μουσουλμανική τελετή και προσκύνημα. Στον Ισημερινό, ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους επτά, μετά την επιβεβαίωση του θανάτου δύο ακόμα ασθενών την Κυριακή.
Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι η οριστική έγκριση για τη χρήση του εμβολίου κατά της γρίπης Α δεν θα δοθεί πριν από το τέλος του χρόνου
"Δεν θα υπάρξουν εμβόλια για όλους"19.07.2009
Εξήντα εκατομμύρια ευρωπαίοι από ευπαθείς ομάδες, θα έχουν εμβολιασθεί κατά προτεραιότητα έως το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της αρμόδιας επιτρόπου Ανδρούλας Βασιλείου. "Αν εμβολιασθούν αυτές οι ομάδες, η προστασία επαρκεί", δήλωσε η κ. Βασιλείου, προσθέτοντας ωστόσο ότι "δεν θα υπάρξουν εμβόλια για όλους".
Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί εύκολα μέσω βηξίματος ή φταρνίσματος
"Νέα γρίπη", εύκολοι τρόποι προφύλαξης... 18.07.2009
Πρακτικοί, και εύκολοι, τρόποι από τον ΠΟΥ προκειμένου να προφυλαχθείτε -και να προφυλάξετε τους άλλους – από τη νέα γρίπη Α (Η1Ν1). Γιατί η ενημέρωση είναι πρόληψη, και η πρόληψη είναι το καλύτερο "αντιβιοτικό"...
"Ανοσία" στην ανησυχία για τη νέα γρίπη18.07.2009
Η κοινή γνώμη στις περισσότερες χώρες δεν ανησυχεί για τη νέα γρίπη Α, σύμφωνα με δημοσκόπηση. Μόνο σε δύο χώρες, την Κίνα και τη Βολιβία οι κάτοικοι αισθάνονται να τους αφορά "πολύ" ή "αρκετά" το θέμα.
Η κυβέρνηση της Αργεντινής κήρυξε την Παρασκευή τη χώρα σε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης μετά τον εντοπισμό του ιού της γρίπης H1N1 σε χοίρους
Σταματά την καταμέτρηση ο ΠΟΥ17.07.2009
Με πρωτοφανή ταχύτητα εξαπλώνεται ο ιός της γρίπης Α σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο οποίος σταματά την καταμέτρηση των νέων κρουσμάτων. Σε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης η Αργεντινή.
Ομάδα ελλήνων μαθητών παρουσίασε ήπια συμπτώματα της νέας γρίπης
Μαθητές με ήπια συμπτώματα της γρίπης Α17.07.2009
 Ήπια συμπτώματα της νέας γρίπης παρουσίασε ομάδα ελλήνων μαθητών που επισκεπτόταν τη Βρετανία στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής. Απαγορεύτηκε η επιβίβαση τους σε αεροπλάνο.
 
Οι ασθενείς που έχουν νοσήσει αποκτούν αντισώματα και δεν κινδυνεύουν από τον ίδιο ιό
Τριχόπουλος: "Καθυστερεί το εμβόλιο"16.07.2009
Ο καθηγητής επιδημιολογίας Δ. Τριχόπουλος, εκτίμησε στο ΣΚΑΪ ότι η παρασκευή μαζικών εμβολίων για την αντιμετώπιση του ιού της γρίπης Α δεν θα είναι έτοιμη ενδεχομένως ούτε τον Οκτώβριο. Δήλωση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης για τη θεία κοινωνία.
Ο υπουργός Υγείας συναντήθηκε την Τετάρτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
"Περνάμε στη φάση προστασίας"15.07.2009
Δε θα καταμετρώνται τα περιστατικά που έχουν προσβληθεί από τον ιό τς γρίπης Α, αλλά μόνο όσα νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, εξαιτίας εκδήλωσης βαρέων κλινικών συμπτωμάτων, τόνισε ο Δ. Αβραμόπουλος.
Οι επιστήμονες εντοπίζουν τρομακτικές ομοιότητες της νέας γρίπης με την ισπανική η οποία είχε σκοτώσει το 1918 εκατομμύρια ανθρώπους
"Καμπανάκι" για τη νέα γρίπη 15.07.2009
"Καμπανάκι" για τη νέα γρίπη από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Γουισκόνσιν - Μάντισον. Έρευνες κατέδειξαν ότι ο ιός μπορεί να εισέλθει βαθιά στους πνεύμονες αυξάνοντας τον κίνδυνο πνευμονίας. Οι επιστήμονες εντοπίζουν τρομακτικές ομοιότητες της νέας γρίπης με την ισπανική η οποία είχε σκοτώσει το 1918 εκατομμύρια ανθρώπους.
Τα περιστατικά που νόσησαν στην Ελλάδα από το νέο ιό της γρίπης ανέρχονται σε 323, από τα οποία 200 έχουν ιαθεί πλήρως
Νέα κρούσματα της γρίπης Α στην Ελλάδα 14.07.2009
Άλλα 33 κρούσματα του νέου ιού της γρίπης αναφέρθηκαν την Τρίτη. Στις νομαρχίες παρέπεμψε το θέμα σχετικά με τις σκέψεις περί αναβολής της έναρξης της σχολικής χρονιάς εξαιτίας του ιού ο υπουργός Παιδείας.
Η πανδημία δεν υποχωρεί και ως εκ τούτου όλες οι χώρες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο
ΠΟΥ: "Απαραίτητοι οι εμβολιασμοί για τη γρίπη Α"14.07.2009
Η πανδημία δεν υποχωρεί και ως εκ τούτου όλες οι χώρες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο, δήλωσε η Δρ Μαρί-Πολ Κιενί, διευθύντρια της Πρωτοβουλίας για την Έρευνα Εμβολίου, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.  Επισήμανε επίσης ότι η νέα γρίπη προσβάλλει τους ανθρώπους διαφορετικά από την εποχική γρίπη, προκαλώντας προβλήματα στους πνεύμονες.
Στα 290 τα κρούσματα της γρίπης Α στην Ελλάδα
Αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων της γρίπης Α13.07.2009
Στα 290 ανήλθαν την Τρίτη τα κρούσματα της γρίπης Α στην Ελλάδα, μετά την επιβεβαίωση άλλων 32 νέων περιστατικών τη Δευτέρα. Η Ελλάδα θα καλυφθεί με τουλάχιστον οκτώ εκατομμύρια δόσεις του νέου εμβολίου.
Το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης θα πρέπει να είναι έτοιμο τον Οκτώβριο
ΗΠΑ: Επιπλέον χρήματα για την παρασκευή εμβολίου 13.07.2009
Επιπλέον 1 δισεκατομμύριο δολάρια θα διαθέσουν οι ΗΠΑ για την αγορά συστατικών που προορίζονται για την παρασκευή εμβολίου κατά της νέας γρίπης Α, δήλωσε η υπουργός Υγείας της χώρας Καθλίν Σιμπέλιους.
Είκοσι νέα κρούσματα το Σάββατο11.07.2009
Είκοσι επιπλέον κρούσματα αναφέρθηκαν το Σάββατο από τα Εργαστήρια Αναφοράς Βορείου και Νοτίου Ελλάδος σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. Τα κρούσματα στη χώρα μας έφθασαν τα 242 συνολικά.
Ψυχραιμία συνέστησε για ακόμα μία φορά ο υπουργός Υγείας
Έως και 15 μήνες η περίοδος πανδημίας09.07.2009
Αβραμόπουλος: "Σε φάση πανδημίας 6α η Ελλάδα για τη νέα γρίπη" – Ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και του θανάτου στη χώρα μας. Ποιες ομάδες θα εμβολιαστούν πρώτες.
Άλλα πέντε κρούσματα της γρίπης Α στην Ελλάδα
"Σε φάση πανδημίας η Ελλάδα"09.07.2009
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι η Ελλάδα μπαίνει "σε φάση πανδημίας". Παράλληλα, στα 201 ανήλθαν τα κρούσματα της γρίπης Α στην χώρα μας μετά την επιβεβαίωση την Πέμπτη άλλων 5 κρουσμάτων. Από τα 201 κρούσματα τα 86 έχουν ιαθεί πλήρως.
Το κόστος των εμβολίων, τα οποία η γαλλική κυβέρνηση θα προμηθευτεί από τέσσερις φαρμακευτικές εταιρίες, υπολογίζεται σε 700 εκατομμύρια ευρώ
Εφοδιάζεται με εμβόλια κατά της γρίπης Α η Γαλλία09.07.2009
Η γαλλική κυβέρνηση ετοιμάζεται ν΄ αντιμετωπίσει μια αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της νέας γρίπης Α με την αγορά 100 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Le Parisien.
Νέα κρούσματα της γρίπης Α στην Ελλάδα
Στα 187 τα κρούσματα στην Ελλάδα08.07.2009
Είκοσι δύο νέα κρούσματα της γρίπης Α αναφέρθηκαν την Τετάρτη στην Ελλάδα, ανεβάζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων στα 187. Τα 87 από αυτά έχουν ιαθεί πλήρως
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ