ΦΑΚΕΛΟΙ

Νέα στοιχεία στο φως για τη λίστα Λαγκάρντ

28.12.2012 | 08:40 μμΤελευταία Ενημέρωση 08:40 μμ 28.12.2012

Ραγδαίες πολιτικέςεξελίξεις προοιωνίζονται τανέα στοιχεία της πρωτότυπης λίσταςΛαγκάρντ (ή λίστας Φαλσιανί) που είδαν το φως της δημοσιότηταςστις 28 Δεκεμβρίου 2012.

Ποια θα είναι τασυμπεράσματα από τη δικαστική διερεύνησητης λίστας Λαγκάρντ; Πώς θα αξιολογηθείτο περιεχόμενο; Νομοθετική και δικαστική εξουσία καλούνται να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά όπως απαιτεί η κοινή γνώμη.


Πάντως σφοδρή κριτική από την πλευρά της αντιπολίτευσης, αλλά και της συμπολίτευσης, προκάλεσε η αποκάλυψη πως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αφαίρεσε ονόματα συγγενικών του προσώπων από τη λίστα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου αρνείται πως πραγματοποίησε οποιαδήποτε αλλαγή στη λίστα Λαγκάρντ, την οποία παρέλαβε από τις γαλλικές Αρχές κατά τη θητεία του στο ΥΠΟΙΚ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου
διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ, με την Ιπποκράτους να σημειώνει πως έχει προκύψει «τεράστιο ζήτημα ευθύνης» για τον πρώην υπουργό.

O φάκελος που απεστάλη από το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ παρελήφθη από την Βουλή των Ελλήνων. Eνημερώθηκαν τα κόμματα και με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, υπάρχει άμεση πρόσβαση στα στοιχεία του φακέλου ώστε να ενημερωθούν πλήρως.

Υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ φαίνεται πως κινούνται τα περισσότερα κόμματα, περιλαμβανομένων των κυβερνητικών εταίρων.

Σύντομο ιστορικό

Σημειώνεται ότι ο Ντανιέλ Φαλσιανί είναι πρώην υπάλληλος της HSBC Γενεύης ο οποίος είχε υποκλέψει στοιχεία για τους λογαριασμούς πελατών της και τα είχε διαθέσει στη γαλλική εφορία. Ο Φαλσιανί είχε συλληφθεί τον Ιούλιο του 2012 στη Βαρκελώνη και μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί απόφαση για πιθανή έκδοσή του στην Ελβετία για παραβίαση του τραπεζικού απορρήτου.

Ο ειδικός στους υπολογιστές Φαλσιανί είχε αποκτήσει πρόσβαση χάρη στην ιδιότητά του σε πολλά αρχεία της HSBC και πολλά από τα στοιχεία αυτά τα παρέδωσε στις γαλλικές φορολογικές Αρχές μετά την αποχώρησή του το 2008 από την ελβετική τράπεζα. Με βάση αυτά τα στοιχεία, η γαλλική εφορία κατόρθωσε να εντοπίσει πολλά φυσικά πρόσωπα που απέκρυπταν υπέρογκα ποσά από τις φορολογικές αρχές.

Το 2010, η Γαλλία άρχισε να διαθέτει τις λίστες με τους λογαριασμούς καταθέσεων και σε άλλες χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) που αναζητούσαν φοροφυγάδες, γεγονός που προκάλεσε δυσαρέσκεια στις ελβετικές Αρχές. Το 2012, παρισινό Εφετείο αποφάνθηκε πως τα αρχεία της HSBC δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενοχοποιητικά στοιχεία σε διώξεις για φοροδιαφυγή.

Λόγω της πρόθεσης της τότε γαλλίδας υπουργού Οικονομικών (και νυν επικεφαλής του ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ να βοηθήσει, η λίστα δόθηκε στις ελληνικές Αρχές με ελάχιστο κόστος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίμαχη λίστα παραδόθηκε στον τότε πρέσβη της Ελλάδας στο Παρίσι το Δεκέμβριο του 2010 και στη συνέχεια παραδόθηκε στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Κατατέθηκε το αίτημα για διεύρυνση του κατηγορητήριου Παπακωνσταντίνου29.05.2013
Το αίτημα υπογράφουν 52 βουλευτές από τη ΝΔ και οι κύριοι Παναγιώτης Ρήγας από το ΠΑΣΟΚ και Βασίλης Οικονόμου από τη ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι είναι και μέλη της προανακριτικής.
Κωνσταντοπούλου: Επικοινωνιακό το θέμα διεύρυνσης κατηγορητηρίου για Παπακωνσταντίνου29.05.2013
Επισημαίνει ότι αντί να φέρνουν το θέμα για συζήτηση στην Επιτροπή, ως όφειλαν θεσμικά, διοχετεύουν στα ΜΜΕ ότι συλλέγουν υπογραφές.
Γιάννης Ραγκούσης
Καυγάς Ραγκούση - Ρήγα στην προανακριτική - Προς διεύρυνση των κατηγοριών για Παπακωνσταντίνου29.05.2013
Την πρώτη λίστα με τους καταθέτες της «λίστας Λαγκάρντ» που έσπευσαν να κάνουν χρήση της «ευνοϊκής» ρύθμισης και να επαναπατρίσουν τα χρήματά τους έστειλαν οι οικονομικοί εισαγγελείς στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Ανοιχτό το ενδεχόμενο ένταξης της «απιστίας» στο κατηγορητήριο Παπακωνσταντίνου28.05.2013
Το ενδεχόμενο διεύρυνσης του κατηγορητηρίου κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών εξετάζεται στον απόηχο της αποκάλυψης του επίσημου εγγράφου του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με την αποστολή του cd με την «λίστα Λαγκάρντ» στην Αθήνα.
«Ανταλλαγή πυρών» από Μαρκογιαννάκη και Κωνσταντοπούλου 24.05.2013
Νέα κόντρα ξέσπασε μεταξύ του προέδρου της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, Χρήστου Μαρκογιαννάκη και της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται στην εκ νέου κλήτευση Βενιζέλου και Διώτη23.05.2013
Στην εκ νέου κλήση στην προανακριτική για τη λίστα Λαγκάρντ, των κυρίων Βενιζέλου και Διώτη, προσανατολίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την Ζωή Κωνσταντοπούλου, μετά την προχθεσινή αποκάλυψη του σχετικού εγγράφου - το οποίο ανέφερε ότι η λίστα είχε έρθει επισήμως στην Ελλάδα, και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για φορολογικούς σκοπούς.
Λίστα Λαγκάρντ: Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την εκ νέου κλήση του πρέσβη Χαλαστάνη 23.05.2013
Όπως τονίζουν ο Θεόδωρος Δρίτσας και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η εκ νέου εξέταση του κ. Χαλαστάνη είναι απαραίτητη μετά την προχθεσινή αποκάλυψη του σχετικού εγγράφου - σύμφωνα με το οποίο η λίστα είχε έρθει επισήμως στην Ελλάδα, και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για φορολογικούς σκοπούς.
Ο Ιωάννης Διώτης
Λίστα Λαγκάρντ: «Καρφιά» Διώτη κατά Παπακωνσταντίνου 22.05.2013
«Ο κ. Παπακωνσταντίνου ουδέποτε μου ανέφερε οτιδήποτε περί συνδρομής του Γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών και της τότε ομολόγου του κ. Κριστίν Λαγκάρντ στην υπόθεση».
«Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ακόμη δεν συνετίστηκαν οι υπεύθυνοι του ΣΥΡΙΖΑ» λεει το ΠΑΣΟΚ
Κύκλοι ΠΑΣΟΚ: Απελπισμένη προσπάθεια ΣΥΡΙΖΑ για εμπλοκή Βενιζέλου στη λίστα Λαγκάρντ22.05.2013
Αφορμή η αποκάλυψη στη Προανακριτική της Βουλής ότι η λίστα είχε έρθει επισήμως στην Ελλάδα, και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για φορολογικούς σκοπούς.
Σύμφωνα με μέλη της Επιτροπής, ένα από τα βασικά επιχειρήματα του Γ. Παπακωνσταντίνου καταρρίπτεται
Η λίστα Λαγκάρντ διαβιβάστηκε επισήμως από το Παρίσι - μπορούσε να αξιοποιηθεί 21.05.2013
H Προανακριτική Επιτροπή αποφάσισε τη Δευτέρα να καλέσει ενώπιον της, πιθανότατα την Πέμπτη, τους πρώην υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ραγκούση και Φίλιππο Σαχινίδη αλλά και τον δημοσιογράφο Μάκη Κουρή.
Η κα. Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι ο πρόεδρος της επιτροπής τής αφαίρεσε τον λόγο την στιγμή που ρωτούσε τον Ιωάννη Διώτη
Προανακριτική: Συνεχίζονται οι εργασίες εν μέσω έντασης με Κωνσταντοπούλου – Μαρκογιαννάκη 15.05.2013
Μετά τη χθεσινή κόντρα κατά την οποία η κα. Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε και πάλι τον κ. Μαρκογιαννάκη ως «συνένοχο της συγκάλυψης», σήμερα επανέλαβε τις κατηγορίες και προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη.
Ο Ιωάννης Διώτης, πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ
Πληροφορίες: Δημιουργία δεύτερου USB με λίστα Λαγκάρντ παραδέχθηκε ο Διώτης14.05.2013
Ο κ. Διωτης φέρεται να χαρακτήρισε το δεύτερο στικακι ως εργαλείο «εργασίας», το οποίο χρησιμοποιούταν για εκτυπώσεις.
Για τα δημοσιεύματα που εμπλέκουν το όνομά της στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ
Αγωγές κατά εφημερίδων ετοιμάζει η Μαργαρίτα Παπανδρέου30.04.2013
Για τα δημοσιεύματα που εμπλέκουν το όνομά της στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Απουσία Διώτη και χωρίς νέα στοιχεία η Προανακριτική για λίστα Λαγκάρντ25.04.2013
Την Πέμπτη κατέθεσαν τα δύο στελέχη της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών της Αστυνομίας που είχαν κάνει την πραγματογνωμοσύνη στον φορητό υπολογιστή του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη. Ο ίδιος ο κ. Διώτης απουσίασε καθότι ήταν εκτός Αθηνών, και αναμένεται να καταθέσει εκ νέου στις 7 Μαΐου.
Προκαταρκτική λίστας Λαγκάρτ: Παρατείνονται οι εργασίες της μέχρι τις 17 Ιουνίου24.04.2013
Έως τις 17 Ιουνίου παρατείνονται οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ, όπως αποφασίσθηκε την Τετάρτη. Επίσης την Πέμπτη έχει κληθεί να καταθέσει για τρίτη φορά ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Στο μικροσκόπιο ο Παπακωνσταντίνου για επαναπατρισμό κεφαλαίων και λίστα Λαγκάρντ24.04.2013
Συγκεκριμένα, οι οικονομικοί εισαγγελείς ερευνούν τις παρατάσεις που δόθηκαν για επαναπατρισμό κεφαλαίων με ευνοϊκούς όρους, καθότι η δεύτερη παράταση αφορούσε περίοδο στην οποία η «λίστα Λαγκάρντ» ήδη βρισκόταν στην Ελλάδα.
Λίστα Λαγκάρντ: Υπάρχει και τρίτο USB αλλά χωρίς τα ονόματα των συγγενών 18.04.2013
Και τρίτο USB προκύπτει - σύμφωνα με  πηλροφορίες - από το λάπτοπ που είχε κατασχεθεί από το γραφείο του γενικού γραμματέα του ΣΔΟΕ και φέρεται να ανήκε στον Ιωάννη Διώτη. Πάντως δεν υπήρχαν τα τρία αρχεία των συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου.
ΣΥΡΙΖΑ: Αίτημα για εκ νέου κλήση Παπανδρέου στην Προανακριτική16.04.2013
Το αίτημα υπερψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητους Έλληνες και ΚΚΕ, ενώ καταψηφίστηκε από τους βουλευτές Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Η πρόταση δεν έγινε δεκτή από την πλειοψηφία
Λίστα Λαγκάρντ: Η αντιπολίτευση ζητά να κληθεί ξανά ο Παπανδρέου16.04.2013
Πρόταση για βίαιη προσαγωγή του πρώην πρωθυπουργού κατέθεσε η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ την οποία υπερψήφισαν μόνοι οι ΑΝΕΛ.
Παρατείνονται οι εργασίες της προκαταρκτικής ως 25/4 15.04.2013
Όπως είπε ο πρόεδρος της επιτροπής Χρήστος Μαρκογιαννάκης «θα συνιστούσε τραγέλαφο αν η προκαταρκτική έβγαζε πόρισμα πριν φθάσει στα χέρια της το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τους τέσσερις συγγενείς του Γιώργου Παπακωνσταντινου».
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ