ΦΑΚΕΛΟΙ

Νέα στοιχεία στο φως για τη λίστα Λαγκάρντ

28.12.2012 | 08:40 μμΤελευταία Ενημέρωση 08:40 μμ 28.12.2012

Ραγδαίες πολιτικέςεξελίξεις προοιωνίζονται τανέα στοιχεία της πρωτότυπης λίσταςΛαγκάρντ (ή λίστας Φαλσιανί) που είδαν το φως της δημοσιότηταςστις 28 Δεκεμβρίου 2012.

Ποια θα είναι τασυμπεράσματα από τη δικαστική διερεύνησητης λίστας Λαγκάρντ; Πώς θα αξιολογηθείτο περιεχόμενο; Νομοθετική και δικαστική εξουσία καλούνται να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά όπως απαιτεί η κοινή γνώμη.


Πάντως σφοδρή κριτική από την πλευρά της αντιπολίτευσης, αλλά και της συμπολίτευσης, προκάλεσε η αποκάλυψη πως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αφαίρεσε ονόματα συγγενικών του προσώπων από τη λίστα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου αρνείται πως πραγματοποίησε οποιαδήποτε αλλαγή στη λίστα Λαγκάρντ, την οποία παρέλαβε από τις γαλλικές Αρχές κατά τη θητεία του στο ΥΠΟΙΚ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου
διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ, με την Ιπποκράτους να σημειώνει πως έχει προκύψει «τεράστιο ζήτημα ευθύνης» για τον πρώην υπουργό.

O φάκελος που απεστάλη από το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ παρελήφθη από την Βουλή των Ελλήνων. Eνημερώθηκαν τα κόμματα και με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, υπάρχει άμεση πρόσβαση στα στοιχεία του φακέλου ώστε να ενημερωθούν πλήρως.

Υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ φαίνεται πως κινούνται τα περισσότερα κόμματα, περιλαμβανομένων των κυβερνητικών εταίρων.

Σύντομο ιστορικό

Σημειώνεται ότι ο Ντανιέλ Φαλσιανί είναι πρώην υπάλληλος της HSBC Γενεύης ο οποίος είχε υποκλέψει στοιχεία για τους λογαριασμούς πελατών της και τα είχε διαθέσει στη γαλλική εφορία. Ο Φαλσιανί είχε συλληφθεί τον Ιούλιο του 2012 στη Βαρκελώνη και μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί απόφαση για πιθανή έκδοσή του στην Ελβετία για παραβίαση του τραπεζικού απορρήτου.

Ο ειδικός στους υπολογιστές Φαλσιανί είχε αποκτήσει πρόσβαση χάρη στην ιδιότητά του σε πολλά αρχεία της HSBC και πολλά από τα στοιχεία αυτά τα παρέδωσε στις γαλλικές φορολογικές Αρχές μετά την αποχώρησή του το 2008 από την ελβετική τράπεζα. Με βάση αυτά τα στοιχεία, η γαλλική εφορία κατόρθωσε να εντοπίσει πολλά φυσικά πρόσωπα που απέκρυπταν υπέρογκα ποσά από τις φορολογικές αρχές.

Το 2010, η Γαλλία άρχισε να διαθέτει τις λίστες με τους λογαριασμούς καταθέσεων και σε άλλες χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) που αναζητούσαν φοροφυγάδες, γεγονός που προκάλεσε δυσαρέσκεια στις ελβετικές Αρχές. Το 2012, παρισινό Εφετείο αποφάνθηκε πως τα αρχεία της HSBC δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενοχοποιητικά στοιχεία σε διώξεις για φοροδιαφυγή.

Λόγω της πρόθεσης της τότε γαλλίδας υπουργού Οικονομικών (και νυν επικεφαλής του ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ να βοηθήσει, η λίστα δόθηκε στις ελληνικές Αρχές με ελάχιστο κόστος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίμαχη λίστα παραδόθηκε στον τότε πρέσβη της Ελλάδας στο Παρίσι το Δεκέμβριο του 2010 και στη συνέχεια παραδόθηκε στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ο Λουκάς Παπαδήμος
Παπαδήμος: Ουδέποτε ενημερώθηκα για τη λίστα Λαγκάρντ17.01.2013
Σε υπόμνημά του προς τον πρόεδρο της βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμοςυ δηλώνει ότι ουδεμία ευθύνη συντρέχει ως προς το πρόσωπό του για τη λίστα Λαγκάρντ. Αναλυτικά το υπόμνημα του πρώην πρωθυπουργού.
O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος
Bουλή: Τέσσερις κάλπες για την Προανακριτική - υψηλοί τόνοι (live upd)17.01.2013
Aποδεκτή έκαναν όλα τα κόμματα την πρόταση Βενιζέλου για τέσσερις κάλπες ανά πρόσωπο. Ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για σκευωρία. ΣΥΡΙΖΑ και ANEΛ πρότειναν η συζήτηση επί των προτάσεων να διεξαχθεί σε δύο συνεδριάσεις.
Ο Βασίλης Οικονόμου
Οικονόμου: Η ΔΗΜΑΡ παρούσα σε όλες τις ψηφοφορίες 17.01.2013
Ερωτηθείς για τις ευθύνες Βενιζέλου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου είπε πως "όποιος βρεθεί εκτεθειμένος και να μην μπορεί να δικαιολογήσει πράξεις, τότε θα έχει πρόβλημα".
Ο Θάνος Πλεύρης
Πλεύρης: Πολιτικό παιχνίδι με την προανακριτική επιτροπή17.01.2013
«Επί της ουσίας θα παραπεμφθούν άνθρωποι και θα ασχολούμαστε επί τρεις ώρες με το διαδικαστικό θέμα» σημείωσε στον ΣΚΑΪ το στέλεχος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης
Λίστα Λαγκάρντ: Ονομαστική ψηφοφορία για τη διαδικασία ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ17.01.2013
Ονομαστική ψηφοφορία για το ποια διαδικασία ψηφοφορίας θα ακολουθηθεί για τη σύσταση προανακριτικής για τη λίστα Λαγκάρντ ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στη συζήτηση στη Βουλή αναμένεται να επικρατήσουν ιδιαίτερα υψηλοί τόνοι.
Πρόταση για τρεις ψηφοφορίες με επτά κάλπες, θα κληθούν να ψηφίσουν την Πέμπτη οι βουλευτές
Τρεις ψηφοφορίες με επτά κάλπες στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ16.01.2013
Σε τρεις ψηφοφορίες με επτά κάλπες, μια για κάθε πρόσωπο που εμπλέκεται σε κάθε πρόταση, για σύσταση προανακριτικής στην υπόθεση της λίστας Λαγκαρντ, θα κληθούν να ψηφίσουν την Πέμπτη οι βουλευτές.
Η πρώτη πρόταση υποβλήθηκε από τη συμπολίτευση και συστήνει την άσκηση δίωξης κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου
Βουλή: Τρεις κάλπες για τη λίστα Λαγκάρντ προτείνουν οι πρόεδροι - Αντιδράσεις (upd)16.01.2013
Τρεις κάλπες για τις προτάσεις των κομμάτων για σύσταση προανακριτικής στην υπόθεση της λίστας Λαγκαρντ, προτείνει κατά πλειοψηφία η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, που συνεδρίασε σήμερα.
Βουλή: Αποφασίζουν οι πρόεδροι για την πρόταση στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ16.01.2013
Σε εξέλιξη βρίσκεται η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, προκείμενου να διαμορφώσει την πρόταση της για τον τρόπο ψηφοφορίας στην υπόθεση της προανακριτικής για τη λίστα Λαγκάρντ.
Την Τετάρτη η Διάσκεψη των Προέδρων για τις κάλπες της λίστας Λαγκάρντ15.01.2013
Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες, η Διάσκεψη των Προέδρων, η οποία αναμένεται να προτείνει στην Ολομέλεια της Βουλής το πόσες κάλπες θα τοποθετηθούν στη για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής αναφορικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Ο Ιωάννης Διώτης, πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ
Διώτης: Ζήτησα από συνεργάτιδά μου να αντιγράψει το στικάκι και να καταστρέψει ένα USB15.01.2013
Νέα τροπή λαμβάνει εκ νέου η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, έπειτα από την υποβολή γραπτού υπομνήματος από την πλευρά του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη, στους οικονομικούς εισαγγελείς, με τον κ. Διώτη να επαναλαμβάνει πως δεν αλλοίωσε το στικ αλλά ζήτησε από συνεργάτιδα του να το αντιγράψει καθώς ο ίδιος δεν είχε γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Λίστα Λαγκάρντ: Τα νέα στοιχεία προσφέρουν μόνο... σύγχυση14.01.2013
Η έρευνα της υπόθεσης που αφορά το διαβόητο στικάκι βρίσκεται ακόμα στην αρχή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα, πολλά επεισόδια. Οπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, τα ερωτήματα που γεννώνται είναι πολύ περισσότερα από τις όποιες «βεβαιότητες»...
Μέσω γραπτού υπομνήματος οι εξηγήσεις από τον Ιωάννη Καπελέρη14.01.2013
Μέσω γραπτού υπομνήματος έδωσε προσθετές εξηγήσεις ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Καπελέρης στους οικονομικούς εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Στη Βουλή καταλήγει την Πέμπτη η υπόθεση της αλλοίωσης της λίστας
Κρίσιμη εβδομάδα για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ13.01.2013
Κρίσιμες εξελίξεις δρομολογούνται από τη Δευτέρα στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, καθώς οι οικονομικοί εισαγγελείς αλλά και η Βουλή θα επιχειρήσουν να διερευνήσουν την υπόθεση.
Ο πρώην Πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου
Παπανδρέου: Κάποιοι θέλουν να κατασκευάζουν σενάρια και συνωμοσίες12.01.2013
Σε ανακοίνωσή του ο Γιώργος Παπανδρέου, με αφορμή ερωτήσεις σχετικές με σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας και δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, κάνει λόγο για υπόθεση συνομωσιολογικού χαρακτήρα αλλά και για μία ακόμη επιχείρηση σκευωρίας σε εξέλιξη.
Επίθεση του ΠΑΣΟΚ στο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δηλώσεις Κωνσταντοπούλου12.01.2013
«Οι επίδοξοι μιμητές του επιθεωρητή Κλουζώ ξεκινούν νέο γύρο δήθεν αποκαλύψεων για να καλύψουν την αποκαλυφθείσα σκευωρία τους», σχολίασε σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενο στη δήλωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
"Κλειδί" στην υπόθεση αποτελούν οι καταθέσεις Διώτη - Καπελέρη τη Δευτέρα
«Κλειδί» στην υπόθεση της λίστας οι καταθέσεις Διώτη - Καπελέρη12.01.2013
Πρόσωπα-κλειδιά στην υπόθεση αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ, αναδυκνείονται, πέρα από τους κκ Βενιζέλο και Παπακωνσταντίνου, οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάνης Διώτης και Ιωάννης Καπελέρης.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης
Κουβέλης: Πολιτικές ευθύνες Βενιζέλου στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ12.01.2013
Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο σύστασης και εξεταστικής επιτροπής εκτός από την προκαταρκτική για τους χειρισμούς στη λίστα Λαγκάρντ ο Φώτης Κουβέλης μέσω της Καθημερινής της Κυριακής, ενώ αναγνωρίζει και αντικειμενικές πολιτικές ευθύνες στον Ευάγγελου Βενιζέλου.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου
Κωνσταντοπούλου: Την ημέρα που αλλοιώθηκε το στικάκι είχε γίνει σύσκεψη με Παπανδρέου, Βενιζέλο, Παπακωνσταντίνου, Διώτη 12.01.2013
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε ότι την ίδια μέρα με την αλλοίωση του USB (8 Ιουλίου 2011) πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με θέμα τη φοροδιαφυγή, στην οποία συμμετείχαν ο πρώην πρωθυπουργός Παπανδρέου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο Γ. Διώτης από το ΣΔΟΕ και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες.
Ο γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα
Παπαρήγα: Η ψηφοφορία για τη λίστα αποτελεί είδος πραξικοπήματος11.01.2013
Για μεθόδευση της διαδικασίας ψήφισης αναφορικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και για είδος πραξικοπήματος, έκανε λόγο η Αλέκα Παπαρήγα.
Ο Κώστας Σκανδαλίδης
Σκανδαλίδης: Ηθικολόγος εισαγγελέας ο Τσίπρας11.01.2013
«Πάντα ήμουν στο ΠΑΣΟΚ» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Κώστας Σκανδαλίδης. Επιμένει στην άποψή του για αποστασιοποίηση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση επικρίνοντας το έργο της.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ