ΦΑΚΕΛΟΙ

Η Κύπρος μετά τη συμφωνία

21.03.2013 | 07:21 μμΤελευταία Ενημέρωση 07:21 μμ 21.03.2013

Ενώπιον ιστορικών προκλήσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας της και την επαναφορά της σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται η Μεγαλόνησος μετά τη συμφωνία που επετεύχθη με τους δανειστές στο Eurogroup τα ξημερώματα της 25ης Μαρτίου.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας:

-Θα υπάρξει άμεση εκκαθάριση στη Λαϊκή με πλήρη συμμετοχή των μετόχων, κατόχων ομολόγων και ανασφάλιστων καταθετών, βασιζόμενοι σε απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

-Η Λαϊκή θα χωριστεί σε καλή και κακή τράπεζα.

-Η καλή τράπεζα θα ενσωματωθεί στην Τράπεζα Κύπρου. Μαζί της θα μεταφέρει τα 9 δισ. Ευρώ του ELA. Μόνο οι ανασφάλιστες καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου θα παραμείνουν παγωμένες μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή η ανακεφαλαιοποίησή τους.

-Η ΕΚΤ θα παράσχει ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου

-Η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης προβλέπει τη συμμετοχή των ανασφάλιστων καταθέσεων και των κατόχων μετοχών και ομολόγων.

-Όλες οι εγγυημένες καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών θα προστατευθούν, όπως προβλέπουν οι σχετικές ευρωπαϊκές νομοθεσίες.ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

«Όχι» της κυπριακής Βουλής στο νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων 19.03.2013
Κατά τάχθηκαν 36 βουλευτές από το ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ, Οικολόγους και τον ανεξάρτητο Ζαχαρία Κουλία. Οι 19 βουλευτές του ΔΗΣΥ τήρησαν αποχή.
Ο κύπριος ΥΠΟΙΚ Μιχάλης Σαρρής
Reuters: Διαψεύδονται τα περί παραίτησης Σαρρή19.03.2013
Νωρίτερα, κυπριακά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο κύπριος υπουργός Οικονομικών  δεν τυγχάνει πλέον της πλήρους εμπιστοσύνης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη τόσο για τους χειρισμούς του στη συνεδρίαση του Eurogroup, όσο και μετά με την αδυναμία του να δώσει ή και να προτείνει λύσεις εξόδου από την κρίση.
Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ
Ντάισελμπλουμ: Αναπόφευκτη η συμβολή των καταθετών στην Κύπρο19.03.2013
Ωστόσο διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει η επιβολή τέλους σε καταθέσεις ή άλλους πόρους σε οποιαδήποτε άλλη χώρα στην ευρωζώνη.
Συζήτηση στην κυπριακή Βουλή υπό τον κλοιό διαδηλωτών - Βασικές τοποθετήσεις19.03.2013
Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα απο την ψηφοφορία θα απέχει ο Δημοκρατικός Συναγερμός του Προέδρου Αναστασάδη, ενω τα υπόλοιπα κόμματα θα καταψηφίσουν.
Ένας από τους "σοφούς" της γερμανικής κυβέρνησης
Μπόφινγκερ: Οι ευρωδιασώστες θα μπορούσαν ακόμα και να χαρίσουν χρήματα19.03.2013
Ο γερμανός οικονομολόγος υποστηρίζει ότι αν οι καταθέτες σε όλη την Ευρώπη σπεύσουν να αδειάσουν τους λογαριασμούς τους, «το κόστος της διάσωσης θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το να δοθούν στην Κύπρο τα οικονομικά μέσα προκειμένου να διασώσει τους μικροκαταθέτες της».
Εκπρόσωπος Ρεν: Η απόφαση ελήφθη από το Eurogroup19.03.2013
«Η απόφαση ελήφθη από το Eurogroup. Η Επιτροπή συμμετείχε στη συζήτηση για να διευκολύνει τις αποφάσεις και να παρέχει τεχνικές συμβουλές», λέει ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν.
Αναστασιάδης: Συνεχίζω τη μάχη για να αλλάξουν οι αποφάσεις του Eurogroup - Σήμερα η ψηφοφορία στη Βουλή19.03.2013
Ο κύπριος πρόεδρος σημειώνει ότι επέλεξε την πιο οδυνηρή επιλογή, αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος, ώστε να περιορίσει τις συνέπειες στην οικονομία και στους κύπριους πολίτες.
Προς αναβολή για Τετάρτη οδεύει η ψηφοφορία στην κυπριακή Βουλή19.03.2013
Η οριστική απόφαση για τη συνεδρία ή όχι της Ολομέλειας της Βουλής, θα παρθεί στις 17:00 το απόγευμα, κατά τη σύσκεψη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Η Κύπρος αποκαλυπτική του χάσματος εμπιστοσύνης εντός της ευρωζώνης, λένε οι Βρετανοί19.03.2013
Όπως σημειώνει ο Γκίντεον Ράχμαν στους Financial Times, οι Γερμανοί και άλλοι βόρειοι φορολογούμενοι έχουν ενθαρρυνθεί να πιστεύουν ότι τα χρήματά τους πηγαίνουν σε διεφθαρμένες χώρες του Νότου, γεγονός που καθιστά δύσκολο το «πέρασμα» νέων πακέτων διάσωσης για χώρες όπως η Κύπρος.
Ο Νίκος Αναστασιάδης, πρόεδρος της Κύπρου
Αναστασιάδης: Η Βουλή μάλλον θα καταψηφίσει το μέτρο για τις καταθέσεις19.03.2013
Όπως δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης, η Βουλή «θα τοποθετηθεί αρνητικά, διότι θεωρεί και πιστεύει ότι είναι άδικο και πλήττει τα συμφέροντα της Κύπρου γενικότερα», αφήνοντας μάλιστα αιχμές προς τους Ευρωπαίους εταίρους της Λευκωσίας.
Fitch: Σε καθεστώς παρακολούθησης με προοπτική υποβάθμισης τρεις κυπριακές τράπεζες19.03.2013
Πρόκειται για τις Τράπεζα Κύπρου, Λαϊκή Τράπεζα και Ελληνική Τράπεζα, οι οποίες «κινδυνεύουν» με υποβάθμιση του αξιόχρεού τους λόγω της πρόθεσης της Λευκωσίας να επιβάλει έκτακτο τέλος στους καταθέτες τους.
Εξαίρεση καταθέσεων έως 20.000 ευρώ προβλέπει η νέα πρόταση της Λευκωσίας19.03.2013
Το αναθεωρημένο σχέδιο προβλέπει την επιβολή έκτακτου φόρου ύψους 6,75% για καταθέσεις μεταξύ 20.001 και 100.000 ευρώ, και συντελεστή 9,90% για τις καταθέσεις που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.
Αναστολή διαπραγμάτευσης μετοχών Τράπεζας Κύπρου και Λαϊκής – κλειστά καταστήματα19.03.2013
Υπενθυμίζεται πως τα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα θα παραμείνουν κλειστά την Τρίτη και την Τετάρτη, ενώ σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται στο e-banking.
Σόιμπλε: Να αναλάβουν τις ευθύνες τους όσοι καταθέτουν χρήματα σε χώρες με λιγότερους φόρους 19.03.2013
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα ότι "όποιος τοποθετεί τα χρήματά του σε χώρες όπου καταβάλλει λιγότερους φόρους" πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, σε ένα μήνυμα προς τους εύπορους Ρώσους που καλούνται να συμβάλουν στη διάσωση της Κύπρου.
O ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού
Λύσεις εκτός τρόικας προτείνει το ΑΚΕΛ19.03.2013
Το ΑΚΕΛ εισηγείται προτάσεις όπως το να αξιοποιηθεί η Ρωσία για τον απεγκλωβισμό από το μνημόνιο στην Κύπρο.
Αναστασιάδης: Να δώσετε χαιρετίσματα στην κυρία Μέρκελ18.03.2013
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν και αρμόδιο Επίτροπο για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Όλι Ρέν, αλλά και με πολύ στενό συνεργάτη της Άγκελα Μέρκελ, είχε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.
Έντονες διεργασίες στην Κύπρο - Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις 20.3018.03.2013
Ευρεία σύσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε λίγη ώρα στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία υπό τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στην οποία θα συμμετάσχουν υπουργοί, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, διοικητές τραπεζών αλλά και οικονομικοί παράγοντες.
Κύπρος: Έκτακτο και μη επαναλαμβανόμενο τέλος στις καταθέσεις18.03.2013
Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία τονίζει ότι η συμφωνία στο Eurogroup αφορά έκτακτο και μη επαναλαμβανόμενο τέλος στις καταθέσεις και ότι θα παραχωρηθούν στους καταθέτες μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων που θα τύχουν στήριξης.
Ο Γκίντο Βεστερβέλε
Αντίθεση Βεστερβέλε στη συμμετοχή μικροκαταθετών στο κούρεμα18.03.2013
Κατά τη διάρκεια συνάντησης του προεδρείου των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) το Σάββατο το βράδυ, ο Βεστερβέλε υποστήριξε ότι «θα ήταν πιο έξυπνο να εξαιρεθούν οι μικροκαταθέτες».
Κομισιόν: Πλήρης στήριξη προς την Κύπρο18.03.2013
Τη στήριξη της Κομισιόν προς τις προσπάθειες του Ν. Αναστασιάδη και του κυπριακού λαού εξέφρασε ο εκπρόσωπος Σάιμον Ο΄Κονορ.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ