ΦΑΚΕΛΟΙ

Νέα στοιχεία στο φως για τη λίστα Λαγκάρντ

28.12.2012 | 08:40 μμΤελευταία Ενημέρωση 08:40 μμ 28.12.2012

Ραγδαίες πολιτικέςεξελίξεις προοιωνίζονται τανέα στοιχεία της πρωτότυπης λίσταςΛαγκάρντ (ή λίστας Φαλσιανί) που είδαν το φως της δημοσιότηταςστις 28 Δεκεμβρίου 2012.

Ποια θα είναι τασυμπεράσματα από τη δικαστική διερεύνησητης λίστας Λαγκάρντ; Πώς θα αξιολογηθείτο περιεχόμενο; Νομοθετική και δικαστική εξουσία καλούνται να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά όπως απαιτεί η κοινή γνώμη.


Πάντως σφοδρή κριτική από την πλευρά της αντιπολίτευσης, αλλά και της συμπολίτευσης, προκάλεσε η αποκάλυψη πως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αφαίρεσε ονόματα συγγενικών του προσώπων από τη λίστα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου αρνείται πως πραγματοποίησε οποιαδήποτε αλλαγή στη λίστα Λαγκάρντ, την οποία παρέλαβε από τις γαλλικές Αρχές κατά τη θητεία του στο ΥΠΟΙΚ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου
διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ, με την Ιπποκράτους να σημειώνει πως έχει προκύψει «τεράστιο ζήτημα ευθύνης» για τον πρώην υπουργό.

O φάκελος που απεστάλη από το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ παρελήφθη από την Βουλή των Ελλήνων. Eνημερώθηκαν τα κόμματα και με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, υπάρχει άμεση πρόσβαση στα στοιχεία του φακέλου ώστε να ενημερωθούν πλήρως.

Υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ φαίνεται πως κινούνται τα περισσότερα κόμματα, περιλαμβανομένων των κυβερνητικών εταίρων.

Σύντομο ιστορικό

Σημειώνεται ότι ο Ντανιέλ Φαλσιανί είναι πρώην υπάλληλος της HSBC Γενεύης ο οποίος είχε υποκλέψει στοιχεία για τους λογαριασμούς πελατών της και τα είχε διαθέσει στη γαλλική εφορία. Ο Φαλσιανί είχε συλληφθεί τον Ιούλιο του 2012 στη Βαρκελώνη και μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί απόφαση για πιθανή έκδοσή του στην Ελβετία για παραβίαση του τραπεζικού απορρήτου.

Ο ειδικός στους υπολογιστές Φαλσιανί είχε αποκτήσει πρόσβαση χάρη στην ιδιότητά του σε πολλά αρχεία της HSBC και πολλά από τα στοιχεία αυτά τα παρέδωσε στις γαλλικές φορολογικές Αρχές μετά την αποχώρησή του το 2008 από την ελβετική τράπεζα. Με βάση αυτά τα στοιχεία, η γαλλική εφορία κατόρθωσε να εντοπίσει πολλά φυσικά πρόσωπα που απέκρυπταν υπέρογκα ποσά από τις φορολογικές αρχές.

Το 2010, η Γαλλία άρχισε να διαθέτει τις λίστες με τους λογαριασμούς καταθέσεων και σε άλλες χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) που αναζητούσαν φοροφυγάδες, γεγονός που προκάλεσε δυσαρέσκεια στις ελβετικές Αρχές. Το 2012, παρισινό Εφετείο αποφάνθηκε πως τα αρχεία της HSBC δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενοχοποιητικά στοιχεία σε διώξεις για φοροδιαφυγή.

Λόγω της πρόθεσης της τότε γαλλίδας υπουργού Οικονομικών (και νυν επικεφαλής του ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ να βοηθήσει, η λίστα δόθηκε στις ελληνικές Αρχές με ελάχιστο κόστος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίμαχη λίστα παραδόθηκε στον τότε πρέσβη της Ελλάδας στο Παρίσι το Δεκέμβριο του 2010 και στη συνέχεια παραδόθηκε στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Εβρέ Φαλτσιανί (Κ)
Σε «πρώιμο στάδιο» οι έρευνες για εγκληματική οργάνωση από καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ14.09.2015
Η Εισαγγελία της Αθήνας με επίσημη ανακοίνωσή της διαψεύδει δημοσίευμα που έκανε λόγο για αναφορά συγκεκριμένων προσώπων στην κατάθεση του Εβρέ Φαλτσιανί, στελέχους της τράπεζας HSBC που υπέκλεψε τα στοιχεία καταθετών και τα παρέδωσε στις γαλλικές Αρχές. Το ελληνικό τμήμα των στοιχείων Φαλτσιανί είναι η αποκαλούμενη λίστα Λαγκάρντ.
Χωρίς αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα αλλά με πολύτιμα στοιχεία η κατάθεση Φαλτσιανί12.09.2015
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνθρωπος που διέρρευσε τη «λίστα Λαγκάρντ» έδωσε στους έλληνες εισαγγελείς σημαντικές πληροφορίες για τραπεζικές κινήσεις και λογαριασμούς καταθετών της τράπεζας στην οποία εργάστηκε, όχι όμως ονόματα πολιτικών η άλλων προσώπων. Οι έρευνες γύρω από τη λίστα Λαγκάρντ αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα.
Κατέθεσε ο Φωκίων Γεωργακόπουλος για τη λίστα Λαγκάρντ05.03.2015
Τρίτος μάρτυρας που κατέθεσε την Πέμπτη στη δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο είναι ο Φωκίων Γεωργακόπουλοςπου ήταν πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου όταν υπουργός ήταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Τρεις πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ καλούνται να καταθέσουν στη δίκη Παπακωνσταντίνου25.02.2015
Στη δίκη του πρώην υπουργού για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ καλούνται να καταθέσουν οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης, Ιωάννης Καπελέρης και Στέλιος Στασινόπουλος.
«Είμαι αθώος», δήλωσε ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου25.02.2015
Ο πρώην υπουργός κατηγορείται για νόθευση εγγράφου και απόπειρα απιστίας, σχετικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Αρχίζει η δίκη Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ25.02.2015
Ο πρώην υπουργός αντιμετωπίζει κατηγορίες για νόθευση εγγράφου και απόπειρα απιστίας.
Στους οικονομικούς εισαγγελείς Κωνσταντοπούλου και Κουρουμπλής για τη λίστα Λαγκάρντ19.09.2014
Οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκαν στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και τόνισαν πως είναι δικονομικά επιβεβλημένη η κλήση της επικεφαλής του ΔΝΤ ως μαρτυρά στην υπόθεση.
Ιωάννης Διώτης και Ιωάννης Καπελέρης (φωτογραφία αρχείου)
Ελεύθερος χωρίς όρους ο Καπελέρης, Τετάρτη η απολογία Διώτη09.09.2014
Οι δύο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ εμπλέκονται στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Παραπομπή Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο προτείνει ο αντεισαγγελέας28.07.2014
Την παραπομπή του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου και των συγγενικών του προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» προτείνει ο αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας. Το Σεπτέμβριο η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου
Ελεύθεροι χωρίς όρους αφέθηκαν οι συγγενείς Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ13.06.2014
Και οι τρεις συγγενείς διέθεταν λογαριασμούς στην επίμαχη λίστα, τα αρχεία των οποίων αφαιρέθηκαν.
Υπό άκρα μυστικότητα απολογήθηκε για τη λίστα Λαγκάρντ ο Παπακωνσταντίνου12.06.2014
Μετά την απολογία του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, χρηματική εγγύηση 30.000 ευρώ και υποχρέωση να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του δύο φορές το μήνα.
Μετά το Πάσχα απολογείται ο Παπακωνσταντίνου για λίστα Λαγκάρντ11.04.2014
Αμέσως μετά το Πάσχα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανακριτής του Άρειου Πάγου πρόκειται να καλέσει σε απολογία τον ίδιο τον πρώην υπουργό και τις εξαδέλφες του, καθώς κατά το κατηγορητήριο αρχεία με λογαριασμούς τους αφαιρέθηκαν από την επίμαχη λίστα.
Ο Γιάννος Παπαντωνίου
Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Γιάννο Παπαντωνίου12.03.2014
Στο «στόχαστρο» των Αρχών τα 2 εκατομμύρια ευρώ που εντοπίστηκαν σε λογαριασμό της συζύγου του πρώην υπουργού στην Ελβετία.
Ο Στέλιος Στασινόπουλος, επικεφαλής του ΣΔΟΕ
Με ρυθμούς «χελώνας» οι έλεγχοι των καταθετών της λίστας Λαγκάρντ (upd)14.01.2014
Σύμφωνα με στοιχεία του προϊστάμενου του ΣΔΟΕ, Στέλιου Στασινόπουλου, από τα 1.700 και πλέον ονόματα που περιλαμβάνονται στην επίμαχη λίστα έχουν ξεκινήσει 266 έλεγχοι. Οι 155 είναι σε προχωρημένο στάδιο και, όπως εκτίμησε, ίσως και αυτό το μήνα να υπάρξει ολοκλήρωση των ελέγχων.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δεν υπάρχει παραγραφή αδικημάτων Παπακωνσταντίνου – ανοίγει ο δρόμος για ανακρίσεις12.01.2014
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πέντε δικαστικοί που στελεχώνουν το Συμβούλιο αποφάσισαν ομόφωνα πως η διπλή εκλογική αναμέτρηση του 2012 δεν επέφερε παραγραφή των αδικημάτων που βαραίνουν τον πρώην υπουργό, καθώς η Βουλή της 8ης Μαΐου συνεδρίασε μονάχα μία ημέρα.
Πρόταση εισαγγελέα: Δεν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα Παπακωνσταντίνου για λίστα Λαγκάρντ 20.11.2013
Ο ανώτατος εισαγγελέας αναφέρει ότι η διπλή εκλογική αναμέτρηση την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2012 δεν έχει προκαλέσει παραγραφή των αδικημάτων του πρώην υπουργού, καθώς η Βουλή συνεδρίασε μόνο για μια ημέρα και ήταν αδύνατον αντικειμενικά να ασκήσει τις αρμοδιότητες της.
Ο Γιώργος Παπακωνστσντίνου
Παραγραφή των αδικημάτων για τα οποία παραπέμφθηκε ο Παπακωνταντίνου;16.10.2013
Ο αρμόδιος ανακριτής, αρεοπαγίτης Ιωσήφ Ταλαγανίδης, σε έγγραφο το οποίο απέστειλε στο Δικαστικό Συμβούλιο, δεν παίρνει θέση για το θέμα της παραγραφής, το οποίο θεωρεί δυσχερές και δυσεπίλυτο.
Διετής παράταση σε προθεσμίες παραγραφής για ελέγχους σχετικά με λίστα Λαγκάρντ10.10.2013
Η παράταση, που δίνεται μέσω τροπολογίας που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών, αφορά κυρίως για υποθέσεις που ερευνώνται με βάση στοιχεία που έχουν προέλθει από το εξωτερικό.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου
«Παγίδα» σε βάρος του καταγγέλλει μέσω BBC ο Γ. Παπακωνσταντίνου21.08.2013
Μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν γνωρίζει ποιος αφαίρεσε τα ονόματα των τριών συγγενών του από τη λίστα, την οποία ο ίδιος είχε παραδώσει ακέραιη στο ΣΔΟΕ μετά από την αρχική παραπομπή των 20 ονομάτων των μεγαλύτερων φοροφυγάδων.
Αμφισβητούν το πόρισμα του ΣΔΟΕ οι συγγενείς του Παπακωνσταντίνου05.07.2013
Οι συγγενείς του πρώην υπουργού αμφισβητούν το πόρισμα του ΣΔΟΕ το οποίο τους επιρρίπτει ευθύνες για εκτεταμένη φοροδιαφυγή.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ