ΦΑΚΕΛΟΙ

Νέα στοιχεία στο φως για τη λίστα Λαγκάρντ

28.12.2012 | 08:40 μμΤελευταία Ενημέρωση 08:40 μμ 28.12.2012

Ραγδαίες πολιτικέςεξελίξεις προοιωνίζονται τανέα στοιχεία της πρωτότυπης λίσταςΛαγκάρντ (ή λίστας Φαλσιανί) που είδαν το φως της δημοσιότηταςστις 28 Δεκεμβρίου 2012.

Ποια θα είναι τασυμπεράσματα από τη δικαστική διερεύνησητης λίστας Λαγκάρντ; Πώς θα αξιολογηθείτο περιεχόμενο; Νομοθετική και δικαστική εξουσία καλούνται να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά όπως απαιτεί η κοινή γνώμη.


Πάντως σφοδρή κριτική από την πλευρά της αντιπολίτευσης, αλλά και της συμπολίτευσης, προκάλεσε η αποκάλυψη πως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αφαίρεσε ονόματα συγγενικών του προσώπων από τη λίστα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου αρνείται πως πραγματοποίησε οποιαδήποτε αλλαγή στη λίστα Λαγκάρντ, την οποία παρέλαβε από τις γαλλικές Αρχές κατά τη θητεία του στο ΥΠΟΙΚ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου
διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ, με την Ιπποκράτους να σημειώνει πως έχει προκύψει «τεράστιο ζήτημα ευθύνης» για τον πρώην υπουργό.

O φάκελος που απεστάλη από το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ παρελήφθη από την Βουλή των Ελλήνων. Eνημερώθηκαν τα κόμματα και με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, υπάρχει άμεση πρόσβαση στα στοιχεία του φακέλου ώστε να ενημερωθούν πλήρως.

Υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ φαίνεται πως κινούνται τα περισσότερα κόμματα, περιλαμβανομένων των κυβερνητικών εταίρων.

Σύντομο ιστορικό

Σημειώνεται ότι ο Ντανιέλ Φαλσιανί είναι πρώην υπάλληλος της HSBC Γενεύης ο οποίος είχε υποκλέψει στοιχεία για τους λογαριασμούς πελατών της και τα είχε διαθέσει στη γαλλική εφορία. Ο Φαλσιανί είχε συλληφθεί τον Ιούλιο του 2012 στη Βαρκελώνη και μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί απόφαση για πιθανή έκδοσή του στην Ελβετία για παραβίαση του τραπεζικού απορρήτου.

Ο ειδικός στους υπολογιστές Φαλσιανί είχε αποκτήσει πρόσβαση χάρη στην ιδιότητά του σε πολλά αρχεία της HSBC και πολλά από τα στοιχεία αυτά τα παρέδωσε στις γαλλικές φορολογικές Αρχές μετά την αποχώρησή του το 2008 από την ελβετική τράπεζα. Με βάση αυτά τα στοιχεία, η γαλλική εφορία κατόρθωσε να εντοπίσει πολλά φυσικά πρόσωπα που απέκρυπταν υπέρογκα ποσά από τις φορολογικές αρχές.

Το 2010, η Γαλλία άρχισε να διαθέτει τις λίστες με τους λογαριασμούς καταθέσεων και σε άλλες χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) που αναζητούσαν φοροφυγάδες, γεγονός που προκάλεσε δυσαρέσκεια στις ελβετικές Αρχές. Το 2012, παρισινό Εφετείο αποφάνθηκε πως τα αρχεία της HSBC δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενοχοποιητικά στοιχεία σε διώξεις για φοροδιαφυγή.

Λόγω της πρόθεσης της τότε γαλλίδας υπουργού Οικονομικών (και νυν επικεφαλής του ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ να βοηθήσει, η λίστα δόθηκε στις ελληνικές Αρχές με ελάχιστο κόστος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίμαχη λίστα παραδόθηκε στον τότε πρέσβη της Ελλάδας στο Παρίσι το Δεκέμβριο του 2010 και στη συνέχεια παραδόθηκε στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

O πρόεδρός της επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ Χρήστος Μαρκογιαννάκης
Μαρκογιαννάκης: Δύο μήνες ακόμα θα διαρκέσουν οι καταθέσεις στην προανακριτική05.02.2013
Την εκτίμηση πως θα διαρκέσει ακόμα δύο μήνες η προανακριτική επιτροπή, έκανε ο πρόεδρός της επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ Χρήστος Μαρκογιαννάκης, αναφερόμενος στη διαδικασία και τον αριθμό των μαρτύρων που θα κληθούν να καταθέσουν.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Μαραθώνια κατάθεση διευθύντριας του γραφείου Γ. Παπακωνσταντίνου σε προανακριτική01.02.2013
Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής ολοκληρώθηκε η πολύωρη κατάθεση της διευθύντριας του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Χρύσας Χατζή, στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που έρευνα την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Χατζή δήλωσε πως παρέλαβε τη λίστα στο ΥΠΟΙΚ αλλά δεν γνωρίζει τι συνέβη αφότου την παρέδωσε στον κ. Παπακωνσταντίνου.
H Zωή Κωνσταντοπούλου
Κατηγορίες Κωνσταντοπούλου σε Μαρκογιαννάκη για συγκάλυψη31.01.2013
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε τον πρόεδρο της προανακριτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ Χρήστο Μαρκογιαννάκη για υπόθαλψη και συγκάλυψη.
Κατάθεση Πλασκοβίτη στην Προανακριτική 31.01.2013
Σχετικά με την αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ ο κ. Πλασκοβίτης φέρεται να δήλωσε αναρμοδιότητα και πως υπήρχε μια γενική εντολή για αξιοποίηση της λίστας η οποία όμως εκ του αποτελέσματος, φαίνεται ότι δεν προχώρησε.
Ο πρώην υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Λίστα Λαγκάρντ: Καταθέτουν συνεργάτες του Παπακωνσταντίνου 31.01.2013
Στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ έχει προγραμματιστεί να καταθέσει, μεταξύ άλλων, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης
Προανακριτική: Κατέθεσαν στην επιτροπή οι Μ. Σφακιανάκης, Κ. Μπίκας και Θ. Φλωράτος30.01.2013
Η αντιγραφή από CD σε USB και μετά σε δεύτερο USB αυτονόητα δείχνει οργανωμένη διάθεση αλλοίωσης και δόλο, δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης.
Ο πρώην διοικητής ΕΥΠ Κωνταντίνος Μπήκας
Μπήκας: Από ελβετικές εφημερίδες ενημερώθηκα για την υπόθεση της λίστας30.01.2013
Από δημοσιεύματα εφημερίδων της Ζυρίχης ενημερώθηκε για το επίμαχο CD, όπως ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην διοικητής ΕΥΠ Κωνταντίνος Μπήκας που κατέθεσε στην προκαταρκτική. 
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου
Κωνσταντοπούλου: Δε θα με κάμψουν οι απειλές30.01.2013
Για ευθείες απειλές εναντίον της έκανε λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου σε ανακοίνωσή της, με αφορμή δημοσίευμα σχτικό με την προανακριτική για τη λίστα Λαγκάρντ.
Κατέθεσε απόψε, Τρίτη, στην προανακριτική για την υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ, ο πρ. πρέσβης της Ελλάδας στο Παρίσι
Πρ. πρέσβης για Λίστα Λαγκάρντ: Πήρα έναν φάκελο που δεν ήξερα τι περιείχε29.01.2013
Να περιμένει κάτι από τις γαλλικές αρχές είχε ενημερώσει τον πρώην πρέσβη της Ελλάδας στο Παρίσι ο Γιώργος Παπακωνσταντινου, κατέθεσε σύμφωνα με πληροφορίες ο διπλωμάτης στην προκαταρκτική.
Γραπτό υπόμνημα στους οικονομικούς εισαγγελείς κατέθεσε η Γαλάτεια Μανέ
Λίστα Λαγκάρντ: Γραπτό υπόμνημα απέστειλε η Γαλάτεια Μανέ 28.01.2013
Γραπτό υπόμνημα στους οικονομικούς εισαγγελείς κατέθεσε η συνεργάτιδα του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη, Γαλάτεια Μανέ, στο πλαίσιο της ερευνάς για τη λίστα Λαγκαρντ. 
Η Προανακριτική Επιτροπή ξεκινάει το έργο της για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ την ερχόμενη Τρίτη
Προανακριτική: Ποιους μάρτυρες προτείνουν τα κόμματα 24.01.2013
Ο Γ. Παπανδρέου, o Λ. Παπαδήμος, ο Ε. Βενιζέλος, o Δ. Κανελλόπουλος, o Γ. Ραγκούσης, ο Γ. Στουρνάρας και η Ε. Παπακωνσταντίνου είναι μερικοί από τους μάρτυρες που τα κόμματα ζητούν να κληθούν να καταθέσουν στην Προανακριτική Επιτροπή.
 Ζωή Κωνσταντοπούλου
Προανακριτική: Κάμερες στην εξέταση των μαρτύρων ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ24.01.2013
Να καταγράφεται με κάμερες η εξέταση των μαρτύρων πρότεινε η  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατα τη χθεσινη πρώτη συνεδρίαση της προανακριτικης για τη Λίστα Λαγκάρντ.
Ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Μαρκογιαννάκης
Ο Μαρκογιαννάκης πρόεδρος της επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ23.01.2013
Πρόεδρός της εξελέγη ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, αντιπρόεδρος ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και γραμματέας ο Ανδρέας Κουτσούμπας, βουλευτές της ΝΔ.
Την Τετάρτη η πρώτη συνεδρίαση της προανακριτικής για τη λίστα Λαγκάρντ22.01.2013
Στις έντεκα την Τετάρτη το πρωί θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Ανακοινώθηκαν οι βουλευτές ΝΔ που θα μετάσχουν στην επιτροπή Παπακωνσταντίνου22.01.2013
Στη δημοσιοποίηση των ονομάτων των πέντε βουλευτών της που θα συμμετάσχουν στην προανακριτική επιτροπή που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, προέβη η Νέα Δημοκρατία.
Την Τρίτη αναμένεται να επικυρώσει τα μέλη της επιτροπής η Ολομέλεια της Βουλής
Λίστα Λαγκάρντ: Από 13 μέλη θα αποτελείται η προανακριτική επιτροπή 21.01.2013
Δεκατρία θα είναι τελικά τα μέλη της προανακριτικής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Φέρεται να αντέγραψε το στικάκι που είχε στα χέρια του ο Ιωάννης Διωτης
Προθεσμία πήρε η δικηγόρος Γαλάτεια Μανέ21.01.2013
Θα απολογηθεί ως ύποπτη στους οικονομικούς εισαγγελείς, καθώς φέρεται να αντέγραψε το στικάκι που είχε στα χέρια του ο Ιωάννης Διωτης.
Η Κουμουνδούρου ζητάει την εφαρμογή του κανονισμού που προβλέπει 12 και όχι 15 μέλη
Λίστα Λαγκάρντ: Εξηγήσεις για τη σύνθεση της προκαταρκτικής ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ 21.01.2013
Διάβημα στον Πρόεδρο της Βουλής θα πραγματοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις για τη σύνθεση της προκαταρκτικής επιτροπής.
O Nίκος Ανδρουλάκης
Μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση για τη λίστα Λαγκάρντ 21.01.2013
Για «συκοφαντίες του αισχίστου είδους έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής αναφερόμενος στις δηλώσεις Βενιζέλου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε τη λίστα Λαγκάρντ στον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη. «Ο Βενιζέλος κρύβεται πίσω από τον Σαμαρά» σημείωσε.
Η Μανέ φέρεται να αντέγραψε το στικ που είχε ο Ι. Διώτης
Λίστα Λαγκάρντ: Απολογείται μέσω υπομνήματος η Γαλάτεια Μανέ 21.01.2013
Με υπόμνημα θα απολογηθεί ως ύποπτη στους οικονομικούς εισαγγελείς, σύμφωνα με πληροφορίες, η δικηγόρος Γαλάτεια Μανέ, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ