ΦΑΚΕΛΟΙ

Νέα στοιχεία στο φως για τη λίστα Λαγκάρντ

28.12.2012 | 08:40 μμΤελευταία Ενημέρωση 08:40 μμ 28.12.2012

Ραγδαίες πολιτικέςεξελίξεις προοιωνίζονται τανέα στοιχεία της πρωτότυπης λίσταςΛαγκάρντ (ή λίστας Φαλσιανί) που είδαν το φως της δημοσιότηταςστις 28 Δεκεμβρίου 2012.

Ποια θα είναι τασυμπεράσματα από τη δικαστική διερεύνησητης λίστας Λαγκάρντ; Πώς θα αξιολογηθείτο περιεχόμενο; Νομοθετική και δικαστική εξουσία καλούνται να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά όπως απαιτεί η κοινή γνώμη.


Πάντως σφοδρή κριτική από την πλευρά της αντιπολίτευσης, αλλά και της συμπολίτευσης, προκάλεσε η αποκάλυψη πως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αφαίρεσε ονόματα συγγενικών του προσώπων από τη λίστα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου αρνείται πως πραγματοποίησε οποιαδήποτε αλλαγή στη λίστα Λαγκάρντ, την οποία παρέλαβε από τις γαλλικές Αρχές κατά τη θητεία του στο ΥΠΟΙΚ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου
διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ, με την Ιπποκράτους να σημειώνει πως έχει προκύψει «τεράστιο ζήτημα ευθύνης» για τον πρώην υπουργό.

O φάκελος που απεστάλη από το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ παρελήφθη από την Βουλή των Ελλήνων. Eνημερώθηκαν τα κόμματα και με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, υπάρχει άμεση πρόσβαση στα στοιχεία του φακέλου ώστε να ενημερωθούν πλήρως.

Υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ φαίνεται πως κινούνται τα περισσότερα κόμματα, περιλαμβανομένων των κυβερνητικών εταίρων.

Σύντομο ιστορικό

Σημειώνεται ότι ο Ντανιέλ Φαλσιανί είναι πρώην υπάλληλος της HSBC Γενεύης ο οποίος είχε υποκλέψει στοιχεία για τους λογαριασμούς πελατών της και τα είχε διαθέσει στη γαλλική εφορία. Ο Φαλσιανί είχε συλληφθεί τον Ιούλιο του 2012 στη Βαρκελώνη και μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί απόφαση για πιθανή έκδοσή του στην Ελβετία για παραβίαση του τραπεζικού απορρήτου.

Ο ειδικός στους υπολογιστές Φαλσιανί είχε αποκτήσει πρόσβαση χάρη στην ιδιότητά του σε πολλά αρχεία της HSBC και πολλά από τα στοιχεία αυτά τα παρέδωσε στις γαλλικές φορολογικές Αρχές μετά την αποχώρησή του το 2008 από την ελβετική τράπεζα. Με βάση αυτά τα στοιχεία, η γαλλική εφορία κατόρθωσε να εντοπίσει πολλά φυσικά πρόσωπα που απέκρυπταν υπέρογκα ποσά από τις φορολογικές αρχές.

Το 2010, η Γαλλία άρχισε να διαθέτει τις λίστες με τους λογαριασμούς καταθέσεων και σε άλλες χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) που αναζητούσαν φοροφυγάδες, γεγονός που προκάλεσε δυσαρέσκεια στις ελβετικές Αρχές. Το 2012, παρισινό Εφετείο αποφάνθηκε πως τα αρχεία της HSBC δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενοχοποιητικά στοιχεία σε διώξεις για φοροδιαφυγή.

Λόγω της πρόθεσης της τότε γαλλίδας υπουργού Οικονομικών (και νυν επικεφαλής του ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ να βοηθήσει, η λίστα δόθηκε στις ελληνικές Αρχές με ελάχιστο κόστος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίμαχη λίστα παραδόθηκε στον τότε πρέσβη της Ελλάδας στο Παρίσι το Δεκέμβριο του 2010 και στη συνέχεια παραδόθηκε στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Εκτεταμένη φοροδιαφυγή από πολλά ονόματα στη λίστα Λαγκάρντ διαπιστώνει το ΣΔΟΕ03.01.2013
Εκτεταμένη φοροδιαφυγή απο μεγαλοκαταθέτες των οποίων τα ονόματα περιέχονται στη λίστα Λαγκάρντ διαπιστώνει το ΣΔΟΕ, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Καθημερινή, με τους ελεγκτές να έχουν εντοπίσει έως τώρα φοροδιαφυγή πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
«Το ΠΑΣΟΚ είναι ο εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας»
ΠΑΣΟΚ: Οι μάσκες έπεσαν - ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται για αποσταθεροποίηση 02.01.2013
«Οι μάσκες επιτέλους έπεσαν. Μετά από εβδομάδες παραφιλολογίας, συκοφαντίας, απειλών και χυδαίων διαρροών, ο ΣΥΡΙΖΑ και επίσημα αποκαλύπτει τις πραγματικές του προθέσεις» τονίζει στην ανακοίνωσή της η Ιπποκράτους για την πρόταση της Κουμουνδούρου για προκαταρκτική.
Στο "κάδρο" των ποινικών ευθυνών από το ΣΥΡΙΖΑ και ο Βενιζέλος
Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για διερεύνηση των ποινικών ευθυνών των κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου02.01.2013
Η Κουμουνδούρου επιφυλάσσεται να καταθέσει κάθε απαραίτητη συμπληρωματική πρόταση για την επέκταση της προκαταρκτικής εξέτασης ή της δίωξης εναντίον προσώπων και επί αδικημάτων που ενδέχεται να στοιχειοθετηθούν ή να προκύψουν στην πορεία της έρευνας. Η ανακοίνωση αναλυτικά.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος
ΣΥΡΙΖΑ για λίστα Λαγκάρντ: καταλογίζει ποινικές ευθύνες και σε Βενιζέλο02.01.2013
Απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ που τού αποδίδει πολιτικές ευθύνες για τη λίστα Λαγκάρντ, ο Γιάννης Στουρνάρας επισημαίνει ότι ο ίδιος έφερε τη νέα λίστα στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «σε μια δημοκρατία ο καθένας κάνει ό,τι τον φωτίσει ο Θεός.»
Ο Γρηγόρης Πεπόνης
Πεπόνης: Καλεί για εξηγήσεις τους συγγενείς Παπακωνσταντίνου 02.01.2013
Η εξαδέλφη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Ελένη, ο σύζυγος της Συμεών Συκιαρίδης και ο Ανδρέας Ρωσσώνης, σύζυγος της άλλης εξαδέλφης του κ. Παπακωνσταντινου, θα κληθούν να εξηγήσουν εάν τα ποσά που βρίσκονται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς είναι νόμιμα καθώς και εάν έχουν φορολογηθεί. 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου
ΣΥΡΙΖΑ: Εκτόνωση και συγκάλυψη ο χειρισμός της λίστας Λαγκάρντ – απάντηση Κεδίκογλου02.01.2013
Νέοι διαξιφισμοί σημειώθηκαν σήμερα μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, με αφορμή τη λίστα Λαγκάρντ, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κατηγορεί την κυβέρνηση πως επιχειρεί να κατευθύνει «την όλη υπόθεση σε μια ελεγχόμενη εκτόνωση», και τον κ. Κεδίκογλου να απαντά πως «ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός έχει τα όριά του».
Υπέβαλε παραίτηση από το ΤΑΙΠΕΔ η Ελένη Παπακωνσταντίνου02.01.2013
Ως «νόμιμη περιουσία εμού και του συζύγου μου» χαρακτηρίζει η Ελένη Παπακωνσταντίνου, εξαδέλφη του πρώην υπουργού Οικονομικών, τα χρήματα που διατηρεί σε λογαριασμό στην τράπεζα HSBC, σε επιστολή παραίτησής της προς το ΤΑΙΠΕΔ.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για ποινικές ευθύνες του κ. Βενιζέλου, αλλά έχει πολιτικές ευθύνες
Σκουρλέτης: Ήδη καμένος ο Παπακωνσταντίνου – Μητσοτάκης: Δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες Βενιζέλου (upd)02.01.2013
Στην ταχεία σύσταση της προανακριτικής προχωρούν τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης. Η σχετική πρόταση αναμένεται να συζητηθεί έως τις 18 Ιανουαρίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει το απόγευμα για να διαμορφώσει την τελική του πρόταση την οποία θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες. Τι δήλωσαν στον ΣΚΑΪ Π. Σκουρλέτης και Κυρ. Μητσοτάκης.

Παπακωνσταντίνου: Προσπάθεια κατασκευής ενόχων – δε θα γίνω Ιφιγένεια31.12.2012
"Η σημερινή πρόταση παραπομπής μου σε Προανακριτική Επιτροπή βρίθει ανακριβειών και με θεωρεί εκ προοιμίου ένοχο" σχολιάζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Οι αντιδράσεις για την λίστα Λάγκαρντ 31.12.2012
Άσκηση δίωξης κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, για τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος, όσον αφορά την αλλοίωση που φέρεται να προκάλεσε στη λίστα Λαγκάρντ, ζητούν τα κόμματα της συγκυβέρνησης.
Ο πρώην Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης
Διώτης: Απόλυτα νόμιμος ο τρόπος που χειρίσθηκα τη λίστα Λαγκάρντ31.12.2012
Τον τρόπο με τον οποίο χειρίσθηκε «τα νομικά ζητήματα που προέκυψαν από τη ‘λίστα Λαγκάρντ’» υπερασπίζεται ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης, υπογραμμίζοντας τον «εξωυπηρεσιακό και ανεπίσημο» τρόπο με τον οποίο παρέλαβε το επίμαχο στικάκι από τον Γ. Παπακωνσταντίνου.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Άσκηση δίωξης κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου ζητούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ31.12.2012
Άσκηση δίωξης κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, για τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος, όσον αφορά την αλλοίωση που φέρεται να προκάλεσε στη λίστα Λαγκάρντ, ζητούν τα τρία κόμματα της συμπολίτευσης, μέσω σχετικής πρότασης που κατέθεσαν στη Βουλή. Παράλληλα, προτείνεται η συζήτηση για σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Κωνσταντοπούλου: Όλοι οι υπουργοί Οικονομικών φέρουν ευθύνη για τη λίστα Λαγκάρντ31.12.2012
Την άποψη πως με τη λίστα Λαγκάρντ συντελέσθηκαν «εξακολουθητικά εγκλήματα κατά του δημοσίου συμφέροντος» εξέφρασε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, επιρρίπτοντας ευθύνες σε όλους τους διατελέσαντες υπουργούς Οικονομικών και όσους «ενεπλάκησαν στην απόκρυψη, υπεξαγωγή και επεξεργασία ενός δημοσίου εγγράφου- πειστηρίου, σαν να ήταν προσωπικό ραβασάκι».
Λίστα Λαγκάρντ: Από τον Φαλτσιανί στην τελική ευθεία30.12.2012
Ο τότε ειδικός γραμματέας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) Γιάννης Καπελέρης έπαιρνε από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου έναν κατάλογο 10 ονομάτων, από τη γαλλική λίστα («δείγμα»), προκειμένου να εξετάσει αν πρόκειται για χρήματα που έχουν φορολογηθεί ή όχι...
Ο πρώην υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Το αποκαλυπτικό παρασκήνιο της υπόθεσης Παπακωνσταντίνου30.12.2012
Aπό τους ελέγχους και τη σύγκριση των δύο ηλεκτρονικών αρχείων -εκείνο που είχαν στα χέρια τους οι εισαγγελείς κι εκείνο που έφθασε από τη Γαλλία- προέκυψε κατ' αρχάς ότι τρεις καρτέλες με καταθέτες συγκεκριμένα πρόσωπα δεν υπήρχαν στην πρώτη λίστα! 
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο της κυβέρνησης αναφέρεται πως έχει διαπιστωθεί η αλλοίωση της λίστας
Λίστα Λαγκάρντ: Στη Βουλή η πρόταση για Προανακριτική – Τι περιλαμβάνει το κείμενο30.12.2012
Τη Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η πρόταση των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ευθύνες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου αναφορικά με την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επιμένει ότι δεν αφαίρεσε κανένα όνομα από τη λίστα
"Καμία αλλοίωση στη λίστα" επιμένει ο Γ. Παπακωνσταντίνου - στη Βουλή αύριο πρόταση για εξεταστική30.12.2012
Σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής», ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επιμένει ότι δεν αφαίρεσε κανένα όνομα από τη λίστα, ενώ αφήνει αιχμές για τον τρόπο που αντιμετώπισε την υπόθεσή του και τον ίδιο ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου
Κεδίκογλου: Οι περιστάσεις απαιτούν υπευθυνότητα29.12.2012
«Οι περιστάσεις απαιτούν υπευθυνότητα και όχι πολιτικό τυχοδιωκτισμό», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, απαντώντας στις κατηγορίες της Κουμουνδούρου ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει ένα μεγάλο σκάνδαλο στο πρόσωπο του Γ. Παπακωνσταντίνου.
Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα περιορίζεται στο πρόσωπο του κ. Παπακωνσταντίνου
ΣΥΡΙΖΑ: Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα περιορίζεται στο πρόσωπο του Παπακωνσταντίνου29.12.2012
Επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σχετικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για «εμπαιγμό», τονίζει σε ανακοίνωσή του η Κουμουνδούρου, καθώς ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών επιχειρείται να περιοριστεί στο πρόσωπο του κ. Παπακωνσταντίνου.
Η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα
Παπαρήγα: Καμία παραγραφή - να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια29.12.2012
Να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια ώστε να μην υπάρξει παραγραφή των τυχόν αδικημάτων σχετικά με την υπόθεση της αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ ζητεί η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ