ΦΑΚΕΛΟΙ

Νέα στοιχεία στο φως για τη λίστα Λαγκάρντ

28.12.2012 | 08:40 μμΤελευταία Ενημέρωση 08:40 μμ 28.12.2012

Ραγδαίες πολιτικέςεξελίξεις προοιωνίζονται τανέα στοιχεία της πρωτότυπης λίσταςΛαγκάρντ (ή λίστας Φαλσιανί) που είδαν το φως της δημοσιότηταςστις 28 Δεκεμβρίου 2012.

Ποια θα είναι τασυμπεράσματα από τη δικαστική διερεύνησητης λίστας Λαγκάρντ; Πώς θα αξιολογηθείτο περιεχόμενο; Νομοθετική και δικαστική εξουσία καλούνται να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά όπως απαιτεί η κοινή γνώμη.


Πάντως σφοδρή κριτική από την πλευρά της αντιπολίτευσης, αλλά και της συμπολίτευσης, προκάλεσε η αποκάλυψη πως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αφαίρεσε ονόματα συγγενικών του προσώπων από τη λίστα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου αρνείται πως πραγματοποίησε οποιαδήποτε αλλαγή στη λίστα Λαγκάρντ, την οποία παρέλαβε από τις γαλλικές Αρχές κατά τη θητεία του στο ΥΠΟΙΚ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου
διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ, με την Ιπποκράτους να σημειώνει πως έχει προκύψει «τεράστιο ζήτημα ευθύνης» για τον πρώην υπουργό.

O φάκελος που απεστάλη από το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ παρελήφθη από την Βουλή των Ελλήνων. Eνημερώθηκαν τα κόμματα και με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, υπάρχει άμεση πρόσβαση στα στοιχεία του φακέλου ώστε να ενημερωθούν πλήρως.

Υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ φαίνεται πως κινούνται τα περισσότερα κόμματα, περιλαμβανομένων των κυβερνητικών εταίρων.

Σύντομο ιστορικό

Σημειώνεται ότι ο Ντανιέλ Φαλσιανί είναι πρώην υπάλληλος της HSBC Γενεύης ο οποίος είχε υποκλέψει στοιχεία για τους λογαριασμούς πελατών της και τα είχε διαθέσει στη γαλλική εφορία. Ο Φαλσιανί είχε συλληφθεί τον Ιούλιο του 2012 στη Βαρκελώνη και μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί απόφαση για πιθανή έκδοσή του στην Ελβετία για παραβίαση του τραπεζικού απορρήτου.

Ο ειδικός στους υπολογιστές Φαλσιανί είχε αποκτήσει πρόσβαση χάρη στην ιδιότητά του σε πολλά αρχεία της HSBC και πολλά από τα στοιχεία αυτά τα παρέδωσε στις γαλλικές φορολογικές Αρχές μετά την αποχώρησή του το 2008 από την ελβετική τράπεζα. Με βάση αυτά τα στοιχεία, η γαλλική εφορία κατόρθωσε να εντοπίσει πολλά φυσικά πρόσωπα που απέκρυπταν υπέρογκα ποσά από τις φορολογικές αρχές.

Το 2010, η Γαλλία άρχισε να διαθέτει τις λίστες με τους λογαριασμούς καταθέσεων και σε άλλες χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) που αναζητούσαν φοροφυγάδες, γεγονός που προκάλεσε δυσαρέσκεια στις ελβετικές Αρχές. Το 2012, παρισινό Εφετείο αποφάνθηκε πως τα αρχεία της HSBC δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενοχοποιητικά στοιχεία σε διώξεις για φοροδιαφυγή.

Λόγω της πρόθεσης της τότε γαλλίδας υπουργού Οικονομικών (και νυν επικεφαλής του ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ να βοηθήσει, η λίστα δόθηκε στις ελληνικές Αρχές με ελάχιστο κόστος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίμαχη λίστα παραδόθηκε στον τότε πρέσβη της Ελλάδας στο Παρίσι το Δεκέμβριο του 2010 και στη συνέχεια παραδόθηκε στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διώτης: Γνώριζαν για την αξιοποίηση της λίστας οι Παπανδρέου και Μπίκας 26.03.2013
Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ Κώστας Μπίκας είχαν ενημέρωση για την «αξιοποίησή» της λίστας Λαγκάρντ, όπως προκύπτει από τους διαλόγους μέσω email που έδωσε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρήστος Μαρκογιαννάκης
Παράταση θα ζητήσει η Προανακριτική για τη λίστα26.03.2013
Παράταση μέχρι τις 15 Απριλίου των εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής που διερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, θα ζητήσουν – σύμφωνα με πληροφορίες - τα μέλη της.
ΣΔΟΕ: Πάνω από μισά πρόσωπα λίστας Λαγκάρντ έχουν μηδενικές καταθέσεις21.03.2013
Συγκεκριμένα, 918 φυσικά και νομικά πρόσωπα εμφανίζονται με καταθέσεις που κυμαίνονται από 562 εκατομμύρια δολάρια έως... 70 δολάρια, ενώ 1.144 εμφανίζουν μηδενικές καταθέσεις.
Προανακριτική: Σφοδρή αντιπαράθεση Κωνσταντοπούλου - Μαρκογιαννάκη20.03.2013
Διεκόπη το απόγευμα η συνεδρίαση της προκαταρκτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ μετά από άγριο καυγά της Ζωής Κωνσταντοπούλου με τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Κωνσταντοπούλου: Προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ 16.03.2013
Για συγκάλυψη της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ η Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Υπάρχουν κανόνες βάσει των οποίων λειτουργεί μια επιτροπή» απάντησε ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης.
Μαντούβαλος: Μέχρι 12 Απριλίου τα τραπεζικά στοιχεία συγγενών Παπακωνσταντίνου14.03.2013
Αυτό αναφέρει ο Παναγιώτης Μαντούβαλος, αρμόδιο στέλεχος του ΣΔΟΕ για τον έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ, σε επιστολή που έστειλε στον Χρήστο Μαρκογιαννάκη.
Προανακριτική: «Μετωπική» Μαρκογιαννάκη – Κωνσταντοπούλου 14.03.2013
Για πραξικοπηματική απόφαση και βίαιη διακοπή της εξέτασης του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννη Καπελέρη καταγγέλλει τον πρόεδρο της Προανακριτικής Χρήστο Μαρκογιαννάκη ο ΣΥΡΙΖΑ.
Διευκρινίσεις για πόρισμα για συγγενείς Παπακωνσταντίνου ζητά η επιτροπή13.03.2013
Η επιτροπή ανακαλεί ενώπιόν της τον περιφερειακό διευθυντή του ΣΔΟΕ, Παναγιώτη Μαντούβαλο, προκειμένου να διευκρινιστούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Σώμα στη σύνταξη του επίμαχου πορίσματος.
Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης
Μαρκογιαννάκης: Ανοιχτό ενδεχόμενο βίαιης προσαγωγής των συγγενών Παπακωνσταντίνου13.03.2013
«Δεν αποκλείεται• οτιδήποτε είναι νόμιμο, και αυτό είναι νόμιμο», δήλωσε ο πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης σχετικά με το θέμα για το αν θα ζητήσει τη βίαιη προσαγωγή των συγγενών του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Νέα κλήτευση και προοπτική εντάλματος για συγγενείς Παπακωνσταντίνου12.03.2013
Σε νέα κλήτευση των τεσσάρων συγγενών του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, που εμπλέκονται στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, θα προχωρήσει η αρμόδια προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να ζητηθεί εισαγγελικό ένταλμα εάν αρνηθούν να καταθέσουν ενώπιόν της.
Δυσαρέσκεια Μαρκογιαννάκη για βραδυπορία ΣΔΟΕ για τους συγγενείς του Παπακωνσταντίνου08.03.2013
Νέα κόντρα έχει ξεσπάσει στην προκαταρκτική επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ, αυτή τη φορά εξαιτίας της βραδυπορίας που παρουσιάζει το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τα συγγενικά πρόσωπα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Προκαταρκτική: Κατάλογος τραπεζών για τους συγγενείς Παπακωνσταντίνου07.03.2013
Ο κατάλογος αυτός φέρεται απλώς να επιβεβαιώνει τους λογαριασμούς, χωρίς να παρέχει στοιχεία ούτε για ποσά, ούτε για την κίνηση αυτών, αλλά ούτε και για χρονολογίες
Η πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης
Στέλεχος ΥΠΟΙΚ: Η λίστα Λαγκάρντ μπορούσε να βοηθήσει στα δημόσια έσοδα07.03.2013
Την Τρίτη το βράδυ κατέθεσε και η νομικός και συνεργάτιδα του πρώην Επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη. Η μάρτυρας επανέλαβε πως ουδέποτε κατέστρεψε το USB που της έδωσε ο κ. Διώτης.
Μεταξύ των προσώπων που εξακολουθούν να βρίσκονται στη λίστα, είναι οι κύριοι Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος
Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλος στη λίστα της Προκαταρκτικής 05.03.2013
Tα στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία των στενών συγγενών του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, οι οποίο «εξαφανίστηκαν» από την αυθεντική λίστα Λαγκάρντ έχει πλέον στα χέρια του το ΣΔΟΕ και σύμφωνα με πληροφορίες, το σχετικό πόρισμα θα παραδοθεί σύντομα στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής.
Στην προανακριτική τα ονόματα 49 μεγάλων καταθετών της λίστας Λαγκάρντ01.03.2013
Ολοκληρώθηκε αργά χθες βράδυ και θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη στην Προανακριτική Επιτροπή που διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, η κατάθεση του υπαλλήλου του ΣΔΟΕ και χειριστή ελέγχου της «Λίστας Λαγκάρντ» Παναγιώτη Μαντούβαλου.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Λαφαζάνης: Απόλυτη απραξία για λίστα Λαγκάρντ – απάντηση Μαυραγάνη01.03.2013
Για απόλυτη «απραξία, αφασία και αδιαφορία» κατηγόρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης το υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά τον έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ, με τον υφυπουργό Οικονομικών να απαντά ότι το ζήτημα της λίστας αντιμετωπίζεται με τρόπο δραστικό.
Οι 49 «πλουσιότεροι» της λίστας Λαγκάρντ στην προανακριτική28.02.2013
Όπως δήλωσε ο Παναγιώτης Μαντούβαλος, Χειριστής Ελέγχου της Λίστας Λαγκάρντ, τα εν λόγω ονόματα έχουν ήδη κληθεί από το ΣΔΟΕ.
Η Προανακριτική για τη λίστα ζητά άμεση ενίσχυση του ΣΔΟΕ 28.02.2013
Επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με την οποία θα ζητούν την άμεση στελέχωση του ΣΔΟΕ με επιπλέον προσωπικό, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς ο έλεγχος της «λίστας Λαγκάρντ», θα στείλουν τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής για τη λίστα.
Λίστα Λαγκάρντ: To ΣΔΟΕ εστιάζει στην περιουσία 63 φυσικών προσώπων27.02.2013
Ο προϊστάμενος της Επιχειρησιακής διεύθυνσης του ΣΔΟΕ φέρεται να εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός για την ταχύτητα των ερευνών, καθώς όπως είπε δεν υπάρχουν ακόμα οι απαραίτητες πληροφορίες για τις καταθέσεις των εμπλεκόμενων προσώπων.
Ο Σπύρος Μουζακίτης
Λίστα Λαγκάρντ: Πεπόνης και Μουζακίτης ζητούν πρακτικά καταθέσεων27.02.2013
Φαίνεται ότι είναι θέμα χρόνου η άσκηση από τους οικονομικούς εισαγγελείς ποινικών διώξεων κατά μη πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ