ΦΑΚΕΛΟΙ

Η Κύπρος μετά τη συμφωνία

21.03.2013 | 07:21 μμΤελευταία Ενημέρωση 07:21 μμ 21.03.2013

Ενώπιον ιστορικών προκλήσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας της και την επαναφορά της σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται η Μεγαλόνησος μετά τη συμφωνία που επετεύχθη με τους δανειστές στο Eurogroup τα ξημερώματα της 25ης Μαρτίου.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας:

-Θα υπάρξει άμεση εκκαθάριση στη Λαϊκή με πλήρη συμμετοχή των μετόχων, κατόχων ομολόγων και ανασφάλιστων καταθετών, βασιζόμενοι σε απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

-Η Λαϊκή θα χωριστεί σε καλή και κακή τράπεζα.

-Η καλή τράπεζα θα ενσωματωθεί στην Τράπεζα Κύπρου. Μαζί της θα μεταφέρει τα 9 δισ. Ευρώ του ELA. Μόνο οι ανασφάλιστες καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου θα παραμείνουν παγωμένες μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή η ανακεφαλαιοποίησή τους.

-Η ΕΚΤ θα παράσχει ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου

-Η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης προβλέπει τη συμμετοχή των ανασφάλιστων καταθέσεων και των κατόχων μετοχών και ομολόγων.

-Όλες οι εγγυημένες καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών θα προστατευθούν, όπως προβλέπουν οι σχετικές ευρωπαϊκές νομοθεσίες.ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ο Μιχάλης Σάλας
Στη Λευκωσία αντιπροσωπεία της Πειραιώς για τα υποκαταστήματα Λαϊκής & Κύπρου23.03.2013
Χθες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ενέκρινε κατά τη συνεδρίασή του την σχετική πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς. 
Με την τρόικα συναντάται ο πρόεδρος Αναστασιάδης23.03.2013
Σε εξέλιξη συνάντηση της τρόικα με την κυπριακή κυβέρνηση στο υπουργείο Οικονομικών στη Λευκωσία, για το επίμαχο νομοσχέδιο που αφορά το ύψος του κουρέματος στις καταθέσεις. 
Ο γνωστός οικονομολόγος και συγγραφέας Satayajit Das
Ελλιπή τα ευρωπαϊκά όργανα, σύμφωνα με κορυφαίο ινδό οικονομολόγο23.03.2013
«Εάν εφαρμοστεί και στην Κύπρο η ίδια πολιτική αυστηρής λιτότητας και δραματικής αύξησης της φορολογίας, όπως στην Ελλάδα, αφενός δε θα υπάρξει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, όπως έδειξε η εμπειρία και αφετέρου οι εναπομείναντες καταθέτες θα οδηγηθούν προς τα τραπεζικά ιδρύματα άλλων χωρών».
Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στον ΣΚΑΪ: Η περιουσία της Εκκλησίας ανήκει στο λαό!23.03.2013
«Η κομμουνιστική κυβέρνηση μας έφερε σε αυτά τα χάλια. Μάλλον το ήθελε για να κάνει όλους τους πλούσιους φτωχούς και το πέτυχε», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος.
Στις Βρυξέλλες το ενδιαφέρον για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας23.03.2013
Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται και πάλι η μάχη για το κούρεμα στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών. 
Κύπρος: Προχωρά η έγκριση των νομοσχεδίων στη Βουλή23.03.2013
Με οριακή πλειοψηφία υπερψηφίστηκε το ν/σ για την Λαϊκή. Το κυπριακό κοινοβούλιο υπερψήφισε αρχικά τα νομοσχέδια που προβλέπουν την ίδρυση ενός Επενδυτικού Ταμείου Αλληλεγγύης αλλά και την επιβολή περιορισμών στη ροή των κεφαλαίων σε περίπτωση ανάγκης.  
Ο πρόεδρος της Κύπρου
Κύπρος: Σε ανοιχτή γραμμή με τους δανειστές ο Αναστασιάδης22.03.2013
Σύμφωνα με την Καθημερινή Κύπρου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ βλέπουν θετικά τις προτάσεις της κυβέρνησης για το κούρεμα των καταθέσεων, αντιδρά όμως και διαφωνεί το ΔΝΤ
Κύπρος: Υπερψηφίστηκαν Ταμείο Αλληλεγγύης και περιορισμός ροής κεφαλαίων22.03.2013
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες των πρακτορείων Reuters και ΑΜΠΕ, ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα μεταβεί το Σάββατο στις Βρυξέλλες, ενώ την Κυριακή λαμβάνει χώρα έκτακτη διάσκεψη του Eurogroup.
Έκτακτο Eurogroup για την Κύπρο την Κυριακή22.03.2013
Έκτακτο Eurogroup με αντικείμενο την κατάσταση στην Κύπρο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. 
Moody's: Yποβάθμιση Λαϊκής, Κύπρου και Ελληνικής22.03.2013
Ο οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε το αξιόχρεο και των τριών μεγάλων τραπεζών της Κύπρου. Ο οίκος διευκρινίζει ότι ενδέχεται να υπάρξει και νέα υποβάθμισή τους.
Κύπρος: Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών (upd)22.03.2013
Ο αναπληρωτής Πρόεδρος Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεόφυτου, αμέσως μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας.
Ο Νίκος Αναστασιάδης, πρόεδρος της Κύπρου
Αναστασιάδης: Η Κύπρος «πρέπει να σωθεί», παρά τις «οδυνηρές πτυχές»22.03.2013
Δραματικό μήνυμα από τον κύπριο πρόεδρο ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής.
Κύπρος: Πρόταση φορολόγησης καταθέσεων ενδέχεται να καταθέσουν τα κυβερνώντα κόμματα22.03.2013
Η Ολομέλεια της Βουλής είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει στις 20.00, ενώ προηγήθηκε συνάντηση κύπριο προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, με υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικα. «Ξεκάθαρα στο τραπέζι» των διαβουλεύσεων βρίσκεται το ενδεχόμενο επιβολής τέλους στις καταθέσεις, δήλωσε νωρίτερα ο κύπριος ΥΠΟΙΚ, Μιχάλης Σαρρής.
Ο Χριστόφορος Πισαρίδης
Πισσαρίδης: Να μην γίνει αποδεκτή η συρρίκνωση του τραπεζικού συστήματος 22.03.2013
Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι το σχέδιο διαχωρισμού της Λαϊκής Τράπεζας σε «καλή» και «κακή» δεν θα γίνει αποδεκτό από την Ευρωζώνη.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ
Ντάισελμπλουμ: Αβέβαιη η κατάσταση - ακόμη περιμένουμε τις προτάσεις της Κύπρου22.03.2013
Η κατάσταση είναι αβέβαιη, περιμένουμε τις εναλλακτικές λύσεις που προτείνει η Κύπρος», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ σε ολλανδική ραδιόφωνο, επιμένοντας ότι η Λευκωσία πρέπει να αναλάβει το μερίδιο των ευθυνών της.
Επικοινωνία Κάμερον - Πούτιν: Η Κύπρος στο επίκεντρο 22.03.2013
Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι θέση του Κάμερον είναι πως η κατάσταση στην Κύπρο είναι θέμα που αφορά την ευρωζώνη και ότι «είναι σημαντικό οι τράπεζες να παραμείνουν σταθερές και η κατάσταση να επιλυθεί όσο το δυνατό ταχύτερα».
Ο κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής
Σαρρής: «Καθαρά στο τραπέζι» το ενδεχόμενο φορολόγησης των καταθέσεων22.03.2013
«Πιστεύω πως είναι ξεκάθαρα στο τραπέζι, είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί προκειμένου να δούμε εάν η επιβολή κάποιου είδους τέλους στις καταθέσεις [...] θα συνεισέφερε κάτι στην οριστικοποίηση του πακέτου [διάσωσης]», σχολίσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρρής.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών
Σόιμπλε: Το ζήτημα της Κύπρου δεν είχε αισθητές συνέπειες στην αγορές 22.03.2013
«Η κρίση που σχετίζεται με την Κύπρο δεν είχε ώς τώρα αισθητές συνέπειες στα επιτόκια, για παράδειγμα, της Ισπανίας ή της Πορτογαλίας», ανέφερε ο Σόιμπλε στην εφημερίδα Bild.
Βρετανία: Ταξιδιωτική σύσταση για την Κύπρο από το Φόρεϊν Όφις 22.03.2013
Συστήνεται οι Βρετανοί που επισκέπτονται το νησί να έχουν μαζί τους αρκετά ευρώ για το σύνολο της διαμονής τους, λαμβάνοντας τις απαραίτητες προφυλάξεις κατά κλοπής.
Reuters: Ανεπαρκής και με ερωτηματικά η αξία των κυπριακών αποθεμάτων αερίου22.03.2013
Η Λευκωσία ευελπιστεί να χρησιμοποιήσει τα μελλοντικά έσοδα από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου για την κάλυψη ενός έκτακτου ομολόγου. Παρά ταύτα, η κάλυψη των 5,8 δισ. που απαιτούνται θα απαιτούσε «πάνω από το διπλάσιο αέριο από αυτό που έχει ανακαλυφθεί έως σήμερα», σημειώνει το Reuters.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ