ΦΑΚΕΛΟΙ

Η Κύπρος μετά τη συμφωνία

21.03.2013 | 07:21 μμΤελευταία Ενημέρωση 07:21 μμ 21.03.2013

Ενώπιον ιστορικών προκλήσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας της και την επαναφορά της σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται η Μεγαλόνησος μετά τη συμφωνία που επετεύχθη με τους δανειστές στο Eurogroup τα ξημερώματα της 25ης Μαρτίου.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας:

-Θα υπάρξει άμεση εκκαθάριση στη Λαϊκή με πλήρη συμμετοχή των μετόχων, κατόχων ομολόγων και ανασφάλιστων καταθετών, βασιζόμενοι σε απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

-Η Λαϊκή θα χωριστεί σε καλή και κακή τράπεζα.

-Η καλή τράπεζα θα ενσωματωθεί στην Τράπεζα Κύπρου. Μαζί της θα μεταφέρει τα 9 δισ. Ευρώ του ELA. Μόνο οι ανασφάλιστες καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου θα παραμείνουν παγωμένες μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή η ανακεφαλαιοποίησή τους.

-Η ΕΚΤ θα παράσχει ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου

-Η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης προβλέπει τη συμμετοχή των ανασφάλιστων καταθέσεων και των κατόχων μετοχών και ομολόγων.

-Όλες οι εγγυημένες καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών θα προστατευθούν, όπως προβλέπουν οι σχετικές ευρωπαϊκές νομοθεσίες.ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Χρήστος Στυλιανίδης
Έκλεισε το κυπριακό μνημόνιο - 10ετής περίοδος χάριτος και 2,5% επιτόκιο02.04.2013
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η αποπληρωμή των δανείων διάσωσης, ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα ξεκινήσει έπειτα από μία δεκαετή περίοδο χάριτος, δηλαδή το 2023. Το επιτόκιο ορίστηκε στο 2,5%.
Κύπρος: «Κλείδωσε» η συμφωνία με την τρόικα για το μνημόνιο02.04.2013
Έκλεισε μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, η συμφωνία τρόικας – Λευκωσίας, και σύμφωνα με πληροφορίες του καναλιού Σίγμα σε λίγο αναμένεται να ανακοινωθεί.
Ο Νίκος Αναστασιάδης
Κύπρος: Η ερευνητική επιτροπή αναλαμβάνει δράση02.04.2013
Ορκίστηκε η τριμελής ερευνητική επιτροπή η οποία θα αναζητήσει τις ευθύνες όσων συνέβαλαν στην οικονομική καταστροφή της Κύπρου. Στο τελικό στάδιο οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα.
O Nίκος Αναστασιάδης
Κύπρος: Ορκίστηκε η επιτροπή για την κρίση – Αναστασιάδης: Ερευνήστε πρώτα εμένα02.04.2013
Με αφορμή τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν για πρόσωπα του οικογενειακού του περιβάλλοντος που μετακίνησαν κεφάλαια τις τελευταίες ημέρες, ο πρόεδρος της Κύπρου κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής να επεκτείνουν κατά προτεραιότητα τις έρευνες στο δικηγορικό του γραφείο.
Ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής
WSJ για Κύπρο: Η τρόικα ελάφρυνε τους όρους του σχεδίου διάσωσης02.04.2013
Η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ δίνουν πλέον στην Κύπρο προθεσμία ως το 2017 για να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα (εκτός της εξυπηρέτησης του χρέους) 4% του ΑΕΠ, αντί για το 2016 σύμφωνα με τη Wall Street Journal.
Ταμείο εσόδων αερίου στην Κύπρο 02.04.2013
Το ταμείο αερίου θα υποδέχεται και θα διαχειρίζεται τα δημόσια έσοδα από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στη Μεγαλόνησο.
Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στην Κύπρο απόψε υπό τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.
Κύπρος: Τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα 01.04.2013
Τα τελευταία ανοιχτά ζητήματα είναι τα ταμεία πρόνοιας, τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, το πάγωμα των καταθέσεων άνω των 100.000 μέχρι να ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση της τράπεζας Κύπρου και οι απολύσεις στη χώρο της εκπαίδευσης.
Σκοπός η οριστικοποίηση του μνημονίου ώστε μέχρι την Τετάρτη να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα
Κύπρος: Νέα συνάντηση υπό τον Αναστασιάδη – Διαπραγματεύσεις με τρόικα01.04.2013
Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, η διαπραγματευτική ομάδα προσέρχεται με βασική πυξίδα: η δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση των Ταμείων Προνοίας να είναι πλήρης.
Independent: Ανησυχίες των μεταναστών στην Κύπρο λόγω κρίσης και ξενοφοβίας01.04.2013
Η Independent επισημαίνει το υψηλό ποσοστό αλλοδαπών κατοίκων στην Κύπρο, όπου το 18% του πληθυσμού έχει γεννηθεί εκτός νησιού. Σε αυτό συμβάλλουν οι πολλοί ξένοι που έχουν επιλέξει να ζουν στην Κύπρο, αλλά και το φθηνό εργατικό δυναμικό που ήρθε τα χρόνια της ευημερίας.
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος
Βγενόπουλος: Δημοσιοποιήστε άμεσα τα πορίσματα για Κύπρου και Λαϊκή 01.04.2013
Ο Α. Βγενόπουλος επισημαίνει ότι στα πορίσματα των Alvarez & Marsal και Pimco, περιγράφονται οι λόγοι που η Τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή έφτασαν στη σημερινή κατάσταση καθώς και το ποιοι ευθύνονται.
"Δεν αναμένουμε κάτι από την Ελλάδα, δεν είναι το καθήκον της Ελλάδας αυτό"
Αναστασιάδης: Δεν ήταν δυνατόν να δίνω προνομιακές πληροφορίες την ώρα του Eurogroup01.04.2013
"Ουδέποτε γνώριζα και ουδέποτε ήταν δυνατό να δίνω μάχες μέχρι το πρωί του Σαββάτου και την ίδια ώρα να έδινα προνομιακές πληροφορίες", δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης, κληθείς να σχολιάσει το θέμα των εκροών εκατομμυρίων ευρώ στο εξωτερικό.
FT για Κύπρο: Νομικές κινήσεις ετοιμάζουν Ρώσοι μεγαλοκαταθέτες01.04.2013
Νομικές κινήσεις ετοιμάζουν Ρώσοι μεγαλοκαταθέτες για την προστασία των καταθέσεών τους από το κούρεμα στη Λαϊκή και στην Τράπεζα Κύπρου.
Washigton Post: Πρωτοφανής η απόφαση για κούρεμα καταθέσεων01.04.2013
Η αμερικανική εφημερίδα εκτιμά πως, εάν υπάρξει μαζική απόσυρση καταθέσεων, θα τεθεί άμεσα σε κίνδυνο ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.
O ρώσος αντιπρόεδρος Ιγκορ Σουβάλοφ
Μόσχα για ρωσικές καταθέσεις στην Κύπρο: Δεν εξετάζουμε αποζημίωση φοροφυγάδων 01.04.2013
«Αν κάποιος έχασε σε Κυπριακές τράπεζες χρήματα από φοροδιαφυγή τότε στην περίπτωση αυτή, η ρωσική κυβέρνηση δεν θα κάνει τίποτα. Δεν είναι καθόλου απαραίτητο να υποστηριχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία» δήλωσε ο ρώσος αντιπρόεδρος.
Κύπρος: Μέσα Μαΐου αναμένεται η πρώτη δόση του δανείου01.04.2013
Η πρώτη δόση του δανείου από τους διεθνείς πιστωτές, αναμένεται να φθάσει στη Λευκωσία στα μέσα Μαΐου. Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το κυπριακό μνημόνιο εισέρχονται, αυτή την εβδομάδα, στο τελικό στάδιο και αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από το Σαββατοκύριακο.
Με αλληλεγγύη απαντά η κυπριακή κοινωνία στην κρίση01.04.2013
Στα 16 έφτασαν τα κοινωνικά παντοπωλεία σε ολόκληρη την Κύπρο. Η αμοιβαία ενίσχυση της κοινωνίας συνεχίζεται και σε άλλο επίπεδο, αυτό της υγείας.
Κύπρος: Έρχονται μειώσεις μισθών στο δημόσιο και απολύσεις εκπαιδευτικών01.04.2013
Όπως αποκαλύπτει η κυπριακή εφημερίδα Πολίτης, προβλέπεται επίσης κατάργηση του 13ου μισθού και αντικατάστασή του με ενιαίο 13ο μισθό ύψους 500 ευρώ και δύο χιλιάδες απολύσεις από το χώρο της Παιδείας.
Το δημοσίευμα ανέφερε ότι εξ αγχιστείας συγγενείς του Κυπρίου Προέδρου φέρονται να μετακίνησαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ
Απάντηση Αναστασιάδη για τα δημοσιεύματα περί εκροών χρημάτων από συγγενείς του31.03.2013
Ο κ. Αναστασιάδης σημειώνει ότι «η προσπάθεια διασυρμού εταιριών ή προσώπων συνδεδεμένων με την οικογένειά μου, αλλά και ο στόχος να πληγεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν αποτελούν παρά προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού από τις ευθύνες όσων οδήγησαν τη χώρα σε κατάσταση χρεοκοπίας».
Ο κ. Ρέσλερ αναφέρει ότι δεν έχουν νόημα τα προγράμματα σταθεροποίησης της οικονομίας μέσω συνεχούς δανεισμού και τάσσεται υπέρ των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων
Ρέσλερ: Η Κύπρος δεν αποτελεί πρότυπο - Στο Eurogroup λειτουργούμε ως εταίροι31.03.2013
Πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχουν πρότυπα, κάθε κράτος είναι διαφορετικό και για αυτό αξίζει να σκεφτόμαστε από κοινού με το κράτος που έχει πρόβλημα με ποιον τρόπο θα επιλυθούν τα προβλήματα προς το συμφέρον ενός σταθερού ευρώ».
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Χαραυγής
Αντιδράσεις για δημοσίευμα που φέρει συγγενείς του Αναστασιάδη να έβγαλαν στο εξωτερικό εκατομμύρια 31.03.2013
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Χαραυγή», συγγενείς εξ αγχιστείας του κύπριου πρόεδρου Νίκου Αναστασιάδη φέρονται να μετακίνησαν εκατομμύρια ευρώ από την Λαϊκή, στις 12 και 13 Μαρτίου.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ