ΦΑΚΕΛΟΙ

Δημοσιογραφική έρευνα και χάρτης με τις παράνομες χωματερές

Γράφει  Γιώργος Κεραμιτζόγλου26.02.2013 | 04:39 μμΤελευταία Ενημέρωση 04:39 μμ 26.02.2013

Διασκορπισμένες στην Πελοπόννησο, στα νησιά του Αιγαίου, τη Θράκη, την Κεντρική Μακεδονία, την Εύβοια και τη Στερεά είναι διασκορπισμένες οι 78 παράνομες χωματερές.
 
Για αυτές τις παράνομες χωματερές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει η χώρα μας να πληρώσει ημερήσιο πρόστιμο της τάξης των 71.193 ευρω.
 
Το πρόστιμο θα ισχύει από την τελική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, όταν η χώρα μας δικαστεί.
 
Ο ΣKAΪ ξεκινά μια δημοσιογραφική έρευνα για τις παράνομες χωματερές, έχοντας την επίσημη λίστα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα σημεία που αυτές βρίσκονται.
 
Παρουσιάζει τα γεγονότα και τις αιτίες που οδήγησαν τη χώρα σε αυτό το αδιέξοδο. Παρουσιάζει τις Περιφέρειες και τους δήμους που συνεχίζουν να λειτουργούν οι παράνομες χωματερές αλλά και τις Περιφέρειες που ακολούθησαν σωστή περιβαλλοντική διαχείριση.

Η Κομισιόν ζητά να επιβληθεί και αναδρομικά ημερήσιο πρόστιμο ύψους 7.786 ευρώ για κάθε μια από τις χωματερές που παρέμειναν ενεργές μετά την πρώτη καταδικαστική απόφαση του 2005, καθώς παρήλθαν 8 χρόνια από την πρώτη καταδίκη της Ελλάδας για το ίδιο θέμα και μέχρι σήμερα η χώρα δεν συμμορφώθηκε . 

Στην αρχική παραπομπή η Ελλάδα καταδικάστηκε για τη λειτουργία 1125 χωματερών και στη συνεχεία έδωσε χρονοδιάγραμμα παύσης λειτουργίας όλων των παράνομων χωρών ταφής έως τον Ιούνιο του 2011, δέσμευση την οποία δεν τήρησε.

Υπολογίζεται ότι ακόμη λειτουργούν 78 παράνομες χωματερές σε όλη την επικράτεια με τις περισσότερες από αυτές να βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου και στην Πελοπόννησο. Βρείτε τις στον παρακάτω χάρτη.Για τη νέα παραπομπή της χώρας , προειδοποίησε κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα ο Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης Γιοχάνες Χαν, επισημαίνοντας ότι η ανοχή της Ευρώπη έχει εξαντληθεί.

Τόνισε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να δουλέψει με τις περιφέρειες για το οριστικό κλείσιμο και αποκατάσταση των παράνομων χωρών ταφής και ταυτόχρονα να κάνει χρήση των κονδυλιών που παρέχονται μέσω των διαρθρωτικών ταμείων προκείμενου να κατασκευάσει σύγχρονες υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων.

Η νέα παραπομπή δεν δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να ζητήσει νέα παράταση συμμόρφωσης. Ωστόσο μέχρι την τελική εκδίκαση στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων θα πρέπει να προχωρήσει στο κλείσιμο όσο το δυνατό περισσότερων χωματερών προκείμενου να μειωθεί το ύψος των προστίμων, τα οποία θα επιβληθούν ξεχωριστά ανά χωματερή σε ημερήσια βάση.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ένταση στην Πάτρα για τα σκουπίδια12.04.2013
Επεισόδια και ένταση στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Πατρέων που γινόταν συζήτηση για χωροθέτηση Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.

Διαδικασίες για μονάδα απορριμμάτων στην Πελοπόννησο11.04.2013
Η γενική γραμματεία Πολιτικής προστασίας εξουσιοδότησε την Περιφέρεια Πελοποννήσου για να κηρυχθεί η Τρίπολη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Έργο ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα στην Ήπειρο09.04.2013
Στην τελική φάση είναι ο διαγωνισμός για την κατασκευή και λειτουργία μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στην Ήπειρο με το σύστημα Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
Διαδικασίες για έκτακτη ανάγκη στην Τρίπολη για τα σκουπίδια09.04.2013
Να κηρυχθεί η Τρίπολη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ζητά το δημοτικό συμβούλιο του δήμου , προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των σκουπιδιών.

Δικηγόροι για τα σκουπίδια της Τρίπολης05.04.2013
Νομική διερεύνηση θα πραγματοποιήσει ο δήμος Τρίπολης για να εξεταστεί το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Έργα ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα σε Αχαϊα και Μακεδονία03.04.2013
Συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς οι διαδικασίες για τη διενέργεια διεθνών διαγωνισμών που αφορούν έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα
Κοινωνική απασχόληση σε περιοχές με ΧΥΤΑ03.04.2013
Σχέδιο για απ ευθείας αντισταθμιστικές παροχές σε κατοίκους περιοχών που λειτουργούν μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων.
Προσωρινές οι λύσεις για τα απόβλητα στην Πελοπόννησο02.04.2013
Με προσωρινές λύσεις προσπαθεί η περιφέρεια Πελοποννήσου να αντιμετωπίσει το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων
Παράνομες χωματερές που έχουν κλείσει στα.... χαρτιά23.03.2013
Εκατοντάδες είναι σύμφωνα με στοιχεία φορέων και κατοίκων προς το ΣΚΑΪ οι παράνομες χωματερές που αν και έχουν κλείσει από τους δήμους, εξακολουθούν να μεταφέρονται σκουπίδια. 
Ρύπανση κοντά στον ΧΥΤΑ Ελληνικού Ιωαννίνων22.03.2013
Σοβαρή ρύπανση από βαρέα μέταλλα και επικίνδυνες ουσίες παρουσιάζει ο υδροφόρος ορίζοντας που βρίσκεται κοντά στον ΧΥΤΑ του Ελληνικού Ιωαννίνων
Ένα εκατομμύριο ευρώ για μελέτες για τα απορρίμματα στην Εύβοια20.03.2013

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ έχει ξοδέψει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μόνο για μελέτες για την κατασκευή μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στην Εύβοια.

Παράνομες χωματερές στη Μεσσηνία19.03.2013
Εννέα παράνομες χωματερές εξακολουθούν να λειτουργούν στη Μεσσηνία και 25 είναι σε διαδικασία αποκατάστασης.
Παράνομες χωματερές στην Ηλεία και το 201415.03.2013
Πέντε παράνομες χωματερές είναι σε λειτουργία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και όλες βρίσκονται στην Ηλεία.
Οι ανοιχτές παράνομες χωματερές "βόμβα" για το περιβάλλον15.03.2013
Στην έρευνα του Σκάι δημοσιεύσαμε για πρώτη φορά το χάρτη με τις χωματερές που είναι σε λειτουργία και για τις οποίες, αν δεν κλείσουν θα πληρώσουμε βαρύ πρόστιμο
Παράνομες χωματερές στην Α. Μακεδονία και Θράκη14.03.2013
Εφτά παράνομες χωματερές παραμένουν σε λειτουργία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και άλλες 6 είναι σε διαδικασία αποκατάστασης
Παράνομες χωματερές στην Κεντρική Μακεδονία13.03.2013
Οχτώ παράνομες χωματερές εξακολουθούν να λειτουργούν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, από τις οποίες οι έξι είναι στο νομό Σερρών
Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία στην Τρίπολη11.03.2013
Πρόταση για να κηρυχθεί ο δήμος της Τρίπολης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο.
Γέμισαν με σκουπίδια οι κάδοι στην Τρίπολη11.03.2013
Για 23 μέρα δεν γίνεται η αποκομιδή των απορριμμάτων στην Τρίπολη αφού δεν υπάρχει χώρος διαχείρισης απορριμμάτων
Παράνομες χωματερές στη Νότια Εύβοια08.03.2013
Σοβαρά προβλήματα με τις παράνομες χωματερές αντιμετωπίζουν πολλοί δήμοι στην Εύβοια, που δεν μπορούν εδώ και χρόνια να τις κλείσουν.
Κινητοποιήσεις για τα σκουπίδια στην Τρίπολη07.03.2013
Σκουπίδια στις γειτονιές της Τρίπολης συσσωρεύονται εδώ και 3 εβδομάδες, αφού έκλεισε η παράνομη χωματερή του δήμου.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ