ΦΑΚΕΛΟΙ

Νέα στοιχεία στο φως για τη λίστα Λαγκάρντ

28.12.2012 | 08:40 μμΤελευταία Ενημέρωση 08:40 μμ 28.12.2012

Ραγδαίες πολιτικέςεξελίξεις προοιωνίζονται τανέα στοιχεία της πρωτότυπης λίσταςΛαγκάρντ (ή λίστας Φαλσιανί) που είδαν το φως της δημοσιότηταςστις 28 Δεκεμβρίου 2012.

Ποια θα είναι τασυμπεράσματα από τη δικαστική διερεύνησητης λίστας Λαγκάρντ; Πώς θα αξιολογηθείτο περιεχόμενο; Νομοθετική και δικαστική εξουσία καλούνται να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά όπως απαιτεί η κοινή γνώμη.


Πάντως σφοδρή κριτική από την πλευρά της αντιπολίτευσης, αλλά και της συμπολίτευσης, προκάλεσε η αποκάλυψη πως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αφαίρεσε ονόματα συγγενικών του προσώπων από τη λίστα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου αρνείται πως πραγματοποίησε οποιαδήποτε αλλαγή στη λίστα Λαγκάρντ, την οποία παρέλαβε από τις γαλλικές Αρχές κατά τη θητεία του στο ΥΠΟΙΚ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου
διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ, με την Ιπποκράτους να σημειώνει πως έχει προκύψει «τεράστιο ζήτημα ευθύνης» για τον πρώην υπουργό.

O φάκελος που απεστάλη από το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ παρελήφθη από την Βουλή των Ελλήνων. Eνημερώθηκαν τα κόμματα και με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, υπάρχει άμεση πρόσβαση στα στοιχεία του φακέλου ώστε να ενημερωθούν πλήρως.

Υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ φαίνεται πως κινούνται τα περισσότερα κόμματα, περιλαμβανομένων των κυβερνητικών εταίρων.

Σύντομο ιστορικό

Σημειώνεται ότι ο Ντανιέλ Φαλσιανί είναι πρώην υπάλληλος της HSBC Γενεύης ο οποίος είχε υποκλέψει στοιχεία για τους λογαριασμούς πελατών της και τα είχε διαθέσει στη γαλλική εφορία. Ο Φαλσιανί είχε συλληφθεί τον Ιούλιο του 2012 στη Βαρκελώνη και μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί απόφαση για πιθανή έκδοσή του στην Ελβετία για παραβίαση του τραπεζικού απορρήτου.

Ο ειδικός στους υπολογιστές Φαλσιανί είχε αποκτήσει πρόσβαση χάρη στην ιδιότητά του σε πολλά αρχεία της HSBC και πολλά από τα στοιχεία αυτά τα παρέδωσε στις γαλλικές φορολογικές Αρχές μετά την αποχώρησή του το 2008 από την ελβετική τράπεζα. Με βάση αυτά τα στοιχεία, η γαλλική εφορία κατόρθωσε να εντοπίσει πολλά φυσικά πρόσωπα που απέκρυπταν υπέρογκα ποσά από τις φορολογικές αρχές.

Το 2010, η Γαλλία άρχισε να διαθέτει τις λίστες με τους λογαριασμούς καταθέσεων και σε άλλες χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) που αναζητούσαν φοροφυγάδες, γεγονός που προκάλεσε δυσαρέσκεια στις ελβετικές Αρχές. Το 2012, παρισινό Εφετείο αποφάνθηκε πως τα αρχεία της HSBC δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενοχοποιητικά στοιχεία σε διώξεις για φοροδιαφυγή.

Λόγω της πρόθεσης της τότε γαλλίδας υπουργού Οικονομικών (και νυν επικεφαλής του ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ να βοηθήσει, η λίστα δόθηκε στις ελληνικές Αρχές με ελάχιστο κόστος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίμαχη λίστα παραδόθηκε στον τότε πρέσβη της Ελλάδας στο Παρίσι το Δεκέμβριο του 2010 και στη συνέχεια παραδόθηκε στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Οι τρεις βουλευτές θα παραχωρήσουν αύριο, Παρασκευή, το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου για το θέμα
ΣΥΡΙΖΑ για πόρισμα Προανακριτικής: Ο φόβος αποκάλυψης της αλήθειας υπερίσχυσε του καθήκοντος διερεύνησης04.07.2013
Όπως αναφέρουν, ο κ. Μαρκογιαννάκης και οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων στην Επιτροπή συγκρότησαν εν κρυπτώ ένα εξωθεσμικώς αποφασίζον όργανο και αρνήθηκαν να θέσουν υπ' όψιν των υπολοίπων μελών της Επιτροπής τις προτάσεις τους.
ΑΝΕΛ: Προτείνουν παραπομπή Παπακωνσταντίνου – Ευθύνες σε Βενιζέλο, Παπανδρέου, Παπαδήμο04.07.2013
Στο κάδρο των ποινικών ευθυνών βάζουν ωστόσο, και τους Ευάγγελο Βενιζέλο, Γιώργο Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμο, προτείνοντας την σύσταση προανακριτικής επιτροπής.
«Στο λαό και όχι στη Βουλή» καταθέτει πόρισμα για τη λίστα Λαγκάρντ η Χρυσή Αυγή04.07.2013
Όπως λέει, δεν καταθέτει το πόρισμα στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, γιατί «στόχευε αποκλειστικά και μόνο στη συγκάλυψη των ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων που διέπραξαν βαρύτατα αδικήματα εις βάρος του ελληνικού λαού».
Πόρισμα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: Πρόταση ποινικής δίωξης για Παπακωνσταντίνου - Έντονες αντιδράσεις04.07.2013
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με τρία αδικήματα, για τα οποία δεν υπάρχει θέμα παραγραφής.
Λίστα Λαγκάρντ: Διάβημα διαμαρτυρίας ΣΥΡΙΖΑ – Ζητούν παράταση για το πόρισμα 03.07.2013
Μάλιστα, ενόψει της αυριανής (Πέμπτη 4 Ιουλίου) συνεδρίασης της προανακριτικής για την συζήτηση και ψήφιση του πορίσματος, οι τρεις βουλευτές επισημαίνουν ότι «δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κανένα πόρισμα της επιτροπής ούτε μας έχει κοινοποιηθεί οποιοδήποτε σχέδιο πορίσματος ώστε να γίνεται λόγος για ΄΄το΄΄ πόρισμα».
ΣΥΡΙΖΑ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης κατηγορητηρίου για Βενιζέλο για λίστα Λαγκάρντ27.06.2013
Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικαλέσθηκαν την έκθεση πραγματογνωμοσύνης, σύμφωνα με την οποία ο χρήστης που «άνοιξε» το στικάκι USB στις 8 Ιουλίου του 2011 βρισκόταν στο υπουργείο Οικονομικών, όπου θήτευε τότε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Παπακωνσταντίνου: Προειλημμένη απόφαση παραπομπής μου (pdf)27.06.2013
Αυτό τονίζει στο 9σελιδο υπόμνημα που κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπής της Βουλής για τη Λίστα Λαγκάρντ κάνοντας επίσης λόγο για "διατεταγμένες κατηγορίες" προς εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων. Διαβάστε το κείμενο του υπομνήματος
Με υπόμνημα θα καταθέσει εκ νέου ο Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ27.06.2013
Τις επόμενες ημέρες η Προανακριτική θα παραδώσει το πόρισμά της για την υπόθεση.
Στις 27 Ιουνίου θα καταθέσει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου για Λίστα Λαγκάρντ17.06.2013
Παράταση δέκα ημερών, ώστε να καταθέσει στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής την μεθεπόμενη Πέμπτη 27 Ιουνίου, έλαβε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπανωνσταντίνου
Επτά ημέρες περιθώριο αναμένεται να δώσει σε Παπακωνσταντίνου η Προανακριτική17.06.2013
Το χρονικό περιθώριο αναμένεται να δοθεί προκειμένου ο πρώην υπουργός Οικονομικών να ετοιμάσει την κατάθεσή του για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Λίστα Λαγκάρντ: Δε θα προσέλθουν στην Προκαταρκτική οι ξαδέλφες Παπακωνσταντίνου11.06.2013
Δε θα προσέλθουν στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής για τη λίστα Λαγκάρντ οι συγγενείς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, οι οποίοι επρόκειτο να καταθέσουν το απόγευμα.
Ο πρώην υπουρυγός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Την επόμενη Δευτέρα καταθέτει ο Παπακωνσταντίνου για υπόθεση Λαγκάρντ10.06.2013
Εν των μεταξύ, για το απόγευμα της Τρίτης έχουν κληθεί να καταθέσουν ενώπιον της αρμόδιας προανακριτικής επιτροπής οι τέσσερις συγγενείς του πρώην υπουργού Οικονομικών, που εμπλέκονται στην υπόθεση, μετά το πόρισμα που ΣΔΟΕ στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Πόρισμα ΣΔΟΕ: Καταδεικνύει φοροδιαφυγή από τους συγγενείς του Παπακωνσταντίνου10.06.2013
Αφορά ποσά άνω των 6 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά και για τα τέσσερα συγγενικά πρόσωπα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Διαβάστε το πλήρες κείμενο του πορίσματος
Στη Βουλή το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τους συγγενείς του Παπακωνσταντίνου10.06.2013
Αφορά στα περιουσιακά στοιχεία των εμπλεκόμενων συγγενών του πρώην υπουργού.
«Κακή μνήμη» επικαλέστηκε ο Πλασκοβίτης στην Προανακριτική για τη λίστα Λαγκάρντ 07.06.2013
«Κακή μνήμη» επικαλέστηκε ο κ. Πλασκοβίτης σε πολλές ερωτήσεις που τέθηκαν από μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, προκαλώντας την έντονη αντίδραση τόσο του βουλευτή της ΝΔ Μιλτιάδη Βαρβτσιώτη, όσο και της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Εγκρίθηκε η διεύρυνση κατηγορητηρίου κατά Παπακωνσταντίνου - Τι είπε ο πρώην υπουργός06.06.2013
Έκανε λόγο για καλλιέργεια κλίματος ένοχης του από την προανακριτική, ενώ υπεραμύνθηκε των χειρισμών του για τη λίστα Λαγκάρντ, λέγοντας ότι την έδωσε για φορολογική χρήση, αλλά δε δημοσιοποίησε τα στοιχεία, ούτε τα πρωτοκόλλησε γιατί ήταν προϊόν μυστικής συμφωνίας.
Στην Ολομέλεια η διεύρυνση του κατηγορητηρίου για Παπακωνσταντίνου06.06.2013
Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με μυστική ψηφοφορία. Αναμένεται και τοποθέτηση του πρώην υπουργού. Οι πρώτες αντιδράσεις.
Πλασκοβίτης: Έπρεπε να είχε πρωτοκολληθεί το CD – Μιωνή: Άσχετοι όσοι με ενέπλεξαν 05.06.2013
Σύμφωνα με πληροφορίες, τονίζει πως ήταν μία διαδικασία καθ’ όλα τυπική στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας Γαλλίας – Ελλάδας, επισημαίνοντας πως θα έπρεπε το CD να είχε πρωτοκολληθεί.
Ο κ. Χαλαστάνης φέρεται να δήλωσε στην επιτροπή πως έλαβε ακριβές αντίγραφο του αιτήματος
Λίστα Λαγκάρντ: Αποδείξεις για επίσημη αλληλογραφία Γαλλίας και Ελλάδας 04.06.2013
Σύμφωνα με το έγγραφο ο πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης είχε αποστείλει αίτημα στις 13/09/2010 προς τις Γαλλικές αρχές για παροχή βοήθειας σχετικά με το θέμα των καταθέσεων ελλήνων στις Ελβετικές τράπεζες στα πλαίσια πάντα της διακρατικής συμφωνίας των δύο χωρών.
Βουλή: Την Πέμπτη η συζήτηση για Παπακωνσταντίνου – Δεκτή η απαγόρευση οπλοφορίας30.05.2013
Την άλλη Πέμπτη θα συζητηθεί η πρόταση για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για το Γιώργο Παπακωνσταντίνου, για το αδίκημα της απιστίας, αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ