ΦΑΚΕΛΟΙ

Νέα στοιχεία στο φως για τη λίστα Λαγκάρντ

28.12.2012 | 08:40 μμΤελευταία Ενημέρωση 08:40 μμ 28.12.2012

Ραγδαίες πολιτικέςεξελίξεις προοιωνίζονται τανέα στοιχεία της πρωτότυπης λίσταςΛαγκάρντ (ή λίστας Φαλσιανί) που είδαν το φως της δημοσιότηταςστις 28 Δεκεμβρίου 2012.

Ποια θα είναι τασυμπεράσματα από τη δικαστική διερεύνησητης λίστας Λαγκάρντ; Πώς θα αξιολογηθείτο περιεχόμενο; Νομοθετική και δικαστική εξουσία καλούνται να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά όπως απαιτεί η κοινή γνώμη.


Πάντως σφοδρή κριτική από την πλευρά της αντιπολίτευσης, αλλά και της συμπολίτευσης, προκάλεσε η αποκάλυψη πως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αφαίρεσε ονόματα συγγενικών του προσώπων από τη λίστα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου αρνείται πως πραγματοποίησε οποιαδήποτε αλλαγή στη λίστα Λαγκάρντ, την οποία παρέλαβε από τις γαλλικές Αρχές κατά τη θητεία του στο ΥΠΟΙΚ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου
διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ, με την Ιπποκράτους να σημειώνει πως έχει προκύψει «τεράστιο ζήτημα ευθύνης» για τον πρώην υπουργό.

O φάκελος που απεστάλη από το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ παρελήφθη από την Βουλή των Ελλήνων. Eνημερώθηκαν τα κόμματα και με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, υπάρχει άμεση πρόσβαση στα στοιχεία του φακέλου ώστε να ενημερωθούν πλήρως.

Υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ φαίνεται πως κινούνται τα περισσότερα κόμματα, περιλαμβανομένων των κυβερνητικών εταίρων.

Σύντομο ιστορικό

Σημειώνεται ότι ο Ντανιέλ Φαλσιανί είναι πρώην υπάλληλος της HSBC Γενεύης ο οποίος είχε υποκλέψει στοιχεία για τους λογαριασμούς πελατών της και τα είχε διαθέσει στη γαλλική εφορία. Ο Φαλσιανί είχε συλληφθεί τον Ιούλιο του 2012 στη Βαρκελώνη και μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί απόφαση για πιθανή έκδοσή του στην Ελβετία για παραβίαση του τραπεζικού απορρήτου.

Ο ειδικός στους υπολογιστές Φαλσιανί είχε αποκτήσει πρόσβαση χάρη στην ιδιότητά του σε πολλά αρχεία της HSBC και πολλά από τα στοιχεία αυτά τα παρέδωσε στις γαλλικές φορολογικές Αρχές μετά την αποχώρησή του το 2008 από την ελβετική τράπεζα. Με βάση αυτά τα στοιχεία, η γαλλική εφορία κατόρθωσε να εντοπίσει πολλά φυσικά πρόσωπα που απέκρυπταν υπέρογκα ποσά από τις φορολογικές αρχές.

Το 2010, η Γαλλία άρχισε να διαθέτει τις λίστες με τους λογαριασμούς καταθέσεων και σε άλλες χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) που αναζητούσαν φοροφυγάδες, γεγονός που προκάλεσε δυσαρέσκεια στις ελβετικές Αρχές. Το 2012, παρισινό Εφετείο αποφάνθηκε πως τα αρχεία της HSBC δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενοχοποιητικά στοιχεία σε διώξεις για φοροδιαφυγή.

Λόγω της πρόθεσης της τότε γαλλίδας υπουργού Οικονομικών (και νυν επικεφαλής του ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ να βοηθήσει, η λίστα δόθηκε στις ελληνικές Αρχές με ελάχιστο κόστος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίμαχη λίστα παραδόθηκε στον τότε πρέσβη της Ελλάδας στο Παρίσι το Δεκέμβριο του 2010 και στη συνέχεια παραδόθηκε στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Στη δικαιοσύνη προσέφυγε η Μαργαρίτα Παπανδρέου10.01.2013
Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η Μαργαρίτα Παπανδρέου για να προστατεύσει όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της «την τιμή και την υπόληψή της», σχετικά με τα όσα έχουν δημοσιευτεί και έχουν ειπωθεί για ανάμιξή της στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. 
Δίχως τέλος οι εξελίξεις γύρω από τη λίστα Λαγκάρντ (upd)10.01.2013
Από την πορεία των δικαστικών ερευνών για τη λίστα Λαγκάρντ θα εξαρτηθεί η εμπλοκή της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος σε αυτές, όπως ανακοινώθηκε από τους οικονομικούς εισαγγελείς οι οποίοι μετείχαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Άρειο Πάγο.
Βενιζέλος: Μέτωπο χυδαιότητας και σκευωρίας από ΣΥΡΙΖΑ και ΧΑ10.01.2013
Στήθηκε ολόκληρο παιχνίδι εντυπώσεων που άνοιξε και για τη συμμετοχή της Χρυσής Αυγής. Αντί να συγκροτούν μέτωπο αντιναζιστικό, συγκροτούν μ' αυτήν μέτωπο χυδαιότητας και σκευωρίας είπε αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. 

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου
Χριστοφιλοπούλου: Το ΣΔΟΕ έπρεπε να κάνει τη δουλειά του για τη λίστα10.01.2013
Τα ΣΔΟΕ, αφού παρέδωσε ένα αντίγραφο στον Ευάγγελο Βενιζέλο (ως τον αρμόδιο τότε υπουργό Οικονομικών) έπρεπε να  κάνει τη δουλειά του σχετικά με το περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ, είπε στον ΣΚΑΪ η Εύη Χριστοφιλοπούλου.  
Ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος
Παναγιωτακόπουλος κατά ΣΥΡΙΖΑ για τη λίστα10.01.2013
Ο επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας του κόμματος Γιώργος Παναγιωτακόπουλος θεωρεί ότι στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα «αναβιώνει ο λαϊκισμός του Περόν στην Αργεντινή.»
Οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης
Νέα τροπή στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ10.01.2013
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την επεξεργασία που έκαναν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης στο στικάκι που τους παραδόθηκε προκύπτει ότι αυτό δημιουργήθηκε στις 8 Ιουλίου 2011.
Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης
Η αντιγραφή της αλλοιωμένης λίστας έγινε μετά την αποχώρηση Παπακωνσταντίνου, πριν δοθεί σε Βενιζέλο09.01.2013
Στις αρχές Ιουλίου του 2011 φέρεται να εχει αντιγράφει, σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικές πήγες, το στικάκι που έχουν στα χέρια τους οι οικονομικοί εισαγγελείς και περιέχει το αλλοιωμένο αρχείο της λίστας Λαγκαρντ. Την εποχή εκείνη ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ ο διάδοχός του, Ευάγγελος Βενιζέλος, δεν είχε ακόμα αναλάβει τα καθήκοντά του.
Οι οικονομικοί εισαγγελείς Διώτης και Μουζακίτης
Αποδείξεις για περιουσιακή κατάσταση προσκόμισαν οι συγγενείς Παπακωνσταντίνου09.01.2013
Φορολογικές δηλώσεις και αποδείξεις για την περιουσιακή τους κατάσταση προσκόμισαν οι τρεις συγγενείς του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντινου, στους οικονομικούς εισαγγελείς Πεπόνη και Μουζακίτη, προκειμένου να αποδείξουν οτι τα χρήματα των λογαριασμών που αφαιρέθηκαν από τη λίστα Λαγκάρντ είναι και νόμιμα. Προθεσμία ζητούν οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης και Ιωάννης Καπελέρης.
Kαλούνται σε προσθετές εξηγήσεις και δύο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ
Καταθέτουν οι συγγενείς του Παπακωνσταντίνου 09.01.2013
Αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος, νόθευση και υπεξαγωγή εγγράφου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα καταθέσουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα χρήματα είναι νόμιμα και φορολογημένα.
Οο προϊστάμενος των οικονομικών εισαγγελέων ζήτησε να παραδοθεί το στικάκι στον επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Χωρίς τους συγγενείς Παπακωνσταντίνου η λίστα που έδωσε ο Διώτης στον Βενιζέλο09.01.2013
Λίστα με 2.059 ονόματα περιείχε το περίφημο στικάκι, που παρέδωσε ο τέως ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης στον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Σύμφωνα με δύο ανεξάρτητες πηγές του υπουργείου Οικονομικών από την πληροφορία αυτή, προκύπτει ότι απουσίαζαν τα τρία επίμαχα αρχεία που αφορούσαν συγγενικά πρόσωπα του Γιώργου Παπακωνσταντινου.
Οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Διώτης και Καπελέρης
Σε πρόσθετες εξηγήσεις καλούνται οι κκ Διώτης και Καπελέρης08.01.2013
Καλούνται την Τετάρτη, σε πρόσθετες εξηγήσεις οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Καπελέρης και Ιωάννης Διώτης, ενώ παράλληλα οι οικονομικοί εισαγγελείς απέστειλαν νέες κλήσεις σε συνεργάτες του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο της ερευνάς που διενεργείται για τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ.
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, αρχηγός της ΧΑ
Η Χρυσή Αυγή συντάσσεται με ΑΝΕΛ για προανακριτική για Παπανδρέου και Παπαδήμο08.01.2013
Την πρόθεση της Χρυσής Αυγής να συνυπογράψει την πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων για παραπομπή των πρώην πρωθυπουργών, Γιώργου Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμου και των πρώην υπουργών Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελου Βενιζέλου, σε προανακριτική επιτροπή εξέφρασε σήμερα ο αρχηγός του κόμματος, Νίκος Μιχαλολιάκος.
Οι οικονομικοί εισαγγελείς, Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης (αριστερά)
Νέες εισαγγελικές κλήσεις προς συνεργάτες Γ. Παπακωνσταντίνου για λίστα Λαγκάρντ08.01.2013
Νέες κλήσεις απέστειλαν οι οικονομικοί εισαγγελείς σε συνεργάτες του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο της ερευνάς που διενεργείται αναφορικά με τη διαχείριση της λίστας Λαγκαρντ και κυρίως την αλλοίωση του περιεχομένου της πρώτης λίστας.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος
Βενιζέλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ μιμείται τις χειρότερες στιγμές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ08.01.2013
Στα άκρα βρίσκεται η σύγκρουση μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από τη χθεσινή πρόταση της Κουμουνδούρου για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που βάζει στο «κάδρο» της λίστας Λαγκάρντ τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Μιλώντας σήμερα, ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για «παλαιοκομματισμό» και μιμείται «τις χειρότερες στιγμές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας».
Προηγήθηκε η συνάντηση Καμμένου - Νικολόπουλου
ΑΝΕΛ: Πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής08.01.2013
Πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών των κυρίων Γεωργίου Παπανδρέου, Λουκά Παπαδήμου, Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελου Βενιζέλου, με αφορμή τη λίστα Λαγκάρντ, κατέθεσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Πάνος Καμμένος
«Ναι» ΑΝΕΛ – Νικολόπουλου για παραπομπή Παπακωνσταντινου, Βενιζέλου, Παπανδρέου, Παπαδήμου08.01.2013
"Ναι" στην πρόταση Πάνου Καμμένου για παραπομπή Παπακωνσταντινου, Βενιζέλου, Παπανδρέου αλλά και Παπαδήμου είπε ο ανεξάρτητος βουλευτή Νίκος Νικολόπουλος στη συνάντηση που είχαν νωρίτερα.
Ο κ. Βουδούρης ξεκαθάρισε ότι δεν ψηφίζει την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ
Συνεδριάζει η ΔΗΜΑΡ – «Κόντρα» με Βουδούρη 08.01.2013
Στις 12 το μεσημέρι συνεδριάζει η εκτελεστική γραμματεία της Δημοκρατικής Αριστεράς, στον απόηχο των χθεσινών διαγραφών των Οδυσσέα Βουδούρη και Πάρι Μουτσινά. Ο κ. Βουδούρης, κατηγόρησε τον πρόεδρο του κόμματος Φώτη Κουβέλη ότι «θέλει να περάσει πως εξυπηρετούμε τον ΣΥΡΙΖΑ». Τι απαντά ο Γρ. Ψαριανός.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου μιλάει στη ΝΕΤ για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ
Παπακωνσταντίνου: Δεν πιστεύω ότι η αλλοίωση έγινε επί της υπουργίας μου08.01.2013
Δεν έχω κάνει εγώ την αλλοίωση στη λίστα Λαγκάρντ και δεν πιστεύω ότι η αλλοίωση έγινε επί της υπουργίας μου, δήλωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν είδε τα ονόματα της λίστας σημειώνοτας πως δεν είναι δουλειά του υπουργού να ανοίγει και να ελέγχει τα αρχεία.
ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση ποινικών ευθυνών για Βενιζέλο και Παπακωνσταντίνου 07.01.2013
Τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών για τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Παπακωνσταντίνου περιλαμβάνει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναμενόταν, για τη σύσταση προκαταρκτικής, στην υπόθεση με τη λίστα Λαγκαρντ. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ειδική μνεία στον Γιώργο Παπανδρέου. Αναλυτικά η πολυσέλιδη πρόταση.
O εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του ΕΣΡ
Το ΕΣΡ καλεί το MEGA σε εξηγήσεις 07.01.2013
Εξηγήσεις καλείται να δώσει ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA, εντός δυο ημερών, στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης μετά την έγγραφη καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο σταθμός την Παρασκευή, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, δεν αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του κόμματος για τη Λίστα Λαγκαρντ.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ