ΦΑΚΕΛΟΙ

Η Κύπρος μετά τη συμφωνία

21.03.2013 | 07:21 μμΤελευταία Ενημέρωση 07:21 μμ 21.03.2013

Ενώπιον ιστορικών προκλήσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας της και την επαναφορά της σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται η Μεγαλόνησος μετά τη συμφωνία που επετεύχθη με τους δανειστές στο Eurogroup τα ξημερώματα της 25ης Μαρτίου.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας:

-Θα υπάρξει άμεση εκκαθάριση στη Λαϊκή με πλήρη συμμετοχή των μετόχων, κατόχων ομολόγων και ανασφάλιστων καταθετών, βασιζόμενοι σε απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

-Η Λαϊκή θα χωριστεί σε καλή και κακή τράπεζα.

-Η καλή τράπεζα θα ενσωματωθεί στην Τράπεζα Κύπρου. Μαζί της θα μεταφέρει τα 9 δισ. Ευρώ του ELA. Μόνο οι ανασφάλιστες καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου θα παραμείνουν παγωμένες μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή η ανακεφαλαιοποίησή τους.

-Η ΕΚΤ θα παράσχει ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου

-Η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης προβλέπει τη συμμετοχή των ανασφάλιστων καταθέσεων και των κατόχων μετοχών και ομολόγων.

-Όλες οι εγγυημένες καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών θα προστατευθούν, όπως προβλέπουν οι σχετικές ευρωπαϊκές νομοθεσίες.ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ντιμίτρι Μεντβέντεφ
Μετβέντεφ: Όχι στη δήμευση καταθέσεων 21.03.2013
Οργισμένος ο Ρώσος πρωθυπουργός για την απόφαση του Eurogroup, σύμφωνα με τους Financial Times.
Φέκτερ: Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Κύπρου21.03.2013
Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Κύπρου, τονίζει η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, σε συνέντευξή της που δημοσιεύει σήμερα η αυστριακή εφημερίδα Έστεραϊχ, προσθέτοντας συγχρόνως ότι η έξοδος της Κύπρου από το ευρώ δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα και η Κύπρος πρέπει τώρα να δράσει.
Μπαρόζο προς Μεντβέντεφ: Eχω επίγνωση των συμφερόντων της Ρωσίας21.03.2013
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο διαβεβαίωσε ότι «έχει επίγνωση των συμφερόντων της Ρωσίας» μετά τις έντονες επικρίσεις που διατυπώθηκαν από τον ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ επί του σχεδίου διάσωσης της Κύπρου. Η σύνοδος του Eurogroup, πρόσθεσε, ολοκληρώθηκε πολύ νωρίς το πρωί του Σαββάτου και η απόφαση αποτελεί προϊόν συμβιβασμού μεταξύ των χωρών του Eurogroup... Η Ρωσία δεν ενημερώθηκε διότι ούτε οι κυβερνήσεις της Ευρώπης ενημερώθηκαν, ας είμαστε ανοικτοί και ειλικρινείς στο θέμα αυτό»...
Κύπρος: Ομόφωνη απόφαση για δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης21.03.2013
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη με τους πολιτικούς αρχηγούς. «Η Κύπρος θα δημιουργήσει εθνικό ταμείο αλληλεγγύης» δήλωσε εξερχόμενος του προεδρικού Μεγάρου ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Κύπρος: Λύση μέχρι τη Δευτέρα βλέπει ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας 21.03.2013
Μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρξει πρόγραμμα στήριξης της κυπριακής οικονομίας, δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης.
Μόνο μέχρι τη Δευτέρα εγγυάται την βοήθεια η ΕΚΤ
Τελεσίγραφο ΕΚΤ προς την Κύπρο μέχρι τις 25 Μαρτίου 21.03.2013
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εγγυάται την οικονομική βοήθεια για τις κυπριακές τράπεζες μόνο μέχρι τις 25 Μαρτίου ανακοίνωσε η ευρωτράπεζα την Πέμπτη.
Μιχάλης Σαρρής στη Μόσχα: Συζητούμε και για ενέργεια
Ρωσία – Κύπρος: Συζητούν συνεργασία σε τραπεζικό και ενεργειακό τομέα 21.03.2013
Συνεργασία σε τραπεζικό και οικονομικό τομέα συζητούν εκτός του δανείου ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου με τον ρώσο ομόλογό του στη Μόσχα.
Τη λύπη του για  το κλείσιμο κυπριακών τραπεζών εξέφρασε ο Ν. Μεντβέντεφ
Μεντβέντεφ: Ακατανόητο το μπλοκάρισμα ρωσικών λογαριασμών στην Κύπρο 21.03.2013
Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ εξέφρασε την Πέμπτη τη λύπη του για το γεγονός ότι οι λογαριασμοί πολλών ρωσικών κρατικών εταιρειών έχουν μπλοκαριστεί στην Κύπρο, την ίδια ώρα που η κυπριακή κυβέρνηση διαπραγματεύεται τη χορήγηση επιπλέον ρωσικής οικονομικής βοήθειας.
Συνεχίζονται οι επαφές Σαρρή στη Μόσχα21.03.2013
Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι επαφές του κύπριου υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή στη Μόσχα, σε μια προσπάθεια να βρεθούν τρόποι με τους οποίους η χώρα μπορεί να συνδράμει στην έξοδο της Κύπρου από την κρίση.

Σόιμπλε: Προσυμφωνημένο το «κούρεμα» των κυπριακών καταθέσεων20.03.2013
Από τις 23 Νοέμβριου του 2012 συζητούνταν με τη Λευκωσία οι αποφάσεις του Eurogroup, επισημαίνει σε έγγραφο που έστειλε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στους γερμανούς βουλευτές.
Ανατροπή της απόφασης του Eurogroup για την Κύπρο ζητούν Ευρωβουλευτές20.03.2013
Την ανατροπή της απόφασης του Eurogroup για τη δασμολόγηση των καταθέσεων στην Κύπρο ζητούν Ευρωβουλευτές.
Ολάντ: Ανάγκη εξεύρεσης βιώσιμης λύσης για την κυπριακή οικονομία20.03.2013
Την ανάγκη εξεύρεσης βιώσιμης λύσης για την κυπριακή οικονομία τόνισε ο πρόεδρος Ολάντ στην επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Κύπρου.
Κύπρος: Κλειστές αναμένεται να παραμείνουν οι τράπεζες Πέμπτη και Παρασκευή20.03.2013
Κλειστές αναμένεται να παραμείνουν Πέμπτη και Παρασκευή οι τράπεζες, επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας Αλίκη Στυλιανού, η οποία πρόσθεσε ότι αργότερα θα εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση.
IIF: Τα 20 δισ. άγγιζαν τον Σεπτέμβρο 2012 οι καταθέσεις ξένων στην Κύπρο20.03.2013
Τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ άγγιζαν, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), οι καταθέσεις των ξένων σε κυπριακές τράπεζες άγγιζαν, στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2012. 
Ο Πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι
Βαν Ρομπέι: Tα μέλη της Ευρωζώνης θα συμβάλλουν με 10 δισ. στο πακέτο βοήθειας της Κύπρου20.03.2013
Ο Πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι υπενθύμισε ότι σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup της 16ης Μαρτίου, τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης πρόκειται να συμβάλουν στο πακέτο βοήθειας της Κύπρου με 10 δισ. ευρώ. Όπως διευκρίνισε, το ποσό αυτό είναι το μερίδιο της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», στο οποίο δεν περιλαμβάνεται η χρηματοδοτική στήριξη από την πλευρά του ΔΝΤ.

Η πρώτη επίσημη αντίδραση της Ευρωπαικής Επιτροπής για Κύπρο20.03.2013
... Η Επιτροπή εξακολουθεί να είναι έτοιμη να διευκολύνει την εξεύρεση λύσεων... Όσον αφορά την εφάπαξ εισφορά επί των καταθέσεων ΚΑΤΩ των 100.000 €: η Επιτροπή κατέστησε σαφές στο Eurogroup ΠΡΙΝ από την ψηφοφορία στην κυπριακή Βουλή, ότι μια εναλλακτική λύση που να συμφωνεί με τις χρηματοδοτικές παραμέτρους θα ήταν αποδεκτή, κατά προτίμηση χωρίς εισφορά επί των καταθέσεων κάτω των 100.000 €. Οι κυπριακές αρχές δεν αποδέχθηκαν το εναλλακτικό αυτό σενάριο»

Πέτερ Μπόφινγκερ
Μπόφινγκερ: Το «όχι» της Κύπρου πρακτικά σημαίνει τη χρεοκοπία της χώρας 20.03.2013
Ο σύμβουλος της γερμανικής καγκελαρίας εκτιμά ότι οι επιπτώσεις δεν θα περιοριστούν στην Κύπρο.
Σαρρής από Ρωσία: Θα μείνουμε εδώ έως ότου πετύχουμε κάποια συμφωνία20.03.2013
Η προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου του Κύπριου Υπ. Οικονομικών ακυρώθηκε αλλά δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι συζήτησε με το Ρώσο ομόλογό του την επέκταση του δανείου, ποσοστά σε τράπεζες και τα κοιτάσματα, προσθέτοντας ότι «θα μείνουμε εδώ έως ότου πετύχουμε κάποια συμφωνία». 
 
Κύπρος: Δε θα συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής 20.03.2013
Στις 6 το απόγευμα θα συνέλθει το Υπουργικό Συμβούλιο.
Κύπρος: Διάψευση για πώληση της Λαϊκής Τράπεζας σε ξένους επενδυτές20.03.2013
«Η κυβέρνηση διαψεύδει τις αναφορές που ανέφεραν ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου έχει πωληθεί σε ξένους επενδυτές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, καθώς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με την τρόικα.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ