ΦΑΚΕΛΟΙ

Νέα στοιχεία στο φως για τη λίστα Λαγκάρντ

28.12.2012 | 08:40 μμΤελευταία Ενημέρωση 08:40 μμ 28.12.2012

Ραγδαίες πολιτικέςεξελίξεις προοιωνίζονται τανέα στοιχεία της πρωτότυπης λίσταςΛαγκάρντ (ή λίστας Φαλσιανί) που είδαν το φως της δημοσιότηταςστις 28 Δεκεμβρίου 2012.

Ποια θα είναι τασυμπεράσματα από τη δικαστική διερεύνησητης λίστας Λαγκάρντ; Πώς θα αξιολογηθείτο περιεχόμενο; Νομοθετική και δικαστική εξουσία καλούνται να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά όπως απαιτεί η κοινή γνώμη.


Πάντως σφοδρή κριτική από την πλευρά της αντιπολίτευσης, αλλά και της συμπολίτευσης, προκάλεσε η αποκάλυψη πως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αφαίρεσε ονόματα συγγενικών του προσώπων από τη λίστα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου αρνείται πως πραγματοποίησε οποιαδήποτε αλλαγή στη λίστα Λαγκάρντ, την οποία παρέλαβε από τις γαλλικές Αρχές κατά τη θητεία του στο ΥΠΟΙΚ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου
διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ, με την Ιπποκράτους να σημειώνει πως έχει προκύψει «τεράστιο ζήτημα ευθύνης» για τον πρώην υπουργό.

O φάκελος που απεστάλη από το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ παρελήφθη από την Βουλή των Ελλήνων. Eνημερώθηκαν τα κόμματα και με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, υπάρχει άμεση πρόσβαση στα στοιχεία του φακέλου ώστε να ενημερωθούν πλήρως.

Υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ φαίνεται πως κινούνται τα περισσότερα κόμματα, περιλαμβανομένων των κυβερνητικών εταίρων.

Σύντομο ιστορικό

Σημειώνεται ότι ο Ντανιέλ Φαλσιανί είναι πρώην υπάλληλος της HSBC Γενεύης ο οποίος είχε υποκλέψει στοιχεία για τους λογαριασμούς πελατών της και τα είχε διαθέσει στη γαλλική εφορία. Ο Φαλσιανί είχε συλληφθεί τον Ιούλιο του 2012 στη Βαρκελώνη και μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί απόφαση για πιθανή έκδοσή του στην Ελβετία για παραβίαση του τραπεζικού απορρήτου.

Ο ειδικός στους υπολογιστές Φαλσιανί είχε αποκτήσει πρόσβαση χάρη στην ιδιότητά του σε πολλά αρχεία της HSBC και πολλά από τα στοιχεία αυτά τα παρέδωσε στις γαλλικές φορολογικές Αρχές μετά την αποχώρησή του το 2008 από την ελβετική τράπεζα. Με βάση αυτά τα στοιχεία, η γαλλική εφορία κατόρθωσε να εντοπίσει πολλά φυσικά πρόσωπα που απέκρυπταν υπέρογκα ποσά από τις φορολογικές αρχές.

Το 2010, η Γαλλία άρχισε να διαθέτει τις λίστες με τους λογαριασμούς καταθέσεων και σε άλλες χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) που αναζητούσαν φοροφυγάδες, γεγονός που προκάλεσε δυσαρέσκεια στις ελβετικές Αρχές. Το 2012, παρισινό Εφετείο αποφάνθηκε πως τα αρχεία της HSBC δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενοχοποιητικά στοιχεία σε διώξεις για φοροδιαφυγή.

Λόγω της πρόθεσης της τότε γαλλίδας υπουργού Οικονομικών (και νυν επικεφαλής του ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ να βοηθήσει, η λίστα δόθηκε στις ελληνικές Αρχές με ελάχιστο κόστος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίμαχη λίστα παραδόθηκε στον τότε πρέσβη της Ελλάδας στο Παρίσι το Δεκέμβριο του 2010 και στη συνέχεια παραδόθηκε στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Λίστα Λαγκάρντ: Δεν ήξεραν τίποτα για τη λίστα οι συνεργάτιδες Παπακωνσταντίνου27.02.2013
«Δεν ξέραμε τίποτα για τη λίστα Λαγκάρντ» φέρεται να κατέθεσαν στην Προανακριτική Επιτροπή οι δύο πρώην συνεργάτιδες του Γ. Παπακωνσταντίνου.
Λίστα Λαγκάρντ: «Αδειάζουν» τον Παπακωνσταντίνου για το CD οι συνεργάτες του21.02.2013
Οι 34 συνεργάτες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, οι οποίοι κατέθεσαν στην προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής, τόνισαν πως ουδέποτε τους δόθηκε για φύλαξη από τον πρώην υπουργό το επίμαχο CD.
Απάντηση Σαχινίδη: Καμία έγγραφη αναφορά για τη λίστα Λαγκάρντ21.02.2013
Καμία έγγραφη αναφορά για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ δεν έγινε προς τον ίδιο υποστήριξε ο Φίλιππος Σαχινίδης, απαντώντας σε κατάθεση που φέρεται να έκανε υπάλληλος του ΥΠΟΙΚ.
Υπάλληλος ΥΠΟΙΚ: Σαχινίδης - Οικονόμου αγνόησαν αναφορές για τη λίστα Λαγκάρντ21.02.2013
Ο υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών Χ. Αθανασίου φέρεται να είπε ότι είχε στείλει αναφορές στους πρώην υφυπουργούς Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη και Παντελή Οικονόμου για την ύπαρξη της λίστας Φαλσιανί (Λαγκάρντ), αλλά οι αναφορές του δεν λήφθηκαν υπόψη.
Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης
Λίστα Λαγκάρντ: Παράταση ώς τα τέλη Μαρτίου θέλει η προανακριτική20.02.2013
Σύμφωνα με μέλη της επιτροπής θεωρείται βέβαιο ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον όλος ο Μάρτιος, για την ολοκλήρωση της έρευνας, αν και όπως τόνιζαν, από την πραγματογνωμοσύνη επί του USB, στοιχειοθετείται το αδίκημα της αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ.
Λίστα Λαγκάρντ: Αναζήτηση στα ονόματα Papandreou, Papakonstantinou και Oikonomou;20.02.2013
Σύμφωνα με μέλη της Επιτροπής "τα αρχεία που ανοίχτηκαν δεν ήταν στα τυφλά" και μετά από σύγκριση μεταξύ τους η αναζήτηση έγινε με συγκεκριμένες λέξεις – κλειδιά.
Η Γαλάτεια Μανέ ανατρέπει την κατάθεση του Διώτη18.02.2013
Στο υπόμνημα που εστάλη στους Οικονομικούς Εισαγγελείς η Γαλάτεια Μανέ φέρεται να αναφέρει πως ποτέ δεν κατέστρεψε το USB στικ που της είχε δώσει ο κ. Διώτης για να αντιγράψει, ανατρέποντας έτσι όσα είχε υποσττηρίξει ο πρώην προϊστάμενός της.
O οικονομικός εισαγγελέας Σπύρος Μουζακίτης
Λίστα Λαγκάρντ: Νέα πραγματογνωμοσύνη διέταξαν οι οικ. εισαγγελείς18.02.2013
Η προηγούμενη πραγματογνωμοσύνη που ανατέθηκε στη διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών και αφορούσε στο στικάκι, δεν απέδωσε σε ό,τι αφορά το αντικείμενο της έρευνας.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Λίστα Λαγκάρντ: «Άδειασε» τον Παπακωνσταντίνου ο νομικός του σύμβουλος 14.02.2013
Ο νομικός σύμβουλος του Γ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να τόνισε πως τον Σεπτέμβριο του 2012 τον πήρε τηλέφωνο τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ζητώντας του να αποκαλύψει το πρόσωπο που έδωσε το CD.
Ο πρόεδρος της προανακριτικής Χρήστος Μαρκογιαννάκης
Tην ερχόμενη εβδομάδα οι πραγματογνώμονες στην προανακριτική14.02.2013
Aπό την πραγματογνωμοσύνη προκύπτει πως τέσσερις διαφορετικοί χρήστες άνοιξαν τουλάχιστον οκτώ φορές, 58 αρχεία του ηλεκτρονικού υλικού στο διάστημα από το 2010 έως το 2012.
Η σύγκριση αντιγράφου με πρωτότυπο έδειξε ότι το αντίγραφο έχει ανοιχθεί πολλές φορές χωρίς να διαπιστώνεται αλλοίωση
Προκαταρκτική: Χωρίς αποτέλεσμα η πραγματογνωμοσύνη για το στικάκι13.02.2013
Χωρίς αποτέλεσμα ήταν η πραγματογνωμοσύνη που διέταξαν οι οικονομικοί εισαγγελείς στο στικάκι με τη Λίστα Λαγκάρντ που βρίσκεται και στα χέρια της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής.
Αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας θα αποστείλει η προανακριτική σχετικά με την αποστολή της λίστας το 2010
Προανακριτική: Διευκρινίσεις από το ΥΠΟΙΚ για την παραλαβή της πρώτης λίστας13.02.2013
Αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας θα αποστείλει -σύμφωνα με πληροφορίες- η προανακριτική, προκειμένου να ενημερώσει εγγράφως ποιος παρέλαβε τη λίστα το 2010.
O πρόεδρος της προανακριτικής Χρήστος Μαρκογιαννάκης
Μαρκογιαννάκης: Αυτός που εξαφάνισε τη λίστα είχε κάτι σοβαρό να κρύψει 11.02.2013
Ο Χ. Μαρκογιαννάκης τόνισε στον ΣΚΑΪ ότι στη συνάντησή του με τους οικονομικούς εισαγγελείς τους παρακάλεσε να γίνει ανάλυση σε κάθε όνομα που υπάρχει των στοιχείων που υπάρχουν στο στικάκι και των στοιχείων που υπάρχουν στο CD της Γαλλίας, εκτιμώντας ότι ενδεχομένως να έχουν γίνει αλλοιώσεις και σε λογαριασμούς που υπάρχουν και στο USB και στο CD.
Με τους οικονομικούς εισαγγελείς συναντήθηκε σήμερα ο Χρ. Μαρκογιαννάκης
Συνάντηση Μαρκογιαννάκη με Πεπόνη και Μουζακίτη11.02.2013
Τους οικονομικούς εισαγγελείς, Γ. Πεπονή και Σ. Μουζακίτη, επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Προκαταρκτικής της Βουλής Χρήστος Μαρκογιαννάκης.
Ζωή Κωνσταντοπούλου
Ένταση ανάμεσα σε Μαρκογιαννάκη – Κωνσταντοπούλου στην προανακριτική για τη λίστα07.02.2013
Ένταση επικράτησε μεταξύ του προέδρου της Επιτροπής Χρήστου Μαρκογιαννάκη και της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον κ. Μαρκογιαννάκη οτι διέκοψε τη συνεδρίαση, καθώς ήταν σε εξέλιξη μια σειρά ερωτημάτων της ίδιας.
Χρήστος Μαρκογιαννάκης
Μαρκογιαννάκης: Η κα. Κωνσταντοπούλου μπορεί να ρωτά επί ώρες αρκεί να κάνει ερωτήσεις ουσίας 07.02.2013
Νέο σήριαλ στην ένταση μεταξύ Χρήστου Μαρκογιαννάκη και Ζωής Κωνσταντοπούλου, με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί τον πρόεδρο της προκαταρκτικής επιτροπής, πως διέκοψε τη συνεδρίαση, καθώς σε εξέλιξη ήταν μια σειρά ερωτημάτων της ίδιας που αφορούσαν τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Σταύρο Παπασταύρο.
Λίστα Λαγκάρντ: Ερωτηματικά για το CD που επεξεργάστηκε ο Αγγελόπουλος 06.02.2013
Δεν απέκλεισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπακωνσταντίνου Γιώργος Αγγελόπουλος, το ενδεχόμενο, το CD που ήρθε από τη Γαλλία να είναι ο ίδιο με το CD που του έδωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου προκειμένου να το επεξεργαστεί.
Στο μικροσκόπιο των οικονομικών εισαγγελέων οι η/υ που επεξεργάστηκαν το αρχικό CD 06.02.2013
Κατασχέθηκαν από τους οικονομικούς εισαγγελείς οι τρεις ηλεκτρονικοί υπολογιστές, με τους οποίους - όπως υπέδειξε ο στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπακωνσταντινου, Γιώργος Αγγελόπουλος - είχε επεξεργαστεί το αρχικό CD της λίστας και σημείωσε τα ονόματα των μεγαλοκαταθετών προκειμένου να δοθούν για έλεγχο στο ΣΔΟΕ.
Οι κύριοι Πεπόνης και Μουζακίτης
Στους οικονομικούς εισαγγελείς θα καταθέσει ο πρώην συνεργάτης του Παπακωνσταντίνου06.02.2013

Άνοιγμα CD λίστας Λαγκάρντ από προανακριτική, παρουσία αστυνομικών06.02.2013
Παρουσία δύο αστυνομικών της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών ανοίχθηκε στην προκαταρκτική επιτροπή που ερευνά την υπόθεση αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ το CD το οποίο ήρθε από την Γαλλία, προκειμένου να πιστοποιηθεί η μορφή των αρχείων που περιέχει, έπειτα από τα ερωτηματικά που προκάλεσε η κατάθεση Αγγελόπουλου.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ