ΦΑΚΕΛΟΙ

Νέα τροπή στην προσφυγική κρίση

11.02.2016 | 06:23 μμΤελευταία Ενημέρωση 06:23 μμ 11.02.2016

Νέα τροπή προσλαμβάνει η προσφυγική κρίση, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για την ΕΕ ευρύτερα, μετά την εμπλοκή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στην αντιμετώπιση των ροών μεταναστών και προσφύγων με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας. 


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Επιμένει η Γερμανία στη Νατοϊκή παρουσία στο Αιγαίο27.05.2016
Μπορεί ο αριθμός των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία να έχει μειωθεί σημαντικά, ωστόσο η Γερμανία φαίνεται να επιμένει στη νατοϊκή αποστολή στο Αιγαίο, όπως προκύπτει από την κυβερνητική ενημέρωση.
Μπαν: Με δίκαιο επιμερισμό δεν θα υπήρχε προσφυγική κρίση για τις φιλοξενούσες χώρες11.05.2016
«Ο αριθμός των μεταναστών αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται ως αποτέλεσμα της έλλειψης εργατικού δυναμικού, της εύκολης μετακίνησης και επικοινωνίας, της αυξανόμενης ανισότητας και της κλιματικής αλλαγής»
Καμμένος: Αν συμβεί ατύχημα την ευθύνη φέρει αποκλειστικά η Τουρκία07.05.2016
«Η νατοϊκή επιχείρηση έχει επιτύχει»
Μηχανισμό αλληλεγγύης για το άσυλο με ποινές για τους απέχοντες προτείνει η Κομισιόν04.05.2016
Ο νέος μηχανισμός θα αναδιανέμει αυτόματα τις αιτήσεις για άσυλο που δέχεται μία χώρα εισόδου, όπως η Ελλάδα, αν ο αριθμός των αιτήσεων είναι «δυσανάλογα» μεγάλος. Αν κάποιο κράτος-μέλος δε θέλει να λάβει μέρος στο μηχανισμό, θα πρέπει να πληρώσει «τέλος αλληλεγγύης» που θα ισοδυναμεί με 250.000 ευρώ για κάθε πρόσφυγα που του αναλογεί.
Παρατείνονται για έξι μήνες οι έκτακτοι συνοριακοί έλεγχοι στη Ζώνη Σένγκεν04.05.2016
Η παράταση των ελέγχων έως τα μέσα Νοεμβρίου εγκρίθηκε καθώς η Κομισιόν έκρινε πως τα κενά στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων από Ελλάδα δεν έχουν ακόμα αντιμετωπισθεί πλήρως.
Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου (Α) με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
Ευρωπαϊκό «ναι» στην απελευθέρωση θεωρήσεων για Τουρκία αλλά με πέντε αστερίσκους04.05.2016
Όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, η Άγκυρα δεν έχει ακόμα εκπληρώσει πέντε από τα 72 προαπαιτούμενα που συνδέονται με την απελευθέρωση των θεωρήσεων, ζητήματα που θα πρέπει να λυθούν έως τα τέλη Ιουνίου, όταν τα κράτη-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κληθούν να δώσουν το τελικό «πράσινο φως» στην απελευθέρωση των visas.
Κρίσιμες αποφάσεις για τουρκικές θεωρήσεις και Σένγκεν04.05.2016
Την απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Τούρκους υπηκόους αναμένεται να προτείνει σήμερα, εκτός απροόπτου, η Κομισιόν, όμως ο δρόμος για την τελική συμφωνία είναι ακόμα μακρύς.
Φρανς Τίμερμανς και Δημήτρης Αβραμόπουλος
Tίμερμανς: Η Ελλάδα αξίζει στήριξη των εταίρων στο προσφυγικό03.05.2016
Με ανησυχία παρακολουθεί την ενίσχυση του ευρωσκεπτικισμού στην ΕΕ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς. Θεωρεί επιβεβλημένο να στηριχθεί η Ελλάδα από τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ στην προσφυγική κρίση.
Παράταση συνοριακών ελέγχων στη Σένγκεν ζητούν επίσημα Γερμανία και Γαλλία02.05.2016
Την κίνηση του Βερολίνου και του Παρισιού συνυπογράφουν τέσσερις ακόμα χώρες, η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία και το Βέλγιο.
Ντε Μεζιέρ: Η Γερμανία θα ζητήσει επέκταση των ελέγχων συνόρων εντός της ζώνης Σένγκεν 30.04.2016
Η Γερμανία, μαζί με τις Γαλλία, Αυστρία, Σουηδία, Βέλγιο και Δανία αναμένεται να καταθέσουν άμεσα αίτημα επέκτασης των ελέγχων εντός της ζώνης Σένκεν με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως η συγκεκριμένη κίνηση αναμένεται να λάβει το «πράσινο φως».
Επιπλέον μέτρα θέλουν Γαλλία και Γερμανία για την ελεύθερη είσοδο Τούρκων στην ΕΕ28.04.2016
Αυστηρές δικλίδες ασφαλείας που θα επιτρέπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση να μπλοκάρει την ελεύθερη είσοδο Τούρκων στη Ζώνη Σένγκεν ακόμα κι αν απελευθερωθούν οι θεωρήσεις για τα τουρκικά διαβατήρια εξετάζουν η Γερμανία και η Γαλλία. Τα επιπλέον μέτρα θα καθιστούν πιο εύκολη την αναστολή της συμφωνίας για ελεύθερη είσοδο τούρκων πολιτών στην Ε.Ε.
Νέα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων δημιουργούνται στην Πελοπόννησο27.04.2016
«Τους χώρους θα τους καθορίσουμε σε συνεργασία με την περιφέρεια», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, μετά το τέλος σύσκεψης στην Τρίπολη με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και στελέχη της περιφέρειας.
Τις 400 αγγίζουν οι επιστροφές προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία27.04.2016
Ανάμεσά τους βρίσκονται και 12 Σύροι οι οποίοι επέστρεψαν σήμερα στην Τουρκία, αφού ζήτησαν από μόνοι τους να μεταφερθούν στη γείτονα χώρα.
FT: Η Τουρκία ανοίγει το δρόμο για εντατικοποίηση των επαναπροωθήσεων από την Ελλάδα26.04.2016
Η Τουρκία ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα ενισχύσει τη νομική προστασία που προσφέρει στους μη Σύρους πρόσφυγες, προσφέροντας κατ' αυτόν τον τρόπο νομική κάλυψη σε Ελλάδα και Ευρώπη να εντατικοποιήσουν τις επαναπροωθήσεις από τα ελληνικά νησιά. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να αυξήσει την πίεση που δέχεται η Ευρώπη στο ζήτημα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων για τα τουρκικά διαβατήρια.
Κομισιόν: «Έσχατη λύση» και σε «συγκεκριμένες περιπτώσεις» η κράτηση προσφύγων14.04.2016
Κληθείσα να σχολιάσει την έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) ότι τα νησιά Χίος και Λέσβος έχουν μετατραπεί σε κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών, η εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία όντως προβλέπει κάτι τέτοιο
Τσίπρας: Μεγάλη ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό η στάση της ΠΓΔΜ στην Ειδομένη11.04.2016
«Πέραν των αντικειμενικών δυσκολιών μας, βρίσκουμε απέναντί μας ορισμένες ΜΚΟ που προσπαθούν να πείσουν τους πρόσφυγες να παραμείνουν στην Ειδομένη, αδιαφορώντας για το συμφέρον τους»
Μυστικοί αστυνομικοί της Εuropol σε Πειραιά και νησιά για να εντοπίζουν τζιχαντιστές10.04.2016
Στέλεχος της Europol αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχουν δυσκολίες στις διαπραγμάτευση με στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
Ο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
Ερντογάν: Δε δεχόμαστε επαναπροωθήσεις αν η ΕΕ δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της07.04.2016
Η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχτεί την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός της εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τηρήσει τη δική της πλευρά της συμφωνίας για το προσφυγικό, δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ
Κομισιόν, Γερμανία και Τουρκία βλέπουν θετικά τις πρώτες επαναπροωθήσεις06.04.2016
«Δεν έχουμε πετύχει τα πάντα ακόμα, αλλά οι πρώτες ημέρες έχουν δείξει ότι οι εξελίξεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ. Για «καλή αρχή» έκανε λόγο στις Βρυξέλλες ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου με ευρωπαίους ηγέτες
Νταβούτογλου: Δεν έχουμε στείλει στη Συρία ούτε έναν πρόσφυγα06.04.2016
Ο τούρκος πρωθυπουργός απέρριψε ως «απολύτως λάθος» τις βαριές καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας και αντέτεινε ότι η Άγκυρα δεν έχει επαναπροωθήσει ούτε έναν Σύρο πρόσφυγα. Τα παιδιά από τη Συρία που βρίσκονται στην Τουρκία είναι πια και «δικά μας παιδιά», είπε.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ