ΦΑΚΕΛΟΙ

Η Κύπρος μετά τη συμφωνία

21.03.2013 | 07:21 μμΤελευταία Ενημέρωση 07:21 μμ 21.03.2013

Ενώπιον ιστορικών προκλήσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας της και την επαναφορά της σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται η Μεγαλόνησος μετά τη συμφωνία που επετεύχθη με τους δανειστές στο Eurogroup τα ξημερώματα της 25ης Μαρτίου.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας:

-Θα υπάρξει άμεση εκκαθάριση στη Λαϊκή με πλήρη συμμετοχή των μετόχων, κατόχων ομολόγων και ανασφάλιστων καταθετών, βασιζόμενοι σε απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

-Η Λαϊκή θα χωριστεί σε καλή και κακή τράπεζα.

-Η καλή τράπεζα θα ενσωματωθεί στην Τράπεζα Κύπρου. Μαζί της θα μεταφέρει τα 9 δισ. Ευρώ του ELA. Μόνο οι ανασφάλιστες καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου θα παραμείνουν παγωμένες μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή η ανακεφαλαιοποίησή τους.

-Η ΕΚΤ θα παράσχει ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου

-Η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης προβλέπει τη συμμετοχή των ανασφάλιστων καταθέσεων και των κατόχων μετοχών και ομολόγων.

-Όλες οι εγγυημένες καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών θα προστατευθούν, όπως προβλέπουν οι σχετικές ευρωπαϊκές νομοθεσίες.ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ


Με αυτό τον τρόπο το νησί θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα διάσωσης της οικονομίας του
Reuters: Η Κύπρος πουλά 400 εκατ. χρυσό 10.04.2013
Με αυτό τον τρόπο το νησί θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα διάσωσης της οικονομίας του. Η Λευκωσία προβλέπεται να εξασφαλίσει επιπλέον 600 εκατ. ευρώ μέσα σε 3 χρόνια από την αύξηση του φόρου επί του τζίρου των επιχειρήσεων και επί των κερδών των χρηματοοικονομικών τοποθετήσεων.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου
Κύπρος: Δε θα δοθεί στη δημοσιότητα η λίστα με όσους μετέφεραν τα χρήματά τους10.04.2013
Kαθώς, ανάμεσα στα πρόσωπα που αναφέρονται, υπάρχουν πολλοί που μετέφεραν χρήματα στο εξωτερικό στο πλαίσιο νόμιμων εμπορικών και άλλων δραστηριοτήτων.
Η οικονομολόγος Μέγκαν Γκριν
Υπέρ της συντονισμένης εξόδου της Κύπρου από το ευρώ γνωστή οικονομολόγος10.04.2013
Η έξοδος της Κύπρου από τη νομισματική ένωση θα μπορούσε να είναι η λιγότερη κακή επιλογή για το μέλλον της χώρας εφόσον γινόταν σε συνεννόηση με κάθε μέλος της τρόικα, εκτιμά σε άρθρο της στο Μπλούμπεργκ η οικονομολόγος Μέγκαν Γκριν.
Πολιτικές πιέσεις για παραίτηση του κύριου κεντρικού τραπεζίτη Πανίκου Δημητριάδη
Ισχυρές πιέσεις για παραίτηση δέχεται ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου10.04.2013
Κύπρος: Αφόρητες πιέσεις για παραίτηση δέχεται ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Συνέρχονται οι πολιτικοί αρχηγοί για να συζητήσουν την έναρξη διαδικασίας σε βάρους του κ. Δημητριάδη.
Κύπρος: Στη Βουλή σήμερα η συμφωνία για το μνημόνιο08.04.2013
Από το «μικροσκόπιο» της Βουλής θα περάσουν στοιχεία, που αφορούν το κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ θα συζητηθούν και οι λόγοι για τους οποίους η κυπριακή οικονομία βρίσκεται στη σημερινή κατάσταση.
Ο Γενς Βάιντμαν
Βάιντμαν: Η διάσωση της Κύπρου δεν αποτελεί μοντέλο07.04.2013
O Γενς Βάιντμαν δεν απέκλεισε η Κύπρος να χρειαστεί ακόμη μεγαλύτερη ρευστότητα, αλλά πρόσθεσε ότι είναι οι μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επιλύσουν τα προβλήματα της Λευκωσίας και όχι περισσότερα μετρητά.
Κύπρος: Γραφείο στη Λευκωσία, ανοίγει η ΕΝΙ07.04.2013
Η ιταλική εταιρεία ενημέρωσε ήδη για τις προθέσεις της το κυπριακό υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και την Κυπριακή Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΚΡΕΤΥΚ) και για την έναρξη ερευνών για σεισμογραφικά δεδομένα.
Τράπεζα Κύπρου: Πέραν του 50% το κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ07.04.2013
Το συνολικό ποσοστό «κουρέματος» των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου, αναμένεται να ξεπεράσει το 50%.
Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου
Ομήρου: «Αδιανόητο» να μην κατατεθεί στη Βουλή το μνημόνιο07.04.2013
Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως το μνημόνιο θα κατατεθεί στα κοινοβούλια έξι χωρών της Ευρωζώνης για κύρωση. Ως εκ τούτου, συνέχισε, «θα ήταν αδιανόητο να μην κατατεθεί για κύρωση στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Τhe party is over: Το κείμενο για την κυπριακή κρίση που κάνει πάταγο 06.04.2013
«Εμείς επληρώναμεν την Κοκούλλαν τηλεφωνήτριαν στο δημόσιον 2,000 ευρώ τον μήνα για την πολλά δύσκολην δουλειάν να...απαντά τα τηλέφωνα...» γράφει άγνωστος κύπριος blogger.
Ο Άντρος Κυπριανού
ΑΚΕΛ προς κυβέρνηση: Δεχτείτε την πρόταση μας για την οικονομία ή πάμε σε δημοψήφισμα06.04.2013
Ο γγ. του ΑΚΕΛ Άνδρος Κυπριανού ανέφερε ότι το κόμμα του ετοιμάζει και προτάσεις ανακουφιστικού χαρακτήρα για τους πολίτες.
O πρόεδρος της Κύπρου με τον υπουργό Ενέργειας της Μεγαλονήσου
Κύπρος: Πρόταση αμερικανοεβραίων επιχειρηματιών για το φυσικό αέριο 06.04.2013
Παρουσία του κύπριου υπουργού Ενέργειας οι ιδιώτες επιχειρηματίες εξέφρασαν ενδιαφέρον για το οικόπεδο 3, το οποίο κατοχυρώθηκε στην εταιρεία ΕΝΙ. Ο υπουργός με τη σειρά του τους παρέπεμψε για διαβουλεύσεις στην εταιρεία.
Ο Χρήστος Στυλιανίδης
Κύπρος: Μέτρα για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού από την κυβέρνηση06.04.2013
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης παραδέχθηκε ότι το 2013 θα είναι πολύ δύσκολη οικονομικά χρονιά για την Κύπρο.
Κύπρος: Νέα περιοριστικά μέτρα για τις τράπεζες06.04.2013
Το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε την Παρασκευή το πέμπτο κατά σειράν διάταγμα.
Παράταση αλλά και χαλάρωση των περιορισμών στις συναλλαγές στην Κύπρο05.04.2013
Αμετάβλητο στα 300 ευρώ διατηρείται για μία ακόμη εβδομάδα το ημερήσιο όριο αναλήψεων, ενώ παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση εξαργύρωσης επιταγών. Σρον αντίποδα, δίνεται δικαίωμα μεταφοράς χρημάτων μεταξύ τραπεζών σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ θα προσφέρει 1 δισ. στη διάσωση της Κύπρου03.04.2013
Στόχοι του προγράμματος που εκπόνησαν οι κυπρακές αρχές είναι η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η επίτευξη της δημοσιονομικής βιωσιμότητας αναφέρεται σε κοινή γραπτή δήλωση που εξέδωσαν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η επικεφαλής του ΔΝΤ. Στο μεταξύ σε όπως έγινε γνωστό από σχετική ανακοίνωση της Κριστίν Λαγκάρντ, το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πακέτο στήριξης της κυπριακής οικονομίας με 1 δισ. ευρώ
Κύπρος: Μείωση του ΑΕΠ κατά 8% προβλέπει η τρόικα03.04.2013
Το ΑΕΠ της Κύπρου θα υποχωρήσει φέτος κατά περίπου 8%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δανειστών της. Θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη θα σημειωθεί μετά το 2015.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάθεσης Αναστασιάδη στην Ερευνητική Επιτροπή02.04.2013
Η Ερευνητική Επιτροπή θα συνεδριάζει στο Συνεδριακό Κέντρο, όπου έχουν παραχωρηθεί χώροι γραφείων. Οι συνεδριάσεις θα γίνονται κατά κύριο λόγο ανοικτά, όπως προνοεί η νομοθεσία, εκτός αν τα μέλη της Επιτροπής αποφασίσουν διαφορετικά.
Reuters: Αύξηση ΦΠΑ, ΕΦΚ και ορίου συνταξιοδότησης στο μνημόνιο Κύπρου02.04.2013
Σύμφωνα με προγενέστερες πληροφορίες, η αποπληρωμή των δανείων διάσωσης που θα λάβει η Κύπρος από την τρόικα, ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα ξεκινήσει έπειτα από μία 10ετή περίοδο χάριτος. Η εξόφληση θα ολοκληρωθεί εντός 12 ετών, με επιτόκιο 2,5%.
Χαλάρωση περιορισμών στη ροή κεφαλαίων στην Κύπρο του Μνημονίου02.04.2013
Στην χαλάρωση των περιορισμών στη ροή κεφαλαίων και την εκτέλεση συναλλαγών προέβη την Τρίτη η Κύπρος, λίγες ώρες πριν την οριστικοποίηση του μνημονίου διάσωσης της χώρας. Παραμένει ωστόσο σε ισχύ το ημερήσιο όριο των 300 ευρώ για τις αναλήψεις.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ