ΦΑΚΕΛΟΙ

Νέα στοιχεία στο φως για τη λίστα Λαγκάρντ

28.12.2012 | 08:40 μμΤελευταία Ενημέρωση 08:40 μμ 28.12.2012

Ραγδαίες πολιτικέςεξελίξεις προοιωνίζονται τανέα στοιχεία της πρωτότυπης λίσταςΛαγκάρντ (ή λίστας Φαλσιανί) που είδαν το φως της δημοσιότηταςστις 28 Δεκεμβρίου 2012.

Ποια θα είναι τασυμπεράσματα από τη δικαστική διερεύνησητης λίστας Λαγκάρντ; Πώς θα αξιολογηθείτο περιεχόμενο; Νομοθετική και δικαστική εξουσία καλούνται να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά όπως απαιτεί η κοινή γνώμη.


Πάντως σφοδρή κριτική από την πλευρά της αντιπολίτευσης, αλλά και της συμπολίτευσης, προκάλεσε η αποκάλυψη πως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αφαίρεσε ονόματα συγγενικών του προσώπων από τη λίστα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου αρνείται πως πραγματοποίησε οποιαδήποτε αλλαγή στη λίστα Λαγκάρντ, την οποία παρέλαβε από τις γαλλικές Αρχές κατά τη θητεία του στο ΥΠΟΙΚ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου
διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ, με την Ιπποκράτους να σημειώνει πως έχει προκύψει «τεράστιο ζήτημα ευθύνης» για τον πρώην υπουργό.

O φάκελος που απεστάλη από το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ παρελήφθη από την Βουλή των Ελλήνων. Eνημερώθηκαν τα κόμματα και με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, υπάρχει άμεση πρόσβαση στα στοιχεία του φακέλου ώστε να ενημερωθούν πλήρως.

Υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ φαίνεται πως κινούνται τα περισσότερα κόμματα, περιλαμβανομένων των κυβερνητικών εταίρων.

Σύντομο ιστορικό

Σημειώνεται ότι ο Ντανιέλ Φαλσιανί είναι πρώην υπάλληλος της HSBC Γενεύης ο οποίος είχε υποκλέψει στοιχεία για τους λογαριασμούς πελατών της και τα είχε διαθέσει στη γαλλική εφορία. Ο Φαλσιανί είχε συλληφθεί τον Ιούλιο του 2012 στη Βαρκελώνη και μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί απόφαση για πιθανή έκδοσή του στην Ελβετία για παραβίαση του τραπεζικού απορρήτου.

Ο ειδικός στους υπολογιστές Φαλσιανί είχε αποκτήσει πρόσβαση χάρη στην ιδιότητά του σε πολλά αρχεία της HSBC και πολλά από τα στοιχεία αυτά τα παρέδωσε στις γαλλικές φορολογικές Αρχές μετά την αποχώρησή του το 2008 από την ελβετική τράπεζα. Με βάση αυτά τα στοιχεία, η γαλλική εφορία κατόρθωσε να εντοπίσει πολλά φυσικά πρόσωπα που απέκρυπταν υπέρογκα ποσά από τις φορολογικές αρχές.

Το 2010, η Γαλλία άρχισε να διαθέτει τις λίστες με τους λογαριασμούς καταθέσεων και σε άλλες χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) που αναζητούσαν φοροφυγάδες, γεγονός που προκάλεσε δυσαρέσκεια στις ελβετικές Αρχές. Το 2012, παρισινό Εφετείο αποφάνθηκε πως τα αρχεία της HSBC δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενοχοποιητικά στοιχεία σε διώξεις για φοροδιαφυγή.

Λόγω της πρόθεσης της τότε γαλλίδας υπουργού Οικονομικών (και νυν επικεφαλής του ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ να βοηθήσει, η λίστα δόθηκε στις ελληνικές Αρχές με ελάχιστο κόστος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίμαχη λίστα παραδόθηκε στον τότε πρέσβη της Ελλάδας στο Παρίσι το Δεκέμβριο του 2010 και στη συνέχεια παραδόθηκε στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Οι οικονομικοί εισαγγελείς κ. Πεπόνης και Μουζακίτης
Λίστα Λαγκάρντ: Εισαγγελική παραγγελία για άνοιγμα λογαριασμών20.01.2013
Να ανοίξουν οι λογαριασμοί σε ελληνικές τράπεζες όσων εμφανίζονται στη λίστα Λαγκάρντ παρήγγειλαν οι οικονομικοί εισαγγελείς μέσω των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.
Γ. Παπακωνσταντίνου και Ι. Διώτης τα κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης
Στη φάση του κοινοβουλευτικού έλεγχου η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ19.01.2013
Η Προανακριτική Επιτροπή που θα διερευνήσει τα αδικήματα που αποδίδονται στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου θα συγκροτηθεί σε σώμα τη Δευτέρα το βράδυ ή την Τρίτη με τη συμμετοχή 15 μελών.
«Πόλεμος» δηλώσεων κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για τη λίστα Λαγκάρντ18.01.2013
«Κατανοητή η απογοήτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε έπεισαν όλους τους βουλευτές τους να ψηφίσουν την πρότασή τους, ούτε μπόρεσαν να υπονομεύσουν τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες» είπε ο Σίμος Κεδίκογλου. Για αδυναμία του κ. Κεδίκογλου στα μαθηματικά, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.
Πρόεδρος της επιτροπής θα είναι ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης
Την επόμενη βδομάδα θα οριστούν τα 15 μέλη της προανακριτικής – Πληροφορίες για ονόματα 18.01.2013
Η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα γίνει την Πέμπτη ή την Παρασκευή, ενώ η επιτροπή θα πρέπει να εχει ολοκληρώσει τις έρευνες της και να εχει παραδώσει το πόρισμα της έως τις 25 Φεβρουαρίου.
Το παρασκήνιο της μεταστροφής: Γιατί Σαμαράς & Βενιζέλος αποφάσισαν να υπάρξουν τέσσερις κάλπες18.01.2013
Το σενάριο των τεσσάρων, ονομαστικών, καλπών είχε συζητηθεί ως τελευταία καταφυγή ήδη από χθες, όταν είχε διαπιστωθεί η ένταση κατά τη διάρκεια της διάσκεψης των προέδρων, η απροθυμία αρκετών πράσινων και γαλάζιων βουλευτών να ακολουθήσουν τη γραμμή...
Ο Νικήτας Κακλαμάνης
Κακλαμάνης για Στουρνάρα: Είναι διορισμένος 18.01.2013
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Νικήτας Κακλαμάνης χαρακτήρισε τον υπουργό Οικονομικών «διορισμένο από τον Αντώνη Σαμαρά».
Ο Πάνος Σκουρλέτης
Σκουρλέτης: Μεγάλος ψεύτης ο Βενιζέλος - ακατανόητο παραλήρημα18.01.2013
Ο Π. Σκουρλέτης χαρακτήρισε μέσω του ΣΚΑΪ τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μεγάλο ψεύτη, καθώς όπως είπε ουδέποτε διακίνησε ο ίδιος σε δημοσιογράφους υλικό της λίστας Λαγκάρντ.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης
Γεωργιάδης: Άθλια η στάση του ΣΥΡΙΖΑ για την προανακριτική18.01.2013
«Χθες ήμασταν οιονεί εισαγγελείς. Ένα κόμμα δήθεν της Αριστεράς βάζει κάποιον στο εδώλιο του κατηγορούμενου για να κερδίσει ψήφους χωρίς στοιχεία» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.
Υπήρχαν τέσσερις κάλπες
Προανακριτική για Παπακωνσταντίνου – Δεν παραπέμπονται Βενιζέλος, Παπανδρέου, Παπαδήμος 18.01.2013
Την πρόταση για παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου σε προανακριτική επιτροπή που θα διερευνήσει τυχόν πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, αποφάσισε η πλειοψηφία των βουλευτών, μετά από την ψηφοφορία που διεξήχθη την Πέμπτη το βράδυ στη Βουλή, έπειτα από μία έντονη, επεισοδιακή και πολύωρη συνεδρίαση.
Η συζήτηση στη Βουλή κινήθηκε σε υψηλούς τόνους
Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία μετά την εμπλοκή με τα ψηφοδέλτια – Μετωπική ανάμεσα σε Τσίπρα και Βενιζέλο 17.01.2013
Διεκόπη για περίπου μία ώρα η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να συναντηθούν οι εκπρόσωποι των κομμάτων, ώστε να λυθεί η εμπλοκή με το θέμα των ψηφοδελτίων που προέκυψε λίγο πριν την ψηφοφορία των κομμάτων για προκαταρκτική στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Καμμένος και Παπαρήγα ζήτησαν αναβολή για της ψηφοφορίας για να την μελετήσουν
Συμπληρωματική αναφορά για τη «λίστα Λαγκάρντ» έστειλε ο Ρουπακιώτης17.01.2013
Στη Βουλή απέστειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης τη συμπληρωματική αναφορά, 120 περίπου σελίδων, του Οικονομικού εισαγγελέα σχετικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Καμμένος και Παπαρήγα ζήτησαν αναβολή για της ψηφοφορίας για να την μελετήσουν.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας
Τσίπρας: Ρίχνετε στα σκυλιά τον πιο αδύναμο κρίκο για να κλείσει άρον - άρον η υπόθεση17.01.2013
«Ρίχνετε στα σκυλιά τον πιο αδύναμο κρίκο για να κλείσει άρον - άρον η υπόθεση και να μην αποκαλυφτούν οι σκελετοί της διασύνδεσης της υπόθεσης με μεγάλα σκάνδαλα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή και πρόσθεσε ότι σε ακόμα μία κρίσιμη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός απουσιάζει προσφέροντας πλήρη κάλυψη στον κ. Βενιζέλο.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος
Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ στόχος «ρεσάλτου» ως «εγγυητής της σταθερότητας» (upd)17.01.2013
Σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της συνεδρίασης για την συγκρότηση προκαταρκτικής επιτροπής αναφορικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, κατηγορώντας την Κουμουνδούρου πως δεν ενδιαφέρεται για την αλήθεια, βρίσκεται σε αδιέξοδο, και επιτίθεται στο ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που εγγυάται τη σταθερότητα.
Η ψηφοφορία θα γίνει σε τέσσερις κάλπες μία ανά πρόσωπο
Βουλή: Σε τέσσερις κάλπες η ψηφοφορία – Σε έντονους τόνους η συζήτηση 17.01.2013
«Εμπλοκή» με τα ψηφοδέλτια πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία. Η διαδικασία διεκόπη για 15 λεπτά προκειμένου να συναντηθούν οι εκπρόσωποι των κομμάτων. Με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την ψηφοφορία ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί των προτάσεων των κομμάτων για τη σύσταση προανακριτικής.
BBC: Η λίστα Λαγκάρντ, η διαφθορά και η οργή των πολιτών17.01.2013
Ο ανταποκριτής του BBC μεταφέρει εν συντομία το ιστορικό της υπόθεσης και σημειώνει ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου, που αρνήθηκε να μιλήσει στο BBC, έχει απορρίψει τις κατηγορίες σε βάρος του λέγοντας ότι υποψιάζεται ποιος έχει αλλοιώσει τη λίστα.
Η κα. Παπαρήγα διερωτήθηκε πως είναι δυνατό οι κύριοι Παπακωνσταντίνου και Διώτης να είναι τόσο επιπόλαιοι
Παπαρήγα: Μήπως Παπακωνσταντίνου και Διώτης εκβιάζονται; 17.01.2013
«Κουτά» και «επιπόλαια» χαρακτήρισε τα επιχειρήματα των κυρίων Παπακωνσταντίνου και Διώτη, η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας στη Βουλή, γνωστοποιώντας ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει λευκό σε όλες τις ψηφοφορίες είπε η Αλέκα Παπαρήγα ζητώντας όμως εξεταστική για τα πρόσωπα που κατηγορούνται.
Μιχαλολιάκος: Η ΧΑ θα ψηφίσει υπέρ της παραπομπής όλων των εμπλεκόμενων17.01.2013
"Η όλη διαδικασία εξελίσσεται σε επιχείρηση εξαπάτησης του λαού" τόνισε ο γγ της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος. Όπως είπε το κόμμα του θα ψηφίσει υπέρ της παπαπομπής όλων των εμπλεκόμενων προσώπων και στις τέσσερις κάλπες.

Παπακωνσταντίνου: Δεν αλλοίωσα τίποτε – αιχμές για Διώτη (upd)17.01.2013
Να απαντήσει σε κάθε κατηγορία με την οποία βαρύνεται επιχείρησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου από το βήμα της Βουλής. Άφησε αιχμές για τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη. «Κάποιοι με θέλουν αποδιοπομπαίο τράγο» δήλωσε.
Παπακωνσταντίνου: Δεν αλλοίωσα τίποτα17.01.2013
Αυτή τη στιγμή μιλά ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναφορικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Ο Γρηγόρης Πεπόνης
Λίστα Λαγκάρντ: Πραγματογνωμοσύνη για αρχείο – ως ύποπτη καλείται συνεργάτιδα Διώτη17.01.2013
Ενόψει της συγκρότησης της προκαταρτικής επιτροπής από τη βουλή οι οικονομικοί εισαγγελείς απέστειλαν στο Βαγγέλη Μεϊμαράκη το σύνολο της δικογραφίας και τα νεώτερα στοιχεία που έχουν προκύψει από τις έρευνες προκειμένου αυτά να συνεκτιμηθούν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Εν τω μεταξύ, με την ιδιότητα της ύποπτου καλείται η δικηγόρος Γαλάτια Μανέ, συνεργάτης του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ. 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ