ΦΑΚΕΛΟΙ

Ολική ανατροπή σκηνικού στο τραπεζικό σύστημα

03.10.2012 | 11:47 πμΤελευταία Ενημέρωση 03:50 μμ 19.10.2012

Διετία που θα αλλάξει για πάντα ο εγχώριος τραπεζικός χάρτης στην Ελλάδα θα είναι το 2012 – 2013, καθώς η οικονομική κρίση υποχρεώνει ξένες τράπεζες να αποχωρήσουν από τη χώρα μας, ενώ οι ελληνικές τράπεζες είναι υποχρεωμένες να επιδιώξουν συνέργειες, οικονομίες κλίμακας και τη βέλτιστη δυνατή ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον.

Αποτέλεσμα της εκ βάθρων αναδιάρθρωσης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος θα είναι η δημιουργία ισχυρών τραπεζικών ομίλων που θα αναλάβουν να συμβάλουν στην επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας της οικονομίας για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση.

Το πρώτο μεγάλο deal ήταν η απόκτηση της ATEbank από την Τράπεζα Πειραιώς που ανακοινώθηκε στις 26 Ιουλίου 2012, ενώ στις 2 Οκτωβρίου 2012 ανακοινώθηκε ουσιαστικά και η συμφωνία της Credit Agricole με την Αlpha Bank για τη μεταβίβαση της Emporiki Bank.

Eξάλλου, στις 5 Οκτωβρίου 2012 ανακοινώθηκε επίσημα από την Εθνική Τράπεζα η προαιρετική πρόταση εξαγοράς της Eurobank. Στο νέο σχήμα, οι μέτοχοι της Eurobank θα κατέχουν το 25% του συνόλου των μετοχών της τράπεζας, ενώ οι μέτοχοι της Εθνικής θα ελέγχουν το υπόλοιπο 75%.

Παράλληλα, στις 19 Οκτωβρίου υπεγράφη η συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με τη γαλλική τράπεζα Société Générale για την απόκτηση της Geniki Bank από τον ελληνικό τραπεζικό όμιλο, και στις 14 Δεκεμβρίου 2012 την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Τη διάσπαση
του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με μεταφορά των καταθέσεων και τους υγιούς χαρτοφυλακίου δανείων σε νέα τράπεζα υπό τον τίτλο Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αποδέχθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2013 ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Τη διαδικασία απόκτησης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από ελληνικό τραπεζικό όμιλο, σε στενή συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, ανακοίνωσε στις 22 Μαρτίου 2013 το υπουργείο Οικονομικών λόγω της κυπριακής κρίσης.Την απορρόφηση των καταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας από την Τράπεζα Πειραιώς ενέκρινε την ίδια ημέρα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Εξάλλου, στις 7 Απριλίου 2013 αποφασίστηκε να υλοποιηθεί χωριστά η ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, έπειτα από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με την τρόικα, παρουσία του διοικητή της ΤτΕ, Γιώργου Προβόπουλου, και της διευθύνουσας συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), Αναστασίας Σακελλαρίου. Η συγχώνευση των δύο τραπεζών «πάγωσε» μετά τις ενστάσεις που προέβαλε η τρόικα σχετικά με το μέγεθος του ενεργητικού της νέας τράπεζας και το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση του ενιαίου ομίλου.

Σύμφωνα
με την ΤτΕ, το ΤΧΣ θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερις συστημικές  τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) τα αναγκαία κεφάλαια.

Στις 19 Απριλίου 2013 εγκρίθηκε από το ΤΧΣ η εξαγορά της Millennium Bank από την Τράπεζα Πειραιώς.

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε στις 12 Ιουλίου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η ολοκλήρωση της διαγωνιστικης διαδικασίας για την Proton Bank κατέληξε με προτιμητέο υποψήφιο αγοραστή τη Eurobank.

Στη Eurobank καταλήγει και το Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, για λόγους συστημικής ευστάθειας, όπως ανακοινώνει στις 13 Ιουλίου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στις 26 Ιουλίου 2013 με απόφαση της ΤτΕ, η Εθνική Τράπεζα απορροφά το υγιές τμήμα της τράπεζας Probank, καθώς δεν κατέστη δυνατό να αντλήσει εντός της προθεσμίας τα απαιτούμενα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίησή της. Η άδεια της Pro Bank ανακλήθηκε και το κακό κομμάτι τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

H Τράπεζα της Ελλάδος έχει αποστείλει στις συστημικές τράπεζες επιστολή με την οποία ζητεί να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης
Στην τελική της φάση η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών 31.03.2013
H Τράπεζα της Ελλάδος έχει αποστείλει στις συστημικές τράπεζες επιστολή με την οποία ζητεί από τις διοικήσεις της Εθνικής, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς
«Πρόσω ολοταχώς» για την ενοποίηση Εθνικής – Eurobank 30.03.2013
Όπως αναφέρουν στελέχη της Εθνικής Τράπεζας οι διαδικασίες της νομικής ενοποίησης της ΕΤΕ και της Eurobank βρίσκονται πλέον σε πολύ προχωρημένο στάδιο, και το όλο το εγχείρημα έχει λάβει όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις από όλες τις θεσμικές αρχές τόσο στην Ελλάδα και στην ΕΕ.
Πειραιώς: Υπεγράφη η συμφωνία για τα υποκαταστήματα Κύπρου, Λαϊκής και Ελληνικής26.03.2013
Ο νέος όμιλος θα περιλαμβάνει 1.660 καταστήματα, 24 χιλιάδες υπαλλήλους και θα έχει ενεργητικό ύψους 95 δισ. ευρώ.
Κλειστά και σήμερα τα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών - υπογράφονται οι συμφωνίες με Πειραιώς26.03.2013
«Το άνοιγμα των καταστημάτων των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα εξακολουθεί να ανήκει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα των διοικήσεων των τριών τραπεζών» τονίζει η Πειραιώς.
Στα πρόθυρα συμφωνίας για εξαγορά καταστημάτων Κύπρου, Λαϊκής και Ελληνικής η Πειραιώς24.03.2013
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντιπροσωπία της Τράπεζας Πειραιώς που έχει μεταβεί στη Μεγαλόνησο βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία για την απορρόφηση των καταστημάτων της Λαϊκής και της Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας που βρίσκονται στην Ελλάδα.
Fitch: Οφέλη αλλά και κίνδυνοι από τη συγχώνευση Εθνικής - Eurobank07.03.2013
Παρά τις θετικές επιπτώσεις που πηγάζουν από τη συνένωση των δύο τραπεζών, ο οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποιεί πως οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι ενδέχεται να είναι μεγαλύτεροι από τα κέρδη.
Θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας η Eurobank Εργασίας18.02.2013
Ως θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας λειτουργεί και επισήμως από τη Δευτέρα η Eurobank Εργασίας.Στόχος, να δημιουργηθούν οι προϋπόθεσης ώστε να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης προς το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
ΥΠΟΙΚ: Κοντά σε συμφωνία με τους εργαζόμενους του ΤΤ25.01.2013
Σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο με τον γενικό γραμματέα Γιώργο Μέργο, συμφωνήθηκε η απόσυρση των ατομικών συμβάσεων που είχαν επιδοθεί στους εργαζόμενους του ιδρύματος.
Συμφωνία Νέου ΤΤ και εργαζόμενων για διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας19.01.2013
Σε συμφωνία ήρθαν σήμερα η διοίκηση του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και οι εργαζόμενοι ιδρύματος, με την οποία διασφαλίζονται όλες οι θέσεις εργασίας, ενώ προβλέπεται μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 30%.
«Ναι» ΥΠΟΙΚ για το Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο18.01.2013
Τη διάσπαση του ΤΤ , με μεταφορά των καταθέσεων και τους υγιούς χαρτοφυλακίου δανείων σε νέα τράπεζα υπό τον τίτλο Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αποδέχθηκε ο υπουργός οικονομικών.
Την Πέμπτη ο πρόεδρός του Ταμιευτηρίου Κλέων Παπαδόπουλος υπέβαλλε την παραίτηση του
Το επικρατέστερο σενάριο για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 18.01.2013
Αργότερα σήμερα αναμένονται οι ανακοινώσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το μέλλον του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Στη διάσπαση του ΤΤ προσανατολίζεται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας10.01.2013
Σε διάσπαση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε «καλή» και «κακή» τράπεζα θα προχωρήσει αύριο, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), καθώς δεν είχαν ευτυχή κατάληξη οι διαπραγματεύσεις με τους «μνηστήρες» για την απόκτηση του ιδρύματος.
Προσφορές για ΤΤ από ΕTE, Alpha Bank, Eurobank και Attica Bank (upd)04.01.2013
Το καταρχάς ενδιαφέρον της για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο επιβεβαιώνει με ανακοίνωσή της η Alpha Bank.Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει ανακοινωθεί η μεταβίβαση του υγιούς τμήματος έως τις 15 Ιανουαρίου. 
Η αξιολόγηση θα πρέπει να γίνει έως τις 11 Ιανουαρίου
Reuters: Προσφορές για ΤΤ από ΕTE, Alpha Bank, Eurobank και Attica Bank04.01.2013
Η αξιολόγηση για τις προσφορές των τραπεζών θα πρέπει να γίνει έως τις 11 Ιανουαρίου. Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει ανακοινωθεί η μεταβίβαση του υγιούς τμήματος έως τις 15 Ιανουαρίου.
Λήγει η προθεσμία υποβολής προσφορών για την διεκδίκηση του ΤΤ04.01.2013
Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει ανακοινωθεί η μεταβίβαση του υγιούς τμήματος έως τις 15 Ιανουαρίου. 
Σύμφωνα με πληροφορίες προσφορές αναμένεται να καταθέσουν δύο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα .
Την εξαγορά την Εμπορικής από την Alpha Bank ενέκρινε η Επιτροπή Ανταγωνισμού
Επ. Ανταγωνισμού: Εγκρίνεται η εξαγορά της Εμπορικής από την Alpha 24.12.2012
Την εξαγορά την Εμπορικής Τράπεζας από την Alpha Bank ενέκρινε ομόφωνα σήμερα η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Η Πειραιώς ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Γενικής(upd)14.12.2012
Την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Γενικής Τράπεζας ανακοίνωσε την Παρασκευή η Τράπεζα Πειραιώς. Η τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η εξαγορά συνολικού ποσοστού συμμετοχής της γαλλικής Société Générale (99,08%) στη Γενική.
Στις αρχές του 2013 η συμφωνία Εθνικής - Eurobank23.11.2012
“Θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια μείωσης των κεφαλαιακών αναγκών ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών”, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς.
ΕΤΕ: Επαναληπτική συνέλευση για την Eurobank στις 12 Νοεμβρίου30.10.2012
Για να είναι έγκυρη, η συνέλευση της Τρίτης απαιτούσε την παρουσία των δύο τρίτων των κατόχων κοινών μετοχών με δικαίωμα ψήφου της τράπεζας, ωστόσο μόνο το 19% παρέστη.
Ολική ανατροπή σκηνικού στο τραπεζικό σύστημα03.10.2012
H οικονομική κρίση υποχρεώνει ξένες τράπεζες να αποχωρήσουν από τη χώρα μας, ενώ οι ελληνικές τράπεζες είναι υποχρεωμένες να επιδιώξουν συνέργειες, οικονομίες κλίμακας και τη βέλτιστη δυνατή ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ