ΦΑΚΕΛΟΙ

Η Κύπρος μετά τη συμφωνία

21.03.2013 | 07:21 μμΤελευταία Ενημέρωση 07:21 μμ 21.03.2013

Ενώπιον ιστορικών προκλήσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας της και την επαναφορά της σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται η Μεγαλόνησος μετά τη συμφωνία που επετεύχθη με τους δανειστές στο Eurogroup τα ξημερώματα της 25ης Μαρτίου.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας:

-Θα υπάρξει άμεση εκκαθάριση στη Λαϊκή με πλήρη συμμετοχή των μετόχων, κατόχων ομολόγων και ανασφάλιστων καταθετών, βασιζόμενοι σε απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

-Η Λαϊκή θα χωριστεί σε καλή και κακή τράπεζα.

-Η καλή τράπεζα θα ενσωματωθεί στην Τράπεζα Κύπρου. Μαζί της θα μεταφέρει τα 9 δισ. Ευρώ του ELA. Μόνο οι ανασφάλιστες καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου θα παραμείνουν παγωμένες μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή η ανακεφαλαιοποίησή τους.

-Η ΕΚΤ θα παράσχει ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου

-Η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης προβλέπει τη συμμετοχή των ανασφάλιστων καταθέσεων και των κατόχων μετοχών και ομολόγων.

-Όλες οι εγγυημένες καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών θα προστατευθούν, όπως προβλέπουν οι σχετικές ευρωπαϊκές νομοθεσίες.ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Κύπρος: Αναπτυξιακά κίνητρα εξήγγειλε ο Αναστασιάδης19.06.2013
Ο Νίκος Αναστασιάδης
Κύπρος: Ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα άφησε ο Αναστασιάδης20.05.2013
«Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι σε περίπτωση που χρειαστούν νέα δημοσιονομικά μέτρα, αυτά δεν θα προέλθουν από πρόσθετες φορολογίες, αλλά από την καλύτερη διαχείριση των κρατικών δαπανών» διευκρίνισε ο Ν. Αναστασιάδης.
Ο Νίκος Αναστασιάδης με τον Χάρη Γεωργιάδη
Κύπρος: Συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο Οικονομίας11.05.2013
Το Εθνικό Συμβούλιο Οικονομίας κατέθεσε εισηγήσεις για την ταχύτερη δυνατή έξοδο της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης, κάτι που επιθυμούν κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα.
Κύπρος: Αποδεσμεύεται από τον ΕΜΣ η πρώτη δόση 08.05.2013
Τα χρήματα θα εκταμιευθούν σε δύο δόσεις, η μία εντός του Μαΐου και η άλλη εντός του Ιουνίου.
Ο Νίκος Αναστασιάδης
Κύπρος: Πασχαλινό μήνυμα αισιοδοξίας από τον Αναστασιάδη04.05.2013
«Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο πείσμα, το φιλότιμο, τη φιλοπατρία και την εργατικότητα του λαού μας. Δεν έχω αμφιβολία ότι θα τα καταφέρουμε, όπως και στο παρελθόν», ανέφερε ο Ν. Αναστασιάδης.
Ο κύπριος πρόεδρος με τον υπουργό Οικονομικών
Κύπρος: Σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου την Τετάρτη αποφάσισε ο Αναστασιάδης03.05.2013
Τη Σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου την προσεχή Τετάρτη αποφάσισε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. 
Κύπρος: Εγκρίθηκε με βραχεία πλειοψηφία το μνημόνιο30.04.2013
Η απόφαση της Βουλής προκαλεί ανακούφιση στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης γιατί δρομολογούνται οι διαδικασίες για την εκταμίευση της πρώτης δόσης, που είναι αναγκαία για την κάλυψη τρεχουσών υποχρεώσεων του κράτους.

Ο Νίκος Αναστασιάδης
Έκκληση Αναστασιάδη: Ψηφίστε το μνημόνιο για να ανασάνει η πατρίδα 30.04.2013
«Αυτό που καλούμαστε να κάνουμε σήμερα είναι η υιοθέτηση της δανειακής σύμβασης, που θα επιτρέψει στην πατρίδα μας να ανασάνει και να μας δώσει την ευκαιρία να ξεπεράσουμε τα όποια προβλήματα, μέσα από την κρίση που αντιμετωπίζουμε.»
Κύπρος: Στο νήμα κρίνεται η ψήφιση μνημονίου και δανειακής σύμβασης30.04.2013
Από τους συσχετισμούς δυνάμεων που έχουν διαμορφωθεί, προκύπτει ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί στην κυπριακή Βουλή με μόλις μια ψήφο, αυτή του προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ.
Κύπρος: Στη Βουλή μνημόνιο και δανειακή σύμβαση με τρόικα 30.04.2013
ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, καθώς και ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης αναμένεται να επικυρώσουν τη συμφωνία.
Αναστασιάδης: Δυνατότητα δίωξης Προέδρου Δημοκρατίας, άρσης της ασυλίας βουλευτών29.04.2013
Από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κύπριος πρόεδρος ξεχωρίζει η σύσταση και λειτουργία Σώματος Συντονισμού του κυβερνητικού έργου και των μνημονιακών αναγκών. Ξεχωρίζει επίσης η πρόταση τροποποίησης του Συντάγματος για διεύρυνση των αδικημάτων για τα οποία μπορεί να διωχθεί ποινικώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης
Κασουλίδης: Τρομακτικό λάθος η έξοδος από το ευρώ29.04.2013
Κληθείς να σχολιάσει τις τοποθετήσεις Κυπρίων πολιτών σε δημοσκοπήσεις και σχόλια οικονομολόγων υπέρ της εξόδου της χώρας από το ενιαίο νόμισμα ο κύπριος ΥΠΕΞ είπε ότι η φυγή από το ευρώ θα ήταν ένα «τρομακτικό οικονομικό λάθος»,
O Νίκος Αναστασιάδης
Κύπρος: Σήμερα ανακοινώνει τα νέα μέτρα ο Αναστασιάδης 29.04.2013
Νέα δέσμη μέτρων εξαγγέλλει σήμερα Μεγάλη Δευτέρα ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Το δεύτερο πακέτο μέτρων, θα στοχεύει στον εκσυγχρονισμό του κυπριακού κράτους.
O Αβέρωφ Νεοφύτου
Κύπρου: Ο Νεοφύτου νέος πρόεδρος του ΔΗΣΥ 28.04.2013
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είναι ο τέταρτος πρόεδρος του ΔΗΣΥ μετά τους Γλαύκο Κληρίδη, Γιαννάκη Μάτση και Νίκο Αναστασιάδη.
Ο Νίκος Αναστασιάδης
Κύπρος: Νέα δέσμη μέτρων από Αναστασιάδη τη Δευτέρα28.04.2013
Σύμφωνα με το ΡΙΚ θα προωθηθεί η μεταρρύθμιση του δημοσίου, που θα περιλαμβάνει και θέματα μετατάξεων.
Αποχωρεί από την Κύπρο η Russian Commercial Bank27.04.2013
Με τη συνέχιση των μέτρων, υπογράμμισε ο επικεφαλής της Russian Commercial Bank οι πελάτες των τραπεζών σπρώχνονται εκτός Κύπρου και αυτό συνιστά καίριο πλήγμα για την ίδια τη χώρα.
ΕΚΤ: Μειώθηκαν οι τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο26.04.2013
Μείωση 3,9%, στα 44,6 δισεκ. ευρώ, παρουσίασαν τον Μάρτιο οι ιδιωτικές τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Κύπρος: Κούρεμα 27,5% σε πλήρεις εξαιρέσεις22.04.2013
Στόχος είναι ο περιορισμός των απωλειών των ανασφάλιστων καταθετών των δύο τραπεζών και ο εξορθολογισμός της διαδικασίας διαμόρφωσης του ισολογισμού της Τράπεζας Κύπρου και της «κακής» Λαϊκής.
Χρυσόστομος: Συγγενείς του Αναστασιάδη δώρισαν μεγάλο ποσό στην εκκλησία 21.04.2013
Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι κατά τη συνάντηση του με τους εξ αγχιστείας συγγενείς του Προέδρου, αυτοί εξέφρασαν την επιθυμία τους ένα μέρος από την εισφορά τους να δοθεί για την κατεχόμενη Μονή του Αποστόλου Ανδρέα.
Γεωργιάδης στον Φιλελεύθερο: Χρειάζονται νέα έσοδα για να αποφευχθούν οδυνηρές αποφάσεις 21.04.2013
Σε συνέντευξή του στον Φιλελεύθερο, τονίζει ότι θα υπάρχει ύφεση, που θα επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα. «Θέλω να τονίσω ότι θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα και προετοιμαζόμαστε ως κυβέρνηση για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση», αναφέρει χαρακτηριστικά.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ