ΦΑΚΕΛΟΙ

Νέα στοιχεία στο φως για τη λίστα Λαγκάρντ

28.12.2012 | 08:40 μμΤελευταία Ενημέρωση 08:40 μμ 28.12.2012

Ραγδαίες πολιτικέςεξελίξεις προοιωνίζονται τανέα στοιχεία της πρωτότυπης λίσταςΛαγκάρντ (ή λίστας Φαλσιανί) που είδαν το φως της δημοσιότηταςστις 28 Δεκεμβρίου 2012.

Ποια θα είναι τασυμπεράσματα από τη δικαστική διερεύνησητης λίστας Λαγκάρντ; Πώς θα αξιολογηθείτο περιεχόμενο; Νομοθετική και δικαστική εξουσία καλούνται να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά όπως απαιτεί η κοινή γνώμη.


Πάντως σφοδρή κριτική από την πλευρά της αντιπολίτευσης, αλλά και της συμπολίτευσης, προκάλεσε η αποκάλυψη πως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αφαίρεσε ονόματα συγγενικών του προσώπων από τη λίστα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου αρνείται πως πραγματοποίησε οποιαδήποτε αλλαγή στη λίστα Λαγκάρντ, την οποία παρέλαβε από τις γαλλικές Αρχές κατά τη θητεία του στο ΥΠΟΙΚ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου
διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ, με την Ιπποκράτους να σημειώνει πως έχει προκύψει «τεράστιο ζήτημα ευθύνης» για τον πρώην υπουργό.

O φάκελος που απεστάλη από το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ παρελήφθη από την Βουλή των Ελλήνων. Eνημερώθηκαν τα κόμματα και με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, υπάρχει άμεση πρόσβαση στα στοιχεία του φακέλου ώστε να ενημερωθούν πλήρως.

Υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ φαίνεται πως κινούνται τα περισσότερα κόμματα, περιλαμβανομένων των κυβερνητικών εταίρων.

Σύντομο ιστορικό

Σημειώνεται ότι ο Ντανιέλ Φαλσιανί είναι πρώην υπάλληλος της HSBC Γενεύης ο οποίος είχε υποκλέψει στοιχεία για τους λογαριασμούς πελατών της και τα είχε διαθέσει στη γαλλική εφορία. Ο Φαλσιανί είχε συλληφθεί τον Ιούλιο του 2012 στη Βαρκελώνη και μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί απόφαση για πιθανή έκδοσή του στην Ελβετία για παραβίαση του τραπεζικού απορρήτου.

Ο ειδικός στους υπολογιστές Φαλσιανί είχε αποκτήσει πρόσβαση χάρη στην ιδιότητά του σε πολλά αρχεία της HSBC και πολλά από τα στοιχεία αυτά τα παρέδωσε στις γαλλικές φορολογικές Αρχές μετά την αποχώρησή του το 2008 από την ελβετική τράπεζα. Με βάση αυτά τα στοιχεία, η γαλλική εφορία κατόρθωσε να εντοπίσει πολλά φυσικά πρόσωπα που απέκρυπταν υπέρογκα ποσά από τις φορολογικές αρχές.

Το 2010, η Γαλλία άρχισε να διαθέτει τις λίστες με τους λογαριασμούς καταθέσεων και σε άλλες χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) που αναζητούσαν φοροφυγάδες, γεγονός που προκάλεσε δυσαρέσκεια στις ελβετικές Αρχές. Το 2012, παρισινό Εφετείο αποφάνθηκε πως τα αρχεία της HSBC δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενοχοποιητικά στοιχεία σε διώξεις για φοροδιαφυγή.

Λόγω της πρόθεσης της τότε γαλλίδας υπουργού Οικονομικών (και νυν επικεφαλής του ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ να βοηθήσει, η λίστα δόθηκε στις ελληνικές Αρχές με ελάχιστο κόστος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίμαχη λίστα παραδόθηκε στον τότε πρέσβη της Ελλάδας στο Παρίσι το Δεκέμβριο του 2010 και στη συνέχεια παραδόθηκε στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Βουδούρης: Προσωπική η απόφαση Κουβέλη για τη διαγραφή 07.01.2013
Για προσωπική απόφαση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, να διαγράψει τους Oδυσσέα Βουδούρη και Πάρι Μουτσινά έκανε λόγο στο ΣΚΑΪ 100,3 ο κ. Βουδούρης. Ο κ. Κουβέλης αναφέρει ότι «οι δύο Βουλευτές επί μακρόν, με τη συστηματική και μόνιμη διαφοροποίησή τους από όλες τις θέσεις και πρωτοβουλίες του κόμματος έχουν έρθει σε πλήρη ρήξη με τις συντεταγμένες λειτουργίες και κατευθύνσεις της Κ.Ο.
Καταγγελία Σκουρλέτη στο ΕΣΡ για τo MEGA07.01.2013
Επιστολή στον πρόεδρο του ΕΣΡ Ιωάννη Λασκαρίδη απέστειλε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, ζητώντας την παρέμβαση του Συμβουλίου με αφορμή τη στάση του MEGΑ, το οποίο στο δελτίο ειδήσεων, την Παρασκευή, δεν αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του κόμματος για την Λίστα Λαγκαρντ.
O Θόδωρος Παρασκευόπουλος
Παρασκευόπουλος για λίστα: Ο Βενιζέλος πήρε δημόσιο έγγραφο και το έκρυψε (upd)07.01.2013
«Πήρε δημόσιο έγγραφο και το έκρυψε ο Βενιζέλος. Και οι κ. Διώτης και Καπελέρης έχουν ευθύνες. Όλοι μαζί προσπαθούσαν να το κρύψουν» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Παρασκευόπουλος. Για πολιτικές ευθύνες του κ. Παπανδρέου έκανε λόγο η βουλευτής των ΑΝΕΛ Ρ. Μακρή.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο
Συνάντηση για οριστικοποίηση πρότασης ΣΥΡΙΖΑ για προανακριτική επιτροπή06.01.2013
Τη Δευτέρα θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή την πρότασή του για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής με σκοπό τη διερεύνηση της πολύκροτης υπόθεσης της λίστας Λαγκαρντ, με την αξιωματική αντιπολίτευση να σχεδιάζει τη διερεύνηση ευθυνών που βαραίνουν όχι μονάχα τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αλλά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα με νομικούς στις 20:00.
Οι οικονομικοί εισαγγελείς Σ. Μουζακίτης (αριστερά) και Γ. Πεπόνης
Την Τετάρτη το απολογητικό υπόμνημα των συγγενών του Γ. Παπακωνσταντίνου06.01.2013
Την προσεχή Τετάρτη αναμένεται να καταθέσουν απολογητικό υπόμνημα στους οικονομικούς εισαγγελείς οι τρεις συγγενείς του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, αναφορικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις για αδικήματα ηθικής αυτουργίας σε νόθευση και υπεξαίρεση εγγράφου, αλλά και για αδικήματα φοροδιαφυγής.
ΠΑΣΟΚ: Πολιτική αθλιότητα του ΣΥΡΙΖΑ κατά Βενιζέλου06.01.2013
«Τι έπρεπε να κάνει λοιπόν ο κ. Βενιζέλος ως υπουργός Οικονομικών και δεν το έκανε; (...) «Έχει ο ΣΥΡΙΖΑ κάποια ένδειξη; Όχι. Ας σιωπήσει, λοιπόν, και ας ζητήσει συγγνώμη. Και η πολιτική αθλιότητα έχει όριο».
Ο Άδωνις Γεωργιάδης
Γεωργιάδης και Οικονόμου: Δεδομένες οι πολιτικές ευθύνες Βενιζέλου για τη λίστα06.01.2013
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής της ΝΔ Άδ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι οι πολιτικές ευθύνες και σε Βενιζέλο και σε Παπανδρέου είναι δεδομένες, διαχωρίζοντας πάντως την πολιτική ευθύνη από την ποινική ευθύνη. Για δεδομένες πολιτικές ευθύνες του κ. Βενιζέλου έκανε λόγο και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Β. Οικονόμου.
Ο Δημήτρης Στρατούλης
Στρατούλης: Ο Βενιζέλος στο ΥΠΟΙΚ δεν έκανε τίποτα για τη λίστα06.01.2013
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης επέρριψε ευθύνες στον Ευάγγελο Βενιζέλο, αναφέροντας ότι επί εξάμηνο δεν έκανε τίποτα με το CD της λίστας Λαγκάρντ ως υπουργός Οικονομικών.
ΣΥΡΙΖΑ: Η «συγκάλυψη» της λίστας Λαγκάρντ «τελευταία μάχη» του «φαύλου» συστήματος05.01.2013
Νέες κατηγορίες κατά της συμπολίτευσης αναφορικά με την «πολιτική συγκάλυψης» και «περιορισμού του σκανδάλου της λίστας Λαγκάρντ» στο πρόσωπο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως το εν λόγω σκάνδαλο «αποτελεί την τελευταία μάχη υπεράσπισης ενός φαύλου πολιτικού συστήματος».
Ο Παναγιώτης Σκουρλέτης, εκπρόσωπος Τύπου ΣΥΡΙΖΑ
Απάντηση MEGA στα ερωτήματα ΣΥΡΙΖΑ για εξασφάλιση δανείου04.01.2013
Απάντηση στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη φερόμενη σύναψη τραπεζικού δανείου ύψους 98 εκατομμυρίων ευρώ προς όφελος της εταιρείας ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ (τηλεοπτικός σταθμός MEGA) προέβη η εταιρεία, αντιτείνοντας πως το πραγματικό μέγεθος του δανείου που εξασφάλισε δεν υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Παπακωνσταντίνου: Ξέρω ποιος αλλοίωσε τη λίστα Λαγκάρντ! 04.01.2013
Όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, ο πρώην υπουργός Οικονομικών επιμένει ότι η αλλοίωση δεν έγινε από εκείνον, αλλά έγινε σε μεταγενέστερο χρόνο, δείχνοντας έτσι στην κατεύθυνση του κ. Διώτη ή του κ. Βενιζέλου...
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας
ΣΥΡΙΖΑ: Ερωτήματα για εμπλοκή βασικού μετόχου του ΜEGA στη λίστα 04.01.2013
«Γνωρίζει άραγε ο κ. Πρετεντέρης αν στην επίμαχη λίστα Λαγκάρντ, βρίσκεται μεταξύ πολλών άλλων και ο "βασικός μέτοχος" του τηλεοπτικού σταθμού όπου εργάζεται; Αν το γνωρίζει, μήπως μπορεί να μας ενημερώσει για τα ακριβή ποσά κατάθεσης, καθώς και αν αυτά τα χρήματα έχουν φορολογηθεί νόμιμα στην Ελλάδα;»
Ο Τάκης Αθανασόπουλος, επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ
Ηγεσία ΤΑΙΠΕΔ: Το θέμα της Ελένης Παπακωνσταντίνου έχει λήξει04.01.2013
Λήξαν θεωρεί το ζήτημα συμμετοχής της Ελένης Παπακωνσταντίνου, εξαδέλφης του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ο πρόεδρος του φορέα, Τάκης Αθανασόπουλος, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του για την εν λόγω εξέλιξη, λόγω της συνεισφοράς της κ. Παπακωνσταντίνου στις εργασίες του ΤΑΙΠΕΔ.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Εξηγήσεις για κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος θα δώσουν συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου04.01.2013
Για κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος καλούνται να δώσουν εξηγήσεις, ως ύποπτοι, συγγενείς του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου οι οποίοι ήταν δικαιούχοι και συνδικαιούχοι λογαριασμών που αφαιρέθηκαν από τη λίστα Λαγκάρντ. Πέραν των αδικημάτων που αφορούν την αλλοίωση της λίστας, οι κατηγορίες σχετίζονται και με φοροδιαφυγή.
Ο Πάρις Μουτσινάς
Διαφοροποίηση Μουτσινά από ΔΗΜΑΡ για Βενιζέλο04.01.2013
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ έκανε λόγο για αποχρώσεις ενδείξεις και για τον Ευάγγελο Βενιζέλο για τη μη αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ, διαχωρίζοντας τη θέση του από την επίσημη στάση του κόμματος.   
Κοινή γραμμή άμυνας διαμορφώνουν οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και της πρότασης του για παραπομπή σε προανακριτική και του Βενιζέλου
Κυβερνητικές πηγές για λίστα Λαγκάρντ: Επιβαρυντικές ενδείξεις μόνο για Παπακωνσταντίνου04.01.2013
Κοινή γραμμή άμυνας διαμορφώνουν οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και της πρότασης του για παραπομπή σε προανακριτική και του Ευάγγελου Βενιζέλου. Η εφημερίδα Καθημερινή αναφέρει ότι κυβερνητικές πηγές εκτιμούν πως μέχρι αυτή την στιγμή επιβαρυντικές ενδείξεις υφίστανται μόνο για το πρόσωπο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. 
Σκληρή κόντρα ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για τη λίστα
Σκληρή αντιπαράθεση για τη λίστα Λαγκάρντ03.01.2013
Για «πολιτική σκευωρία» κατηγορούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ το ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την απόφαση του κόμματος να ζητήσει προκαταρκτική επιτροπή και για τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Κάνουν λόγο για «οργανωμένο σχέδιο με στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης.»
Ο οικονομικός εισαγγελέας Σπύρος Μουζακίτης
Κατάθεση στελεχών του ΥΠΟΙΚ για τη λίστα Λαγκάρντ03.01.2013
Δυο στελέχη του υπουργείου Οικονομικών κατέθεσαν την Πέμπτη από τους οικονομικούς εισαγγελείς ως μάρτυρες για τη διαδρομή της πρώτης λίστας Λαγκαρντ
Συνεχίζεται η κόντρα ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ για τη λίστα Λαγκάρντ
Σύγκρουση Μανιάτη - Δρίτσα για το ρόλο Βενιζέλου στη λίστα Λαγκάρντ03.01.2013
Για «άθλιες διαρροές» του ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, με αφορμή τη λίστα Λαγκάρντ έκανε λόγο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, προκαλώντας τη σκληρή απάντηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρου Δρίτσα, που αποκάλεσε «πασοκιές» τα σχόλια Μανιάτη και κατηγόρησε τη συμπολίτευση για «κουκούλωμα».
Ο Θεόδωρος Πάγκαλος
Πάγκαλος: Απόδοση πολιτικών ευθυνών για λίστα Λαγκάρντ από πολιτικό κόσμο και ψηφοφόρους03.01.2013
Την απόδοση πολιτικών ευθυνών στους εμπλεκόμενους στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ζήτησε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, εκφράζοντας την άποψη πως «όσοι ενεπλάκησαν και καθυστέρησαν τις διαδικασίες» αναφορικά με την επίμαχη λίστα «έχουν πολιτική ευθύνη», και «θα κριθούν από τον πολιτικό τους χώρο και το εκλογικό σώμα», και βάζοντας στο «κάδρο» τους κυρίους Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλο και Παπανδρέου.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ