ΦΑΚΕΛΟΙ

Νέα στοιχεία στο φως για τη λίστα Λαγκάρντ

28.12.2012 | 08:40 μμΤελευταία Ενημέρωση 08:40 μμ 28.12.2012

Ραγδαίες πολιτικέςεξελίξεις προοιωνίζονται τανέα στοιχεία της πρωτότυπης λίσταςΛαγκάρντ (ή λίστας Φαλσιανί) που είδαν το φως της δημοσιότηταςστις 28 Δεκεμβρίου 2012.

Ποια θα είναι τασυμπεράσματα από τη δικαστική διερεύνησητης λίστας Λαγκάρντ; Πώς θα αξιολογηθείτο περιεχόμενο; Νομοθετική και δικαστική εξουσία καλούνται να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά όπως απαιτεί η κοινή γνώμη.


Πάντως σφοδρή κριτική από την πλευρά της αντιπολίτευσης, αλλά και της συμπολίτευσης, προκάλεσε η αποκάλυψη πως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αφαίρεσε ονόματα συγγενικών του προσώπων από τη λίστα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου αρνείται πως πραγματοποίησε οποιαδήποτε αλλαγή στη λίστα Λαγκάρντ, την οποία παρέλαβε από τις γαλλικές Αρχές κατά τη θητεία του στο ΥΠΟΙΚ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου
διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ, με την Ιπποκράτους να σημειώνει πως έχει προκύψει «τεράστιο ζήτημα ευθύνης» για τον πρώην υπουργό.

O φάκελος που απεστάλη από το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ παρελήφθη από την Βουλή των Ελλήνων. Eνημερώθηκαν τα κόμματα και με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, υπάρχει άμεση πρόσβαση στα στοιχεία του φακέλου ώστε να ενημερωθούν πλήρως.

Υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ φαίνεται πως κινούνται τα περισσότερα κόμματα, περιλαμβανομένων των κυβερνητικών εταίρων.

Σύντομο ιστορικό

Σημειώνεται ότι ο Ντανιέλ Φαλσιανί είναι πρώην υπάλληλος της HSBC Γενεύης ο οποίος είχε υποκλέψει στοιχεία για τους λογαριασμούς πελατών της και τα είχε διαθέσει στη γαλλική εφορία. Ο Φαλσιανί είχε συλληφθεί τον Ιούλιο του 2012 στη Βαρκελώνη και μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί απόφαση για πιθανή έκδοσή του στην Ελβετία για παραβίαση του τραπεζικού απορρήτου.

Ο ειδικός στους υπολογιστές Φαλσιανί είχε αποκτήσει πρόσβαση χάρη στην ιδιότητά του σε πολλά αρχεία της HSBC και πολλά από τα στοιχεία αυτά τα παρέδωσε στις γαλλικές φορολογικές Αρχές μετά την αποχώρησή του το 2008 από την ελβετική τράπεζα. Με βάση αυτά τα στοιχεία, η γαλλική εφορία κατόρθωσε να εντοπίσει πολλά φυσικά πρόσωπα που απέκρυπταν υπέρογκα ποσά από τις φορολογικές αρχές.

Το 2010, η Γαλλία άρχισε να διαθέτει τις λίστες με τους λογαριασμούς καταθέσεων και σε άλλες χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) που αναζητούσαν φοροφυγάδες, γεγονός που προκάλεσε δυσαρέσκεια στις ελβετικές Αρχές. Το 2012, παρισινό Εφετείο αποφάνθηκε πως τα αρχεία της HSBC δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενοχοποιητικά στοιχεία σε διώξεις για φοροδιαφυγή.

Λόγω της πρόθεσης της τότε γαλλίδας υπουργού Οικονομικών (και νυν επικεφαλής του ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ να βοηθήσει, η λίστα δόθηκε στις ελληνικές Αρχές με ελάχιστο κόστος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίμαχη λίστα παραδόθηκε στον τότε πρέσβη της Ελλάδας στο Παρίσι το Δεκέμβριο του 2010 και στη συνέχεια παραδόθηκε στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Πίεση σε ΣΔΟΕ για ελέγχους συγγενών Παπακωνσταντίνου12.04.2013
Παράλληλα, η Διάσκεψη των Προέδρων του κοινοβουλίου συμφώνησε ότι οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής που ερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ πρέπει να παραταθούν μέχρι τις 25 Απριλίου.
Προανακριτική: Καταθέτει εκ νέου ο Καπελέρης10.04.2013
Συνεχίζεται από τις 11 στην Προανακριτική η κατάθεση του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη, καθώς είχε διακοπεί την προηγούμενη φορά.
Στο υπόμνημα του, ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίζεται επίσης να μην είναι ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της «λίστας Λαγκάρντ»
Τι λέει ο Παπανδρέου στο υπόμνημά του για τη λίστα Λαγκάρντ (upd)09.04.2013
Δεν κάνει αναφορές σε κανένα όνομα, παρά μόνο στη μητέρα του, την οποία, όπως αναφέρει, ορισμένοι προσπάθησαν να εμπλέξουν και προειδοποιεί ότι σύντομα η Δικαιοσύνη θα έχει το λόγο.
Σήμερα το υπόμνημα Παπανδρεου για τη λίστα Λαγκάρντ 09.04.2013
Με υπόμνημα, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τη λίστα Λαγκάρντ, τοποθετείται επί του θέματος ο πρώην πρωθυπουργός.
O Ευάγγελος Βενιζέλος
Μαρκογιαννάκης: Ο Βενιζέλος δεν ξανακαλείται στην προανακριτική07.04.2013
«Ο κ. Βενιζέλος εξετάστηκε επί 10ώρο προχθές. Σε κάθε περίπτωση θα αποφασίσει η επιτροπή. Και υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα, φοβάμαι ότι θα υπάρχει η ίδια ένταση και η ίδια εικόνα που είχαμε και την περασμένη Πέμπτη το πρωί. Δεν θα ήθελα να το ξαναζήσω» δήλωσε ο Χ. Μαρκογιαννάκης.
Κωνσταντοπούλου στον ΣΚΑΪ: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συγκαλύπτουν την αλήθεια για τη λίστα 05.04.2013
Η κα. Κωνσταντοπούλου – χωρίς να θελήσει να αναφερθεί σε ονόματα - σημείωσε ότι μέσα στη λίστα Λαγκάρντ βρίσκονται πρόσωπα προερχόμενα και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ και έχουν δημοσίως αποκαλυφθεί σχέσεις νυν και πρώην κομματικών και κυβερνητικών προσώπων από τα δύο κόμματα με καταθέσεις ή πρόσωπα που βρίσκονται στη λίστα.
Με υπόμνημα θα καταθέσει στην προανακριτική ο Παπανδρέου 05.04.2013
Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση τι θα πράξει ο πρώην πρωθυπουργός αν προσκληθεί από την Επιτροπή να καταθέσει, τόνιζαν ότι ο κ. Παπανδρέου έχει αποφασίσει να αποστείλει υπόμνημα.
Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου
Επικοινωνία Μαρκογιαννάκη-Παπανδρέου για την υπόθεση λίστας Λαγκάρντ05.04.2013
Αντικείμενο της συνομιλίας ήταν το ενδεχόμενο κατάθεσης του κ. Παπανδρέου ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής που ερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ την ερχόμενη Τρίτη.
Το απόγευμα η συνέχεια της κατάθεσης Βενιζέλου στην Προανακριτική της Βουλής04.04.2013
Νέα φραστικά επεισόδια το μεσημέρι μεταξύ Βενιζέλου-Κωνσταντοπούλου και Κωνσταντοπούλου-Γεωργιάδη. 
Ένταση και πρόταση μομφής κατά Μαρκογιαννάκη στην προανακριτική (upd)04.04.2013
Πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Προανακριτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της Λίστας Λαγκάρντ κατέθεσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης μετά την αφαίρεση του δικαιώματος να κάνει ερωτήσεις.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος
Επεισοδιακή κατάθεση Βενιζέλου στην προανακριτική με άρωμα «τεστοστερόνης»04.04.2013
Αιτία, έντονο επεισόδιο μεταξύ των βουλευτών Γεωργιάδη-Κασιδιάρη.
Προβληματισμός στην προανακριτική για διαφορά στη λίστα Λαγκάρντ04.04.2013
Η διαφορά μεταξύ του στικ USB που παραδόθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και του δεύτερου CD που εστάλη από τη Γαλλία δεν αφορά χρηματικά ποσά, αλλά έχει να κάνει με την τραπεζική καρτέλα του Σάμπι Μιωνή, και πιο συγκεκριμένα την ημερομηνία δημιουργίας του λογαριασμού.
Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου
Την Πέμπτη επικοινωνία Μαρκογιαννάκη-Παπανδρέου για λίστα Λαγκάρντ03.04.2013
Ο κ. Μαρκογιαννάκης, πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής που ερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, θα προτείνει στον κ. Παπανδρέου να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής την ερχόμενη Τρίτη το απόγευμα. Την Τετάρτη κατέθεσε ο Σταύρος Παπασταύρου.
Επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ: Κατέθεσε ο Λ. Γιαννικόπουλος03.04.2013
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γιαννικόπουλος υποστήριξε στην επιτροπή, πως δεν μπορεί να θυμηθεί περισσότερα στοιχεία, παρά μόνο το γεγονός ότι τον πλησίασε το συγκεκριμένο άτομο στο γραφείο του στο υπουργείο Οικονομικών.
Ο κ. Ρήγας να χαρακτήρισε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου "Νούμερο".
Επεισοδιακή κατ’ αντιπαράσταση εξέταση Μπίκα και Διώτη – Ένταση με ΣΥΡΙΖΑ02.04.2013
Η κόντρα και οι φωνές συνεχίστηκαν και στους διαδρόμους της Βουλής, με τους υπαλλήλους να βγαίνουν από τα γραφεία τους και την κα. Κωνστνατοπούλου να ρωτά τον κ. Παναγιώτη Ρήγα από το ΠΑΣΟΚ «θα τη διακόψετε τη συνεδρίαση;» με τον κ. Ρήγα να χαρακτηρίζει τη Ζωή Κωνσταντοπούλου "Νούμερο".
Την Πέμπτη η κατάθεση Βενιζέλου στην προανακριτική για λίστα Λαγκάρντ01.04.2013
Νωρίτερα στην επιτροπή κατέθεσε ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Κώστας Μπίκας, ενώ ακολουθεί κατάθεση του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη. Στη συνέχεια, οι δύο μάρτυρες θα εξεταστούν και κατ' αντιπαράσταση.
Ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης
Τα πρακτικά κατάθεσης Διώτη για λίστα Λαγκάρντ ζητά ο Γρ. Πεπόνης01.04.2013
Παράλληλα, εντός της Δευτέρας αναμένεται να σταλεί στην επιτροπή το στικ Usb, το οποίο είχε δημοσιεύσει παλαιότερα ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης.
Λίστα Λαγκάρντ: Θετικός ο Μπίκας για την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με Διώτη 28.03.2013
O ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται να ζητήσει κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των κυρίων Διώτη με Βενιζέλο αλλά και μετά την κατάθεση του κ. Μπίκα, αν χρειαστεί, θα ζητήσει την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των κυρίων Μπίκα με Διώτη.
Η Προανακριτική για τη λίστα Λαγκάρντ
Αντικρούει τους ισχυρισμούς του για το usb ο Διώτης 27.03.2013
Ο κ. Διώτης φέρεται να δήλωσε πως πιθανώς να παρέδωσε το usb στον κ. Βενιζέλο στις 8 Ιουλίου 2011 το απόγευμα, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τους μέχρι στιγμής ισχυρισμούς τόσο του κ. Διώτη όσο και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για παράδοση του usb τον Αύγουστο του 2011.
Βουλή: Εκ νέου θα κατάθεσει την Πέμπτη ο Ι. Διώτης27.03.2013
Αντικείμενο διαχείρισης υψηλού επιπέδου φαίνεται πως ήταν η λίστα Λαγκάρντ σύμφωνα με μέλη της προκαταρκτικής επιτροπής μετά τα 8 email που κατέθεσε χθες ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης και από τα οποία προκύπτουν ότι υπήρχε ενημέρωση και του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και του πρώην διοικητής της ΕΥΠ Κωνσταντίνου Μπίκα, ο οποίος θα κληθεί να καταθέσει εκ νέου αύριο.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ