ΦΑΚΕΛΟΙ

Η Κύπρος μετά τη συμφωνία

21.03.2013 | 07:21 μμΤελευταία Ενημέρωση 07:21 μμ 21.03.2013

Ενώπιον ιστορικών προκλήσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας της και την επαναφορά της σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται η Μεγαλόνησος μετά τη συμφωνία που επετεύχθη με τους δανειστές στο Eurogroup τα ξημερώματα της 25ης Μαρτίου.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας:

-Θα υπάρξει άμεση εκκαθάριση στη Λαϊκή με πλήρη συμμετοχή των μετόχων, κατόχων ομολόγων και ανασφάλιστων καταθετών, βασιζόμενοι σε απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

-Η Λαϊκή θα χωριστεί σε καλή και κακή τράπεζα.

-Η καλή τράπεζα θα ενσωματωθεί στην Τράπεζα Κύπρου. Μαζί της θα μεταφέρει τα 9 δισ. Ευρώ του ELA. Μόνο οι ανασφάλιστες καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου θα παραμείνουν παγωμένες μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή η ανακεφαλαιοποίησή τους.

-Η ΕΚΤ θα παράσχει ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου

-Η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης προβλέπει τη συμμετοχή των ανασφάλιστων καταθέσεων και των κατόχων μετοχών και ομολόγων.

-Όλες οι εγγυημένες καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών θα προστατευθούν, όπως προβλέπουν οι σχετικές ευρωπαϊκές νομοθεσίες.ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Κυπριανού: Έτοιμη η εναλλακτική πρόταση του ΑΚΕΛ20.04.2013
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, ο γγ. του ΑΚΕΛ ανέφερε πως «θα είναι μια ολοκληρωμένη επιστημονική προσέγγιση».
Αναστασιάδης: Δέσμη μέτρων για τους ασθενέστερους19.04.2013
Κινείται σε πέντε άξονες, την ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, την κατάρτιση άνεργων νέων και πτυχιούχων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ενίσχυση της ανάπτυξης και την ενθάρρυνση της πράσινης ανάπτυξης.
Κύπρος: Στο μικροσκόπιο της Ερευνητικής μεγάλοι Ελεγκτικοί Οίκοι και οι ελεγκτές των τραπεζών19.04.2013
Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής Κύπρου, σχεδόν όλοι οι Διεθνείς Οίκοι που δραστηριοποιούνται εντός Κύπρου φαίνεται να είχαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ανάμειξη στα των ελέγχων των τραπεζών.
Κύπρος: Πέρασαν τέσσερα από τα πέντε «μνημονιακά» νομοσχέδια18.04.2013
Το νομοσχέδιο για εισφορά των δημοσίων υπαλλήλων, για τη διατήρηση των θέσεων των ωρομισθίων και των εκπαιδευτικών, από το 0,8% έως και 2%, αναβλήθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα.
Γερμανία: Με ευρεία πλειοψηφία η υπερψήφιση της κυπριακής βοήθειας18.04.2013
Μαζί με το κυπριακό πακέτο εγκρίθηκε η επταετής παράταση για την αποπληρωμή των δανείων της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, καθώς και η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής της Γερμανίας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ) από 29,07% σε 29,13%.
Σόιμπλε: Συστημική απειλή για Ευρωζώνη, και Ελλάδα, η Κύπρος18.04.2013
Ο Β. Σόιμπλε επανέλαβε ότι «το πρόβλημα της Κύπρου ήταν ο υπέρογκος τραπεζικός τομέας» και τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς τη δραστική μείωσή του».
Ο Νίκος Αναστασιάδης
Κύπρος: Την Παρασκευή τα μέτρα για επανεκκίνηση της οικονομίας18.04.2013
Ο πρόεδρος της Κύπρου θα ανακοινώσει την Παρασκευή το πακέτο μέτρων που αποφάσισε το υπουργικό Συμβούλιο.
Γεν. Εισαγγελέας Κύπρου: Για να ισχύσει η δανειακή σύμβαση πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή 16.04.2013
Όπως είπε, έχει αποστείλει στην Βουλή και στο υπουργείο Οικονομικών σχετική γνωμάτευση. 
Μπαρόζο: Η Κομισιόν θα κάνει ό,τι μπορεί για την Κύπρο 16.04.2013
Ο κ. Μπαρόζο αναφέρεται στην επιστολή του προέδρου της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη, με ημερομηνία 9 Απριλίου με την οποία ζητούσε τη στήριξη της Κομισιόν ώστε να εξευρεθούν τρόποι να βοηθηθεί η Κύπρος σε αυτή τη δύσκολη περίοδο οικονομικής και κοινωνικής προσαρμογής.
Ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης
Γεωργιάδης: Σημαντικότατο βήμα η απόφαση του Eurogroup13.04.2013
Σημαντικότατο βήμα για την ολοκλήρωση του κυπριακού μνημονίου, ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση στην εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου των 10 δισ. ευρώ χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης τη χθεσινή καταρχήν συμφωνία στο Eurogroup.
Εγκρίθηκε χωρίς αλλαγές το Μνημόνιο για την Κύπρο στο Eurogroup12.04.2013
Κυπριακό Μνημόνιο, Αξιολόγηση Ελληνικού Προγράμματος και Τραπεζική Ενοποίηση βρέθηκαν στο «μενού» της άτυπης συνεδρίασης των Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομικών. Δείτε live την συνέντευξη τύπου.
Βερολίνο: Μη διαπραγματεύσιμo ποσό υψηλότερο των 10 δισ. για την Κύπρο12.04.2013
Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Δουβλίνο έδωσε σήμερα πολιτική υποστήριξη σε δάνεια 10 δισ. ευρώ για τη Μεγαλόνησο.
Αναστασιάδης: Η Λευκωσία θα ζητήσει επιπλέον βοήθεια από την ΕΕ12.04.2013
Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε σήμερα ότι θα ζητήσει από την ΕΕ "επιπλέον βοήθεια" προς το νησί, το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με αυστηρά μέτρα που επιβάλλονται στο πλαίσιο ενός σχεδίου διάσωσης το οποίο εκπονήθηκε από το Eurogroup.
Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε αναμένουν πράσινο φως για την Κύπρο12.04.2013
Την αισιοδοξία τους ότι το σημερινό Eurogroup θα καταλήξει σε απόφαση για το πακέτο διάσωσης της Κύπρου εκφράζουν Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε. Η τραπεζική μεταρρύθμιση θα είναι το ακανθώδες θέμα της σημερινής συνεδρίασης.
Αναστασιάδης: Επανεκκίνηση οικονομίας μετά το Eurogroup12.04.2013
Σχέδιο επανεκκίνησης και αναζωογόνησης της οικονομίας θα εξαγγείλει η κυβέρνηση την ερχόμενη βδομάδα, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας στο 16ο Συνέδριο της ΔΕΟΚ.

Η Κύπρος στο Eurogroup-Αντιδράσεις στην CDU12.04.2013
Το πακέτο διάσωσης της Κύπρου και η τραπεζική μεταρρύθμιση είναι τα κυριότερα θέματα που συζητά το Eurogroup στο Δουβλίνο. Στην ΚΟ των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών σημειώνονται αντιδράσεις για το πρόγραμμα διάσωσης.
O Γιώργος Λιλλήκας
Κύπρος: Κίνημα εξαγγέλλει την Κυριακή ο Λιλλήκας 12.04.2013
Ο πρόεδρος της Κύπρου είχε εναλλακτική πρόταση από την Κίνα, για προπώληση φυσικού αερίου, αλλά την απέρριψε και επέλεξε να παραμένει εγκλωβισμένος στη λογική της Τρόικας, δήλωσε την Πέμπτη βράδυ ο Γιώργος Λιλλήκας.
O Mάριο Ντράγκι
Προειδοποίηση Ντράγκι προς Αναστασιάδη: Μην παύσετε τον Δημητριάδη 11.04.2013
Στην επιστολή του Ντράγκι προς τον πρόεδρο της Κύπρου αναφέρεται ότι οποιαδήποτε ενέργεια για παύση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζα θα τεθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
FT: Στα 23 δισ. η διάσωση της Κύπρου 11.04.2013
Σε σταχυολόγηση των πιο σημαντικών προνοιών στο μνημόνιο για την Κύπρο προβαίνουν οι αναλυτές των Financial Times με βάση προσχέδιο του μνημονίου που επικαλείται η εφημερίδα. Το έγγραφο κάνει λόγο για πακέτο διάσωσης που φτάνει συνολικά τα 23 δισεκατομμύρια ευρώ.
Διαψεύδει η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου τα περί πώλησης χρυσού 10.04.2013
Με δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η εκπρόσωπος της Τράπεζας τόνισε ότι η πώληση του χρυσού της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου «αφορά αποκλειστικά θέμα του Διοικητικού της Συμβουλίου».
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ