ΦΑΚΕΛΟΙ

Η Κύπρος μετά τη συμφωνία

21.03.2013 | 07:21 μμΤελευταία Ενημέρωση 07:21 μμ 21.03.2013

Ενώπιον ιστορικών προκλήσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας της και την επαναφορά της σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται η Μεγαλόνησος μετά τη συμφωνία που επετεύχθη με τους δανειστές στο Eurogroup τα ξημερώματα της 25ης Μαρτίου.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας:

-Θα υπάρξει άμεση εκκαθάριση στη Λαϊκή με πλήρη συμμετοχή των μετόχων, κατόχων ομολόγων και ανασφάλιστων καταθετών, βασιζόμενοι σε απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

-Η Λαϊκή θα χωριστεί σε καλή και κακή τράπεζα.

-Η καλή τράπεζα θα ενσωματωθεί στην Τράπεζα Κύπρου. Μαζί της θα μεταφέρει τα 9 δισ. Ευρώ του ELA. Μόνο οι ανασφάλιστες καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου θα παραμείνουν παγωμένες μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή η ανακεφαλαιοποίησή τους.

-Η ΕΚΤ θα παράσχει ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου

-Η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης προβλέπει τη συμμετοχή των ανασφάλιστων καταθέσεων και των κατόχων μετοχών και ομολόγων.

-Όλες οι εγγυημένες καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών θα προστατευθούν, όπως προβλέπουν οι σχετικές ευρωπαϊκές νομοθεσίες.ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ο κύπριος ΥΠΟΙΚ, Μιχάλης Σαρρής
Άκαρπες οι πρώτες επαφές Κύπρου-Ρωσίας για νέα δανειακή σύμβαση20.03.2013
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η Κύπρος έχει ζητήσει την εκταμίευση νέου δανείου ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη Ρωσία, αλλά και την επιμήκυνση του προηγούμενου δανείου, αξίας 2,5 δισ., που έλαβε η Μεγαλόνησος το 2011.
O εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαϊγί
Κομισιόν: Η λύση για Κύπρο πρέπει να εγγυάται βιώσιμο χρέος20.03.2013
Σε κυπριακή Βουλή η τρόικα – παίρνει σάρκα και οστά η αντιπρόταση Λευκωσίας20.03.2013
Σύμφωνα με πληροφορίες, το αναθεωρημένο κυπριακό σχέδιο προβλέπει την εξεύρεση 8,7 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω ενός κώδικα συνεργασίας της Κύπρου και της ΕΚΤ, της αναχρηματοδότησης του παλαιού ρωσικού δανείου, αλλά και της επιβολής ενός έκτακτου τέλους στους κύπριους πολίτες.
Μέρκελ: Λυπάμαι, αλλά σέβομαι την απόφαση της Κύπρου20.03.2013
Την λύπη της για την απόρριψη του σχεδίου του Eurogroup από το κυπριακό κοινοβούλιο εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι αναμένουν τώρα νέα πρόταση από την Λευκωσία. Χαρακτήρισε τον κυπριακό τραπεζικό τομέα «μη βιώσιμο», αλλά επισήμανε ότι η Γερμανία επιθυμεί λύση στο πρόβλημα.
FT: Τα τέσσερα σενάρια για την Κύπρο20.03.2013
Σε εξέταση των τεσσάρων πιθανών εξελίξεων στην Κύπρο προχωρούν οι Financial Times...
Ο ρωσικός παράγοντας στην Κύπρο κατά τους Βρετανούς20.03.2013
Σε ό,τι αφορά το ρωσικό παράγοντα, ανταπόκριση των Financial Times από τη Μόσχα αναφέρει ότι ρωσικές επιχειρηματικές συναλλαγές δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Κύπρο έχουν παγώσει λόγω της απόφασης να παραμείνει κλειστό το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. Τραπεζίτες και δικηγόροι φέρονται να εργάζονται πυρετωδώς για να διασώσουν εμπορικές συμφωνίες.
FT: Αναγκαία η φορολόγηση των καταθέσεων στην Κύπρο - όχι όμως των μικροκαταθετών 20.03.2013
Η αναδιάρθρωση των κυπριακών τραπεζών ήταν χωρίς αμφιβολία απαραίτητη, σημειώνει ο Martin Wolf στους Financial Times. Η κυβέρνηση της Λευκωσίας είναι υπερχρεωμένη και υπεύθυνη για έναν τραπεζικό τομέα που είναι υπερβολικά μεγάλος για να διασωθεί.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, θα κληθεί να παρουσιάσει το σχέδιο της Λευκωσίας στην τρόικα.
«Σχέδιο Β» εντός ευρώ εξετάζει η Κύπρος, ενόψει της συνάντησης με τρόικα20.03.2013
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι πολιτικοί αρχηγοί κατέληξαν σε μία διαπραγματευτική θέση για τη διαμόρφωση σχεδίου διάσωσης της Κύπρου. Το σχέδιο θα εξετασθεί από τα κομματικά επιτελεία και το υπουργικό συμβούλιο, προτού παρουσιαστεί στην τριμερή.
Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος
Χρυσόστομος: Η περιουσία της Εκκλησίας στη διάθεση του κράτους20.03.2013
Παράλληλα, ο προκαθήμενος της κυπριακής Εκκλησίας συνεχάρη τους βουλευτές της χώρας για την καταψήφιση της πρότασης φορολόγησης των τραπεζικών καταθέσεων, σημειώνοντας πως «έστειλαν ένα μήνυμα στην Ευρώπη να μάθουν να σέβονται του μικρούς».
NYT: Σχέδιο Gazprom για διάσωση Κύπρου με αντάλλαγμα το φυσικό αέριο20.03.2013
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times, η κίνηση της Gazprom συνδέεται με το ενδεχόμενο δημιουργίας μίας ανεξάρτητης βιομηχανίας φυσικού αερίου στην Κύπρο, η οποία θα μπορούσε να υποσκάψει την κυριαρχία της ρωσικής εταιρείας στην Ευρωπαϊκή αγορά.
Ο Άνδρος Κυπριανού, γ.γ. του ΑΚΕΛ
Κυπριανού: Τα μέτρα Eurogroup θα καθυποτάξουν την Κύπρο στα συμφέροντα της Ευρώπης20.03.2013
Όπως δήλωσε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, η αρχική πρόταση για συνομολόγηση Μνημονίου μεταξύ της Λευκωσίας και της τρόικα δεν προέβλεπε την φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων, κατηγορώντας παράλληλα την Άνγκελα Μέρκελ για καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας.
Κοντά στην απόφαση για στρατηγική εντός ή εκτός τρόικα η Κύπρος20.03.2013
Τα δύο ευρεία σενάρια που εξετάζοντα, έπειτα από την ψηφοφορία του κυπριακού κοινοβουλίου, μπορούν να συνοψισθούν «εντός τρόικα» και «εκτός τρόικα», με τη Ρωσία να διαδραματίζει και στις δύο περιπτώσεις έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο.
Ο Πέερ Στάινμπρουκ
Στάινμπρουκ: Κραυγαλέο λάθος Μέρκελ και Σόιμπλε το σχέδιο για Κύπρο20.03.2013
Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ για την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο.
Σόιμπλε: Tο επιχειρηματικό μοντέλο της Κύπρου δεν είναι πλέον λειτουργικό20.03.2013

Το επιχειρηματικό μοντέλο της Κύπρου δεν είναι πλέον λειτουργικό, υποστήριξε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βολφανγκ Σόϊμπλε, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση της Λευκωσίας να δράσει άμεσα. «Η Κύπρος δεν πρέπει να κατηγορεί κανέναν άλλον, πλην τον εαυτό της», πρόσθεσε.

«Η πρόταση εκ μέρους της ευρωζώνης και του Eurogroup προς την Κύπρο εξακολουθεί να ισχύει. Η μπάλα πλέον βρίσκεται το κυπριακό γήπεδο», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup
Έτοιμο το Eurogroup να συνδράμει - «Θλίψη» Ντάισελμπλουμ - Σόιμπλε19.03.2013
Αντιδρώντας στην απόρριψη από το Κυπριακό Κοινοβούλιο του σχεδίου για δασμολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων, ως κύριας προϋπόθεσης για την εκταμίευση του δανείου, ο Ντάισελμπλουμ εξέφρασε «τη βαθιά του θλίψη» για την απόφαση των Κυπρίων βουλευτών.
Η ψηφοφορία έγινε ενώ έξω από τη Βουλή είχαν συγκεντρωθεί διαδηλωτές
Οι επόμενες κινήσεις Αναστασιάδη μετά το «Όχι» της Βουλής - Τα σενάρια 19.03.2013
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ήδη συγκαλέσει για αύριο το πρωί σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στο Προεδρικό για την από κοινού συζήτηση και μελέτη της κατάστασης, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί. Αμέσως μετά θα διεξαχθεί υπουργικό συμβούλιο.
Κυπριακή αντιπρόταση αναμένει η Ευρωζώνη 19.03.2013
«Αναμένουμε μία αντιπρόταση, που θα έχει ισοδύναμα αποτελέσματα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαϊκή πηγή, που δεν θέλησε να κατονομασθεί.
Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Να φύγουμε από το ευρώ – Είναι αρκετή η λίρα μας19.03.2013
«Με την πρώτη ευκαιρία να φύγουμε από την ευρωζώνη. Είναι αρκετή η λίρα μας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσόστομος, τονίζοντας παράλληλα ότι «ο λαός αυτές τις ημέρες ζει τη συμπεριφορά των εταίρων μας στην Ευρώπη και είναι αποφασισμένος να σταθεί στα δικά του πόδια».
ΕΚΤ: Εντός των καθορισμένων ορίων η παροχή ρευστότητας στην Κύπρο19.03.2013
"Η ΕΚΤ σημειώνει την απόφαση του κυπριακού κοινοβουλίου και είναι σε επαφή με τους εταίρους της στην τρόικα" αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε.
Επικοινωνία Αναστασιάδη με Πούτιν, Σαμαρά και Παπούλια μετά το «Όχι»19.03.2013
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης μετά την καταψήφιση απο την Κυπριακή Βουλή του νομοσχεδίου για το κούρεμα των καταθέσεων.

 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ