ΦΑΚΕΛΟΙ

Δημοσιογραφική έρευνα και χάρτης με τις παράνομες χωματερές

Γράφει  Γιώργος Κεραμιτζόγλου26.02.2013 | 04:39 μμΤελευταία Ενημέρωση 04:39 μμ 26.02.2013

Διασκορπισμένες στην Πελοπόννησο, στα νησιά του Αιγαίου, τη Θράκη, την Κεντρική Μακεδονία, την Εύβοια και τη Στερεά είναι διασκορπισμένες οι 78 παράνομες χωματερές.
 
Για αυτές τις παράνομες χωματερές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει η χώρα μας να πληρώσει ημερήσιο πρόστιμο της τάξης των 71.193 ευρω.
 
Το πρόστιμο θα ισχύει από την τελική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, όταν η χώρα μας δικαστεί.
 
Ο ΣKAΪ ξεκινά μια δημοσιογραφική έρευνα για τις παράνομες χωματερές, έχοντας την επίσημη λίστα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα σημεία που αυτές βρίσκονται.
 
Παρουσιάζει τα γεγονότα και τις αιτίες που οδήγησαν τη χώρα σε αυτό το αδιέξοδο. Παρουσιάζει τις Περιφέρειες και τους δήμους που συνεχίζουν να λειτουργούν οι παράνομες χωματερές αλλά και τις Περιφέρειες που ακολούθησαν σωστή περιβαλλοντική διαχείριση.

Η Κομισιόν ζητά να επιβληθεί και αναδρομικά ημερήσιο πρόστιμο ύψους 7.786 ευρώ για κάθε μια από τις χωματερές που παρέμειναν ενεργές μετά την πρώτη καταδικαστική απόφαση του 2005, καθώς παρήλθαν 8 χρόνια από την πρώτη καταδίκη της Ελλάδας για το ίδιο θέμα και μέχρι σήμερα η χώρα δεν συμμορφώθηκε . 

Στην αρχική παραπομπή η Ελλάδα καταδικάστηκε για τη λειτουργία 1125 χωματερών και στη συνεχεία έδωσε χρονοδιάγραμμα παύσης λειτουργίας όλων των παράνομων χωρών ταφής έως τον Ιούνιο του 2011, δέσμευση την οποία δεν τήρησε.

Υπολογίζεται ότι ακόμη λειτουργούν 78 παράνομες χωματερές σε όλη την επικράτεια με τις περισσότερες από αυτές να βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου και στην Πελοπόννησο. Βρείτε τις στον παρακάτω χάρτη.Για τη νέα παραπομπή της χώρας , προειδοποίησε κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα ο Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης Γιοχάνες Χαν, επισημαίνοντας ότι η ανοχή της Ευρώπη έχει εξαντληθεί.

Τόνισε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να δουλέψει με τις περιφέρειες για το οριστικό κλείσιμο και αποκατάσταση των παράνομων χωρών ταφής και ταυτόχρονα να κάνει χρήση των κονδυλιών που παρέχονται μέσω των διαρθρωτικών ταμείων προκείμενου να κατασκευάσει σύγχρονες υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων.

Η νέα παραπομπή δεν δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να ζητήσει νέα παράταση συμμόρφωσης. Ωστόσο μέχρι την τελική εκδίκαση στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων θα πρέπει να προχωρήσει στο κλείσιμο όσο το δυνατό περισσότερων χωματερών προκείμενου να μειωθεί το ύψος των προστίμων, τα οποία θα επιβληθούν ξεχωριστά ανά χωματερή σε ημερήσια βάση.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Πολλοί δήμοι δεν χωροθετούν και σταθμούς για τα σκουπίδια07.03.2013
Ακόμα και σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων αδυνατούν να χωροθετήσουν αρκετοί δήμοι της χώρας, επικαλούμενοι την έλλειψη μελετών και κονδυλίων.
Παράνομες χωματερές και σε μικρά νησιά του Αιγαίου06.03.2013
Δέκα παράνομες χωματερές σε λειτουργία και 39 που είναι σε διαδικασία αποκατάστασης υπάρχουν σε νησιά της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου.
Πρόστιμα και φυλάκιση σε δημάρχους με παράνομες χωματερές05.03.2013
Με αυστηρά πρόστιμα που φτάνουν έως και τα 2 εκατομμύρια ευρώ και φυλάκιση έως 5 χρόνια είναι οι ποινές που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία
Από το 2015 τέλος οι παράνομες χωματερές στην Πελοπόννησο04.03.2013
Είκοσι έξι παράνομες χωματερές εξακολουθούν να λειτουργούν στην Πελοπόννησο από το σύνολο των 78 που είναι σε λειτουργία σε όλη την Ελλάδα
Αποκατάσταση σε 11 παράνομες χωματερές28.02.2013
Στην τελική ευθεία είναι από τον Εδικό Σύνδεσμο του Νομού Αττικής οι διαδικασίες για την αποκατάσταση 11 παράνομων χωματερών.
ΣτΕ: Απέρριψε αίτημα του Δ. Μαραθώνα για πάγωμα του διαγωνισμού στο Γραμματικό26.02.2013
Ο Πρόεδρος του Δ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας Σ. Ρίζος απέρριψε το αίτημα του Δήμου Μαραθώνα, που ζητούσε την έκδοση προσωρινής διαταγής για πάγωμα της προκήρυξης του διαγωνισμού για τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων στη θέση «Μαύρο Βουνό» Γραμματικού Αττικής.
Παράνομη χωματερή (φωτό αρχείου ΑΠΕ)
Δημοσιογραφική έρευνα και χάρτης με τις παράνομες χωματερές26.02.2013
Διασκορπισμένες στην Πελοπόννησο, στα νησιά του Αιγαίου, τη Θράκη, την Κεντρική Μακεδονία, την Εύβοια και τη Στερεά είναι διασκορπισμένες οι 78 παράνομες χωματερές. Για αυτές τις παράνομες χωματερές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει η χώρα μας να πληρώσει ημερήσιο πρόστιμο της τάξης των 71.193 ευρω.
Ανοίγει ο δρόμος για τη μονάδα απορριμμάτων26.02.2013
Απέρριψε το ΣτΕ την αίτηση του δήμου Μαραθώνα για αναστολή της εκτέλεσης του έργου κατασκευής μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στο Γραμματικό
Προς κλείσιμο όλες οι χωματερές που βρίσκονται σε λειτουργία25.02.2013
Την μεταφορά των οικιακών απορριμμάτων, σε νόμιμους Χώρους, ακόμη κι εκτός Νομού, σχεδιάζουν τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ...

ΕΕ: Νέα παραπομπή της Ελλάδας για τις παράνομες χωματερές και αναδρομικά ημερήσια πρόστιμα21.02.2013
Για τη νέα παραπομπή της χώρας , προειδοποίησε κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα ο Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης Γιοχάνες Χαν, επισημαίνοντας ότι η ανοχή της Ευρώπης έχει εξαντληθεί.
Έλεγχοι για την πυρκαγιά στη χωματερή της Ερμιονίδας13.02.2013
Ελέγχους στην παράνομη χωματερή της Ερμιονίδας στην περιοχή Σταυρού Διδύμων πρόκειται να πραγματοποιήσουν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος

Προηγούμενη

      Επόμενη
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ