ΦΑΚΕΛΟΙ

Η Κύπρος μετά τη συμφωνία

21.03.2013 | 07:21 μμΤελευταία Ενημέρωση 07:21 μμ 21.03.2013

Ενώπιον ιστορικών προκλήσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας της και την επαναφορά της σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται η Μεγαλόνησος μετά τη συμφωνία που επετεύχθη με τους δανειστές στο Eurogroup τα ξημερώματα της 25ης Μαρτίου.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας:

-Θα υπάρξει άμεση εκκαθάριση στη Λαϊκή με πλήρη συμμετοχή των μετόχων, κατόχων ομολόγων και ανασφάλιστων καταθετών, βασιζόμενοι σε απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

-Η Λαϊκή θα χωριστεί σε καλή και κακή τράπεζα.

-Η καλή τράπεζα θα ενσωματωθεί στην Τράπεζα Κύπρου. Μαζί της θα μεταφέρει τα 9 δισ. Ευρώ του ELA. Μόνο οι ανασφάλιστες καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου θα παραμείνουν παγωμένες μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή η ανακεφαλαιοποίησή τους.

-Η ΕΚΤ θα παράσχει ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου

-Η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης προβλέπει τη συμμετοχή των ανασφάλιστων καταθέσεων και των κατόχων μετοχών και ομολόγων.

-Όλες οι εγγυημένες καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών θα προστατευθούν, όπως προβλέπουν οι σχετικές ευρωπαϊκές νομοθεσίες.ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

dapd
Η Γερμανία θέλει την Κύπρο στην ευρωζώνη22.03.2013
Καμία επίσημη ενημέρωση δεν έχει η γερμανική κυβέρνηση για τις προθέσεις της Κύπρου αναφορικά με την κάλυψη του ελλείμματος στα δημόσια έσοδα, διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη. 
Ντάισελμπλουμ: Πιθανά όλα τα σενάρια, χρειάζονται πολλές διαπραγματεύσεις 22.03.2013
«Μικρότερος αλλά υγιέστερος θα συνεχίσει να υπάρχει ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου
Νεοφύτου: Κάθε λεπτό είναι πολύτιμο22.03.2013
Πρέπει απόψε, δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, «να μπορέσουμε -όσο το δυνατό μέσα από μια ευρύτερη κοινοβουλευτική συνεννόηση- να περάσουμε τα μέτρα που να ικανοποιούν τους στόχους και τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο τελευταίο Eurogroup».
Κύπρος: Στην τελική φάση οι συνομιλίες με την τρόικα 22.03.2013
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες φαίνεται να κλειδώνει κούρεμα, 7 με 8%, στις καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ
Κύπρος: Εκτόξευση του κυπριακού χρέους κατά 1 δισ. ευρώ σε μερικούς μήνες!22.03.2013
Σύμφωνα με στοιχεία του κυπριακού υπουργείου Οικονομικών το τρίτο τρίμηνο του 2012 το δημόσιο χρέος ήταν της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, που ανέλαβε τα καθήκοντα του ο κ. Αναστασιάδης, υπήρξε αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ.
Εγκρίθηκε η απορρόφηση ελληνικών καταστημάτων Κύπρου και Λαϊκής από Πειραιώς22.03.2013
Οι δύο κυπριακές τράπεζες διαθέτουν 291 καταστήματα στην Ελλάδα. Ελέγχουν το 10% των δανείων, αξίας περίπου 22 δισεκατομμυρίων ευρώ, και το 8% των καταθέσεων, αξίας περίπου 13 δισ.
Ο Πανίκος Δημητριάδης, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου
Δημητριάδης: Εάν δεν εγκριθεί το νομοσχέδιο για τράπεζες η Κύπρος πτωχεύει την Τρίτη22.03.2013
Όπως εξήγησε διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, εάν η Λευκωσία δεν κατορθώσει να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα εξυγίανσης των κυπριακών τραπεζών έως την Δευτέρα, δεν θα μπορέσει να υπαχθεί στον μηχανισμό διάσωσης της Ευρώπης, και συνεπώς η χώρα θα υποχρεωθεί σε άτακτη πτώχευση την επόμενη ημέρα.
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής
Βουλή: Σύγκρουση για την Κύπρο – τελειώνει ο χρόνος, κίνδυνος καταστροφής λεει ο ΣΥΡΙΖΑ22.03.2013
«Αν τη Δευτέρα δεν έχει λυθεί το θέμα, θα επέλθει καταστροφή» προειδοποίησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Κουρουμπλής, ο οποίος ζήτησε την αλληλεγγύη της κυβέρνησης.
Πρωτοβουλίες της κυπριακής παροικίας στη Βρετανία για στήριξη της Κύπρου22.03.2013
Στελέχη της πολυπληθούς κυπριακής παροικίας στη Βρετανία εξετάζουν τις δυνατότητες συντονισμένης προσπάθειας για να εξασφαλίσουν στήριξη για το Επενδυτικό Ταμείο Αλληλεγγύης, ή όποιο άλλο ανάλογο σχήμα προκύψει στην Κύπρο.
Μπαρόζο: Η Κομισιόν εξακολουθεί να περιμένει την εναλλακτική πρόταση της Κύπρου22.03.2013
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να περιμένει μια εναλλακτική πρόταση από την Κύπρο σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει να συνεισφέρει το μερίδιο που της αναλογεί στη διεθνή διάσωσή της, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Η Bρετανική ανάλυση της κυπριακής κρίσης 22.03.2013
Στις νεότερες αναφορές στο πλάνο Β της κυπριακής κυβέρνησης, οι Financial Times επαναλαμβάνουν ότι στοιχεία του όπως η εθνικοποίηση των ταμείων πρόνοιας και η έκδοση ομολόγων βασισμένων στα μελλοντικά έσοδα από...
FT: Απόρριψη του εναλλακτικού σχεδίου της Κύπρου από την τρόικα22.03.2013
Για απόρριψη του εναλλακτικού σχεδίου της κυπριακής κυβέρνησης από την τρόικα κάνουν λόγο οι Financial Times. Η εφημερίδα σημειώνει ότι στοιχεία του πλάνου Β εξακολουθούν να θεωρούνται μη αποδεκτή βάσης εκκίνησης των διαπραγματεύσεων από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο22.03.2013
Αλλεπάλληλες είναι οι διαβουλεύσεις σήμερα στην Κύπρο προκειμένου να διασωθεί η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και της κυπριακής οικονομίας. Στο μεταξύ επανέρχεται η πρόταση του Eurogroup για κούρεμα καταθέσεων.
O κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης
Στυλιανίδης: Οι κύπριοι πολιτικοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους 22.03.2013
Οι επόμενες ώρες θα κρίνουν το μέλλον αυτού του τόπου δήλωσε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης. Τόνισε ότι η πολιτική ηγεσία οφείλει να δώσει τη λύση.
Economist: Βέλτιστη επιλογή για την Κύπρο η ανακεφαλαιοποίηση μέσω ESM22.03.2013
Την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θεωρεί ως βέλτιστη λύση στην κυπριακή κρίση ο Economist.

Σαρρής: Δεν ζητήσαμε νέο δάνειο - υποβάλαμε προτάσεις για επενδύσεις22.03.2013
Η Κύπρος δεν ζήτησε νέο ρωσικό δάνειο, αλλά υπέβαλε προτάσεις για επενδύσεις ρωσικών εταιρειών σε κυπριακές εταιρείες ή χρεόγραφα με αντάλλαγμα μελλοντικά έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του κυπριακού φυσικού αερίου, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής καθ' οδόν προς το αεροδρόμιο της Μόσχας, για την επιστροφή του στη Λευκωσία.
Κύπρος: Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία στην κυπριακή Βουλή (upd)22.03.2013
Η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής συζητά τα νομοσχέδια για την διάσωση της κυπριακής οικονομίας, σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών. Στη συνεδρίαση παρίσταται ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, οποίος φέρεται να προειδοποίησε ότι σήμερα κρίνεται η τύχη της Κύπρου, κατά πόσο θα παραμείνει στο ευρώ ή όχι.

Eurogroup: Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα η τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης22.03.2013
Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα έληξε η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, χθες το βράδυ (Πέμπτη), καθώς οι εναλλακτικές προτάσεις που υπέβαλλαν οι Κυπριακές αρχές, ώστε να αποφευχθούν απώλειες στις υψηλές καταθέσεις, δεν εξετάστηκαν επί της ουσίας από τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης.
Σκεπτικισμός Σόιμπλε για το σχέδιο Β' της Κύπρου 22.03.2013

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για την ποιότητα του σχεδίου Β', που υπέβαλε η Κύπρος για την αντιμετώπιση της κρίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Bild.

Κύπρος: Την Παρασκευή η συζήτηση των νομοσχεδίων 21.03.2013
Τα νομοσχέδια εγκρίθηκαν σε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου και στάλθηκαν στη Βουλή για επείγουσα έγκριση, ύστερα από υποδείξεις της τρόικας και του Eurogroup.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ