ΦΑΚΕΛΟΙ

Η Κύπρος μετά τη συμφωνία

21.03.2013 | 07:21 μμΤελευταία Ενημέρωση 07:21 μμ 21.03.2013

Ενώπιον ιστορικών προκλήσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας της και την επαναφορά της σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται η Μεγαλόνησος μετά τη συμφωνία που επετεύχθη με τους δανειστές στο Eurogroup τα ξημερώματα της 25ης Μαρτίου.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας:

-Θα υπάρξει άμεση εκκαθάριση στη Λαϊκή με πλήρη συμμετοχή των μετόχων, κατόχων ομολόγων και ανασφάλιστων καταθετών, βασιζόμενοι σε απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

-Η Λαϊκή θα χωριστεί σε καλή και κακή τράπεζα.

-Η καλή τράπεζα θα ενσωματωθεί στην Τράπεζα Κύπρου. Μαζί της θα μεταφέρει τα 9 δισ. Ευρώ του ELA. Μόνο οι ανασφάλιστες καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου θα παραμείνουν παγωμένες μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή η ανακεφαλαιοποίησή τους.

-Η ΕΚΤ θα παράσχει ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου

-Η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης προβλέπει τη συμμετοχή των ανασφάλιστων καταθέσεων και των κατόχων μετοχών και ομολόγων.

-Όλες οι εγγυημένες καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών θα προστατευθούν, όπως προβλέπουν οι σχετικές ευρωπαϊκές νομοθεσίες.ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Το τέλος που πρόκειται να επιβληθεί στις μεγάλες καταθέσεις σε τράπεζες της Κύπρου είναι μια κίνηση που γίνεται εφάπαξ, είπε ο Ζάιμπερτ
Διάσταση απόψεων Γερμανίας – IIF με αιχμή την Κύπρο 28.03.2013
Αποστάσεις από τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κρατά η γερμανική κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου της Άνγκελα Μέρκελ. Ωστόσο, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) ανακοίνωσε ότι η περίπτωση της Κύπρου μπορεί να καταστεί πρότυπο για τη διαχείριση κρίσεων και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης.
Βγενόπουλος στον ΣΚΑΪ: Δυσφήμισαν τη MIG για να πάρει η Κύπρου τις καταθέσεις – Σφοδρά πυρά κατά Σαρρή (Video)27.03.2013
Σύμφωνα με τον κ. Βγενόπουλο, οι χειρισμοί που έγιναν από την κυπριακή πλευρά ήταν κωμικοτραγικοί και η Κύπρος «πλήρωσε το τίμημα της ανεπάρκειας ενός διαπλεκόμενου πολιτικο-οικονομικού κατεστημένου».
Η επιστολή για λόγους διπλωματικής δεοντολογίας δεν μπορεί να δοθεί στη δημοσιότητα
Είχε στείλει επιστολή στον Πούτιν ο Αναστασιάδης από τις 5/327.03.2013
Σε αυτή, ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης τόνιζε την ανάγκη επίσκεψης του ιδίου στη Μόσχα μαζί με τους υπουργούς Οικονομικών και Εξωτερικών για εξέταση των σημαντικών προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας και την ανανέωση των αδελφικών σχέσεων των δύο χωρών.
Υπάρχει πιθανότητα οι τράπεζες να μην ανοίξουν αμέσως για τον κόσμο
Ανοίγουν οι τράπεζες στην Κύπρο - Ποιοι οι περιορισμοί - Αεροπορικώς 5 δισ. από την ΕΚΤ27.03.2013
Η κυπριακή κυβέρνηση έχει ετοιμάσει το σχετικό διάταγμα, το οποίο προβλέπει περιορισμούς στην κίνηση των κεφαλαίων για επτά ημέρες. Έπειτα θα γίνει επαναξιολόγηση.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ
Σιλουάνοβ: Η Ρωσία έτοιμη να συζητήσει με Κύπρο τους όρους αναδιάρθρωσης δανείου 2,5 δισ. 27.03.2013
Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντον Σιλουάνοφ δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Durban, όπου γίνεται η σύνοδος κορυφής των BRICS, ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει με την Κύπρο τους όρους της αναδιάρθρωσης του δανείου των 2,5 δισ. δολαρίων. 
Ζάιμπερτ: Η Κύπρος είναι μια μοναδική περίπτωση27.03.2013
«Δεν λειτουργεί στην Ευρώπη η αυτόματη μεταφορά κανόνων από τη μία χώρα στην άλλη», επισήμανε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ.
Εν μέσω ανησυχιών συνεχίζεται η λειτουργία κυπριακών τραπεζών στη Βρετανία26.03.2013
Στα υποκαταστήματα του βορείου Λονδίνου η ροή πελατών αν και αυξημένη κάποιες ώρες, δε μαρτυρά σπασμωδικές κινήσεις. Τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters το βράδυ της Δευτέρας ανέφερε ότι μεγάλα ποσά έφυγαν από κυπριακές τράπεζες πριν, αλλά και μετά το «όχι» των Κυπρίων βουλευτών στην αρχική πρόταση του Eurogroup, «χωρίς κανείς να ξέρει πόσα χρήματα έφυγαν και πού πήγαν».
ΣΥΡΙΖΑ: Αναπάντητα τα ερωτήματα για τη στάση της Ελλάδας στο Eurogroup26.03.2013
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είτε έχει άγνοια κινδύνου για τις οδυνηρές συνέπειες στη Ελλάδα αλλά και σε όλη την ευρωζώνη από τη προχθεσινή απόφαση του Eurogroup για τη Κύπρο, είτε προσπαθεί για άλλη μια φορά, εντέχνως, να τις αποκρύψει από τον ελληνικό λαό.
Ο Πανίκος Δημητριάδης, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου
Δημητριάδης: Η απόφαση του Eurogroup «μοναδική ελπίδα» για την Κύπρο26.03.2013
Παράλληλα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου σημείωσε πως ήταν υποστηρικτής της αρχικής συμφωνίας του Eurogroup για τη διάσωση της χώρας, απορρίπτοντας μάλιστα το ενδεχόμενο παραίτησής του.
Οο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίς Τζορτζ Όσμπορν
«Βρετανική λύση» για τους καταθέτες της Λαϊκής στο Ηνωμένο Βασίλειο 26.03.2013
Μιλώντας στη Μικτή Επιτροπή Οικονομικών του κοινοβουλίου ο κ. Όσμπορν σχολίασε ότι δε θέλει να δει αυτούς τους καταθέτες, που δεν καλύπτονται από τις βρετανικές εγγυήσεις καταθέσεων, να απορροφούνται από τη διαδικασία διάλυσης της τράπεζας στην Κύπρο.
«Ναι» της Επ. Ανταγωνισμού για την απόκτηση των κυπριακών τραπεζών από την Πειραιώς 26.03.2013
Το «πράσινο φως» στην απόκτηση από την Τράπεζα Πειραιώς του δικτύου των πιστωτικών ιδρυμάτων Τράπεζα Κύπρου, Cyprus Popular Bank και Ελληνική Τράπεζα στην Ελλάδα, άναψε η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Στόχος να δοθούν στοιχεία για τα άτομα που προχώρησαν στην εκροή καταθέσεων από Κύπρο και Ελλάδα
Τα ονόματα όσων έβγαλαν χρήματα εκτός Κύπρου ζητά η Επ. Θεσμών της Βουλής26.03.2013
Επιστολές προς Διοικητή ΚΤ και Διαχειρίστρια Λαϊκής για το θέμα της εκροής καταθέσεων έστειλε η Επιτροπή Θεσμών της Κυπριακής Βουλής. Ζητά τον κατάλογο των προσώπων που έχουν μεταφέρει χρήματα εκτός Κύπρου τη χρονική περίοδο πριν τις 15 Μαρτίου.
«Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία;» ρώτησε ο κ. Παπούλιας
Στουρνάρας: Πιστεύω πως επελέγη η πλέον εφικτή λύση26.03.2013
Για τη συμφωνία εξαγοράς των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από τον Όμιλο Πειραιώς, ενημέρωσε τον Κ. Παπούλια ο Ι. Στουρνάρας.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας
Στουρνάρας: Μοναδικό το μοντέλο διάσωσης της Κύπρου 26.03.2013
«Η Ευρωζώνη δεν είναι ανασφαλής. Ίσα ίσα που διευκρινίστηκε απολύτως στο Eurogroup ότι η λύση αυτή αφορά μόνο την Κύπρο και καμία άλλη χώρα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Morgan Stanley: Η Κύπρος δεν είναι πια πλήρες μέλος της Ευρωζώνης26.03.2013
Αμερικανός αναλυτής της Morgan Stanley, αναφέρει ότι προκειμένου να ξανανοίξουν οι κυπριακές τράπεζες η Κύπρος θα χρειαστεί να επιβάλει σκληρούς ελέγχους κεφαλαίου για να αποτρέψει την μαζική φυγή των καταθέσεων.
Παραίτηση του προέδρου του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου 26.03.2013
Σε επιστολή του προς τον κύπριο υπουργό Οικονομικών, ο πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, εκφράζει τη διαφωνία του με τους σχεδιασμούς για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, καθώς και την πώληση των παραρτημάτων της, χωρίς να υπάρχει συνεννόηση με το ΔΣ της τράπεζας.
Σαρρής: Πιο ελεγχόμενες του αναμενομένου οι εκροές κεφαλαίων26.03.2013
Ο κύπριος υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως είναι πεπεισμένος ότι οι εκροές θα είναι πιο ελεγχόμενες όσο πραγματοποιείται πρόοδος στην εφαρμογή της διεθνούς συμφωνίας για τη διάσωση της Κύπρου.
Nomura: Κι όμως η Κύπρος είναι συστημική - επικρίσεις για Ντάισελμπλουμ26.03.2013
Γάλλος αναλυτής της Nomura αναφέρθηκε στις αρχικές δηλώσεις Ντάισελμπλουμ πως το νέο μοντέλο που δημιουργεί η κυπριακή διάσωση θα σημαίνει την επιβάρυνση των μεγαλοκαταθετών.

Ευρωζώνη και Κύπρος στο στόχαστρο των βρετανικών επικρίσεων26.03.2013
Μετά τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον που χαρακτήρισε καλή εξέλιξη την επίτευξη συμφωνίας για την Κύπρο, εκφράζοντας τη χαρά του για την εξαίρεση των μικροκαταθετών, υπάρχουν αναλυτές που σχολιάζουν χαρακτηριστικά ότι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νησί δεν οφείλεται στη γερμανική «βαρβαρότητα», αλλά «στην ανευθυνότητα των ηγεσιών του».
Ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου Γιώργος Βασιλείου
Βασιλείου: Χρειαζόμαστε τη συμπαράσταση της Ευρώπης 26.03.2013
«Υπό ορισμένους όρους μπορούμε να επανακτήσουμε και να διαφυλάξουμε το 50 και το 60% του τραπεζικού μοντέλου που είχαμε» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ