ΦΑΚΕΛΟΙ

Η Κύπρος μετά τη συμφωνία

21.03.2013 | 07:21 μμΤελευταία Ενημέρωση 07:21 μμ 21.03.2013

Ενώπιον ιστορικών προκλήσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας της και την επαναφορά της σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται η Μεγαλόνησος μετά τη συμφωνία που επετεύχθη με τους δανειστές στο Eurogroup τα ξημερώματα της 25ης Μαρτίου.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας:

-Θα υπάρξει άμεση εκκαθάριση στη Λαϊκή με πλήρη συμμετοχή των μετόχων, κατόχων ομολόγων και ανασφάλιστων καταθετών, βασιζόμενοι σε απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

-Η Λαϊκή θα χωριστεί σε καλή και κακή τράπεζα.

-Η καλή τράπεζα θα ενσωματωθεί στην Τράπεζα Κύπρου. Μαζί της θα μεταφέρει τα 9 δισ. Ευρώ του ELA. Μόνο οι ανασφάλιστες καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου θα παραμείνουν παγωμένες μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή η ανακεφαλαιοποίησή τους.

-Η ΕΚΤ θα παράσχει ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου

-Η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης προβλέπει τη συμμετοχή των ανασφάλιστων καταθέσεων και των κατόχων μετοχών και ομολόγων.

-Όλες οι εγγυημένες καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών θα προστατευθούν, όπως προβλέπουν οι σχετικές ευρωπαϊκές νομοθεσίες.ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Αποκαλύψεις Αναστασιάδη για το κρίσιμο Eurogroup που έφερε το «κούρεμα» 31.03.2013
Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Κύπρου αναφέρει ότι στις 3.45 πμ και αφού είχαν προηγηθεί πολύωρες συζητήσεις, κατά τις οποίες είχε παραθέσει τις θέσεις του, σηκώθηκε να φύγει λέγοντας «εφόσον πτωχεύετε τη χώρα μου, δεν έχω τίποτε άλλο να κάνω».
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος
Έκτακτη σύνοδος της Ιεράς Συνόδου Κύπρου31.03.2013
Στόχος της Ιεράς Συνόδου είναι να εξετάσει τρόπους για συμβολή της Εκκλησίας στις προσπάθειες του κράτους.
Επιχειρηματίες πιέζουν για έξοδο της Κύπρου από το ευρώ31.03.2013
Σύμφωνα με την Καθημερινή Κύπρου πρόκειται για ομάδα μεγάλων επιχειρηματιών, με ισχυρή και άμεση επιρροή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι οποίοι πλαισιώνονταν και από εκπροσώπους τρίτων οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, και ιδίως στην Ελλάδα.
Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης
Κύπρος: Πακέτο 12 μέτρων για την οικονομία από τον Αναστασιάδη31.03.2013
Βασικός άξονας των μέτρων είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης, η ενθάρρυνση ξένων επενδύσεων, αλλά και η προστασία και η ενίσχυση του ευάλωτου πληθυσμού.
Μιχάλης Σαρρής
Σαρρής: Δε συζητείται γενική μείωση των μισθών του Δημοσίου30.03.2013
Ο κ. Σαρρής διέψευσε "κατηγορηματικά ότι συζητείται οιανδήποτε γενική σημαντική μείωση μισθών δημοσίων υπαλλήλων", ενώ ανέφερε ότι αυτό που συζητείται είναι η συνεισφορά υπαλλήλων σε ορισμένες υποκατηγορίες για να διασωθούν θέσεις εργασίας.
Κύπρος: Την Τρίτη η πρώτη συνεδρίαση της Ερευνητικής Επιτροπής30.03.2013
Για τον τραπεζικό τομέα και την κατάσταση της οικονομίας. Μέλη της Επιτροπής είναι ο πρώην πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γιώργος Πικής και οι πρώην δικαστές κ. Καλλής και Κωνσταντινίδης. Την ερευνητική επιτροπή θα πλαισιώνει και ομάδα εμπειρογνωμόνων.
Ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Τορναρίτης
Αντιπρόεδρος ΔΗΣΥ: Πάγια τακτική του τραπεζικού τομέα η διαγραφή χρεών30.03.2013
«Πρόκειται για πάγια τακτική του τραπεζικού τομέα να διαγράφει κάποια χρέη, θα κληθούν ωστόσο όλοι να καταθέσουν για το πώς έφτασε η Κύπρος στη σημερινή κατάσταση» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ.
Κούρεμα έως και 60% στην Τράπεζα Κύπρου30.03.2013
Δημιουργούνται τέσσερις ομάδες μετόχων, σύμφωνα με το διάταγμα. Στην κατηγορία Δ, εντάσσονται οι σημερινοί μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου πριν την αναδιάρθρωσή της, με μετοχές των οποίων η αξία θα είναι απειροελάχιστη.
«Πολύ πιθανόν να κληθούν και εμπλεκόμενοι από την Ελλάδα» δήλωσε ο Πέτρος Κληρίδης
Κληρίδης: Πιθανόν να προκύψουν νέα ονόματα οφειλετών που διαγράφηκαν τα χρέη30.03.2013
«Πολύ πιθανόν να κληθούν και εμπλεκόμενοι από την Ελλάδα» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο γενικός εισαγγελέας Κύπρου Πέτρος Κληρίδης.
Κύπρος: Κλυδωνισμοί και αντιδράσεις από την αποκάλυψη της λίστας 29.03.2013
Κλυδωνισμούς προκαλεί στο πολιτικό σύστημα της Κύπρου η αποκάλυψη από το ειδησεογραφικό site 24h.com.cy λίστας με ονόματα πολιτικών και συγγενών τους των οποίων δάνεια διαγράφηκαν από τη Λαϊκή Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου.
Πληροφορίες για κούρεμα 37,5% στην Κύπρου29.03.2013
Δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας τα διατάγματα για να ξεκινήσει η διαδικασία της αναδιάρθρωσης του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου και η απορρόφηση της «καλής» Λαϊκής.
Τα περιοριστικά μέτρα στις τραπεζικές συναλλαγές παρατείνονται για άλλες πέντε μέρες
Κύπρος: Παρατείνονται για πέντε μέρες οι περιορισμοί στις συναλλαγές29.03.2013
Η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι από σήμερα έχει δημοσιευθεί δεύτερο Διάταγμα με τροποποιήσεις στα προσωρινά περιοριστικά μέτρα στις συναλλαγές.
Κυπριακή Βουλή: Δεν υπάρχει κατάλογος για διερευνώμενα πρόσωπα 29.03.2013
Σε διευκρινιστική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δημήτρης Συλλούρης, διευκρινίζεται ότι "κανένας κατάλογος με τέτοια στοιχεία δεν έχει ακόμη κατατεθεί ενώπιον της επιτροπής ή της Βουλής των Αντιπροσώπων για τα θέματα αυτά".
«Δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο» και μετάδοση στην Ελλάδα προβλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ29.03.2013
«Δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο» και μετάδοση της κυπριακής κρίσης στην Ελλάδα προβλέπει το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
O κύπριος υπουργός Εργασίας Χάρης Γεωργιάδης
Στις 4 Απριλίου το μνημόνιο της Κύπρου στο Eurogroup29.03.2013
Όπως ανέφερε ο κύπριος υπουργός Εργασίας, με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να αρχίσει η διαδικασία της επικύρωσής του από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, αφού σε αρκετές περιπτώσεις πρέπει να υπάρξει έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια.
"Ελεγχόμενη πλέον η κατάσταση στην Κύπρο"
Αναστασιάδης: Ευθύνες στον κεντρικό τραπεζίτη και την κυβέρνηση Χριστόφια 29.03.2013
Ο πρόεδρος της Κύπρου δεσμεύτηκε ότι όσοι οδήγησαν την κυπριακή οικονομία στα πρόθυρα της κατάρρευσης, θα λογοδοτήσουν και διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση στη Μεγαλόνησο είναι πλέον ελεγχόμενη.
«Πάντα έτσι συμβαίνει όταν ένας πληθυσμός αγωνιά κι έχει προβλήματα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός σε συνέντευξη
Κατανοεί ο Σόιμπλε την οργή των Κυπρίων 28.03.2013
«Πάντα έτσι συμβαίνει όταν ένας πληθυσμός αγωνιά κι έχει προβλήματα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τοπικό ραδιοσταθμό SWR2. Ο λαός «αναζητά κάποιον να ξεσπάσει το θυμό του», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «αυτό θα περάσει».
Η απόφαση λήφθηκε με πλειοψηφία 49 βουλευτών έναντι 2 υπέρ
Κύπρος: Αναβλήθηκε η συζήτηση για την απομάκρυνση Δημητριάδη28.03.2013
Ο Πρόεδρος της Βουλής ζήτησε την αναβολή της συζήτησης για το ψήφισμα και ανέφερε πως το θέμα πρέπει να παραπεμφθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Ο Ρούντολφ Ελμερ, πρώην manager της ελβετικής τράπεζας Julius Bär και νυν συγγραφέας
«Δεν έχω πειστεί ότι ήρθε το τέλος της Κύπρου ως offshore κέντρo»28.03.2013
Δεν έχω πειστεί ότι η Κύπρος έχει τελειώσει ως offshore. Η ιστορία δείχνει ότι τα κέντρα αυτά έχουν μια απίστευτη ικανότητα επιβίωσης ενώ δέχονται ελάχιστες πιέσεις από τον ΟΟΣΑ ή το G20... Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη του πρώην τραπεζικού manager που έχει εργαστεί στις νήσους Κέιμαν και νυν συγγραφέα Ρούντολφ Έλμερ στην DW.

  
Άνιση μεταχείριση της Κύπρου καταλογίζει στους ισχυρούς εταίρους ο Χρ. Πισσαρίδης28.03.2013
Ενέργειες που συνιστούν παρωδία του οράματος των ιδρυτών της νομισματικής ένωσης και αποφάσεις που προκαλούν σύγχυση καταλογίζει στους ηγέτες της ευρωζώνης ο Χριστόφορος Πισσαρίδης με άρθρο του στους Financial Times.

 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ