ΦΑΚΕΛΟΙ

Ολική ανατροπή σκηνικού στο τραπεζικό σύστημα

03.10.2012 | 11:47 πμΤελευταία Ενημέρωση 03:50 μμ 19.10.2012

Διετία που θα αλλάξει για πάντα ο εγχώριος τραπεζικός χάρτης στην Ελλάδα θα είναι το 2012 – 2013, καθώς η οικονομική κρίση υποχρεώνει ξένες τράπεζες να αποχωρήσουν από τη χώρα μας, ενώ οι ελληνικές τράπεζες είναι υποχρεωμένες να επιδιώξουν συνέργειες, οικονομίες κλίμακας και τη βέλτιστη δυνατή ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον.

Αποτέλεσμα της εκ βάθρων αναδιάρθρωσης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος θα είναι η δημιουργία ισχυρών τραπεζικών ομίλων που θα αναλάβουν να συμβάλουν στην επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας της οικονομίας για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση.

Το πρώτο μεγάλο deal ήταν η απόκτηση της ATEbank από την Τράπεζα Πειραιώς που ανακοινώθηκε στις 26 Ιουλίου 2012, ενώ στις 2 Οκτωβρίου 2012 ανακοινώθηκε ουσιαστικά και η συμφωνία της Credit Agricole με την Αlpha Bank για τη μεταβίβαση της Emporiki Bank.

Eξάλλου, στις 5 Οκτωβρίου 2012 ανακοινώθηκε επίσημα από την Εθνική Τράπεζα η προαιρετική πρόταση εξαγοράς της Eurobank. Στο νέο σχήμα, οι μέτοχοι της Eurobank θα κατέχουν το 25% του συνόλου των μετοχών της τράπεζας, ενώ οι μέτοχοι της Εθνικής θα ελέγχουν το υπόλοιπο 75%.

Παράλληλα, στις 19 Οκτωβρίου υπεγράφη η συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με τη γαλλική τράπεζα Société Générale για την απόκτηση της Geniki Bank από τον ελληνικό τραπεζικό όμιλο, και στις 14 Δεκεμβρίου 2012 την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Τη διάσπαση
του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με μεταφορά των καταθέσεων και τους υγιούς χαρτοφυλακίου δανείων σε νέα τράπεζα υπό τον τίτλο Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αποδέχθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2013 ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Τη διαδικασία απόκτησης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από ελληνικό τραπεζικό όμιλο, σε στενή συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, ανακοίνωσε στις 22 Μαρτίου 2013 το υπουργείο Οικονομικών λόγω της κυπριακής κρίσης.Την απορρόφηση των καταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας από την Τράπεζα Πειραιώς ενέκρινε την ίδια ημέρα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Εξάλλου, στις 7 Απριλίου 2013 αποφασίστηκε να υλοποιηθεί χωριστά η ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, έπειτα από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με την τρόικα, παρουσία του διοικητή της ΤτΕ, Γιώργου Προβόπουλου, και της διευθύνουσας συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), Αναστασίας Σακελλαρίου. Η συγχώνευση των δύο τραπεζών «πάγωσε» μετά τις ενστάσεις που προέβαλε η τρόικα σχετικά με το μέγεθος του ενεργητικού της νέας τράπεζας και το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση του ενιαίου ομίλου.

Σύμφωνα
με την ΤτΕ, το ΤΧΣ θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερις συστημικές  τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) τα αναγκαία κεφάλαια.

Στις 19 Απριλίου 2013 εγκρίθηκε από το ΤΧΣ η εξαγορά της Millennium Bank από την Τράπεζα Πειραιώς.

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε στις 12 Ιουλίου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η ολοκλήρωση της διαγωνιστικης διαδικασίας για την Proton Bank κατέληξε με προτιμητέο υποψήφιο αγοραστή τη Eurobank.

Στη Eurobank καταλήγει και το Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, για λόγους συστημικής ευστάθειας, όπως ανακοινώνει στις 13 Ιουλίου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στις 26 Ιουλίου 2013 με απόφαση της ΤτΕ, η Εθνική Τράπεζα απορροφά το υγιές τμήμα της τράπεζας Probank, καθώς δεν κατέστη δυνατό να αντλήσει εντός της προθεσμίας τα απαιτούμενα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίησή της. Η άδεια της Pro Bank ανακλήθηκε και το κακό κομμάτι τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Υπεγράφη η συμφωνία Πειραιώς με τη Société Générale για τη Γενική
Έκλεισε η συμφωνία Πειραιώς - Société Générale για Geniki Bank 19.10.2012
Υπεγράφη η συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με τη γαλλική τράπεζα Société Générale για τη Geniki Bank. "Η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει να διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος" σχολίασε ο Μ. Σάλλας.
Alpha Bank: Καθοριστικής σημασίας για τραπεζικό σύστημα η εξαγορά της Εμπορικής19.10.2012
Σύμφωνα με την Alpha Bank η αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ανισορροπιών και των ελλειμμάτων κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών αποτελούν το κυρίαρχο ζητούμενο στα επόμενα χρόνια. Έτσι, με την επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των νέων ελληνικών τραπεζικών σχημάτων, δημιουργούνται συνθήκες βιώσιμης αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.
Υπεγράφη η συμφωνία για την εξαγορά της Εμπορικής18.10.2012
Υπεγράφη μεταξύ της γαλλικής τράπεζας Credit Agricole και της Alpha Bank η συμφωνία για την εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας από την ελληνική τράπεζα. Οι εξοικονομήσεις για την Alpha Bank από την συγχώνευση των δύο τραπεζών εκτιμάται οτι θα φτάσουν τα 200 εκ. ευρώ ετησίως ενώ, η Alpha Bank θα αποκτήσει την Εμπορική πλήρως ενισχυμένη κεφαλαιακά από την γαλλική τράπεζα.
Εγκρίθηκε η συγχώνευση Πειραιώς-ΑΤΕ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού10.10.2012
Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού η συγχώνευση της Τράπεζας Πειραιώς με την ΑΤΕ. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Επιτροπής η εν λόγω συγκέντρωση είναι συμβατή με «τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού» στην αγορά.
Επίσημη πρόταση προαιρετικής εξαγοράς της Eurobank από Εθνική05.10.2012
Ανακοινώθηκε επίσημα από την Εθνική Τράπεζα η προαιρετική πρόταση εξαγοράς της Eurobank. Στο νέο σχήμα, οι μέτοχοι της Eurobank θα κατέχουν το 25% του συνόλου των μετοχών της τράπεζας, ενώ οι μέτοχοι της Εθνικής θα ελέγχουν το υπόλοιπο 75%.
Στα ύψη το ΧΑ από τη φημολογία περί συγχώνευσης Εθνικής - Eurobank (upd)05.10.2012
Κούρσα ανόδου, άνω του 4% καταγράφει το Xρηματιστήριο της Αθηνάς μετά τη φημολογία περί επικείμενης συγχώνευσης Εθνικής - Eurobank. Με τον επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Παναγιώτη Θωμόπουλο συναντάται ο Γιάννης Στουρνάρας
Η αγορά εκτιμά ότι αν επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες θα δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος στην Ελλάδα
Το ΧΑ ανέστειλε τη διαπραγμάτευση των μετοχών Εθνικής και Eurobank 05.10.2012
Σε αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Εθνικής και της Eurobank προχώρησε η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών μετά την φημολογία περί επικείμενης μεταξύ τους συγχώνευσης. Οι μετοχές πριν την απόφαση κατέγραφαν σημαντική άνοδο κοντά στο 9% ενώ κέρδη άνω του 3% καταγράφει ο γενικός δείκτης τιμών.
Τράπεζα Πειραιώς: Αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με Société Générale για τη Γενική03.10.2012
Σε διαπραγματεύσεις «σε βάση αποκλειστικότητας» με τη Société Générale για την πιθανή απόκτηση της συμμετοχής της τελευταίας στη Γενική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ομίλου.
Εξετάζεται πώληση της Millennium Bank03.10.2012
Την πώληση της Millennium Bank εξετάζει, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η πορτογαλική μητρική της Banco Comercial. Όπως επισημαίνει ο εκπρόσωπος της τράπεζας, στόχος της τράπεζας είναι να μειώσει την έκθεσή της στην Ελλάδα ή να ενταχθεί στους μηχανισμούς στήριξης του ελληνικού δημοσίου.
Alpha Bank: Η εξαγορά της Εμπορικής σημαντικό βήμα για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος01.10.2012
Σύμφωνα με την Αlpha Bank, το ενιαίο σχήμα θα κατέχει pro forma μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα 19% στις καταθέσεις και 25% στις χορηγήσεις, και ηγετική θέση στη στεγαστική πίστη και στα επιχειρηματικά δάνεια. Το pro forma συνολικό ενεργητικό θα ανέρχεται σε 78 δισ. ευρώ. Η ανακοίνωση του ελληνικού ομίλου αναλυτικά.
Επιβεβαιώνει η Crédit Agricole τις διαπραγματεύσεις με την Alpha Bank για την Εμπορική01.10.2012
Επιβεβαιώνει η διοίκηση της γαλλικής τράπεζας Crédit Agricole ότι αρχίζει αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Alpha Bank για την πώληση της θυγατρικής της στην Ελλάδα Εμπορικής Τράπεζας. Η προσφορά της Alpha Bank προσβλέπει στην κεφαλαιακή ενίσχυση της Εμπορικής κατά 2,8 δισ. ευρώ με τη συμμετοχή και της Crédit Agricole.
O Ζαν-Πoλ Σιφλέ, επικεφαλής της Credit Agricole
Credit Agricole: Ζήτημα εβδομάδων η συμφωνία για Emporiki27.09.2012
Θέμα εβδομάδων είναι η συμφωνία για την πώληση της Emporiki Bank), όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Credit Agricole, Ζαν-Πoλ Σιφλέ, προσθέτοντας πως οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο σημείο.
ΤτΕ: Βιώσιμες μόνο τέσσερις τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίηση03.09.2012
Μόνον τέσσερις ελληνικές τράπεζες φέρονται να είναι αυτόνομα βιώσιμες μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, σύμφωνα με τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Παπαδάκη, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι μη βιώσιμο.
"Ουδεμία οριστική απόφαση έχει ληφθεί " διευκρινίζει η Πειραιώς
Τράπεζα Πειραιώς: Συζητήσεις για εξαγορά της Geniki Bank από Société Générale29.08.2012
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της η Τράπεζα Πειραιώς "βρίσκεται σε εμπιστευτικές συζητήσεις με την  Société Générale σε σχέση με πιθανή εξαγορά της μετοχικής συμμετοχής της στην Γενική Τράπεζα". Σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις μεταξύ των δυο πλευρών.
Γ. Προβόπουλος: Καλύτερη δυνατή επιλογή η μεταβίβαση της Αγροτικής στην Πειραιώς03.08.2012
Η μεταβίβαση των υγιών στοιχείων της Αγροτικής Τράπεζας προς την Τράπεζα Πειραιώς ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής.
Υπό τον έλεγχο της Πειραιώς λειτουργούν από σήμερα τα υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας
Υπό τον έλεγχο της Πειραιώς η ΑΤΕ Βank30.07.2012
Υπό τον έλεγχο της Πειραιώς λειτουργούν από σήμερα τα υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας μετά την απόφαση απορρόφησής της που ενέκρινε -την Παρασκευή- η Τράπεζα της Ελλάδος.
Στην Τράπεζα Πειραιώς το υγιές ενεργητικό της ΑΤΕ, επιβεβαιώνει η ΤτΕ
ΤτΕ: Στην Τράπεζα Πειραιώς το υγιές ενεργητικό της ΑΤΕ 27.07.2012
Τη διάσπαση της Αγροτικής Τράπεζας σε καλή και κακή, και την πώληση των υγιών στοιχείων του ενεργητικού της στην Τράπεζα Πειραιώς, ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.
Επιβεβαιώνει με επιστολή της προς την επιτροπή κεφαλαιαγοράς το ενδιαφέρον της για την ΑΤΕ Bank η τράπεζα Πειραιώς.
Επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της για την ΑΤΕ η τράπεζα Πειραιώς16.07.2012
Επιβεβαιώνει με επιστολή της προς την επιτροπή κεφαλαιαγοράς το ενδιαφέρον της για την ΑΤΕ Bank η τράπεζα Πειραιώς.

Προηγούμενη

      Επόμενη
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ