ΦΑΚΕΛΟΙ

Εξάμηνο ευθύνης και δραστηριότητας για την Αθήνα η Προεδρία της ΕΕ

08.01.2014 | 06:00 μμΤελευταία Ενημέρωση 06:00 μμ 08.01.2014

Αναλυτικότερα οι προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας ΕΔΩ

Με την ελληνική κυβέρνηση να φιλοδοξεί να κάνει αισθητή την παρουσία της στα ευρωπαϊκά δρώμενα εγκαινιάστηκε επισήμως την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου η ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την χώρα μας για το πρώτο εξάμηνο του 2014. Αναλαμβάνοντας τις ευθυνές της ελληνικής Προεδρίας η Αθήνα επιθυμεί να αποδείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει επιτυχώς τις ευρωπαϊκές προκλήσεις, και ότι η Ελλάδα είναι πλέον "μέρος της λύσης" και όχι "του προβλήματος".

Οι προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας είναι η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη, η συνοχή στην Ευρωζώνη και η προώθηση αποφάσεων που έχουν να κάνουν κυρίως με την τραπεζική ένωση, μια κοινή πολιτική για τη λαθρομετανάστευση και την ασφάλεια και μια ολοκληρωμένη πολιτική θαλάσσιας ανάπτυξης μέσω των ΑΟΖ με την αποτελεσματική διαχείριση των ενεργειακών αποθεμάτων που βρίσκονται στις ευρωπαϊκές θάλασσες.

Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξει στενή συνεργασία και με την Ιταλία, που αναλαμβάνει την προεδρία για το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Στον παρόντα φάκελο περιλαμβάνονται οι δράσεις της ελληνικής προεδρίας κατά τη διάρκεια της θητείας της.

Η επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Προεδρίας βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.gr2014.eu Για άμεση ενημέρωση στο Twitter @gr2014eu και με το hashtag #gr2014eu

Αρχική

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Σαμαράς: Τα καταφέραμε χάρη στο λαό - Χωρίς νόμο και τάξη δεν υπάρχει δημοκρατία02.07.2014
«Οι ηγέτες της Χρυσής Αυγής διώκονται, όχι από την κυβέρνηση, αλλά από τη δικαιοσύνη, για εγκλήματα τα οποία διέπραξαν και όχι για τα ‘πιστεύω’ τους.»
Σαμαράς: Είμαστε έτοιμοι για αλλαγές και αναθεωρήσεις πολιτικών16.06.2014
«Πιστέψτε με ότι σε μια χώρα σαν τη δική μας, όπου η ανεργία σκαρφάλωσε τον περασμένο Σεπτέμβρη μέχρι και το 28%, με 60% στα νέα παιδιά, αντιλαμβάνεστε ότι οι δυσκολίες είναι τεράστιες.»
Σημαντικές συμφωνίες στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων11.06.2014
Οι Υπουργοί Δικαιοσύνης των χωρών της ΕΕ ενέκριναν Κανονισμό που αντικαθιστά την υφιστάμενη κοινοτική νομοθεσία σε θέματα αφερεγγυότητας.
Βραβείο για την "οπτική ταυτότητα" της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ 27.05.2014
Τα ED-Awards είναι ετήσια βραβεία που απονέμονται σε Ευρωπαίους γραφίστες για τη δουλειά τους στον τομέα της επικοινωνίας και έχουν θεσπιστεί με πρωτοβουλία γραφιστικών περιοδικών από όλη την Ευρώπη, υπό την αιγίδα του International Council of Communication Design.
DW: «Θετικό πρόσημο» για την ελληνική προεδρία19.05.2014
Πολλούς «φακέλους» και εκκρεμότητες σε ελάχιστο χρόνο έκλεισε η εκ περιτροπής ελληνική προεδρία στην ΕΕ, η οποία ωστόσο επισκιάστηκε από την κρίση στην Ουκρανία.
Χαιρετίζει την ψήφιση των κειμένων της Τραπεζικής Ένωσης της ΕΕ ο Στουρνάρας15.04.2014
«Με αυτές τις νομοθετικές πράξεις η Ευρωπαϊκή Ένωση διήνυσε πολύ δρόμο όσον αφορά τη διασφάλιση της προστασίας των φορολογουμένων από τράπεζες υπό χρεοκοπία».
Βενιζέλος: Η ελληνική προεδρία έκλεισε εκκρεμότητες στην Ευρώπη15.04.2014
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η ελληνική Προεδρία προσπάθησε να συμβάλει στη «νέα ευρωπαϊκή αφήγηση».
Στουρνάρας: Ασφαλείς οι ελληνικές τράπεζες - Δεν μετακινούμαι στην ΤτΕ 02.04.2014
Ανέφερε ότι από τα 50 δισεκ. ευρώ που προορίζονται για τις τράπεζες έχει απομείνει ένα απόθεμα 11 δισεκ. ευρώ σε περίπτωση που χρειαστούν προσθετά κεφαλαία.
Ντάισελμπλουμ: Σε 3 δόσεις η βοήθεια – Ντράγκι: Εφαρμόστε τις μεταρρυθμίσεις01.04.2014
6,3 δισεκ. ευρώ θα διατεθούν στα τέλη Απριλίου κι από τα υπόλοιπα, 1 δισεκ. τον Ιούνιο κι 1 δισεκ. τον Ιούλιο, με έξι προαπαιτούμενα ανά δόση.
Ολοκληρώθηκε το Eurogroup – πολύ καλό κλίμα για την Ελλάδα 01.04.2014
Κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι η τελική έκθεση της τρόικας για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, αναμένεται να είναι έτοιμη λίγο πριν από το Πάσχα.
Πολιτική έγκριση για τη δόση των 8 δισ. ευρώ περιμένει στο Εurogroup η Αθήνα 01.04.2014
Την ελπίδα του πως οι θυσίες και οι προσπάθειες του ελληνικού λαού θα αναγνωριστούν κατά την άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στην Αθήνα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών.
Συνέδριο του υπουργείου Παιδείας για την επαγγελματική εκπαίδευση 26.03.2014
Ο υπουργός Παιδείας επεσήμανε την ανάγκη να μετατραπούν τα εκπαιδευτικά μας συστήματα από δομές επικεντρωμένες στην απόκτηση προσόντων, σε ευέλικτες διαδικασίες που παρέχουν μαθησιακές ευκαιρίες δια βίου.
Προσπάθειες της ελληνικής προεδρίας για συμφωνία στην εκκαθάριση των τραπεζών11.03.2014
Η ελληνική Προεδρία επιδιώκει τη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από τις 21 Μαρτίου, καθώς η νομοθετική διαδικασία για τον μηχανισμό εκκαθάρισης θα πρέπει να προλάβει να επικυρωθεί στην τελευταία σύνοδο της παρούσας Ευρωβουλής, στα μέσα Απριλίου.
Ο Πάγκαλος εκπρόσωπος της ελληνικής Προεδρίας στη στρατιωτική επιτροπή της ΕΕ10.03.2014
Μετά από σχετικό αίτημα του υπουργού Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Βενιζέλος: Η Ελλάδα στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας02.03.2014
"Θέλουμε να υπάρχει σταθερότητα και ασφάλεια, για όλους τους πολίτες, θέλουμε η μεταβατική κυβέρνηση να είναι συμπεριληπτική όλων των πολιτικών δυνάμεων και όλων των περιφερειών της χώρας."
Σαμαράς: Άλμα για την Ευρώπη η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για τη διαχείριση των ιδίων πόρων25.02.2014
Η Ομάδα θα βοηθήσει ώστε η χρηματοδότηση της ΕΕ να γίνει αποτελεσματικότερη και απλούστερη εξήγησε ο πρωθυπουργός.
Προειδοποίηση Σουλτς προς Σαμαρά για την τραπεζική ένωση: Ο χρόνος μας εξαντλείται25.02.2014
Η επιστολή Σουλτς φέρεται να τόνιζε ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία έως τα μέσα Μαρτίου για την τραπεζική ένωση.
ΕΕ: Υιοθετήθηκε ελληνική πρόταση κατά του εκφοβισμού και της βίας στα σχολεία24.02.2014
Το Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας των 28 Κρατών Μελών, έκανε δεκτή την πρόταση της Ελληνικής Προεδρίας, ενσωματώνοντάς την στο κείμενο των Συμπερασμάτων.
Βενιζέλος για Ουκρανία: Προέχουν η σταθερότητα και η αποτροπή άτακτης χρεοκοπίας24.02.2014
«Προέχει να αποφευχθεί κάθε μορφή άτακτης χρεοκοπίας της χώρας, η οποία θα οδηγήσει την Ουκρανία στην πραγματική καταστροφή».
Βενιζέλος: Mονόδρομος η εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στην Ουκρανία19.02.2014
Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να απέχουν από τη χρήση βίας και να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου.
Προηγούμενη      

Επόμενη

   
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ