ΦΑΚΕΛΟΙ

Νέα στοιχεία στο φως για τη λίστα Λαγκάρντ

28.12.2012 | 08:40 μμΤελευταία Ενημέρωση 08:40 μμ 28.12.2012

Ραγδαίες πολιτικέςεξελίξεις προοιωνίζονται τανέα στοιχεία της πρωτότυπης λίσταςΛαγκάρντ (ή λίστας Φαλσιανί) που είδαν το φως της δημοσιότηταςστις 28 Δεκεμβρίου 2012.

Ποια θα είναι τασυμπεράσματα από τη δικαστική διερεύνησητης λίστας Λαγκάρντ; Πώς θα αξιολογηθείτο περιεχόμενο; Νομοθετική και δικαστική εξουσία καλούνται να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά όπως απαιτεί η κοινή γνώμη.


Πάντως σφοδρή κριτική από την πλευρά της αντιπολίτευσης, αλλά και της συμπολίτευσης, προκάλεσε η αποκάλυψη πως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αφαίρεσε ονόματα συγγενικών του προσώπων από τη λίστα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου αρνείται πως πραγματοποίησε οποιαδήποτε αλλαγή στη λίστα Λαγκάρντ, την οποία παρέλαβε από τις γαλλικές Αρχές κατά τη θητεία του στο ΥΠΟΙΚ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου
διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ, με την Ιπποκράτους να σημειώνει πως έχει προκύψει «τεράστιο ζήτημα ευθύνης» για τον πρώην υπουργό.

O φάκελος που απεστάλη από το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ παρελήφθη από την Βουλή των Ελλήνων. Eνημερώθηκαν τα κόμματα και με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, υπάρχει άμεση πρόσβαση στα στοιχεία του φακέλου ώστε να ενημερωθούν πλήρως.

Υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ φαίνεται πως κινούνται τα περισσότερα κόμματα, περιλαμβανομένων των κυβερνητικών εταίρων.

Σύντομο ιστορικό

Σημειώνεται ότι ο Ντανιέλ Φαλσιανί είναι πρώην υπάλληλος της HSBC Γενεύης ο οποίος είχε υποκλέψει στοιχεία για τους λογαριασμούς πελατών της και τα είχε διαθέσει στη γαλλική εφορία. Ο Φαλσιανί είχε συλληφθεί τον Ιούλιο του 2012 στη Βαρκελώνη και μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί απόφαση για πιθανή έκδοσή του στην Ελβετία για παραβίαση του τραπεζικού απορρήτου.

Ο ειδικός στους υπολογιστές Φαλσιανί είχε αποκτήσει πρόσβαση χάρη στην ιδιότητά του σε πολλά αρχεία της HSBC και πολλά από τα στοιχεία αυτά τα παρέδωσε στις γαλλικές φορολογικές Αρχές μετά την αποχώρησή του το 2008 από την ελβετική τράπεζα. Με βάση αυτά τα στοιχεία, η γαλλική εφορία κατόρθωσε να εντοπίσει πολλά φυσικά πρόσωπα που απέκρυπταν υπέρογκα ποσά από τις φορολογικές αρχές.

Το 2010, η Γαλλία άρχισε να διαθέτει τις λίστες με τους λογαριασμούς καταθέσεων και σε άλλες χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) που αναζητούσαν φοροφυγάδες, γεγονός που προκάλεσε δυσαρέσκεια στις ελβετικές Αρχές. Το 2012, παρισινό Εφετείο αποφάνθηκε πως τα αρχεία της HSBC δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενοχοποιητικά στοιχεία σε διώξεις για φοροδιαφυγή.

Λόγω της πρόθεσης της τότε γαλλίδας υπουργού Οικονομικών (και νυν επικεφαλής του ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ να βοηθήσει, η λίστα δόθηκε στις ελληνικές Αρχές με ελάχιστο κόστος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίμαχη λίστα παραδόθηκε στον τότε πρέσβη της Ελλάδας στο Παρίσι το Δεκέμβριο του 2010 και στη συνέχεια παραδόθηκε στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ο επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής για συμβάσεις του δημοσίου, Βασίλης Φλωρίδης
Β. Φλωρίδης: Πρωτοφανές αυτό που έγινε από τον πολιτικό κόσμο29.12.2012
Το βασικό είναι να κατορθώσει η Ελλάδα να πάρει λεφτά από τέτοιου είδους λίστες, όπως έκαναν και άλλες χώρες, δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής για συμβάσεις του δημοσίου, Βασίλης Φλωρίδης.
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης
Καστανίδης: Πολιτικές και ηθικές ευθύνες στη διαχείριση της λίστας29.12.2012
Η αλλοίωση των στοιχείων αποτελεί αδίκημα του κοινού ποινικού δικαίου και όχι υπουργικό αδίκημα οπότε δε συντρέχει λόγος για συζήτηση περί παραγραφής, τόνισε μέσω του ΣΚΑΪ ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης.
Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Παπακωνσταντίνου: Να διερευνηθεί η προσπάθεια ενοχοποίησης μου28.12.2012
Κάλεσμα προς τις Αρχές να «διερευνήσουν άμεσα ποιος είχε το κίνητρο να κάνει μια τόσο χοντροκομμένη αλλοίωση με στόχο την ενοχοποίησή» του, απηύθυνε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του για την απόφαση της Ιπποκράτους να τον διαγράψει από το ΠΑΣΟΚ.
Υπέρ προανακριτικής επιτροπής για Γ. Παπακωνσταντίνου ΝΔ και ΔΗΜΑΡ – θετικό το ΠΑΣΟΚ28.12.2012
Υπέρ της συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τάσσονται Νέα Δημοκρατία και ΔΗΜΑΡ, ενώ θετικά διακείμενο εμφανίζεται και το ΠΑΣΟΚ, στον απόηχο των αποκαλύψεων, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, πως ο πρώην υπουργός αφαίρεσε τα ονόματα συγγενικών του προσώπων από το αντίτυπο της λίστας Λαγκάρντ το οποίο παρέλαβε κατά τη θητεία του στο ΥΠΟΙΚ.
Νέα στοιχεία στο φως για τη λίστα Λαγκάρντ28.12.2012
O φάκελος που απεστάλη από το Υπ. Δικαιοσύνης σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ παρελήφθη από την Βουλή των Ελλήνων. Eνημερώθηκαν τα κόμματα και με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, υπάρχει άμεση πρόσβαση στα στοιχεία του φακέλου ώστε να ενημερωθούν πλήρως.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Κωνσταντοπούλου: «Εκτεθειμένος» ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου28.12.2012
Την άποψη πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, είναι «εκτεθειμένος» εξέφρασε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ο κ. Παπακωνσταντίνου αρνείται πως προέβη σε οιαδήποτε αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ, την οποία παρέλαβε από τις γαλλικές Αρχές κατά τη θητεία του στο ΥΠΟΙΚ.
Παρελήφθη από τη Βουλή o φάκελος για τη «λίστα Λαγκάρντ» 28.12.2012
Παρελήφθη από την Βουλή των Ελλήνων ο φάκελος που απεστάλη από το Υπ. Δικαιοσύνης σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ. Eνημερώθηκαν τα κόμματα και με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, υπάρχει άμεση πρόσβαση στα στοιχεία του φακέλου ώστε να ενημερωθούν πλήρως.
Χωρίζουν οι δρόμοι ΠΑΣΟΚ και Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου28.12.2012
Εκτός ΠΑΣΟΚ βρίσκεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στον απόηχο των αποκαλύψεων πως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αφαίρεσε τα ονόματα τριών συγγενών του από το αρχικό αντίτυπο της λίστας Λαγκάρντ. Όπως αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, είναι πλέον προφανές το ζήτημα ευθύνης του κ. Παπακωνσταντίνου, καθώς υπάρχουν ενδείξεις αλλοίωσης της λίστας.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου
ΝΔ: Απόδοση ευθυνών σε όποιον αλλοίωσε τη λίστα Λαγκάρντ – πυρά ΣΥΡΙΖΑ και ΧΑ28.12.2012
Την «απόδοση ευθυνών» σε οποιονδήποτε «παρενέβη και αλλοίωσε το περιεχόμενο της λίστας [Λαγκάρντ]» ζητά με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, στον απόηχο των αποκαλύψεων για την πιθανή εμπλοκή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην αφαίρεση ονομάτων από τη λίστα Λαγκάρντ. Πυρά από ΣΥΡΙΖΑ και ΧΑ, δημοσιοποίηση της λίστας ζητούν ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ.
Σε εξέλιξη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο διαχείρισης αναφορικά με τις εξελίξεις στη λίστα Λαγκάρντ
Σε εξέλιξη έκτακτη σύσκεψη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τη λίστα Λαγκάρντ28.12.2012
Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα έκτακτη σύσκεψη του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.
Ο πρώην υπουργός, Γ. Παπακωνσταντίνου
Παπακωνσταντίνου: Δεν έχω απολύτως καμία σχέση με λογαριασμό στη λίστα28.12.2012
"Καμία απολύτως σχέση δεν είχα και δεν έχω με οποιονδήποτε λογαριασμό στη λίστα, καμία απολύτως παρέμβαση στα στοιχεία που εγώ ζήτησα και έλαβα από τις Γαλλικές αρχές δεν έχω κάνει", αναφέρει στη δήλωσή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Ο Όλι Ρεν, επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων
Ρεν: Ελλάδα και ελληνική νομοθεσία ορίζουν την αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ28.12.2012
Η ελληνική νομοθεσία και η κρίση των ελληνικών Αρχών θα ορίσουν τον τρόπο κατά τον οποίο η Ελλάδα θα αξιοποιήσει τη λίστα Λαγκάρντ, όπως προκύπτει από απάντηση του Ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν, σε σχετικό ερώτημα που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Πρώτες αντιδράσεις για τη λίστα Λαγκάρντ – δημοσιοποίηση ζητά η ΔΗΜΑΡ28.12.2012
Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η είδηση πως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, είχαν αφαιρεθεί από το πρώτο αντίτυπο της λίστας Λαγκάρντ. Για «καραμπινάτη πλαστογραφία» έκανε λόγο ο βουλευτής ΝΔ Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ενώ τη δημοσιοποίηση της λίστας ζητά η ΔΗΜΑΡ.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Συγγενείς του Παπακωνσταντίνου τα νέα πρόσωπα στην αυθεντική λίστα Λαγκάρντ28.12.2012
Τέσσερα συνολικά νέα πρόσωπα περιλαμβάνονται στη νέα λίστα Λαγκάρντ σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες. Τα πρόσωπα φέρονται να διαθέτουν δύο λογαριασμούς και να σχετίζονται με τον πρώην υπουργό Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Συγγενείς του Παπακωνσταντίνου τα νέα πρόσωπα στην αυθεντική λίστα Λαγκάρντ28.12.2012
Τρία συνολικά νέα πρόσωπα περιλαμβάνονται στη νέα λίστα Λαγκάρντ σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες. Τα πρόσωπα φέρονται να διαθέτουν δύο λογαριασμούς και να σχετίζονται με τον πρώην υπουργό Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ