ΦΑΚΕΛΟΙ

Ολική ανατροπή σκηνικού στο τραπεζικό σύστημα

03.10.2012 | 11:47 πμΤελευταία Ενημέρωση 03:50 μμ 19.10.2012

Διετία που θα αλλάξει για πάντα ο εγχώριος τραπεζικός χάρτης στην Ελλάδα θα είναι το 2012 – 2013, καθώς η οικονομική κρίση υποχρεώνει ξένες τράπεζες να αποχωρήσουν από τη χώρα μας, ενώ οι ελληνικές τράπεζες είναι υποχρεωμένες να επιδιώξουν συνέργειες, οικονομίες κλίμακας και τη βέλτιστη δυνατή ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον.

Αποτέλεσμα της εκ βάθρων αναδιάρθρωσης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος θα είναι η δημιουργία ισχυρών τραπεζικών ομίλων που θα αναλάβουν να συμβάλουν στην επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας της οικονομίας για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση.

Το πρώτο μεγάλο deal ήταν η απόκτηση της ATEbank από την Τράπεζα Πειραιώς που ανακοινώθηκε στις 26 Ιουλίου 2012, ενώ στις 2 Οκτωβρίου 2012 ανακοινώθηκε ουσιαστικά και η συμφωνία της Credit Agricole με την Αlpha Bank για τη μεταβίβαση της Emporiki Bank.

Eξάλλου, στις 5 Οκτωβρίου 2012 ανακοινώθηκε επίσημα από την Εθνική Τράπεζα η προαιρετική πρόταση εξαγοράς της Eurobank. Στο νέο σχήμα, οι μέτοχοι της Eurobank θα κατέχουν το 25% του συνόλου των μετοχών της τράπεζας, ενώ οι μέτοχοι της Εθνικής θα ελέγχουν το υπόλοιπο 75%.

Παράλληλα, στις 19 Οκτωβρίου υπεγράφη η συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με τη γαλλική τράπεζα Société Générale για την απόκτηση της Geniki Bank από τον ελληνικό τραπεζικό όμιλο, και στις 14 Δεκεμβρίου 2012 την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Τη διάσπαση
του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με μεταφορά των καταθέσεων και τους υγιούς χαρτοφυλακίου δανείων σε νέα τράπεζα υπό τον τίτλο Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αποδέχθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2013 ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Τη διαδικασία απόκτησης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από ελληνικό τραπεζικό όμιλο, σε στενή συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, ανακοίνωσε στις 22 Μαρτίου 2013 το υπουργείο Οικονομικών λόγω της κυπριακής κρίσης.Την απορρόφηση των καταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας από την Τράπεζα Πειραιώς ενέκρινε την ίδια ημέρα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Εξάλλου, στις 7 Απριλίου 2013 αποφασίστηκε να υλοποιηθεί χωριστά η ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, έπειτα από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με την τρόικα, παρουσία του διοικητή της ΤτΕ, Γιώργου Προβόπουλου, και της διευθύνουσας συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), Αναστασίας Σακελλαρίου. Η συγχώνευση των δύο τραπεζών «πάγωσε» μετά τις ενστάσεις που προέβαλε η τρόικα σχετικά με το μέγεθος του ενεργητικού της νέας τράπεζας και το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση του ενιαίου ομίλου.

Σύμφωνα
με την ΤτΕ, το ΤΧΣ θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερις συστημικές  τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) τα αναγκαία κεφάλαια.

Στις 19 Απριλίου 2013 εγκρίθηκε από το ΤΧΣ η εξαγορά της Millennium Bank από την Τράπεζα Πειραιώς.

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε στις 12 Ιουλίου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η ολοκλήρωση της διαγωνιστικης διαδικασίας για την Proton Bank κατέληξε με προτιμητέο υποψήφιο αγοραστή τη Eurobank.

Στη Eurobank καταλήγει και το Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, για λόγους συστημικής ευστάθειας, όπως ανακοινώνει στις 13 Ιουλίου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στις 26 Ιουλίου 2013 με απόφαση της ΤτΕ, η Εθνική Τράπεζα απορροφά το υγιές τμήμα της τράπεζας Probank, καθώς δεν κατέστη δυνατό να αντλήσει εντός της προθεσμίας τα απαιτούμενα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίησή της. Η άδεια της Pro Bank ανακλήθηκε και το κακό κομμάτι τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

O Τίμος Χριστοδούλου
Χριστοδούλου: Θα ενισχυθεί με μικρότερες τράπεζες η Eurobank30.04.2013
Το ΤΧΣ προφανώς θα προσθέσει και άλλες μικρές τράπεζες στο δυναμικό της νέας Eurobank, είπε ο πρόεδρος της τράπεζας Τ. Χριστοδούλου, ενώ στόχος θα είναι η αναδιοργάνωσή της, ώστε σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα να προσελκύσει επενδυτές.
Ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς
Τουρκολιάς: Εφικτή η κάλυψη του 10% του μ/κ της Εθνικής Τράπεζας29.04.2013
Ο Α. Τουρκολιάς ανέφερε ότι στόχος της διοίκησης της Εθνικής είναι να παραμείνει η Τράπεζα υγιής, θωρακισμένη, πολυμετοχική και να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της οικονομία
Ο Μιχάλης Σάλλας
Σάλλας: Βάζουμε τις βάσεις για επιστροφή στην ανάπτυξη28.04.2013
"Η αίσθησή μου είναι ότι η κατάσταση βελτιώνεται" δηλώνει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο πρόεδρος του ομίλου Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, ο οποίος παράλληλα χαρακτηρίζει κρίσιμη την οικονομική κατάσταση.
Εγκαταλείπει την προσπάθεια συγκέντρωσης του 10% ανακεφαλαιοποίησης η Eurobank22.04.2013
Η Eurobank δεν κατορθώνει να αντλήσει τουλάχιστον το 10% του κόστους ανακεφαλαιοποίησης της από ιδιώτες επενδυτές, και συνεπώς η διαδικασία θα χρηματοδοτηθεί από το ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Εγκρίθηκε η εξαγορά της Millennium Bank από την Τράπεζα Πειραιώς 19.04.2013
Εγκρίθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η εξαγορά της Millennium Bank από την Τράπεζα Πειραιώς. Πολύ κοντά η Πειραιώς στη κάλυψη του 10% των ιδιωτικών κεφαλαίων κατά τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησής της.
Τράπεζα Πειραιώς: Συμφωνία για την πώληση της ATE Bank Romania 18.04.2013
H συμφωνία υπόκειται στη λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.
Ο Γιάννης Κωστόπουλος
Πρόσκληση Κωστόπουλου για συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση της Alpha Bank16.04.2013
Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank για να καθορίσει τους όρους της αύξησης.
Ο Τάκης Θωμόπουλος
Θωμόπουλος: Σε στέρεες βάσεις το ελληνικό τραπεζικό σύστημα14.04.2013
«Μετά την ολοκλήρωση σε μερικές εβδομάδες της ανακεφαλαιοποίησης και τις συγχωνεύσεις που θα δημιουργήσουν μεγάλους διεθνείς ανταγωνιστικούς ομίλους, θα ισχυροποιηθεί περαιτέρω το τραπεζικό σύστημα» δηλώνει στην «Κ» ο τέως πρόεδρος του ΤΧΣ Τάκης Θωμόπουλος.
Στο τελικό στάδιο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης ΕΤΕ, Alpha, Eurobank και Πειραιώς14.04.2013
Οι έκτακτες γενικές συνελεύσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών καλούνται να εγκρίνουν τις αυξήσεις των μετοχικών τους κεφαλαίων στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής τους.
Τουρκολιάς: Υπάρχει συνεχής ροή καταθέσεων στην Εθνική 12.04.2013
Συστράτευση όλων των εργαζόμενων και των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας ώστε να είναι επιτυχημένη η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ζητά με μήνυμα του ο διευθύνων σύμβουλος.
Eurobank: Σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης στις 30 Απριλίου11.04.2013
Η έκτακτη γενική συνέλευση της τράπεζας καλείται να αποφασίσει για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας για άντληση κεφαλαίων μέχρι ποσού 5, 8 δισ. ευρώ μέσω έκδοσης νέων, κοινών, ονομαστικών, μετά ψήφου μετοχών.
Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ τις ενστάσεις της τρόικας στη συγχώνευση Εθνικής – Eurobank09.04.2013
Στην ανακοίνωση «διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχει καμιά απολύτως ρήξη ή πρόβλημα στις σχέσεις του υπουργείου Οικονομικών και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας κ. Αλέξανδρο Τουρκολιά».
Έως το τέλος Απριλίου ολοκληρώνεται η ανακεφαλαιοποίηση, σύμφωνα με την ΤτΕ.
Σε αναζήτηση επενδυτών για να αποφύγουν την κρατικοποίηση Εθνική και Eurobank08.04.2013
Οι δύο τράπεζες αναζητούν επενδυτές οι οποίοι θα καλύψουν τουλάχιστον το 10% του κόστους ανακεφαλαιοποίησής τους, καθότι διαφορετικά θα κρατικοποιηθούν. Όπως έχει ανακοινώσει η ΤτΕ, η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής των τεσσάρων συστημικών ελληνικών ιδρυμάτων θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη Απριλίου.
Spiegel: Η συγχώνευση ΕΤΕ – Eurobank ακυρώθηκε λόγω Κύπρου08.04.2013
«Οι μεγάλες τράπεζες συνιστούν κίνδυνο, αυτό έδειξε με τρόπο δραματικό η επιχείρηση διάσωσης της Κύπρου», αναφέρει δημοσίευμα στον ιστότοπο του Spiegel.
O Σίμος Κεδίκογλου
Κεδίκογλου: Δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις σε Εθνική και Eurobank08.04.2013
Δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις στην Εθνική και στη Eurobank, διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου.
ΤτΕ: Ξεχωριστά η ανακεφαλαιοποίηση Εθνικής - Eurobank07.04.2013
Όπως σημειώνει η ΤτΕ, η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα ολοκληρωθεί «προ του τέλους Απριλίου».
Πληροφορίες: Χωριστά η ανακεφαλαιοποίηση Εθνικής Τράπεζας και Eurobank07.04.2013
Υπενθυμίζεται πως η τριμερής είχε επανειλημμένα εκφράσει τον προβληματισμό της για το μέγεθος του ιδρύματος που θα προέκυπτε από την συγχώνευση των δύο τραπεζών. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι ο Γιάννης Στουρνάρας θα συναντηθεί εκ νέου με του εκπροσώπους των δανειστών το απόγευμα της Δευτέρας.
Σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία αύξησης του μ/κ της Alpha Bank07.04.2013
Η πρώτη έκτακτη γενική συνέλευση της τράπεζας που πραγματοποιήθηκε χθες, Σάββατο, συνεδρίασε αλλά δεν συζήτησε, ούτε έλαβε αποφάσεις. To σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης αναλυτικά.
Τουρκολιάς: Κανονικά οι διαδικασίες συγχώνευσης Εθνικής - Eurobank01.04.2013
Ο κ. Τουρκολιάς επισήμανε ότι «όλες οι εγκρίσεις έχουν δοθεί από όλους τους θεσμικούς παράγοντες της Ελλάδας και του εξωτερικού» και πρόσθεσε ότι οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης και συγχώνευσης προχωρούν κανονικά.
O υπουργός Οικονομικών
Στουρνάρας για τράπεζες: Η υψηλή συμμετοχή του ΤΧΣ δεν σημαίνει κρατικοποίηση 01.04.2013
Σύμφωνα με το Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Απριλίου 2013.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ