ΦΑΚΕΛΟΙ

Η Κύπρος μετά τη συμφωνία

21.03.2013 | 07:21 μμΤελευταία Ενημέρωση 07:21 μμ 21.03.2013

Ενώπιον ιστορικών προκλήσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας της και την επαναφορά της σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται η Μεγαλόνησος μετά τη συμφωνία που επετεύχθη με τους δανειστές στο Eurogroup τα ξημερώματα της 25ης Μαρτίου.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας:

-Θα υπάρξει άμεση εκκαθάριση στη Λαϊκή με πλήρη συμμετοχή των μετόχων, κατόχων ομολόγων και ανασφάλιστων καταθετών, βασιζόμενοι σε απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

-Η Λαϊκή θα χωριστεί σε καλή και κακή τράπεζα.

-Η καλή τράπεζα θα ενσωματωθεί στην Τράπεζα Κύπρου. Μαζί της θα μεταφέρει τα 9 δισ. Ευρώ του ELA. Μόνο οι ανασφάλιστες καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου θα παραμείνουν παγωμένες μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή η ανακεφαλαιοποίησή τους.

-Η ΕΚΤ θα παράσχει ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου

-Η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης προβλέπει τη συμμετοχή των ανασφάλιστων καταθέσεων και των κατόχων μετοχών και ομολόγων.

-Όλες οι εγγυημένες καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών θα προστατευθούν, όπως προβλέπουν οι σχετικές ευρωπαϊκές νομοθεσίες.ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ο Μιχάλης Σαρρής
«Νιετ» της Μόσχας στον Μιχάλη Σαρρή 21.03.2013
Σύμφωνα με έγκυρη κυβερνητική πηγή, οι Ρώσοι ξεκαθάρισαν στον κύπριο ΥΠΟΙΚ ότι δεν συζητούν τίποτε άλλο πέραν της επιμήκυνσης του ρωσικού δανείου.
"Xρεοκοπία της Λαϊκής Τράπεζας σημαίνει απώλεια 8.000 θέσεων εργασίας"
Νεοφύτου: Αν δεν περάσει το ν/σ για τη Λαϊκή, η τράπεζα κλείνει 21.03.2013
Μια χρεοκοπία της Λαϊκής Τράπεζας, σημείωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, σημαίνει απώλεια 8.000 θέσεων εργασίας – το σύνολο των εργαζομένων της Λαϊκής στο πανευρωπαϊκό της δίκτυο - και ότι όλοι οι καταθέτες θα χάσουν όλες τις καταθέσεις τους.
Eurogroup προς Λευκωσία: Καταθέστε την πρότασή σας το συντομότερο (upd)21.03.2013
Με ανακοίνωσή του μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης, το Eurogroup αναφέρει ότι είναι έτοιμο να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το πρόγραμμα προσαρμογής, αλλά με παράλληλο σεβασμό των παραμέτρων που έχει θέσει.
Ο Αλέξης Τσίπρας
Τσίπρας: Ο Σαμαράς έχει χαθεί εδώ και 6 ημέρες για την Κύπρο21.03.2013
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι ο κ. Σαμαράς δεν εχει βγει εδώ και 6 ημέρες να πει τίποτα για την Κύπρο, ενώ ο κ. Στουρνάρας το μόνο που έκανε είναι να κουνήσει αυστηρά το δάχτυλο στους Κύπριους.
Η επίτροπος Δικαιοσύνης
Ρέντινγκ: Η Κομισιόν δεν έκανε λόγο για φόρο στους μικροκαταθέτες στην Κύπρο21.03.2013
«Σε αυτές τις συζητήσεις η Επιτροπή κατέστησε σαφές ότι οι αποταμιεύσεις των απλών καταθετών, (...) δε θα πρέπει να αγγιχτούν», υπογράμμισε η επίτροπος Δικαιοσύνης.
Ο Μιχάλης Σαρρής
Κύπρος: Το ν/σ για τους περιορισμούς διακίνησης κεφαλαίων21.03.2013
Τα ποσά των περιορισμών επαφίενται στην κρίση του κύπριου ΥΠΟΙΚ και του διοικητή. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί το βράδυ. Συνολικά θα ψηφιστούν εννιά νομοσχέδια.
Βρετανικές ανησυχίες για Κύπρο και ευρωζώνη21.03.2013
Με βάση τις πληροφορίες για το περιεχόμενο του επικρατέστερου «Σχεδίου Β» στο οποίο φέρεται να έχει καταλήξει η κυπριακή κυβέρνηση για την εξασφάλιση δανειακής στήριξης από την τρόικα, Βρετανοί αναλυτές έχουν επισημάνει πιθανά σημεία αντίδρασης από τους πιστωτές.
Ο Μάκης Κεραυνός
Επικεφαλής Ελληνικής Τράπεζας: Η κυβέρνηση Αναστασιάδη παρέλαβε χάος21.03.2013
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας Μάκης Κεραυνός δήλωσε ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη παρέλαβε χάος στις πρώτες ημέρες διακυβέρνησής της.
Ο Πανίκος Δημητριάδης, διοικητής της ΚτΚ
Δημητριάδης: Η Λαϊκή Τράπεζα πτωχεύει δίχως μέτρα εξυγίανσης21.03.2013
Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Πέμπτης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διεμήνυσε πως, σε περίπτωση που δεν βρεθεί οριστική λύση για την Μεγαλόνησο έως τη Δευτέρα, 25 Μαρτίου, θα διακόψει την παροχή έκτακτης χρηματοδότησης στον κυπριακό τραπεζικό, εγείροντας τον κίνδυνο αλυσιδωτών τραπεζικών πτωχεύσεων.
Κύπρος: Μετατίθεται η συνεδρίαση της Βουλής – πλαφόν αναλήψεων 260 ευρώ στη Λαϊκή21.03.2013
Η Λαϊκή Τράπεζα ανακοίνωσε πλαφόν ημερήσιων αναλήψεων ύψος 260 ευρώ στα ΑΤΜ.
Η Κύπρος μετά τη συμφωνία 21.03.2013
Ενώπιον ιστορικών προκλήσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας της η Μεγαλόνησος μετά τη συμφωνία που επετεύχθη με τους δανειστές στο Eurogroup τα ξημερώματα της 25ης Μαρτίου.
O Zαχαρίας Κουλίας
Καταγγελίες κύπριου βουλευτή: Ο Αναστασιάδης δεν δέχθηκε στελέχη της Gazprom21.03.2013
O ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας κατήγγειλε ότι ο πρόεδρος της Κύπρου δεν δέχθηκε στελέχη της Gazprom.
Αξιωματούχος ΕΕ: Εάν η Κύπρος αρνηθεί φορολόγηση καταθέσεων φεύγει από ευρώ21.03.2013
Για κίνδυνο εξόδου της Κύπρου από το ευρώ αλλά και τεράστιας απώλειας καταθέσεων προειδοποίησε ανώτερος αξιωματούχος της Ε.Ε., εξηγώντας πως η φορολόγηση των καταθέσεων στη Μεγαλόνησο είναι η μοναδική λύση προκειμένου η Λευκωσία να παραμείνει στο κοινό νόμισμα.
Κύπρος: Το μέλλον της Λαϊκής Τράπεζας στο υπουργικό21.03.2013
Τη συγχώνευση της τράπεζας με την Κύπρου, ζητουν μετ’ επιτάσεως οι ευρωπαίοι σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο.
Ο κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής
Σαρρής: Η Κύπρος δεν επιζητά νέο δάνειο από τη Ρωσία21.03.2013
Ωστόσο, ο κ. Σαρρής διέψευσε ότι «οι πόρτες έχουν κλείσει», συμπληρώνοντας πως «Δεν υπάρχει εμπλοκή σε θέματα, υπάρχει μόνο δουλειά που πρέπει να γίνει».
Έκτακτη τηλεδιάσκεψη Eurogroup για την Κύπρο 21.03.2013
Έκτακτη τηλεδιάσκεψη για την Κύπρο πραγματοποιεί στις 8 το απόγευμα το Eurogroup.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρος του Eurogroup
Ντάισελμπλουμ: Αναπόφευκτη η φορολόγηση καταθέσεων στην Κύπρο – μικρές ελπίδες από Ρωσία21.03.2013
Παράλληλα, ο επικεφαλής του Eurogroup προειδοποίησε πως η Ρωσία έχει διαμηνύσει στην Ευρώπη ότι δεν προτίθεται να παράσχει «ένα άλλο δάνειο» στη Λευκωσία, ή να προβεί σε «μία επένδυση στις τράπεζες».
Κύπρος: Στις 7μμ η ψήφιση του ν/σ για το Επενδυτικό Ταμείο Αλληλεγγύης 21.03.2013
Βασικό ερώτημα είναι κατά πόσον το σχέδιο αυτό θα γίνει αποδεκτό από την Τρόικα, η οποία επιμένει σε κούρεμα καταθέσεων.
Οι βρετανικές αναλύσεις για τις εξελίξεις στην Κύπρο21.03.2013
Το περιεχόμενο του «Σχεδίου Β» όπως προκύπτει από την ενημέρωση από την Κύπρο, αλλά και η στάση της Μόσχας απασχολούν τους Βρετανούς οικονομικούς αναλυτές και σχολιαστές που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Κύπρο.
Εκπρόσωπος Ρεν: Η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης για την Κύπρο21.03.2013
«H κατάσταση στην Κύπρο είναι σοβαρή και πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη βούληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ