ΦΑΚΕΛΟΙ

Η Κύπρος μετά τη συμφωνία

21.03.2013 | 07:21 μμΤελευταία Ενημέρωση 07:21 μμ 21.03.2013

Ενώπιον ιστορικών προκλήσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας της και την επαναφορά της σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται η Μεγαλόνησος μετά τη συμφωνία που επετεύχθη με τους δανειστές στο Eurogroup τα ξημερώματα της 25ης Μαρτίου.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας:

-Θα υπάρξει άμεση εκκαθάριση στη Λαϊκή με πλήρη συμμετοχή των μετόχων, κατόχων ομολόγων και ανασφάλιστων καταθετών, βασιζόμενοι σε απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

-Η Λαϊκή θα χωριστεί σε καλή και κακή τράπεζα.

-Η καλή τράπεζα θα ενσωματωθεί στην Τράπεζα Κύπρου. Μαζί της θα μεταφέρει τα 9 δισ. Ευρώ του ELA. Μόνο οι ανασφάλιστες καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου θα παραμείνουν παγωμένες μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή η ανακεφαλαιοποίησή τους.

-Η ΕΚΤ θα παράσχει ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου

-Η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης προβλέπει τη συμμετοχή των ανασφάλιστων καταθέσεων και των κατόχων μετοχών και ομολόγων.

-Όλες οι εγγυημένες καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών θα προστατευθούν, όπως προβλέπουν οι σχετικές ευρωπαϊκές νομοθεσίες.ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ο Γιώργος Λιλλήκας
Προτάσεις Λιλλήκα για εσωτερικό δανεισμό και προπώληση φυσικού αερίου18.03.2013
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Λιλλήκας επιτέθηκε στον πρόεδρο της Κύπρου κάνοντας λόγο για ακατάσχετη κινδυνολογία στο χθεσινό του διάγγελμα.
Aντώνης Σαμαράς και Νίκος Σαμαράς
Αναστασιάδης: Η στάση της Ελλάδας στο Εurogroup δεν ήταν αρνητική 18.03.2013
«Όχι» απάντησε κατηγορηματικά ο πρόεδρος Αναστασιάδης, όταν ρωτήθηκε κατά πόσον η Ελλάδα τήρησε αρνητική, για την Κύπρο, στάση στο Eurogroup.
Ο ρώσος πρόεδρος
Πούτιν: Άδικη και επικίνδυνη η απόφαση για κούρεμα 18.03.2013
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ενημέρωσε πως ο Πούτιν συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη το πρωΐ, στην οποία εξετάσθηκαν οι εξελίξεις γύρω από τη δανειακή σύμβαση που θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα χρέους της Κύπρου.
Ο Αντώνης Σαμαράς με τον Νίκο Αναστασιάδη
Μήνυμα Σαμαρά προς Κύπρο: Ο ελληνισμός αντέχει στα δύσκολα18.03.2013
«Να θυμόμαστε όμως: Η ευημερία και η ανάπτυξη θα επιστρέψουν σύντομα! Και στην Κύπρο και στην Ελλάδα», τονίζει ο Α. Σαμαράς σε γραπτή του δήλωση.
Στα χέρια των κύπριων βουλευτών το μέλλον της Μεγαλονήσου (infographic)18.03.2013
Oλοκληρώθηκε το υπουργικό συμβούλιο υπό το Νίκο Αναστασιάδη. O κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε επίσης με το γγ. και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ. Η ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 16.00.
Συνεχείς ζυμώσεις στη Λευκωσία – Αναμένεται διάγγελμα Αναστασιάδη 17.03.2013
Οι εισηγήσεις προς τον κ. Αναστασιάδη αφορούν είτε την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, είτε την εξ ολόκληρου απόρριψή του και την λήψη μέτρων αποκλειστικά από την κυπριακή κυβέρνηση.
Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος: Προστυχιά των Ευρωπαίων – Η Κύπρος να φύγει από ευρώ 17.03.2013
Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως εδώ που έφθασαν τα πράγματα δεν υπάρχει επιστροφή, καλώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση να δώσει στους πολίτες που θα επηρεαστούν από το «κούρεμα» κρατικά ομόλογα διάρκειας πέντε μέχρι δέκα χρόνων.
Κύπρος: Η τρόικα πιέζει για ψήφιση των μέτρων σήμερα (live upd)17.03.2013
Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το πρωί έγινε σε πολύ βαρύ κλίμα. Νέα συνεδρίαση του υπουργικού τη Δευτέρα το πρωί. Εξετάζεται να κηρυχθεί τραπεζική αργία τουλάχιστον ώς την Τρίτη.
H Άνγκελα Μέρκελ
Μέρκελ: Στη διάσωση της Κύπρου πρέπει να συμβάλουν και οι υπεύθυνοι! 17.03.2013
"Είπαμε ότι όσοι έχουν τα χρήματα τους στις κυπριακές τράπεζες πρέπει να συμβάλουν στη διάσωση της Κύπρου" είπε η Α. Μέρκελ.
Κύπρος: Εξετάζεται τραπεζική αργία για να αποφευχθεί ανάληψη καταθέσεων (live upd) 17.03.2013
Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το πρωί έγινε σε πολύ βαρύ κλίμα. Νέα συνεδρίαση του υπουργικού τη Δευτέρα το πρωί. Εξετάζεται να κηρυχθεί τραπεζική αργία τουλάχιστον ώς την Τρίτη.
Ο πρόεδρος της Κύπρου
Κύπρος: Στην κόψη του ξυραφιού η συμφωνία του Eurogroup17.03.2013
Aυτή την ώρα πραγματοποιείται εκτάκτως στην Κύπρο το υπουργικό συμβούλιο στον απόηχο της απόφασης του Εurogroup για κούρεμα των καταθέσεων.
Έντονος προβληματισμός στην Κύπρο – Σύσκεψη στο Προεδρικό 17.03.2013
Νωρίτερα, ο κ. Αναστασιάδης σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «η λύση που επιλέξαμε μπορεί να είναι επώδυνη, όμως ήταν η μοναδική που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε τη ζωή μας χωρίς περιπέτειες. Είναι μια απόφαση που οδηγεί στην ιστορική και οριστική διάσωση της οικονομίας μας»
Νίκος Αναστασιάδης
Κύπρος: Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών - Έντονες πολιτικές διεργασίες16.03.2013
Στις 20.30 πραγματοποιείται η σύσκεψη αρχηγών των κομμάτων στο Προεδρικό. Επιβολή έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης (κούρεμα) στις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, με συντελεστή 6.75%, εισφορά 9,9% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου (17 δισεκατομμύρια ευρώ).
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ